ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Έρχεται» αύξηση μέχρι 35% στα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούνιο
Η μέση τιμή ρεύματος στα πράσινα τιμολόγια ίσως και να διαμορφωθεί στα 14,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα
«Ηλεκτροσόκ» αναμένεται να πάθουν τον Ιούνιο οι καταναλωτές που έχουν επιλέξει το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος καθώς η τιμή του θα αυξηθεί μέχρι και κατά 35%.
Οι ενδείξεις στην χονδρική αγορά έως τώρα προμηνύουν αυξήσεις από τον επόμενο μήνα της τάξης του 20% με 30% και αυτό γιατί η μέση τιμή του μήνα κυμαίνεται στα 78,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Με κάποιους πρώτους υπολογισμούς, η μέση τιμή ρεύματος στα πράσινα τιμολόγια ίσως και να διαμορφωθεί στα 14,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, προσεγγίζοντας τη μέση τιμή του Ιανουαρίου που ήταν στα 14,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Ωστόσο, οι τελικές τιμές θα εξαρτηθούν και από τις εκπτώσεις που θα εφαρμόσουν οι εταιρείες τον Ιούνιο.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι ακόμα και αν θα περάσουν μερικές μέρες προκειμένου να οριστικοποιηθεί η Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) του μήνα, η τιμή για τον μήνα Μάιο θα κυμανθεί έως και πάνω από 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν τον προηγούμενο μήνα είχε «κλείσει» στα 60,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η εξήγηση των ανατιμήσεων βρίσκεται κατά το ένα μέρος στη μειωμένη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με το φυσικό αέριο πολλές μέρες του μήνα να παίρνει τα ηνία του ενεργειακού μίγματος, όντας ακριβότερο σε σχέση με προηγούμενους μήνες, πράγμα που επιφέρει αυξήσεις στο κόστος των προμηθευτών και επομένως στη λιανική αγορά.
Επιπλέον, οι αυξήσεις οφείλονται στην αύξηση κι άλλων παραμέτρων που καθορίζουν το κόστος προμήθειας, όπως είναι οι λογαριασμοί προσαύξησης ή το πρόσθετο κόστος που προκύπτει από τις εκκαθαρίσεις του ΔΕΔΔΗΕ και σχετίζεται με τις μη τεχνικές απώλειες του δικτύου, δηλαδή τις ρευματοκλοπές και το κόστος που αυτές συνεπάγονται για το ηλεκτρικό σύστημα.
Έρχεται το πορτοκαλί τιμολόγιο με τους έξυπνους μετρητές
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης «επιβεβαίωσε» ότι το πορτοκάλι τιμολόγιο θα μπει δυναμικά στην αγορά και θα αλλάξει τα δεδομένα στο ρεύμα.
Επιπλέον αναφέρθηκε στους έξυπνους μετρητές αλλά και στην πράσινη ενέργεια από τις ΑΠΕ.
Σχετικά με το πορτοκαλί τιμολόγιο και το πώς αυτό θα μπει δυναμικά στην αγορά, αλλά και την αλλαγή στο νυχτερινό ρεύμα είπε:
«Ο λόγος που χρειάζεται να κάνουμε περικοπές είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση, όχι ότι δεν σηκώνει το δίκτυο. Όταν η ζήτηση είναι 5 ή 6 Giga watt και έχουμε ήδη εγκατεστημένα 13 Giga watt από ΑΠΕ και αυτά είναι στοχαστικά και υπάρχουν περίοδοι που δεν λειτουργούν όλα, για παράδειγμα τα φωτοβολταϊκά δεν λειτουργούν το βράδυ και όταν έχει συννεφιά ή τα αιολικά όταν δεν φυσάει αλλά όταν τυχαίνει να λειτουργούν ταυτόχρονα και φωτοβολταϊκά και τα αιολικά και έχουμε πολύ μεγάλη παραγωγή.
Επίσης υπάρχει μια εποχικότητα στη ζήτηση για παράδειγμα την Άνοιξη δεν έχουμε air condition, δεν έχουμε θέρμανση με αποτέλεσμα η ζήτησή μας να είναι πολύ μικρότερη και επειδή αυτό συμβαίνει και στις διπλανές χώρες αυτό που λέμε ότι θα εξάγουμε την ενέργεια σε αυτές τις ειδικές συνθήκες, σημαίνει ότι θα πληρώνουμε για να τα εξάγουμε γιατί οι τιμές γίνονται αρνητικές».
