ΠΑΡΓΑ
Στα ίχνη της μυθολογίας: Πεζοπορία στο Βάραθρο της Στύγας και το Σπήλαιο του Αγίου Αρσενίου

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας και ο Δήμος Πάργας, σας προσκαλούν στην πρώτη πεζοπορική διαδρομή του πρόσφατα διανοιγμένου μονοπατιού Βάραθρο Στύγας – Σπήλαιο Αγίου Αρσενίου την Κυριακή 27 Οκτωβρίου2024, στις 9:30 π.μ.
Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από το χωριό Τζάρα του Δήμου Πάργας στο Βάραθρο της Στυγός, θα έχει διάρκεια περίπου 1:30 ώρας, με μέτριο βαθμό δυσκολίας και θα ολοκληρωθεί στο σπήλαιο του Αγίου Αρσενίου.
Το μονοπάτι χάραξαν, καθάρισαν και κατέγραψαν ψηφιακά η φυσιολατρική κίνηση Βριλησσός σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή των Κοινών (Erasmus+ 2021-2024) μια διακρατική συνεργασία μεταξύ τριών πανεπιστημίων, τριών αρχιτεκτονικών ομάδων και τριών τοπικών πρωτοβουλιών, με επίκεντρο τα κοινά σε αγροτικές περιοχές στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στην ανάδειξη των δύο αυτών μνημείων, του Βαράθρου της Στυγός όπου σύμφωνα με την μυθολογία η Θέτις βάπτισε τον ξακουστό Αχιλλέα και του Σπηλαίου του Αγίου Αρσενίου, ένα σπήλαιο με σημαντική ιστορική και θρησκευτική αξία.
Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε αυτήν την ξεχωριστή πεζοπορία, για μια ημέρα γεμάτη φυσική ομορφιά και περιπέτεια!
ΠΑΡΓΑ
Δείτε ζωντανά την μουσική Παράσταση στην Πάργα
Δημος Παργας
Το Μέγαρο Βασιλά περνά σε νέα εποχή – Ξεκινά ο σχεδιασμός για την αποκατάστασή του

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάργας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαΐου 2026 στο Καναλάκι, ελήφθη κατά πλειοψηφία απόφαση για την εκκίνηση των απαραίτητων διαδικασιών μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, με στόχο αφενός την απόκτηση του κτηρίου όπου στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες του Δήμου Πάργας στο Καναλάκι και αφετέρου την προώθηση της αναστήλωσης του ιστορικού Μεγάρου Βασιλά στην Πάργα.
Πρόκειται για δύο σημαντικές παρεμβάσεις στρατηγικού χαρακτήρα, οι οποίες συνδέονται τόσο με την ενίσχυση της λειτουργικότητας των δημοτικών υπηρεσιών όσο και με τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.
Σε ό,τι αφορά το κτήριο στο Καναλάκι, η απόκτησή του θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς εκεί στεγάζονται βασικές διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου αλλά και κρίσιμες κοινωνικές δομές που εξυπηρετούν καθημερινά πολίτες της περιοχής.
Συγκεκριμένα, στο ίδιο κτήριο λειτουργούν η δομή «Βοήθεια στο Σπίτι», το Κέντρο Κοινότητας και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ενώ υπάρχει και σχεδιασμός για τη δημιουργία Ψηφιακού Κέντρου καθώς και σύγχρονης αίθουσας εκδηλώσεων.
Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στην πρωτοβουλία για την αναστήλωση του Μεγάρου Βασιλά στην Πάργα, ενός ιστορικού και εμβληματικού κτηρίου στο κέντρο της πόλης, το οποίο σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση σοβαρής φθοράς.
Ο Δήμος Πάργας σχεδιάζει τη διάσωση και αξιοποίηση του ακινήτου, με στόχο να μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού και κοινωνικών δράσεων, ενισχύοντας την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.
Για το συγκεκριμένο έργο έχει ήδη εξασφαλιστεί εγκεκριμένη μελέτη και έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, η σύμβαση αυτή δεν κατέστη δυνατό να εφαρμοστεί, γεγονός που οδήγησε τη Δημοτική Αρχή στην απόφαση να προχωρήσει αυτόνομα στη διαχείριση και υλοποίηση του έργου.
Η Δημοτική Αρχή αναφέρει πως συνεχίζει τον σχεδιασμό παρεμβάσεων που αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών και τη διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Πάργας.

























