ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Δυστύχημα στα Τέμπη: Νέα αποκάλυψη, μοντάζ στα ηχητικά συνομιλιών σταθμάρχη-μηχανοδηγών Το ΒΗΜΑ αποκαλύπτει ότι έγινε μοντάζ στις ηχογραφημένες συνομιλίες το βράδυ του εγκλήματος των Τεμπών, του σταθμάρχη Λάρισας με τον οδηγό του μοιραίου Intercity, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες που είχαν κάνει οι μηχανοδηγοί – Βούλα Κεχαγιά: Από τις μπετονιέρες στις μονταζιέρες!

Αλλοίωση συνομιλιών του σταθμάρχη, που «ξεριζώθηκαν» παράνομα από το σύστημα καταγραφών επικοινωνιών του ΟΣΕ, λίγες μόλις ώρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, αποκαλύπτει «Το Βήμα» μέσω της ανάλυσης των συγκεκριμένων τεσσάρων λέξεων του επίμαχου διαλόγου τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023.
Ένα μοντάζ που αναδείκνυε μόνο το ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη της Λάρισας, όπως τόνισε ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος. Όπως προκύπτει από νεότερα έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., που παρουσιάζει η εφημερίδα, η υπόδειξη του σταθμάρχη για αναχώρηση τρένου προς την υποτιθέμενη «λάθος πορεία» δεν αφορούσε τη μοιραία αμαξοστοιχία -όπως παρουσιάστηκε την 1η Μαρτίου σε μονταρισμένο ηχητικό ντοκουμέντο- αλλά εκείνη τοπικού συρμού που κινήθηκε κανονικά.
Ο αστυνομικός συντάκτης αφού παρουσίασε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Βήματος», στην συνέχεια τόνισε: «Τα ερωτήματα μεγεθύνονται αφού στελέχη του ΟΣΕ είχαν αναφέρει ότι παρέδωσαν στην τροχαία Λάρισας τις σχετικές μαγνητοφωνήσεις τις πρώτες ώρες πριν το ατύχημα. Ωστόσο με βάση νέα έγγραφα διαπιστώνεται ότι αυτές δόθηκαν την ελληνική αστυνομία στις 3 Μαρτίου, δηλαδή 3 μέρες αργότερα».
«Ποιος είχε μπει παράνομα στο σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ τις πρώτες ώρες μετά το τραγικό συμβάν, ποιοι πήραν τους διαλόγους του σταθμάρχη κι έκαναν συρραφή συνομιλιών, παραποιώντας τους τελικά;»
Και συμπλήρωσε: «Έτσι κύριο ζητούμενο είναι ποιος είχε μπει παράνομα στο σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ τις πρώτες ώρες μετά το τραγικό συμβάν, ποιοι πήραν τους διαλόγους του σταθμάρχη κι έκαναν συρραφή συνομιλιών, παραποιώντας τους τελικά;»
Εντυπωσιάζει το γεγονός -σύμφωνα πάντα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο- ότι από την ελληνική αστυνομία διαψεύδεται το γεγονός ότι είχαν δώσει εντολή εξαφάνισης των συντριμμιών των τρένων, όπως είχαν πει κυβερνητικά στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Βούλα Κεχαγιά: Από τις μπετονιέρες στις μονταζιέρες!
«Οι σημερινές σοκαριστικές αποκαλύψεις από το Βήμα της Κυριακής για τη συρραφή λέξεων στα ηχητικά της μοιραίας νύχτας των Τεμπών επιβεβαιώνουν ότι εξ αρχής στήθηκε το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους για να ακολουθήσει η επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος» τονίζει σε ανάρτηση της στα social media η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει τώρα χωρίς υπεκφυγές» καταλήγει η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Νίκος Παππάς: Η προσπάθεια συγκάλυψης, ξεκίνησε αμέσως μετά το έγκλημα
Σε ανάρτηση του στα social media ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, σχολίασε «Μονταζιέρα. Το πρωτοσέλιδο του αυριανού βήματος @tovimagr,είναι συγκλονιστικό».
