Connect with us

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αύξηση φόρου στις μισθώσεις τύπου Airbnb

Aντικίνητρo στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, για να μην “παραφουσκώσουν” τα ενοίκια. Πλέγμα μέτρων από την 1-1-2020

Αντικίνητρα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να ανακόψει τη φρενίτιδα που έχει επεκταθεί σε όλη της χώρα και έχει εκτινάξει στα ύψη τα ενοίκια των κατοικιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις που εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού περιλαμβάνουν την αύξηση του φόρου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά και ανώτατο όριο ημερών ενοικίασης.

⭐️Κάντε κλικ στο https://temu.to/m/uuhmsko267w για να λάβετε ένα πακέτο κουπονιών 💰‎100€ ή κάντε ⭐️ Αναζήτηση app64230 στην εφαρμογή Temu για να λάβετε έκπτωση 💰30% !!

Στόχος των μέτρων, που θα ισχύσουν από την 1-1-2020 είναι τα λειτουργήσουν ως αντικίνητρα, ώστε οι ιδιοκτήτες των κατοικιών να επιλέγουν την ενοικίαση αντί της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σημειώνεται πως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν εξακοντίσει στα ύψη τα ενοίκια των κατοικιών, δημιουργώντας κοινωνικό πρόβλημα, καθώς έχουν περιοριστεί αισθητά οι διαθέσιμες κατοικίες για ενοικίαση από φοιτητές, εκπαιδευτικούς κ.λπ. και από οικογένειες.

Δεδομένου ότι το πρόβλημα εντείνεται η κυβέρνηση ανακοινώνει πως θα λάβει μέτρα ανάσχεσης και μεταξύ αυτών που εξετάζονται είναι η  αύξηση του φόρου του εισοδήματος που προέρχεται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Σήμερα έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τα εισοδήματα από «κανονικά» ενοίκια. Η σκέψη είναι να καθιερωθεί νέα ειδική κλίμακα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ώστε να φορολογούνται με υψηλότερους συντελεστές, δεδομένου ότι πρόκειται για ευκαιριακό εισόδημα. Σήμερα τα εισοδήματα από ενοίκια ή βραχυχρόνιες μισθώσεις φορολογούνται με κλίμακα που περιέχει τους ακόλουθους συντελεστές:

  • 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ.
  • 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως και 35.000 ευρώ.
  • 45% για το κλιμάκιο εισοδήματος που υπερβαίνει τα 35.001 ευρώ.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει τα εισοδήματα από ενοίκια όταν αυτά ξεπερνούν το ποσό των 12.000 ευρώ, με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν έως 10%.
Τα φυσικά πρόσωπα που πραγματοποιούν απαλλασσόμενες μισθώσεις ακινήτων, απαλλάσσονται από την υποχρέωση έναρξης εργασιών, ενώ τα νομικά πρόσωπα υποχρεούνται σε έναρξη εργασιών.
Όμως, εάν παρέχονται και άλλες υπηρεσίες εκτός της παροχής κλινοσκεπασμάτων (π.χ. υπηρεσίες καθαρισμού, παροχή φαγητού κ.λπ.), όπως είναι το συνήθως συμβαίνον, τότε το εισόδημα λογίζεται ως εισόδημα από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται ως εξής:

  • Για το εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 22%
  • Για το εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 30.000 εφαρμόζεται συντελεστής 29%
  • Για το εισόδημα από 30.001 ευρώ έως 40.000 εφαρμόζεται συντελεστής 37% και
  • Για το εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται συντελεστής 45%.

Επίσης, όταν η άσκηση βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων υπό τις ανωτέρω συνθήκες διενεργείται από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, τα εν λόγω εισοδήματα φορολογούνται με συντελεστή 29% συν τις άλλες φορολογικές υποχρεώσεις που δημιουργεί η έναρξη εργασιών επιτηδεύματος.

Εναλλακτικά προτάθηκε επίσης η επιβολή ειδικού φόρου ανά ημέρα μίσθωσης, όπως είναι το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία (από 0,5 έως 4 ευρώ ανά ημέρα) με διαφορετικούς συντελεστές.
Ακόμη εξετάζεται ο περιορισμός της διάρκειας μίσθωσης μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων. Αρχικά ειπώθηκε να τεθεί ετήσιο  όριο 60 ή 90 ημερών ενοικίασης κάθε ακινήτου ανάλογα με τον πληθυσμό της περιοχής που βρίσκεται. Αν σημειώνεται υπέρβαση των ημερών θα επιβάλλεται αυξημένος φόρος που θα λειτουργεί ως πρόστιμο.
Τέλος πρροτάθηκε να απαγορευτεί ένας ιδιοκτήτης να ενοικιάζει περισσότερα του ενός ακίνητα μέσω Airbnb και των άλλων πλατφορμών. Δηλαδή κάθε ΑΦΜ θα μπορεί να ενοικιάζει βραχυχρονίως μέχρι ένα ακίνητο.