Η «επιβεβαίωση» για το «μεσημεριανό» ρεύμα
Μάλιστα αναφέρθηκε και στα σενάρια για «μεσημεριανό» ρεύμα, τα οποία και επιβεβαίωσε καθώς είπε ότι θα δίνεται η δυνατότητα οι μετρητές να πάνε και σε διαφορετικές ώρες με περισσότερη ζήτηση ρεύματος:
«Το υπουργείο επεξεργάζεται να διευκολύνουμε αυτό που λέγεται ανταπόκριση ζήτησης που σημαίνει να επιταχύνουμε την είσοδο του δυναμικού (πορτοκαλί) τιμολογίου και να εξετάσουμε και τη δυνατότητα παλιοί μετρητές του νυχτερινού να πηγαίνουν σε διαφορετικές ώρες που να έχει πολύ περισσότερη λογική από πλευράς συστήματος δηλαδή να είναι πολύ φθηνότερες οι τιμές».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους έξυπνους μετρητές αλλά και στην τάση των επιχειρήσεων, «οι επιχειρήσεις έχουν σε μεγάλο κομμάτι περάσει στους έξυπνους μετρητές αλλά δεν έχουν ακόμη μπει ακόμη στο δυναμικό τιμολόγιο, στο λεγόμενο πορτοκαλί, το οποίο θα το επιταχύνουμε και θα έχουν τη δυνατότητα πολύ γρήγορα να το αξιοποιήσουν.
Σε λίγους μήνες έρχεται το πορτοκαλί τιμολόγιο. Αυτό αφορά περίπου το 45% της ενέργειας που καταναλώνουμε, η υψηλή τάση έχει ήδη τέτοιου είδους ρυθμίσεις δεν περιλαμβάνεται.
Ταυτόχρονα τελείωσε επιτέλους ο διαγωνισμός μετά από προσφυγές που καθυστέρησαν 1-2 χρόνια την υλοποίηση του προγράμματος, και αρχίζει η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών μαζικά και θα έχουμε πια εκατοντάδες χιλιάδες μετρητές να εγκαθίστανται κάθε εξάμηνο.
Έχουμε όμως πολλά εκατομμύρια νοικοκυριά, πολλά εκατομμύρια συνδέσεις συνεπώς θα μας πάρει κάποια χρόνια αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της ζήτησης δηλαδή πάνω από το 50% της ζήτησης, θα έχει καλυφθεί με δυναμικό τιμολόγιο μέχρι το τέλος του χρόνου».
Τέλος σχετικά με την επάρκεια ρεύματος από την πράσινη ενέργεια και τόνισε ότι «το ηλεκτρικό μας σύστημα μέχρι το 2028-2029 θα έχει μεγαλώσει πολύ, θα έχει πολύ φθηνές τιμές και θα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό πράσινο».
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ακινητοποιήθηκε τρένο, λόγω φωτιάς και στη συνέχεια κάηκε το λεωφορείο αντικατάστασης!

Διπλή περιπέτεια βίωσαν οι επιβάτες της Hellenic Train, καθώς ένα ταξίδι εξελίχθηκε σε μεγάλη ταλαιπωρία εξαιτίας δύο διαδοχικών περιστατικών.
Αρχικά, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές προκάλεσε τη διακοπή της κυκλοφορίας των τρένων, ενώ λίγο αργότερα φωτιά ξέσπασε και σε λεωφορείο που είχε επιστρατευτεί για τη μεταφορά των επιβατών.
Η αναστάτωση ξεκίνησε στις 13:16, όταν, έπειτα από εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΟΣΕ, διακόπηκε άμεσα η σιδηροδρομική κυκλοφορία και η ηλεκτροδότηση στο τμήμα Οινόη-Χαλκίδα.
Αφορμή αποτέλεσε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε μικρή απόσταση από τις σιδηροδρομικές γραμμές, καθιστώντας αδύνατη την ασφαλή διέλευση των αμαξοστοιχιών.
Ως αποτέλεσμα, η αμαξοστοιχία 1547, που εκτελούσε το δρομολόγιο Χαλκίδα–Αθήνα, ακινητοποιήθηκε κοντά στον σταθμό του Αγίου Γεωργίου. Για την εξυπηρέτηση των επιβατών, η Hellenic Train δρομολόγησε εφεδρική μηχανή diesel, προκειμένου να μεταφέρει το τρένο έως την Οινόη, ενώ ταυτόχρονα επιστράτευσε λεωφορεία για τη μεταφορά των 54 επιβατών στον τελικό προορισμό τους.
Παράλληλα, τα λεωφορεία ανέλαβαν την υποκατάσταση όλων των δρομολογίων στη συγκεκριμένη γραμμή, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιούν στάσεις στο Δήλεσι και τον Άγιο Γεώργιο.
Η ταλαιπωρία, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, όπως αναφέρει το eviathema.gr.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, σε ένα από τα λεωφορεία αντικατάστασης εκδηλώθηκε φωτιά εν κινήσει, με τις φλόγες να ξεκινούν από το διαμέρισμα του κινητήρα, προκαλώντας νέο συναγερμό.
