ΠΑΡΓΑ
Πάργα:Συγκέντρωση ξενοδοχοϋπάλληλων και εργαζόμενων στο τουρισμό και επισιτισμό

Συγκέντρωση ξενοδοχοϋπάλληλων και εργαζόμενων στο τουρισμό και επισιτισμό από την ευρύτερη περιοχή της Πάργας πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη στις 28 Μάη στις 11:30 π.μ στο Πνευματικό Κέντρο της Πάργας στα πλαίσια της πανελλαδικής ημέρας δράσης για τους εργαζόμενους στο τουρισμό. Παρά την άρνηση της πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου της περιοχής η ΛΑΝΤΖΑ Πάργας σε συνεργασία με την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ιδιωτικών υπαλλήλων Πρέβεζας προχωρήσανε σε μια πρώτη επιτυχημένη σύσκεψη.
Στη συγκέντρωση μίλησαν η Υφαντή Ελισάβετ μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο τουρισμό-επισιτισμό Πάργας και ο Νάνος Βαγγέλης μέλος ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζα .Το λόγο πήρανε όλοι οι παρευρισκόμενοι και στο τέλος της συζήτησης αποφασίστηκε:
1) Άμεσα να γίνει παράσταση στην επιθεώρηση εργασίας με αίτημα να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση εργαζόμενης εποχικής αορίστου χρόνου με τη διεύθυνση ξενοδοχείου που την «ειδοποίησε» να μην ξαναπάει για δουλειά με αίτημα την επαναπρόσληψή της. Όλοι μέσα στην αίθουσα αποφάσισαν να στηρίξουν τη συναδέλφισσα μέχρι τέλους και ο αγώνας της αποτελεί αγώνα όλων και όχι «ατομική ευθύνη» όπως δήλωσε η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου στη τελευταία του συνεδρίαση. Η επαναπρόσληψη της συναδέλφισσας θα ανοίξει το δρόμο για τη μαζικό και συλλογικό αίτημα επαναπρόσληψης όλων των εποχικών στις εποχικές επιχειρήσεις που θα ανοίξουν.
2) Να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στις 10/6. Ο τόπος και ο χρόνος προτείνεται να προκύψει σε συνεννόηση με συναδέλφισσες και συναδέλφους και από άλλες περιοχές
3) νέο κάλεσμα συνέλευσης αμέσως μετά.
Πιο αναλυτικά η απόφαση των εργαζομένων:
«Η κυβέρνηση δίνει τα πάντα (απευθείας ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές, αναστολή πληρωμών δανείων , δωρεάν δημόσιοι χώροι με πλήρη καταπάτηση του αιγιαλού και χρηματοδοτήσεις από διάφορα προγράμματα) στα κυρίαρχα επιχειρηματικά συμφέροντα στο τουρισμό.
Το πακέτο μέτρων που ανακοινώσε έχει σαφέστατο ταξικό στίγμα καθώς υπερασπίζεται τα ιδιοτελή συμφέροντα του κεφαλαίου, των ξενοδόχων και των μεγαλοεμπόρων . Τον ενδιαφέρει λέει η ενίσχυση της «απασχόλησης» και όχι η ενίσχυση της ανεργίας. Στα κέρδη χώρια αλλά στη χασούρα μαζί.
Η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοινώσε επιλέγει την ενίσχυση της ελαστικής εργασίας και την εγκατάλειψη των μακροχρόνια ανέργων. Έως τα τέλη Οκτωβρίου μπορούνε να ελαστικοποιούν κατά το δοκούν το χρόνο εργασίας μέσω του έκτακτου προγράμματος που ανακοινώσανε.
Το Μάη έχει ήδη επεκταθεί το δικαίωμα αναστολής συμβάσεων σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν με κατεβασμένα ρολά. Τον Ιούνιο παρατείνεται αυτή η δυνατότητα για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές αλλά και για όσες πλήττονται. Οι εργαζόμενοι σε αυτή τη περίπτωση καλούνται να τα βγάλουν πέρα με τα 534 ευρώ το μήνα, Το ίδιο θα ισχύσει και για τον Ιούλιο για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να μην ανοίξουν
Ο λεγόμενος «μηχανισμός» τίθεται σε ισχύ από 1η Ιούνη έως 30 Σεπτέμβρη αλλά αφήνετε ανοιχτή η διάρκεια ισχύος εάν και εφόσον χρειαστεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου!!! Τους ενδιαφέρει το ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων γιατί πολύ απλά τα κέρδη των προηγούμενων χρόνων και τα μερίσματα δεν αποτελούν λόγο αποκλεισμού από το «μηχανισμό».
Μετά την ένταξη στο «Μηχανισμό» θα έχει δικαίωμα ο εργοδότης να μειώσει το χρόνο εργασίας έως και 50% στα χαρτιά, με όρο να μην μεταβάλει τη σχέση εργασίας. Το κράτος (δηλαδή οι φορολογούμενοι) θα αναλαμβάνει να καλύψει το 60% του χρόνου που δε θα εργάζεται και αυτό ισοδυναμεί με 20 % μείωση συνολικά των χρημάτων που θα λαμβάνει ο εργαζόμενος.
