ΠΑΡΓΑ
Νεα μαρμάρινη βρύση με το όνομα του Βασιλείου Βασιλά έξω από τον Άγιο Δημήτριο

ΒΡΥΣΗ ΒΑΣ. ΒΑΣΙΛΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Γράφει ο Σπ. Νούσης πρόεδρος του κληροδοτήματος Β. Ε. ΒΑΣΙΛΑΣ
«Παρακαλώ να φέρητε το νερό της Ζήβολης εις την πόλιν και να γίνη μία βρύσις απέξω από την εκκλησίαν Άγιος Δημήτριος και να θέσητε μία πλάκα να φέρη το όνομά μου». ( ΑΡΘΡΟ 15 διαθήκης του ευεργέτη Βασιλείου Βασιλά. Τεργέστη 1 Δεκεμβρίου 1924).
Την επιθυμία αυτή του ευεργέτη έθεσε η επιτροπή του κληροδοτήματος Βασιλά σε συνεργασία με την τότε κοινότητα Πάργας πρώτη προτεραιότητα.
Αμέσως μετά την ίδρυση του ιδρύματος (Απρίλιος 1929) με γοργούς ρυθμούς η επιτροπή δημοπράτησε και χρηματοδότησε την εκπόνηση μελέτης για το έργο ύδρευση της Πάργας και κατασκευή υδραγωγείου (1931)και στην συνέχεια προχώρησε στην υλοποίηση του έργου αυτού αποκλειστικά με πόρους του κληροδοτήματος Βασιλά. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1934. Τα εγκαίνια και ο αγιασμός του υδραγωγείου πραγματοποιήθηκαν την 11/11/1934. Το υδραγωγείο αυτό ήταν το πρώτο υδραγωγείο που κατασκευάστηκε στην Ήπειρο αναφέρει στο βιβλίο του Η ΠΑΡΓΑ ο Νικόλαος Τσάκας.
Για την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων τοποθετήθηκαν βρύσες σε διάφορα σημεία της πόλης , κάστρο, πλάτανος τουρκοπάζαρου, παπίρης ,αγ. Απόστολοι, τράφος, οδός Σουλίου και στην αγορά σε δύο σημεία , απέναντι στου Ευθυμιάδη και στον άγιο Δημήτριο σύμφωνα με την επιθυμία του διαθέτη χωρίς όμως να τοποθετηθεί και η αναμνηστική πλάκα. Επίσης η επιτροπή προσέλαβε και υδρονομέα για την ομαλή λειτουργία του δικτύου. Πρώτος υδρονομέας ήταν ο Γεώργιος Δέσκας.
Με την πάροδο των χρονών τα σπίτια και οι επιχειρήσεις αποκτούσαν την δική τους υδραυλική εγκατάσταση, η χρήση των δημόσιων βρυσών περιορίστηκε και τελικά μία προς μία έπαυσαν να λειτουργούν.
Η βρύση στον Άγιο Δημήτριο παρέμεινε. Όμως ,παρά της προσπάθειες του κληροδοτήματος να αναβαθμίσει το χώρο της βρύσης, μια τελευταία προσπάθεια έγινε το 1994, ο χώρος και η βρύση είχαν περιέλθει σε ελεεινή και άθλια κατάσταση, μαύρο χάλι όπως θα έλεγαν και οι παλιές Παργινές νοικοκυρές. Θλίψη και ντροπή οδύνη και οργή προκαλούσε στους πραγματικά ευαίσθητους συμπατριώτες η εικόνα παρακμής και εγκατάλειψης του χώρου αυτού. Ακόμη λόγω της υγρασίας στον χώρο κινδύνευαν οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ιερού του Αγίου Δημητρίου.
Η επιτροπή του κληροδοτήματος λοιπόν ομόφωνα αποφάσισε να παρέμβει αφού η στοιχειώδης ηθική υποχρέωση της εκτέλεσης της επιθυμίας του διαθέτη παραμένει αναλλοίωτη , ο ωφελούμενος σεβασμός στην μνήμη του διαθέτη είναι αιώνιος η ανάγκη ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πόλης μας, όπως είναι και ο θεσμός της ευεργεσίας, αδήριτος, η συνταγματική επιταγή ( άρθρο 109 του συντάγματος) αμείλικτη.