Ο οδηγός του λεωφορείου αντέδρασε άμεσα, ακινητοποιώντας το όχημα και αποβιβάζοντας με ασφάλεια όλους τους επιβάτες. Στη συνέχεια επιχείρησε να περιορίσει τη φωτιά χρησιμοποιώντας τους πυροσβεστήρες του οχήματος, μέχρι να φτάσουν στο σημείο οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
Οι πυροσβέστες ανέλαβαν την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, ενώ χάρη στην έγκαιρη αντίδραση του οδηγού δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός. Από το περιστατικό προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές στο λεωφορείο.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Πόσο πρέπει να πληρωθούν οι εργαζόμενοι το Σάββατο 15 Αυγούστου

Δεκαπενταύγουστος 2026: Τι αμοιβή δικαιούνται όσοι εργαστούν την αργία
Η 15η Αυγούστου είναι υποχρεωτική αργία και το 2026 συμπίπτει με ημέρα Σάββατο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην αμοιβή των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που θα απασχοληθούν εκείνη την ημέρα, καθώς δικαιούνται πρόσθετη προσαύξηση λόγω αργίας.
Η απασχόληση επιτρέπεται στις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα τις Κυριακές και τις υποχρεωτικές αργίες, όπως επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, ξενοδοχεία και άλλες κατηγορίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία.
Εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο
Όσοι εργαστούν στις 15 Αυγούστου και αμείβονται με ημερομίσθιο δικαιούνται:
- το κανονικό, συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και
- προσαύξηση 75%, η οποία υπολογίζεται πάνω στο νόμιμο ωρομίσθιο για όσες ώρες εργαστούν.
Η προσαύξηση δεν σημαίνει ότι ολόκληρο το ημερομίσθιο αυξάνεται αυτομάτως κατά 75%. Υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιο και αντιστοιχεί στις πραγματικές ώρες απασχόλησης κατά την αργία.
Εργαζόμενοι που αμείβονται με μηνιαίο μισθό
Οι εργαζόμενοι με μηνιαίο μισθό, όταν απασχοληθούν σε επιχείρηση που λειτουργεί νόμιμα τις Κυριακές και τις αργίες, δικαιούνται προσαύξηση 75%.
Η προσαύξηση υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου μηνιαίου μισθού, αναλογικά με τις ώρες που εργάστηκαν. Η κανονική αμοιβή της ημέρας θεωρείται ότι περιλαμβάνεται ήδη στον μηνιαίο μισθό τους.
Όταν το Σάββατο αποτελεί έκτη ημέρα εργασίας
Για εργαζόμενο με πενθήμερο σύστημα, ο οποίος έχει ήδη εργαστεί τις πέντε ημέρες της εβδομάδας και καλείται να εργαστεί το Σάββατο 15 Αυγούστου ως έκτη ημέρα, ισχύει επιπλέον προσαύξηση.
Στην περίπτωση αυτή:
- η απασχόληση δεν μπορεί να υπερβεί τις οκτώ ώρες,
- καταβάλλεται η αμοιβή και η προσαύξηση της αργίας και
- η αμοιβή προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 40% λόγω απασχόλησης κατά την έκτη ημέρα.
Επομένως, εργαζόμενος σε πενθήμερο που απασχολείται για έκτη ημέρα στις 15 Αυγούστου δεν δικαιούται μόνο την προσαύξηση της αργίας, αλλά και την πρόσθετη προσαύξηση που προβλέπεται για την έκτη ημέρα εργασίας.
Επιχείρηση που κανονικά παραμένει κλειστή
Εάν μία επιχείρηση που κανονικά αργεί τις Κυριακές και τις υποχρεωτικές αργίες λειτουργήσει εκτάκτως, ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες, οι εργαζόμενοι δικαιούνται αυξημένη αμοιβή.
Για πλήρη απασχόληση:
- ο εργαζόμενος με μηνιαίο μισθό δικαιούται επιπλέον 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού και την προσαύξηση 75%,
- ο ημερομίσθιος δικαιούται ένα επιπλέον ημερομίσθιο και την προσαύξηση 75% για τις ώρες εργασίας.
Τι ισχύει για υπερωρίες και ρεπό
Εάν με την εργασία της 15ης Αυγούστου ξεπεραστούν οι 40 ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης, ο εργαζόμενος δικαιούται, πέρα από την προσαύξηση της αργίας, και τις νόμιμες προσαυξήσεις για υπερεργασία ή υπερωρία.
Παράλληλα, δεν επιτρέπεται ο εργοδότης να συμψηφίσει την υποχρεωτική αργία με ημέρα ανάπαυσης που ήδη οφείλει στον εργαζόμενο. Το οφειλόμενο ρεπό δεν μπορεί να «χαθεί» επειδή συμπίπτει με την αργία του Δεκαπενταύγουστου.
Συνοπτικά, όσοι θα εργαστούν νόμιμα στις 15 Αυγούστου δικαιούνται την κανονική τους αμοιβή, όπου αυτή δεν περιλαμβάνεται ήδη στον μισθό, και προσαύξηση 75%. Εάν πρόκειται ταυτόχρονα για έκτη ημέρα εργασίας σε πενθήμερο, προστίθεται και η προβλεπόμενη προσαύξηση 40%.