Οι εποχικοί με λίγα λόγια επαναπροσλαμβάνονται με μερική απασχόληση ενώ όσοι δεν επαναπροσληφθούν θα περιοριστούν στο επίδομα των 400 ευρώ μέχρι και το Σεπτέμβρη .Για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους και μακροχρόνια ανέργους δε προβλέπεται τίποτα
Όταν αρθεί το καθεστώς μερικής απασχόλησης η κυβέρνηση δεν απαγορεύει στον εργοδότη να απολύσει. Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται να συσπειρωθούμε στο σωματείο το οποίο πρέπει να αλλάξει άμεσα ρότα με οδηγό τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας.
Λέμε όχι στην εκ περιτροπής εργασία και παλεύουμε :
1) για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγεία (προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού –ΜΕΘ, μαζικά τέστ). Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με συνεχής ελέγχους. Διαγνωστικά τεστ σε όσους έρχονται στη χώρα. Ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας .
2) Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί μέχρι 10/6 (ξενοδοχεία, επισιτισμός, αεροδρόμια κτλ). Εφαρμογή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (μισθός, ρεπό, άδεια κτλ). Μόλις λήξει η σεζόν ταμείο ανεργίας για όλους. Να σταματήσουν οι παράνομες «ειδοποιήσεις» από μεριά μερίδας εργοδοτών ότι δεν επαναπροσλαμβάνονται εργαζόμενες/οι.
3) Στις επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας που κλείσανε το διάστημα της καραντίνας και ανοίγουνε τώρα, καμιά απόλυση , καμιά μείωση μισθού καμιά ελαστικοποίηση. Στις επιχειρήσεις που κλείσανε και δεν ανοίγουν επέκταση του επιδόματος μέχρι την εύρεση εργασίας (το ίδιο για όσους είναι άνεργοι τη τελευταία τριετία).
5) Πλήρη υγειονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους. Κάλυψη των ενσήμων για όσους κατοχυρώνουν σύνταξη το 2020-2021.
7) αναστολή πληρωμών, κατάργηση δημοτικών τελών για τους εργαζόμενους και τους ανέργους
Επιδοτούνε τον τουριστικό κλάδο με στόχο την ισχυροποίηση των κυρίαρχων επιχειρηματικών συμφερόντων. Επιδοτούνε τη διάλυση της αξιοπρεπούς εργασίας
Δε θα πληρώσουμε εμείς τη κρίση. Να πληρώσουν αυτοί που κέρδισαν από το «τουριστικό θαύμα» τα προηγούμενα χρόνια. Εκτός από το συσσωρευμένο πλούτο, λεφτά υπάρχουν: είναι τα δηλωμένα 22 δις κέρδη της περσινής χρονιάς και τα 126 δις που καρπώθηκαν οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι μέσα σε μια δεκαετία»
ΛΑΝΤΖΑ Πάργας κίνηση εργαζομένων στο τουρισμό –επιστισμό
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ιδιωτικών υπαλλήλων Πρέβεζας
ΠΑΡΓΑ
Φωλιές Caretta caretta εντοπίστηκαν στον Βάλτο Πάργας

Πάργα: Δύο χελώνες Caretta caretta γέννησαν αυγά στην παραλία του Βάλτου
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για το φυσικό περιβάλλον καταγράφηκε σήμερα στην περιοχή Κρέμασμα, στην παραλία του Βάλτου Πάργας, όπου δύο χελώνες Caretta caretta βγήκαν στην ακτή και γέννησαν τα αυγά τους.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της κας Sarah Macconnachie, έχουν ήδη ειδοποιηθεί το Λιμεναρχείο, ο Δήμος Πάργας καθώς και ο ΑΡΧΕΛΩΝ, ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των φωλιών.
Οι φωλιές θα πρέπει να παραμείνουν προστατευμένες για περίπου 60 ημέρες, χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την εκκόλαψη των αυγών και την έξοδο των μικρών χελωνών προς τη θάλασσα.
Οι πολίτες και οι επισκέπτες καλούνται να συμβάλουν στην προστασία τους, αποφεύγοντας την τοποθέτηση πετσετών, ομπρελών ή ξαπλωστρών κοντά στις φωλιές, ενώ είναι σημαντικό να αποτρέπεται και η πρόσβαση ζώων που ενδέχεται να σκάψουν στο σημείο.
Η παρουσία της Caretta caretta στις ακτές της Πάργας αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για το τοπικό οικοσύστημα και υπενθυμίζει την ανάγκη προστασίας της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.
«Έχουν δικαίωμα στη ζωή. Ας προστατεύσουμε όλοι τις φωλιές τους μέχρι να γεννηθούν τα χελωνάκια.»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Αχιλλέας Δημάκος αποχαιρετά την προεδρία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάργας

Αγαπητοί μου Παργινοί,
Σήμερα κλείνει για μένα ένας σημαντικός κύκλος ζωής. Μια διαδρομή σχεδόν τριών
ετών στην προεδρία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάργας φτάνει στο τέλος της.