Για τους παραπάνω λόγους η επιτροπή του κληροδοτήματος αποφάσισε να προμηθευτεί και να τοποθετήσει μαρμάρινη βρύση με το όνομα του ευεργέτη έξω από τον Άγιο Δημήτριο ώστε να δημιουργηθεί ένα μνημείο- σημείο αναφοράς που θα σηματοδοτεί τη συμβολή του ευεργέτη στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης .
Το κληροδότημα με το έγγραφό του με αριθμό 73/6-10-2022 και επισυναπτόμενο ενδεικτικό σχέδιο της κατασκευής ζήτησε την έγκριση από το δήμο Πάργας.
Ο δήμος Πάργας με την με αριθμό 24/2022/17-10-2022 απόφαση της επιτροπής ποιότητας ζωής αποδέχθηκε την προσφορά του κληροδοτήματος για την τοποθέτηση της μαρμάρινης βρύσης αφού ζήτησε ( έγγραφο με αρ. πρωτ.11576/10-10-2022) και έλαβε την σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων.
Η προμήθεια έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 48 του ν. 4182/2013 όπως ισχύει και η όλη διαδικασία εγκρίθηκε από την δ/νση κοινωφελών περιουσιών του υπουργείου Οικονομικών.
Την υπάρχουσα μαντεμένια βρύση που ήταν σε άθλια κατάσταση παρέλαβε η υπηρεσία ύδρευσης του δήμου. Με συντήρηση (αμμοβολή, βάψιμο κ.λπ) μπορεί να τοποθετηθεί σε άλλη θέση που θα αποφασίσει ο δήμος.
Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης της βρύσης, σύμφωνα με τον όρο 15 της διαθήκης( 99 χρόνια μετά την σύνταξη της) και τη διαμόρφωση του χώρου αυτής παραδίδουμε στους συμπολίτες ένα μνημείο που
1) Ικανοποιεί την επιθυμία του διαθέτη.
2) αναδεικνύει την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας
3)προβάλλει την ευεργεσία και τους ευεργέτες της πόλης
4)εμφανίζει τους πολίτες της Πάργας σαν λαμπρά σύμβολα φιλοπατρίας
5) προστατεύει τις τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ιερού της εκκλησίας.
6)Σηματοδοτεί το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη όλων μας προς τους ευεργέτες και ενισχύει την πεποίθηση μας ότι καρπός δικαίου ανδρός ουκ απόλλυται.
Η διαχειριστική-εκτελεστική επιτροπή του κληροδοτήματος ,με ζήλο και προθυμία όπως παραγγέλλει ο διαθέτης, θα εργάζεται για το καλό και την πρόοδο της πατρίδος στο πλαίσιο των όρων της διαθήκης και σύμφωνα με την νομοθεσία που διέπει την λειτουργία των κληροδοτημάτων.
ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ : Σχετικά με το μέγαρο Βασιλά σας γνωρίζουμε ότι το κληροδότημα Βασ. Βασιλά ούτε είχε, ούτε έχει οποιαδήποτε σχέση αφού το κτίριο αυτό ανήκε στην Μαρίκα Στύλλου –Βασιλά ( σχετικό το Φ.Ε.Κ 284/ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟΝ/29-09 1933) η οποία με την διαθήκη της το παραχώρησε στον δήμο Πάργας για να γίνει Δημαρχείο. Για τα ακίνητα του κληροδοτήματος Βασιλά έχω δημοσιεύσει άρθρο στην εφημερίδα των Παργινών της Αθήνας Η ΠΑΡΓΑ.
Η Μαρίκα Στύλλου- Βασιλά απεβίωσε το 1986 και η αποδοχή της κληρονομιάς της έγινε από το δημοτικό συμβούλιο Πάργας το 1996, με δική μου εισήγηση, με την ιδιότητά που είχα τότε του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Το συμβόλαιο παραχώρησης έγινε στον συμβολαιογράφο Δημήτριο Δούκα και υπογράφηκε για λογαριασμό του δήμου από τον τότε Δήμαρχο Νίκο Παπανικολάου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1960

