ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Νύχτα «κόλαση» σε Κέρκυρα: Δραματική κατάσταση με πολίτες να εγκαταλείπουν δια θαλάσσης

Συνεχείς εκκενώσεις οικισμών – Στο νοσοκομείο τρεις πυροσβέστες
Εκτός ελέγχου βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής, με διαφορετικές εστίες, στην περιοχή Περίθειας στη βόρεια Κέρκυρα, η οποία καίει δασική και χορτολιβαδική έκταση κινούμενη προς νοτιοανατολική κατεύθυνση.
Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα, έπειτα από μηνύματα μέσω 112 τα οποία στάλθηκαν στους κατοίκους τους.
Επιχείρηση απεγκλωβισμού
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση απεγκλωβισμού ανθρώπων από την παραλία Νησάκι της Κέρκυρας.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν έξι πλωτά περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, επτά ιδιωτικά σκάφη μικρής χωρητικότητας, δύο ιδιωτικά σκάφη μεγάλης χωρητικότητας και ένα ρυμουλκό.
Συνολικά, πάντα σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια συνολικά 59 άνθρωποι από 1 πλωτό σκάφος και 2 λάντζες κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι της Κέρκυρας.
Με μέριμνα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι απεγκλωβισμένοι θα φιλοξενούνται σε αίθουσα του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας.
Στο νοσοκομείο τρεις πυροσβέστες
Δυο πυροσβέστες μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στο γενικό νοσοκομείο της Κέρκυρας. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο ένας αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα και ο δεύτερος υπέστη κάταγμα στο πόδι.
Από την Κυριακή, ένας ακόμα πυροσβέστης με αναπνευστικά προβλήματα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.
Δύσκολη νύχτα σε Κάρυστο, Ρόδο και Αίγιο
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο Αίγιο, στην Κάρυστο, στη Ρόδο και στην Υλίκη.
Διάσπαρτα είναι τα μέτωπα στις τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιών που ξέσπασαν χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας. Επίγειες δυνάμεις (77 πυροσβέστες με 25 οχήματα) επιχειρούσαν το βράδυ στην περιοχή, μαζί με μηχανήματα της αυτοδιοίκησης, ενώ μέχρι το τελευταίο φως της μέρας συνέδραμαν και εναέρια μέσα.
Λίγο μετά τις 6 το πρωί της Δευτέρας εστάλη, μάλιστα, νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Πλατύς Γιαλός προς Κάρυστο ενώ στις 3 τα ξημερώματα έλαβαν το ίδιο μήνυμα όσοι βρίσκονταν σε Λιβάδι και Καστρί. Ήδη είχαν εκκενωθεί οι περιοχές Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός.
Χθες, όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική, εκδηλώθηκαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια να διαχειρίζονται συνολικά 82.
Στη Ρόδο το μέτωπο έχει κινηθεί ανατολικά, προς Μαλώνα και Μάσαρη, χωρίς ωστόσο να απειλούνται οι οικισμοί. Εκατοντάδες πυροσβέστες και εθελοντές όλη τη νύχτα παρέμειναν στα διάσπαρτα μέτωπα της φωτιάς. Συγκεριμένα επιχειρούσαν 266 πυροσβέστες με 55 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.
Λόγω της πυρκαγιάς, η δημοτική ενότητα Νότιας Ρόδου με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Περίπου 16.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από ξηρά και 3.000 δια θαλάσσης στο νησί, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι ήταν «η μεγαλύτερη εκκένωση από μια πυρκαγιά στη χώρα».
Χιλιάδες παραθεριστές κατασκήνωσαν την Κυριακή στο αεροδρόμιο της Ρόδου, περιμένοντας πτήση για να αναχωρήσουν από το νησί, ενώ λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα της Δευτέρας έφθασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το τελευταίο αεροπλάνο που μετέφερε τουρίστες από τη Ρόδο. Αρκετές πτήσεις από τη Ρόδο με τουρίστες οι οποίοι επιστρέφουν νωρίτερα από ότι είχαν προγραμματίσει τις διακοπές τους, αναμένονται και σήμερα.
Παράλληλα, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, περίπου 100 πυροσβέστες με 35 οχήματα, έδιναν μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να περιορίσουν την φωτιά που εκδηλώθηκε χθες τις μεσημβρινές ώρες, στην περιοχή Δερβενάκια της Αιγιαλείας.
Η φωτιά έφθασε σε λόφο απέναντι από τον οικισμό Τράπεζα, με κατεύθυνση προς αυτόν χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί πρόβλημα στο οικιστικό κομμάτι. Για προληπτικούς λόγους, δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το χωριό Τράπεζα Αχαΐας με μήνυμα μέσω 112 που εστάλη στους κατοίκους ζητώντας τους να κατευθυνθούν προς την Ακράτα. Εκκενώθηκε επίσης ο οικισμός Κάστρο Αιγιαλείας.
Σε ετοιμότητα βρίσκονταν και δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή Δερβένι του δήμου Αιγιαλείας ώστε να συνδράμουν εφόσον απαιτηθεί.
Όσο για τη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην Υλίκη στη Θήβα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, εξακολουθεί να καίει χαμηλή βλάστηση σε αδιάβατο έδαφος, κινούμενη προς νότο.
pronews.gr
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Eurostat: Στον πάτο της Ευρώπης η Ελλάδα στις δαπάνες για την Παιδεία