Η εφημεριδα της Παργας

April 2024
MTWTFSS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Πάργα: «Με κάλεσε κλαίγοντας η μητέρα του» – Νέες αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό 20χρονου επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Πάργα: «Κανείς δεν χτύπησε το παιδί» λέει ο εργοδότης για καταγγελία ξυλοδαρμού εργαζόμενου με τσουγκράνα

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Με τσουγκράνα χτύπησαν εργαζόμενο σε beach bar στην Πάργα !

ΠΑΡΓΑ12 months ago

Μητσοτάκης από την Πάργα: Έρχεται κύμα μεγάλων επενδύσεων

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πάργα με θύμα 71χρονο

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Έλσα Υφαντή : «Πολλοί εργοδότες νομίζουν πλέον πως τους ανήκει κάθε κόκκος άμμου αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε»

ΜΟΥΣΙΚΗ3 years ago

Η καινούργια διασκευή των Pyramidos, το “ΣΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ ΤΟΝ ΑΝΗΦΟΡΟ” αλά… ιαπωνικά

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Αντιπρ. Συλλόγου Εστίασης Πάργας: Ευελπιστούμε οι επαγγελματίες να χαμογελάσουμε στο τέλος του καλοκαιριού (βίντεο)

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Πάργα: «Βιώνει μετατραυματικό σοκ» Τι λέει η μητέρα του 20χρονου εργαζομένου που ξυλοκοπήθηκε

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Πάργα: Σκάφος χτύπησε 13χρονη που έκανε SUP

ΠΑΡΓΑ14 hours ago

Διακοπή ρεύματος αύριο 19/4 στην Πάργα – Δείτε τα σημεία και τις ώρες

Από ημ/νία και ώρα Έως ημ/νία και ώρα Δήμος/κοινότητα Περιγραφή περιοχής Αριθμός Σημειώματος Σκοπός διακοπής 19/4/2024 9:30:00 πμ 19/4/2024 11:30:00...

ΠΑΡΓΑ4 days ago

15 Απριλίου 1819: Μια ημερομηνία χαραγμένη στην ψυχή και στην ιστορία της Πάργας.

 Η μέρα που οι κάτοικοι της γραφικής κωμόπολης, με πνεύμα ανυποταξίας και καρδιά γεμάτη πίκρα, εγκατέλειψαν τα σπίτια και τα...

ΠΑΡΓΑ2 weeks ago

Διακοπή ρεύματος την Κυριακή στην Πάργα – Δείτε τα σημεία και τις ώρες

Την παρακάτω ενημέρωση κάνει η ΔΕΔΔΗΕ: ⭐️Κάντε κλικ στο https://temu.to/m/uuhmsko267w για να λάβετε ένα πακέτο κουπονιών 💰‎100€ ή κάντε ⭐️...

ΠΑΡΓΑ2 weeks ago

Ασταμάτητοι οι μαθητές του Γυμνασίου Πάργας – Σημαντικές διακρίσεις σε αγώνες στην Πρέβεζα

Ξεχωριστές διακρίσεις έλαβαν μαθητές του Γυμνασίου Πάργας στους Σχολικούς Αγώνες Στίβου που διεξήχθησαν στο Δημοτικό Στάδιο Πρέβεζας την Πέμπτη 28...

Δημος Παργας3 weeks ago

Χωρίς εμπόδια η επένδυση στο Κλιμάτι: Συμφωνία Δήμου Πάργας και G&K INVESTMENT GROUP για την υλοποίηση του project

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει ο Δήμος  σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρία «G&K INVESTMENT GROUP Α.Ε.», διασφαλίζοντας...

Δημος Παργας3 weeks ago

Εθελοντικός καθαρισμός Κάστρου Πάργας από τον Δήμο

Με πρωτοβουλία του Δήμου και της Κοινότητας Πάργας ξεκίνησε ο εθελοντικός καθαρισμός του Ενετικού Κάστρου της Πάργας που αποτελεί ένα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