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1990

ΙΟΥΝΙΟΣ 2023

Η ΒΡΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΑΓΙΑ
Μαζική συνέλευση στην Αγιά κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Μαζική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην Αγιά Πάργας με θέμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο χωριό.
Η συνέλευση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου, του συλλόγου γυναικών και της ΛΑΝΤΖΑ (κίνηση εργαζομένων στον τουρισμό), ενώ συμμετείχαν τα μέλη της πρωτοβουλίας αγώνα της Θεσπρωτίας, Αλεξίου Παύλος και Λιαμπότης Σωτήρης, οι οποίοι πραγματοποίησαν εισηγητικές ομιλίες.
Στη διαδικασία παρευρέθηκαν επίσης δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Πάργας, ενώ ακολούθησε διάλογος σχετικά με την οργάνωση των επόμενων κινήσεων.
Στο τέλος της συνέλευσης συγκροτήθηκε τοπική πρωτοβουλία αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Δημος Παργας
Οδηγίες για τη διαχείριση απορριμμάτων ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου

Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και της προετοιμασίας για την άφιξη των τουριστών, εκδόθηκε ενημέρωση σχετικά με τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, με στόχο τη διατήρηση και αναβάθμιση της εικόνας του Δήμου.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι δημότες και οι επισκέπτες καλούνται να απορρίπτουν τα απορρίμματά τους καθαρά και αποκλειστικά στους πράσινους κάδους, αποφεύγοντας την τοποθέτηση χόρτων, κλαδιών ή μπάζων.
Παράλληλα, στους μπλε κάδους ανακύκλωσης πρέπει να απορρίπτονται μόνο χαρτί, πλαστικά και μεταλλικά, όπως αλουμινένια κουτάκια.
Η συνεργασία όλων επισημαίνεται ως απαραίτητη για τη διατήρηση της καθαριότητας και της καλής εικόνας του Δήμου.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκπαιδευτικοί Πρέβεζας ζητούν μόνιμο προσωπικό καθαριότητας

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα δίκαια αιτήματά του προσωπικού καθαριότητας των σχολικών κτιρίων. Γνωρίζουμε πόσο σημαντικοί είναι οι εργαζόμενοι που φροντίζουν καθημερινά με δυσκολίες και πενιχρά μέσα την υγιεινή των σχολείων, εκεί όπου εμείς οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μας βρισκόμαστε καθημερινά.
Καταγγέλλουμε με τη σειρά μας την κυβέρνηση, καθώς και τις προηγούμενες γιατί έχουν σοβαρή ευθύνη για τη μείωση των κονδυλίων που δίνονται για τη σχολική καθαριότητα ενώ εκατομμύρια δίνονται απλόχερα σε επιχειρηματικούς ομίλους και στην πολεμική οικονομία.
Καταγγέλλουμε το απαράδεκτο καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας που επικρατεί με τους εργαζόμενους να προσλαμβάνονται Σεπτέμβριο (οριακά κάποιες φορές με τον αγιασμό…) και να απολύονται τον Ιούνιο με τη λήξη της σχολικής χρονιάς αφήνοντάς τους με τα ψίχουλα και τις προπληρωμένες κάρτες της ΔΥΠΑ και με τις δημοτικές αρχές να μη διεκδικούν τη μονιμοποίηση των ανθρώπων που εργάζονται χρόνια ολόκληρα στα σχολεία μας και τα στηρίζουν.
Η απαίτησή μας να έχουμε καθαρά σχολεία, σύγχρονο και υγιεινό εργασιακό περιβάλλον, αφορά εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και καθαρίστριες, είναι κοινή υπόθεση όπως είναι κοινός και ο αγώνας.
Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά και διεκδικούμε μαζί τους να ικανοποιηθούν όλα τα δίκαια αιτήματά τους.
Απαιτούμε:
Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας πλήρους ωραρίου σε όλα ανεξαρτήτως τα σχολεία από την πρωινή προσέλευση μέχρι και το σχόλασμα των μαθημάτων (και των Ολοήμερων τμημάτων). Μόνο έτσι μπορούμε να στηρίξουμε ολόπλευρα την υγιεινή των παιδιών με βάση την ηλικία και τις ανάγκες που διαμορφώνονται.
Αύξηση του αριθμού των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού καθαρισμού των σχολικών μονάδων με βάση τις ανάγκες αλλά και τη φροντίδα για αντικατάσταση των αδειούχων καθαριστών/στριών στα σχολεία τους τις ημέρες που αυτοί/ές απουσιάζουν με άδεια.
Άμεση μετατροπή των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας από μερικής απασχόλησης σε πλήρες ωράριο.
Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση, τους πολέμους και τα κέρδη τους. Ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος.
- ΑΠΟΨΕΙΣ2 months ago
Δύο μικρές αναθέσεις, μία βαριά ποινή: Ερωτήματα για την αργία του Δημάρχου Πάργας
Δημος Παργας2 months agoΝίκος Ζαχαριάς: «Καμία ζημία για τον Δήμο Πάργας – προσφυγή στο ΣτΕ»
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ2 months ago
5.000 ευρώ για κορίτσια 18-36 ετών στην Πάργα από το Κληροδότημα Β. Ε. Βασιλά
Αγγελίες1 month agoΞενοδοχείο στην Πάργα αναζητά υπαλλήλους για την καλοκαιρινή σεζόν 2026!
ΠΑΡΓΑ2 months agoΠάργα, Αγιά και Ανθούσα γιορτάζουν την Αποκριά
ΠΑΡΓΑ2 months agoΈως 28 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για τραπεζοκαθίσματα στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Πάργας
Δημος Παργας3 weeks agoΚάλεσμα προς τον κ. Γκούμα για δημόσια συγγνώμη και αποκατάσταση
ΑΠΟΨΕΙΣ2 months agoΓκούμας: Σκεπτικό Απόφασης Τώρα και Λογοδοσία


