«Η προσπάθεια συγκάλυψης, ξεκίνησε αμέσως μετά το έγκλημα» επισημαίνει ο Νίκος Παππάς.
Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Ανακοίνωση σχετικά με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Το ΒΗΜΑ της Κυριακής” εξέδωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου και η Ελληνική Αστυνομία, γνωστοποιόντας ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, στο οποίο τονίζεται πως η Υπηρεσία δεν πραγματοποίησε απομαγνητοφώνηση για την υπόθεση. Παράλληλα σημειώνει:
- Από το αρχείο που τηρείται στην Υπηρεσία μας προκύπτει ότι με το υπ΄ αριθ. 90111942 έγγραφο από 2-3-2023 απεστάλησαν ηλεκτρονικά αρχεία με καταγραφές συνομιλιών που αφορούν το Ραδιοτηλέφωνο, το Σύστημα GSM-R και της σταθερής τηλεφωνικής γραμμής του Σ.Σ Λάρισας, εντός φορητής συσκευής αποθήκευσης (USB), από τη Διεύθυνση Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας. Eν συνεχεία προσκομίστηκαν στην προαναφερθείσα αστυνομική Υπηρεσία στις 3-3-2023 και κατασχέθηκαν στις 4-3-2023. Ακολούθως απεστάλησαν στην Υπηρεσία μας με την υπ΄ αριθ. 1019/21/1-ρια, από 14-3-2023 αναφορά, κατ΄ εκτέλεση της από 9-3-2023 παραγγελίας του Γ Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Λάρισας.
- Από την Υπηρεσία μας συντάχθηκε η υπ’ αριθ. 3022/21/8623-α΄από 22-3-2023 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης στην οποία εξήχθησαν εκατοντάδες αρχεία συνοδευόμενα με τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά όπως ημερομηνία δημιουργίας, τροποποίησης, μέγεθος και αλφαριθμητικής τους ταυτότητας κ.α.. Σημειώνεται ότι, μεταξύ αυτών των αρχείων, εμπεριέχονται τα ηχητικά αρχεία διαμόρφωσης (.wav) με ονομασίες «CH1_000003e3_443.wav» και «CH1_000003e4_443.wav». Τα εν λόγω αρχεία αποθηκεύτηκαν σε ψηφιακό μέσο σε μορφή παραρτημάτων που συνόδευε τη σχετική έκθεση.
- Για την εν λόγω υπόθεση έχουν πραγματοποιηθεί και έτερες εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, κατόπιν σχετικών παραγγελιών.
Σημειώνει επίσης ότι από την ΕΛΑΣ δεν πραγματοποιήθηκε απομαγνητοφώνηση για την υπόθεση.
Παύλος Μαρινάκης: Σενάρια συνωμοσίας για τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας έσπευσε να διαψεύσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Όπως αναφέρει ο Παύλος Μαρινάκης, το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής» αποτελεί δημοσιογραφική κηλίδα στην ιστορική πορεία της, καθώς προβάλλει σενάρια συνωμοσίας γύρω από τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, που πληγώνει όλους τους Έλληνες
«Θα περίμενε κανείς από ένα έγκριτο έντυπο να μην καλλιεργεί ανυπόστατες θεωρίες περί “μονταζιέρας” προκειμένου να αναδειχθεί, υποτίθεται, ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στο τραγικό δυστύχημα. Γιατί ο ρόλος αυτός είναι, δυστυχώς, προφανής και έχει αποδειχθεί από όλα τα έως τώρα στοιχεία. Μαζί, βεβαίως, με μία σειρά και από άλλες πτυχές, τις οποίες ερευνά η δικαιοσύνη.
Άλλωστε, αν διαβάσει κανείς με προσοχή το ρεπορτάζ αντιλαμβάνεται ότι και η ίδια η εφημερίδα ουσιαστικά παραδέχεται όχι μόνο ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης, όπως ο παραπλανητικός τίτλος αφήνει να εννοηθεί. Αλλά ότι, αντιθέτως η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαβιβάσει ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ στις ανακριτικές αρχές ώστε να διεξάγουν με αποτελεσματικό τρόπο την έρευνα τους για την αναζήτηση της αλήθειας.