Δεν ανέλαβα αυτή τη θέση ως αξίωμα. Την ανέλαβα ως ευθύνη. Ως μια υποχρέωση
απέναντι στον τόπο που αγαπώ, στον τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω
καθημερινά μαζί σας.
Η παρουσία μου στη θέση αυτή ήταν αποτέλεσμα της δικής σας εμπιστοσύνης. Εσείς
με τιμήσατε με την ψήφο σας και εσείς μου δώσατε τη δυνατότητα να υπηρετήσω την
Πάργα από μια θέση ευθύνης. Για αυτό, το πρώτο και μεγαλύτερο «ευχαριστώ» ανήκει
σε σας.
Τα χρόνια αυτά ζήσαμε δύσκολες αλλά και όμορφες στιγμές. Πήραμε αποφάσεις που
δεν ήταν πάντα εύκολες. Κάποιες φορές συμφωνήσαμε, κάποιες άλλες διαφωνήσαμε.
Όμως κάθε απόφαση που λάβαμε είχε έναν και μόνο στόχο: το καλό της Πάργας.
Προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε την εικόνα της χερσαίας ζώνης λιμένα μας, να
βάλουμε τάξη όπου υπήρχαν προβλήματα, να εκσυγχρονίσουμε υποδομές και να
διαχειριστούμε με δικαιοσύνη έναν χώρο που ανήκει σε όλους τους Παργινούς. Δεν τα
καταφέραμε σε όλα. Θα ήταν λάθος να το ισχυριστώ. Ξέρω ότι έγιναν παραλείψεις και
λάθη. Ξέρω επίσης ότι υπήρχαν πολλά ακόμη που θα ήθελα να δω να γίνονται.
Όμως μπορώ να κοιτάξω κάθε συμπολίτη μου στα μάτια και να πω ότι ποτέ δεν
λειτούργησα με εμπάθεια, εκδικητικότητα ή προσωπικό συμφέρον. Προσπάθησα να
είμαι δίκαιος με όλους. Με τους πολίτες, τους επαγγελματίες, τους εργαζομένους και
τους επισκέπτες του τόπου μας.
Ιδιαίτερα περήφανος αισθάνομαι για τις βάσεις που μπήκαν για το μέλλον. Για τη
μελέτη ανάπλασης της χερσαίας ζώνης λιμένα στο Καμίνι, για τις διεκδικήσεις
χρηματοδοτήσεων και για τον αγώνα να αποκτήσει η Πάργα τις υποδομές που αξίζει.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, τα μέλη του Διοικητικού
Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου και όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί μας αυτά τα
χρόνια.
Εκφράζω επίσης τις θερμότερες ευχαριστίες μου στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και
στελέχη τους για την συνεργασία και συμβολή τους σε αυτή την πορεία.
Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω την ηγεσία του Υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής, για
την ουσιαστική ανταπόκριση, την κατανόηση των αναγκών μας, και την έμπρακτη
υποστήριξη της!
Η πορεία αυτή δεν ήταν προσωπική υπόθεση. Ήταν συλλογική προσπάθεια.
Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στους ανθρώπους της καθημερινότητας. Στον Δημήτρη, τον
Κωστάκη και τον Θωμά, που εργάζονται αθόρυβα για να παραμένει ο τόπος μας
καθαρός και όμορφος. Στη Μαρία, τον Γιώργο και τον Ανδρέα για τη συνεργασία και
την προσφορά τους. Σε όλους όσοι στάθηκαν δίπλα μας, ακόμη και όταν οι συνθήκες
ήταν δύσκολες.
Σελίδα 2 από 2
Πάνω απ’ όλα, ευχαριστώ την οικογένειά μου. Για την υπομονή, την κατανόηση και τη
στήριξή της. Γιατί η ενασχόληση με τα κοινά απαιτεί χρόνο που πολλές φορές
στερείται από τους ανθρώπους που αγαπάμε περισσότερο.
Αν στενοχώρησα κάποιον άθελά μου, αν δεν ανταποκρίθηκα σε κάποιες προσδοκίες ή
αν θα μπορούσα να είχα κάνει περισσότερα, ζητώ ειλικρινά συγγνώμη.
Φεύγω από αυτή τη θέση γεμάτος εμπειρίες, γνώσεις και συγκινήσεις. Κυρίως όμως
φεύγω με καθαρή συνείδηση ότι προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να υπηρετήσω
τον τόπο μας με εντιμότητα και αγάπη.
Γιατί οι θέσεις έρχονται και παρέρχονται. Η Πάργα όμως μένει. Και όλοι μας οφείλουμε
να τη βάζουμε πάνω από πρόσωπα, αξιώματα και προσωπικές επιδιώξεις.
Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, την κριτική, τη στήριξη και τη συνεργασία.
Η αγάπη μου για την Πάργα δεν τελειώνει με μια θητεία. Θα συνεχίσω να είμαι παρών,
ως ενεργός πολίτης-σύμβουλος, όπου και όπως μπορώ να προσφέρω.
Με σεβασμό και εκτίμηση,
Αχιλλέας Δημάκος

























