ΠΑΡΓΑ
Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα 111 χρόνια από την Απελευθέρωση της Πάργας


Με τη δοξολογία η οποία τελέστηκε στον Ι.Ν Αγίων Αποστόλων, την επιμνημόσυνη δέηση, την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Φυγής των Παργινών και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Φιλόλογο – Εκπαιδευτικό Γεώργιο Τούση ξεκίνησαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Πάργας. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλός Βαγγέλης Τσοβίλης, ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας Ηλίας Μιχάλης, ο Διοικητής της Π/Υ Πάργας Βασίλειος Γιάννος, ο Διοικητής Β’ Λιμενικού Τμήματος Πάργας Πέτρος Κόκορρης, οι Αντιδήμαρχοι Πάργας Αλέξανδρος Δημόπουλος, Θωμάς Κασκάνης και Θεοφάνης Σκάρπος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πάργας Βασίλης Γκίζας, Δημήτρης Γκίνης, Αδάμ Καούρης και Αναστάσιος Χάλκης, ο Πρόεδρος Αναστάσιος Παπανικολάου και μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Πάργας, εκπρόσωποι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάργας, τοπικών φορέων και Συλλόγων, καθώς και εκπαιδευτικοί και αντιπροσωπίες μαθητών.

Μετά την απελευθέρωση μεγάλου μέρους της Ηπείρου, στις 23 Φεβρουαρίου 1913, τμήμα της στρατιωτικής δύναμης του Αχέροντα με διοικητή τον ανθυπολοχαγό Άγγελο Φέτση μπήκε στην Πάργα. Εκεί ο Τούρκος διοικητής Τζελιάμ Μουλιαζίμη παρέδωσε στον Έλληνα αξιωματικό τα κλειδιά της πύλης του Κάστρου και η Πάργα ενσωματώθηκε στην Ελληνική Επικράτεια.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την Θεία Λειτουργία την Κυριακή 25/2 στον Ι.Ν Αγίου Νικολάου, με την συμμετοχή της Εκκλησιαστικής Χορωδίας Λευκίμμης και την ιστορική αναδρομή από τον Καθηγητή Γιώργο Γαστεράτο, Διδάκτορα Ιστορίας, Μέλος του Ιονίου Πανεπιστημίου.
ΜΟΥΣΙΚΗ
Ανδρόνικος Σωτηρίου: Νέα κυκλοφορία στο Spotify με το «A Night in Bucharest»

Τη νέα του μουσική κυκλοφορία με τίτλο «A Night in Bucharest» παρουσιάζει στο Spotify ο Ανδρόνικος Σωτηρίου, συνεχίζοντας τη δημιουργική του πορεία στον χώρο της σύγχρονης ελληνικής jazz.
Το «A Night in Bucharest», διάρκειας 6 λεπτών και 48 δευτερολέπτων, αποτελεί τη νεότερη προσθήκη στη μουσική παρουσία του Έλληνα μουσικού και είναι πλέον διαθέσιμο στην πλατφόρμα του Spotify.
Ο Ανδρόνικος Σωτηρίου έχει σπουδάσει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, έχοντας αναπτύξει έναν προσωπικό μουσικό χαρακτήρα με αναφορές στη σύγχρονη jazz, τον αυτοσχεδιασμό, το groove και λατινοαμερικανικά ρυθμικά στοιχεία.
Η πορεία του περιλαμβάνει εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ, καθώς και συμμετοχή σε διαφορετικά μουσικά σχήματα. Μεταξύ αυτών βρίσκεται το Andronikos Sotiriou Quartet, που δημιουργήθηκε το 2015, αλλά και μικρότερα σύνολα μέσα από τα οποία παρουσιάζει πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευές jazz standards.
Στη συνθετική του δραστηριότητα περιλαμβάνονται επίσης έργα όπως τα «Path» και «Monsters on the Loose», με τη νέα κυκλοφορία «A Night in Bucharest» να αποτελεί ακόμη ένα δείγμα της συνεχιζόμενης μουσικής του αναζήτησης.
ΠΑΡΓΑ
Από την Πάργα ο συλληφθείς για το περιστατικό με μαχαίρι στο πανηγύρι του Αγίου Κοσμά στο Μαργαρίτι

Άνδρας από την Πάργα συνελήφθη το πρωί της Τρίτης 25 Αυγούστου 2026, μετά από περιστατικό με μαχαίρι που σημειώθηκε στο πανηγύρι του Αγίου Κοσμά στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός άνδρα στο χέρι.
Σε βάρος του συλληφθέντος σχηματίστηκε δικογραφία για επικίνδυνη σωματική βλάβη και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.
Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του πανηγυριού του Αγίου Κοσμά στο Μαργαρίτι. Ο κατηγορούμενος τραυμάτισε ημεδαπό στο χέρι με μαχαίρι, με τον τραυματία να μεταφέρεται στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.
Λίγη ώρα αργότερα, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Ηγουμενίτσας εντόπισαν και συνέλαβαν τον άνδρα, ενώ στο πλαίσιο της προανάκρισης βρέθηκε και κατασχέθηκε το μαχαίρι.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

