Σε τέτοιες στιγμές απαιτείται από όλους σεβασμός στην αλήθεια, ειλικρίνεια στο πένθος και εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Δεν έχουν θέση θεωρίες συνωμοσίας, δηλητηριώδεις φήμες και εύκολοι εντυπωσιασμοί. Και σε αυτήν την προσπάθεια σοβαρή ευθύνη έχουν και τα μέσα ενημέρωσης», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τι είχε καταγγείλει ο Κώστας Γενιδούνιας τον Μάρτιο του 2023
Ο Κώστας Γενιδούνιας σε ανάρτησή του επισημαίνει ότι για τα μονταρισμένα ηχητικά που είχαν κυκλοφορήσει λίγες ώρες μετά τα Τεμπη, οι μηχανοδηγοί είχαν κάνει δηλώσεις αλλά «δεν θέλησε να τα ακούσει η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής».
Ο τότε πρόεδρος των μηχανοδηγών είχε καταγγείλει στις 9 Μαρτίου 2023 ότι ήταν επεξεργασμένοι οι διάλογοι που είχαν δημοσιοποιηθεί, αποδίδοντας την αλλοίωση στον ίδιο τον Οργανισμό των σιδηροδρόμων. «Εδώ έχουμε κανονική κοπτορραπτική στα ηχητικά που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα … Ο μοναδικός που έχει αυτά τα ηχητικά είτε στο GSMR που κάνει την επικοινωνία μεταξύ των σταθμαρχών είτε την ώρα που φεύγει το τρένο από τη Λάρισα είναι ο ΟΣΕ», όπως τόνισε τότε με δηλώσεις του στο Mega. Ο κ. Γενιδούνιας είχε αναφέρει ότι «αν ο Γιώργος προσπαθούσε να επικοινωνήσει με άλλο τρένο, για εμένα σημαίνει ότι έχει ξαναμιλήσει μετά και δεν το ακούμε. Εμείς οι μηχανοδηγοί απορούμε», προσέθεσε.
Ήταν ταυτόχρονα σαφής ως προς τις προθέσεις όποιων αλλοίωσαν τα ηχητικά αποσπάσματα και τις προθέσεις τους. «Για να ενοχοποιήσουν τους ανθρώπους. Για να πουν ότι “φταίτε μόνο εσείς” … Είναι δυνατόν στο Youtube 8-10 ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα να υπάρχει συνομιλία σταθμάρχη–μηχανοδηγού που αποτελεί αντικείμενο προανακριτικής ανάκρισης; Την επόμενη ημέρα από το δυστύχημα, το ηχητικό που φεύγει το τρένο από τη Λάρισα».
«Εμείς για όλα αυτά έχουμε ενημερώσει, ειδοποιήσει, στείλει εξώδικα, κάνει κινητοποιήσεις. Κανείς ποτέ δεν μας έβλεπε, δεν ζήτησε να μας δει την τελευταία περίοδο. Και βλέπουμε να βγαίνει ένα ηχητικό 10 ώρες μετά το δυστύχημα και να αρχίζουν να εξυφαίνονται σενάρια … αν ισχύει ότι ο μηχανοδηγός έχει προσπαθήσει να επικοινωνήσει και τηλεφωνικά σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλες συνομιλίες … ήταν 40 χρόνια μηχανοδηγός, εμπειρότατος».
«Περιμένουμε οι μηχανοδηγοί να ακούσουμε όλο το υλικό», είχε υπογραμμίσει ο κ. Γενιδούνιας, τονίζοντας παράλληλα το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν συνομιλία σε VHF, σε ασύρματο, όχι στο GSMR, που είναι “κλειστό”, δεν το ακούει ο κόσμος, πώς διέρρευσε και “κόπηκε”;».