Παιδεία: Μόλις 3,3% του ΑΕΠ οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα – Δεύτερη από το τέλος στην ΕΕ
Στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Ελλάδα ως προς τις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Για το 2023 η χώρα διέθεσε για την Παιδεία ποσό που αντιστοιχεί στο 3,3% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ διαμορφώθηκε στο 4,7%.
Η επίδοση αυτή κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη χαμηλότερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, πάνω μόνο από τη Ρουμανία, όπου οι σχετικές δαπάνες ανήλθαν στο 3,0% του ΑΕΠ.
Μεγάλη απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η Σουηδία με δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση ίσες με το 6,8% του ΑΕΠ, ενώ ακολουθούν η Φινλανδία με 6,3% και το Βέλγιο με 6,2%.
Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία με 3,0%, στην Ελλάδα με 3,3% και στη Μάλτα με 3,4%.
Η ελληνική επίδοση βρίσκεται κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είναι πολύ κοντά και στο 3,2% της Τουρκίας, η οποία περιλαμβάνεται στα στοιχεία ως χώρα αναφοράς.
Στο 64% η συμμετοχή της κυβέρνησης
Τα στοιχεία αποτυπώνουν σημαντικές διαφοροποιήσεις και ως προς τις πηγές χρηματοδότησης της εκπαίδευσης. Για το 2023, η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στις εκπαιδευτικές δαπάνες καταγράφεται στο 64%, το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάζονται.
Στον αντίποδα, στο Λουξεμβούργο η αντίστοιχη συμμετοχή φτάνει το 94,8%.
Υψηλό το βάρος για νοικοκυριά και ιδιώτες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμμετοχή ιδιωτικών πηγών στη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης. Στην Ελλάδα, το μερίδιο των μη εκπαιδευτικών ιδιωτικών πηγών –στο οποίο περιλαμβάνονται δαπάνες νοικοκυριών και άλλων ιδιωτικών φορέων– ανήλθε στο 28,3%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά που καταγράφηκαν.
Υψηλή ήταν και η αντίστοιχη συμμετοχή στην Κύπρο, όπου έφτασε το 27,1%.
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία για το 2022, το μερίδιο των εκπαιδευτικών δαπανών που προήλθε από μη εγχώριες πηγές διαμορφώθηκε στο 10,1% για την Ελλάδα. Ακολούθησαν η Σλοβακία με 8,7%, η Εσθονία με 8,3% και η Κροατία με 7,7%.
Σταθερές οι δαπάνες στην ΕΕ
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση αντιστοιχούσαν το 2023 στο 4,7% του συνολικού ΑΕΠ, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με το 2022.
Σε σύγκριση πάντως με το 2020, όταν οι δαπάνες είχαν φτάσει στο 5,0% του ΑΕΠ, καταγράφεται μείωση κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.
Τα δεδομένα της Eurostat αναδεικνύουν τη μεγάλη απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει την Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη δημόσια χρηματοδότηση της Παιδείας, αλλά και το σημαντικό μέρος του κόστους που καλύπτεται από νοικοκυριά και άλλες ιδιωτικές πηγές.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ακινητοποιήθηκε τρένο, λόγω φωτιάς και στη συνέχεια κάηκε το λεωφορείο αντικατάστασης!

Διπλή περιπέτεια βίωσαν οι επιβάτες της Hellenic Train, καθώς ένα ταξίδι εξελίχθηκε σε μεγάλη ταλαιπωρία εξαιτίας δύο διαδοχικών περιστατικών.
Αρχικά, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές προκάλεσε τη διακοπή της κυκλοφορίας των τρένων, ενώ λίγο αργότερα φωτιά ξέσπασε και σε λεωφορείο που είχε επιστρατευτεί για τη μεταφορά των επιβατών.
Η αναστάτωση ξεκίνησε στις 13:16, όταν, έπειτα από εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΟΣΕ, διακόπηκε άμεσα η σιδηροδρομική κυκλοφορία και η ηλεκτροδότηση στο τμήμα Οινόη-Χαλκίδα.
Αφορμή αποτέλεσε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε μικρή απόσταση από τις σιδηροδρομικές γραμμές, καθιστώντας αδύνατη την ασφαλή διέλευση των αμαξοστοιχιών.
Ως αποτέλεσμα, η αμαξοστοιχία 1547, που εκτελούσε το δρομολόγιο Χαλκίδα–Αθήνα, ακινητοποιήθηκε κοντά στον σταθμό του Αγίου Γεωργίου. Για την εξυπηρέτηση των επιβατών, η Hellenic Train δρομολόγησε εφεδρική μηχανή diesel, προκειμένου να μεταφέρει το τρένο έως την Οινόη, ενώ ταυτόχρονα επιστράτευσε λεωφορεία για τη μεταφορά των 54 επιβατών στον τελικό προορισμό τους.
Παράλληλα, τα λεωφορεία ανέλαβαν την υποκατάσταση όλων των δρομολογίων στη συγκεκριμένη γραμμή, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιούν στάσεις στο Δήλεσι και τον Άγιο Γεώργιο.
Η ταλαιπωρία, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, όπως αναφέρει το eviathema.gr.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, σε ένα από τα λεωφορεία αντικατάστασης εκδηλώθηκε φωτιά εν κινήσει, με τις φλόγες να ξεκινούν από το διαμέρισμα του κινητήρα, προκαλώντας νέο συναγερμό.
Ο οδηγός του λεωφορείου αντέδρασε άμεσα, ακινητοποιώντας το όχημα και αποβιβάζοντας με ασφάλεια όλους τους επιβάτες. Στη συνέχεια επιχείρησε να περιορίσει τη φωτιά χρησιμοποιώντας τους πυροσβεστήρες του οχήματος, μέχρι να φτάσουν στο σημείο οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
Οι πυροσβέστες ανέλαβαν την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, ενώ χάρη στην έγκαιρη αντίδραση του οδηγού δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός. Από το περιστατικό προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές στο λεωφορείο.



