«Χτες ζητήσαμε όλες οι επικοινωνίες να καταγράφονται και στις μηχανές. Ως σωματείο εκπροσωπούμε όλους τους μηχανοδηγούς, έχουμε τέσσερις εταιρείες που τρέχουν στο ελληνικό δίκτυο … τα ηχητικά αυτά τα έχει μόνο ο ΟΣΕ, αυτός τα καταγράφει. Γιατί βλέπουμε βίντεο να κυκλοφορεί; Γιατί προφανώς δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε αυτό που καταγράφεται … δεν έχουμε εμπιστοσύνη, γιατί ακούμε “κομμένα” ηχητικά δέκα ώρες μετά από ένα τέτοιο δυστύχημα».
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Οδηγίες προς επισκέπτες-προσκυνητές του Σουλίου

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από τον Δήμο Σουλίου, οι φετινές εκδηλώσεις για την 223η επέτειο της ανατίναξης του Κουγκίου στο Σούλι από τον καλόγερο Σαμουήλ το 1803 θα πραγματοποιηθούν με κάθε μεγαλοπρέπεια την Κυριακή 24 Μαΐου.
Με βάση τα δεδομένα όλων των προηγούμενων ετών, θεωρείται βέβαιο πως και φέτος χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα θα κατακλύσουν τα ηρωικά και αιματοβαμμένα βράχια του Σουλίου.
Με την ευκαιρία αυτή, θεώρησα πρέπον, ως προερχόμενος από το Σούλι και ασχολούμενος με την Ιστορία του, να απευθύνω λίγα λόγια, βοηθητικά ελπίζω, προς τους συμπολίτες εκείνους που θα έχουν την πολύτιμη ευκαιρία να φτάσουν ως εκεί πάνω.
Εκεί όπου «ο άγγελος χορεύει του πολέμου, δάφνας μοιράζει», εκεί «όπου αδάμαστοι άντρες… από βράχον εις βράχον πηδάουν ψάλλοντες πολέμιον άσμα», κατά τον εθνικό μας ποιητή Ανδρέα Κάλβο.
Οι οδικές διαδρομές προς το Σούλι
Η ανάβαση στο Σούλι μπορεί να γίνει από τρεις βασικές κατευθύνσεις, ανάλογα με τον τόπο αφετηρίας.
1. Από την περιοχή Ιωαννίνων
Η πρώτη διαδρομή, με αφετηρία την περιοχή των Ιωαννίνων, ακολουθεί τον οδικό άξονα:
Εγνατία – Τύρια – Αρτοπούλα – Ζωτικό – ύψωμα Βριτζάχας / Λιβάδι – Κουκουλιοί – Αυλότοπος – Σούλι.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ώστε οι οδηγοί να κατευθυνθούν προς Αυλότοπο και όχι προς Τσαγγάρι.
2. Από Φιλιάτες και Ηγουμενίτσα
Η δεύτερη διαδρομή, με αφετηρία τις περιοχές Φιλιατών και Ηγουμενίτσας, ακολουθεί τη διαδρομή:
Εγνατία – διασταύρωση στο Λευτεροχώρι Παραμυθιάς – Αγία Κυριακή / Πόποβο – ανάβαση στο κατάφυτο από έλατα ύψωμα του Γκορίλα – Κουκουλιοί – Αυλότοπος – Σούλι.
Πρόκειται για νέο δρόμο, μέσα από ένα ιδιαίτερα όμορφο φυσικό τοπίο.
3. Από Παραμυθιά – Γλυκή
Η τρίτη πρόσβαση, που είναι και η πιο πολυσύχναστη και ασφαλής, γίνεται από:
Παραμυθιά – Γλυκή – ύψωμα Ζαβρούχου – διασταύρωση για τον κτηνοτροφικό οικισμό “Μαμάκου” – Σούλι.
Και εδώ χρειάζεται προσοχή, ώστε οι οδηγοί να μην κατευθυνθούν προς Τσαγγάρι.
Οι δύο πρώτες διαδρομές είναι δυνατές με μηχανές ή ΙΧ, ενώ η τρίτη μπορεί να γίνει και με λεωφορείο.
Οι ορειβατικές διαδρομές
Για τους ορειβάτες —και ιδιαίτερα για τους μερακλήδες— υπάρχουν άλλες τρεις διαδρομές. Είναι όλες δύσκολες, αλλά και καθηλωτικές.
Σε κάθε περίπτωση, οι διαδρομές αυτές δεν πρέπει να επιχειρούνται από μοναχικούς ορειβάτες.
1. Από τη Γλυκή μέσω της Σκάλας της Τζαβέλαινας
Η πρώτη διαδρομή είναι η πιο γνωστή, πιο ομαλή και πολυσύχναστη.
Ξεκινά από τη Γλυκή, μέσω της περίφημης Σκάλας της Τζαβέλαινας. Από εκεί οδηγεί στη γέφυρα Ντάλλα, όπου συμβάλλουν ο Αχέροντας με το Τσαγγαριώτικο ρέμα, και συνεχίζει προς τις πηγές του Αχέροντα, τη Σαμονίβα και τα Πηγάδια.
Ο χρόνος πορείας υπολογίζεται περίπου σε 2,5 έως 3,5 ώρες.
Στη διαδρομή αυτή διεξάγεται κάθε χρόνο και ο «Δρόμος Θυσίας», την ημέρα των επετειακών εκδηλώσεων.
2. Από το Ρωμανό Λάκκας Σουλίου
Η δεύτερη διαδρομή ξεκινά από το χωριό Ρωμανό της Λάκκας Σουλίου.
Από εκεί ανεβαίνει κανείς στο σουλιώτικο βουνό Βούτσι. Ως ένα σημείο η πρόσβαση μπορεί να γίνει και με όχημα 4×4, μέχρι τη θέση Αλογομάντρι, σε υψόμετρο περίπου 1.100 μέτρων.
Στη συνέχεια, η πορεία συνεχίζεται αριστερά προς την κορυφογραμμή του βουνού Μούργκα —όχι Μουργκάνα, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Αλβανία— σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων, πάνω από το Σούλι, στη θέση Άγιος Νικόλαος, όπου υπάρχει και εκκλησάκι.
Από εκεί, το κατηφορικό μονοπάτι οδηγεί στα Πηγάδια.
Ο χρόνος πορείας από το Ρωμανό υπολογίζεται περίπου σε 3 έως 5 ώρες.
3. Από το Παλαιοχώρι Μπότσαρη
Η τρίτη διαδρομή ξεκινά από το ιστορικό χωριό Παλαιοχώρι Μπότσαρη της Λάκκας Σουλίου.
Η πορεία ανεβαίνει στη νότια πλευρά του βουνού Μούργκα, φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα —ως εκεί είναι δυνατή και η πρόσβαση με 4×4— και συνεχίζει προς την κορυφή, στη θέση Φλάμπουρο, σε υψόμετρο περίπου 1.150 μέτρων.
Στη συνέχεια, η διαδρομή προχωρά δεξιά και φτάνει πάνω από την Κιάφα, στη θέση Τόπι, σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων. Από εκεί, το κατηφορικό μονοπάτι οδηγεί στην Κιάφα και κατόπιν στα Πηγάδια.
Ο χρόνος πορείας από το Παλαιοχώρι Μπότσαρη υπολογίζεται περίπου σε 3 έως 5 ώρες.
Χρήσιμες οδηγίες για την ημέρα των εκδηλώσεων
Την ημέρα των εκδηλώσεων, λόγω της μεγάλης προσέλευσης επισκεπτών και οχημάτων, δημιουργείται συνήθως το αδιαχώρητο.
Όλα τα τροχοφόρα, πλην των επισήμων, σταθμεύουν σε χώρο που έχει προκαθοριστεί από την Τροχαία, μερικές δεκάδες μέτρα πριν από τα Πηγάδια και το Δημοτικό Σχολείο, όπου βρίσκεται και το Ηρώο.
Για τον λόγο αυτό, οι επισκέπτες θα χρειαστεί να συνεχίσουν ανηφορικά με τα πόδια.
Όσοι θελήσουν να φτάσουν μέχρι το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου, όπου τελείται η δοξολογία, θα χρειαστούν κόπο, θέληση και υπομονή.
Επειδή το πλήθος είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί από τα δύο υπάρχοντα τοπικά καφενεία —το ένα από τα οποία λειτουργεί και ως ξενώνας και ταβέρνα— καλό είναι οι επισκέπτες να έχουν μαζί τους:
κρύο νερό, καφέ, αναψυκτικό και σοκολάτα, ιδιαίτερα λόγω της κόπωσης και της εφίδρωσης.
Όσοι ιδρώνουν πολύ ή είναι σωματικά ευαίσθητοι, καλό είναι να έχουν μαζί τους και μια εναλλακτική λύση, όπως ένα φανελάκι και ένα μπουφάν.
Το αεράκι που κατεβαίνει από το Βούτσι και τη Μούργκα είναι δροσερό και απολαυστικό, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει επικίνδυνο.
Απαραίτητα θεωρούνται επίσης:
γυαλιά ηλίου, καπέλο και ομπρέλα, καθώς ο ήλιος είναι συνήθως έντονος.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα παιδιά.
Η δοξολογία και η αναπαράσταση
Προσωπική σύσταση είναι, όσοι δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, να ανέβουν μέχρι τον Άγιο Δονάτο και στη συνέχεια να επιστρέψουν στο αμφιθέατρο, απ’ όπου θα παρακολουθήσουν την αναπαράσταση.
Η αναπαράσταση αποτελεί την κορυφαία πράξη του Σουλιώτικου Έπους και αξίζει πραγματικά τον κόπο.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η εκδήλωση πραγματοποιείται περίπου στις 11:00, μετά την επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας.
Για τον λόγο αυτό, το καλύτερο για τους επισκέπτες και προσκυνητές είναι να ξεκινήσουν από τον τόπο τους νωρίς το πρωί, ώστε να φτάσουν στο Σούλι πριν δημιουργηθεί το αδιαχώρητο και πριν δυναμώσει ο ήλιος.
Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων απαγορεύεται η επιστροφή με αυτοκίνητο, καθώς ο δρόμος είναι στενός και υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων με όσους ακόμη καταφτάνουν.
Για όσους αγαπούν τη φύση και την ιστορία
Αγαπητέ επισκέπτη και προσκυνητή,
αν είσαι ρομαντικός και φυσιολάτρης, το ιδανικό για σένα είναι να φτάσεις στο Σούλι πριν από την ανατολή του ήλιου.
Καθώς θα ανεβαίνεις μέσα από λαγκάδια και βουνά, κόψε ταχύτητα, άνοιξε το παράθυρο του αυτοκινήτου και η διαδρομή σου θα γίνει ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι.
Θα σε συνοδεύουν τα κελαηδίσματα εκατοντάδων πουλιών, τα κουδουνίσματα και τα βελάσματα των ζώων της περιοχής, ίσως ακόμη και τα ουρλιαχτά των λύκων που βγαίνουν στο πρωινό λυκόφως.
Όταν φτάσεις στο προαύλιο του Αγίου Δονάτου, κοίταξε ως πέρα, ως πάνω και ως κάτω στον καθαρό ορίζοντα.
Το πρώτο που θα νιώσεις είναι μια ανείπωτη και δυνατή γοητεία, που προσφέρει η αγκαλιά της φύσης του Σουλίου.
Κι αν ακόμη δεν έχει ανατείλει ο ήλιος πίσω από τη Μούργκα, θα έχεις το μοναδικό προνόμιο να απολαύσεις μια από τις ωραιότερες ανατολές.
Από ψηλά, από τον Άγιο Δονάτο, θα έχεις την ευκαιρία να αντικρίσεις μερικά από τα πιο σπουδαία και ηρωικά τοπόσημα του Σουλίου:
το Κούγκι, το Κάστρο της Κιάφας, τη Ράχη του Δράκου, τη βαθιά χαράδρα του Αχέροντα, τη Ράχη της Αστραπής πάνω από τη Σαμονίβα, το Ζαβρούχου, το πέρασμα ανάμεσα στην Κιάφα και τον Αβαρίκο, την περίφημη Σκάλα της Τζαβέλαινας.
Μέχρι και το μαρτυρικό Ζάλογγο φτάνει το βλέμμα.
Κι αφού γεμίσεις μέσα σου με γαλήνη, θα αξιωθείς, μετά τη δοξολογία, να παρακολουθήσεις από το αμφιθέατρο την αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου από τον θρυλικό Καλόγερο Σαμουήλ.
Την κορυφαία —και όχι τελευταία— πράξη του Σουλιώτικου Έπους.
Μια στάση στο σπίτι των Τζαβελαίων
Φίλη προσκυνήτρια και φίλε προσκυνητή του Σουλίου,
είτε ανέβεις στο ύψωμα του Αγίου Δονάτου και στο αμφιθέατρο, είτε μείνεις στα Πηγάδια και στο Ηρώο, μην παραλείψεις να επισκεφθείς, λίγα μέτρα πιο πέρα, το αναπαλαιωμένο σπίτι του Λάμπρου και του Φώτου Τζαβέλα, το οποίο λειτουργεί πλέον ως μουσείο.
Εκεί θα σε αναμένει για να σε ξεναγήσει με προθυμία, χαρά και αγνό φρόνημα ο απόγονος των Σουλιωτών ηρώων, Κώστας Τζαβέλας.
Ύστερα από όλα αυτά τα θαυμάσια που επιφυλάσσει το ανέβασμα στο Σούλι, να είσαι βέβαιος ή βέβαιη πως κάθε σωματική κούραση ή δυσθυμία θα υποχωρήσει.
Θα νιώσεις την ψυχή σου γεμάτη από δέος, θαυμασμό και γαλήνη, γιατί θα έχεις εκπληρώσει μια βαθιά επιθυμία.
Και οπωσδήποτε θα αισθανθείς έναν απέραντο σεβασμό και μια υψηλή συγκίνηση για εκείνους τους ήρωες που έκαναν ύψιστη αποστολή και ιδανικό της ζωής τους την προσωπική αξιοπρέπεια, την άδολη αγάπη και τη θυσία για την Ελευθερία.
Εύχομαι σε όλους τους προσκυνητές καλή ανάβαση και θεία μετάληψη με τα εξαίσια νάματα του ιερού τόπου του Σουλίου.
Βαγγέλης Τσιρώνης
Φιλόλογος – συγγραφέας
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Πάργα: Δύο αιολικά πάρκα 84 MW προκαλούν έντονες αντιδράσεις – Κρίσιμη γνωμοδότηση

Με την τοπική κοινωνία να βρίσκεται σε αναβρασμό, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου καλείται την Πέμπτη 7 Μαΐου να γνωμοδοτήσει για δύο μεγάλα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την εγκατάσταση αιολικών σταθμών στην περιοχή της Πάργας.
Πρόκειται για δύο έργα-«μαμούθ», συνολικής ισχύος 84 MW, που προγραμματίζονται από την εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΑΡΓΑΣ ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.». Αναλυτικότερα, το πρώτο έργο αφορά Αιολικό Σταθμό ισχύος 42 MW στη θέση «ΣΩΡΙΑΣΤΟΝ» και το δεύτερο, επίσης ισχύος 42 MW, στη θέση «ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΝ», αμφότερα εντός της Δημοτικής Ενότητας Πάργας.
Οι αντιδράσεις από κατοίκους, τοπικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι έντονες, καθώς εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχουν τέτοιας κλίμακας παρεμβάσεις στο φυσικό κάλλος, το τοπίο και την τουριστική ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής της Πάργας.
Το πιθανότερο είναι ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα συνταχθεί με τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας και δεν θα δώσει «πράσινο φως» στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), οι οποίες περιλαμβάνουν και τα απαραίτητα συνοδά έργα οδοποιίας και διασύνδεσης, όπως έχει πράξει και σε ανάλογες περιπτώσεις.
Όμως αυτό δεν αρκεί για να σταματήσουν τα έργα καθώς οι αποφάσεις είναι γνωμοδοτικές και οι εγκρίσεις δίνονται από την Αποκεντρωμένη.

























