Connect with us

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στηρίξτε τον αγώνα μας – Οχι στην ιδιωτικοποίηση και το κλείσιμο των εργοστασίων

Δημοσιεύτηκε  στις Από
Έκκληση για τη στήριξη του αγώνα τους κατά της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ απευθύνει προς τους εργαζομένους κάθε κλάδου και τομέα δραστηριότητας το Σωματείο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ αντιδρούν στις επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ, που υπονομεύουν την δημόσια – λαϊκή περιουσία, τους οδηγούν στην ανεργία και κάνουν πέντε νομούς να μαραζώνουν. Δεν ξεχνούν να επιρρίπτουν ευθύνες και σε προηγούμενες κυβερνήσεις για τη φθίνουσα πορεία της παραγωγής μεταλλεύματος και την απαξίωση των βιομηχανικών μονάδων σιδηρονικελίου, όμως, η ΝΔ έδωσε το καίριο χτύπημα.

Όπως εξηγούν, «τον Φλεβάρη, με το άρθρο 21 του νόμου 4664/2020, οι κυβερνητικοί βουλευτές ψήφισαν την εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ εν λειτουργία και την ιδιωτικοποίηση – εκποίηση αυτής σε κομμάτια με δύο διεθνείς διαγωνισμούς. Μετά από αίτησή – πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών και υπογραφή του ίδιου του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, με την υπ΄ αριθμό 1407/2020 δικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών διορίστηκε ειδικός διαχειριστής – εκκαθαριστής και εφαρμοστής του παραπάνω νόμου ο κύριος Μελέτης Γεώργιος. Αυτός με τη σειρά του παίρνοντας το χρηματικό ποσό του 1.800.000 ευρώ για ένα χρόνο, ως συνεργάτες διάλεξε τον κύριο Μαράτο και την εταιρεία deloitte».

Μάλιστα, όπως σημειώνουν, σήμερα 2,5 μήνες ύστερα από την ημέρα που διορίστηκε η ειδική διαχείριση και άρχισε να εφαρμόζεται ο νόμος της ΝΔ, ο απολογισμός έχει ως εξής:

  • Το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα Φθιώτιδας έχει σταματήσει το 80% της λειτουργίας και με βάση την τελευταία ανακοίνωση της ειδικής διαχείρισης την Τρίτη 19/5/2020 κινδυνεύει να σταματήσει ολοκληρωτικά.
  • Το πιο πλούσιο μεταλλείο σιδηρονικελίου της χώρας μας στην Καστοριά έχει σφραγιστεί έχοντας ως προίκα ένα εκατομμύριο τόνους ετοιμοπαράδοτο μετάλλευμα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση και ειδική διαχείριση για να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους, μέσα από ανακοινώσεις, εξώδικα και με δηλώσεις τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επιδιώκοντας παράλληλα να διασπάσουν τους εργαζόμενους ανά χώρο, επικαλούνται ότι «το έχουνε κλείσει οι εργαζόμενοι αυτοαπασχολούμενοι – αυτοκινητιστές – μεταφορείς που αρνούνται να εργαστούν υπό το νέο καθεστώς».

Το Συνδικάτο Συγκολλητών Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας τονίζει ότι με τις κυβερνητικές επιλογές και μέσω της ειδικής διαχείρισης στόχος είναι να σφραγίσουν και το μεταλλείο της Εύβοιας, η ΛΑΡΚΟ να εκποιηθεί κλειστή εν μέρει ή ολοκληρωτικά και να τη βγάλουν στο «σφυρί» σταματημένη ή με μία υποτυπώδη λειτουργία του εργοστασίου με μετάλλευμα εισαγωγής για να πέσει το αντίτιμο. «Στόχος τους είναι να τη βγάλουν στο σφυρί με προίκα εκατομμυρίων ευρώ ετοιμοπαράδοτου μεταλλεύματος, χωρίς, με λίγους ή άεργους εργαζόμενους στα μεταλλεία και στο εργοστάσιο έτσι ώστε, αν υπάρξει επενδυτής, να διαλέξει όσους θέλει και με τους όρους που θέλει», σημειώνει το συνδικάτο.

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ στη Φθιώτιδα περιγράφουν ως εξής τις δυνατότητες που φρενάρονται : Η Ελλάδα έχει στο υπέδαφος της το 90% των κοιτασμάτων κοβαλτιούχου νικελίου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παράγει σιδηρονικέλιο με δικά της μεταλλεύματα. Έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία πειράματα μεταποίησης του νικελίου σε ανοξείδωτο χάλυβα, σε διαχωρισμό νικελίου και κοβαλτίου, σε παραγωγή νικελίου με τη μέθοδο της υδρομεταλλουργίας κ.ά. Με πολιτική απόφαση όλων των κυβερνήσεων και κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση η ΛΑΡΚΟ διαχρονικά δεν έχει αναπτύξει αυτές και πολλές άλλες ακόμη δυνατότητες που έχει.

Advertisement

«Η συνειδητή επιλογή απαξίωσης και εικονικής υπερχρέωσης της από όλες τις κυβερνήσεις, έχει ως αποτέλεσμα να έχουν χαθεί διαχρονικά δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας αλλά και δισεκατομμύρια από τα ελληνικά κρατικά ταμεία», αναφέρουν.

Και προσθέτουν:

«Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ έχουν δώσει 80 νεκρούς την ώρα εργασίας και εκατοντάδες από επαγγελματικές ασθένειες για να μείνει η ΛΑΡΚΟ σε λειτουργία έξι δεκαετίες τώρα. Το ευχαριστώ για αυτή τη σκληρή δουλειά και αυτή τη μεγάλη θυσία είναι 35% περικοπές στους μισθούς των 1000 ευρώ, κατάργηση αποζημιώσεων, δώρων, επιδόματος αδείας, αμοιβών στην κανονική άδεια, διακοπή ασφαλιστήριων συμβολαίων, λάσπη, συκοφαντία και με βάση το νόμο, το Φλεβάρη του 2021 ανεργία για το σύνολο των εργαζομένων.

Αδέλφια της εργατικής τάξης.

Με την αλληλεγγύη που μας έχετε δείξει μέχρι σήμερα μας βαστάτε όρθιους. Θα συνεχίσουμε. Το χρωστάμε σε σας, σε αυτούς που έχουμε χάσει μέσα στην εργασία, στις ίδιες τις ζωές μας, στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας.

Advertisement

Στη ΛΑΡΚΟ συγκρούονται δύο κόσμοι. Από τη μία ο δικός μας κόσμος, ο κόσμος της τίμιας εργασίας, του μόχθου και των αγωνιών. Από την άλλη ο κόσμος των καπιταλιστών, οι υπηρέτες του, τα κόμματα του και οι μηχανισμοί του που δε διστάζουν σε τίποτα μπροστά στο κέρδος και στις καριέρες».

 

Advertisement

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οδηγίες προς επισκέπτες-προσκυνητές του Σουλίου

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από τον Δήμο Σουλίου, οι φετινές εκδηλώσεις για την 223η επέτειο της ανατίναξης του Κουγκίου στο Σούλι από τον καλόγερο Σαμουήλ το 1803 θα πραγματοποιηθούν με κάθε μεγαλοπρέπεια την Κυριακή 24 Μαΐου.

Με βάση τα δεδομένα όλων των προηγούμενων ετών, θεωρείται βέβαιο πως και φέτος χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα θα κατακλύσουν τα ηρωικά και αιματοβαμμένα βράχια του Σουλίου.

Με την ευκαιρία αυτή, θεώρησα πρέπον, ως προερχόμενος από το Σούλι και ασχολούμενος με την Ιστορία του, να απευθύνω λίγα λόγια, βοηθητικά ελπίζω, προς τους συμπολίτες εκείνους που θα έχουν την πολύτιμη ευκαιρία να φτάσουν ως εκεί πάνω.

Εκεί όπου «ο άγγελος χορεύει του πολέμου, δάφνας μοιράζει», εκεί «όπου αδάμαστοι άντρες… από βράχον εις βράχον πηδάουν ψάλλοντες πολέμιον άσμα», κατά τον εθνικό μας ποιητή Ανδρέα Κάλβο.


Οι οδικές διαδρομές προς το Σούλι

Η ανάβαση στο Σούλι μπορεί να γίνει από τρεις βασικές κατευθύνσεις, ανάλογα με τον τόπο αφετηρίας.

Advertisement

1. Από την περιοχή Ιωαννίνων

Η πρώτη διαδρομή, με αφετηρία την περιοχή των Ιωαννίνων, ακολουθεί τον οδικό άξονα:

Εγνατία – Τύρια – Αρτοπούλα – Ζωτικό – ύψωμα Βριτζάχας / Λιβάδι – Κουκουλιοί – Αυλότοπος – Σούλι.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ώστε οι οδηγοί να κατευθυνθούν προς Αυλότοπο και όχι προς Τσαγγάρι.

2. Από Φιλιάτες και Ηγουμενίτσα

Advertisement

Η δεύτερη διαδρομή, με αφετηρία τις περιοχές Φιλιατών και Ηγουμενίτσας, ακολουθεί τη διαδρομή:

Εγνατία – διασταύρωση στο Λευτεροχώρι Παραμυθιάς – Αγία Κυριακή / Πόποβο – ανάβαση στο κατάφυτο από έλατα ύψωμα του Γκορίλα – Κουκουλιοί – Αυλότοπος – Σούλι.

Πρόκειται για νέο δρόμο, μέσα από ένα ιδιαίτερα όμορφο φυσικό τοπίο.

3. Από Παραμυθιά – Γλυκή

Η τρίτη πρόσβαση, που είναι και η πιο πολυσύχναστη και ασφαλής, γίνεται από:

Advertisement

Παραμυθιά – Γλυκή – ύψωμα Ζαβρούχου – διασταύρωση για τον κτηνοτροφικό οικισμό “Μαμάκου” – Σούλι.

Και εδώ χρειάζεται προσοχή, ώστε οι οδηγοί να μην κατευθυνθούν προς Τσαγγάρι.

Οι δύο πρώτες διαδρομές είναι δυνατές με μηχανές ή ΙΧ, ενώ η τρίτη μπορεί να γίνει και με λεωφορείο.


Οι ορειβατικές διαδρομές

Για τους ορειβάτες —και ιδιαίτερα για τους μερακλήδες— υπάρχουν άλλες τρεις διαδρομές. Είναι όλες δύσκολες, αλλά και καθηλωτικές.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαδρομές αυτές δεν πρέπει να επιχειρούνται από μοναχικούς ορειβάτες.

Advertisement

1. Από τη Γλυκή μέσω της Σκάλας της Τζαβέλαινας

Η πρώτη διαδρομή είναι η πιο γνωστή, πιο ομαλή και πολυσύχναστη.

Ξεκινά από τη Γλυκή, μέσω της περίφημης Σκάλας της Τζαβέλαινας. Από εκεί οδηγεί στη γέφυρα Ντάλλα, όπου συμβάλλουν ο Αχέροντας με το Τσαγγαριώτικο ρέμα, και συνεχίζει προς τις πηγές του Αχέροντα, τη Σαμονίβα και τα Πηγάδια.

Ο χρόνος πορείας υπολογίζεται περίπου σε 2,5 έως 3,5 ώρες.

Στη διαδρομή αυτή διεξάγεται κάθε χρόνο και ο «Δρόμος Θυσίας», την ημέρα των επετειακών εκδηλώσεων.

Advertisement

2. Από το Ρωμανό Λάκκας Σουλίου

Η δεύτερη διαδρομή ξεκινά από το χωριό Ρωμανό της Λάκκας Σουλίου.

Από εκεί ανεβαίνει κανείς στο σουλιώτικο βουνό Βούτσι. Ως ένα σημείο η πρόσβαση μπορεί να γίνει και με όχημα 4×4, μέχρι τη θέση Αλογομάντρι, σε υψόμετρο περίπου 1.100 μέτρων.

Στη συνέχεια, η πορεία συνεχίζεται αριστερά προς την κορυφογραμμή του βουνού Μούργκα —όχι Μουργκάνα, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Αλβανία— σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων, πάνω από το Σούλι, στη θέση Άγιος Νικόλαος, όπου υπάρχει και εκκλησάκι.

Από εκεί, το κατηφορικό μονοπάτι οδηγεί στα Πηγάδια.

Advertisement

Ο χρόνος πορείας από το Ρωμανό υπολογίζεται περίπου σε 3 έως 5 ώρες.

3. Από το Παλαιοχώρι Μπότσαρη

Η τρίτη διαδρομή ξεκινά από το ιστορικό χωριό Παλαιοχώρι Μπότσαρη της Λάκκας Σουλίου.

Η πορεία ανεβαίνει στη νότια πλευρά του βουνού Μούργκα, φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα —ως εκεί είναι δυνατή και η πρόσβαση με 4×4— και συνεχίζει προς την κορυφή, στη θέση Φλάμπουρο, σε υψόμετρο περίπου 1.150 μέτρων.

Στη συνέχεια, η διαδρομή προχωρά δεξιά και φτάνει πάνω από την Κιάφα, στη θέση Τόπι, σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων. Από εκεί, το κατηφορικό μονοπάτι οδηγεί στην Κιάφα και κατόπιν στα Πηγάδια.

Advertisement

Ο χρόνος πορείας από το Παλαιοχώρι Μπότσαρη υπολογίζεται περίπου σε 3 έως 5 ώρες.


Χρήσιμες οδηγίες για την ημέρα των εκδηλώσεων

Την ημέρα των εκδηλώσεων, λόγω της μεγάλης προσέλευσης επισκεπτών και οχημάτων, δημιουργείται συνήθως το αδιαχώρητο.

Όλα τα τροχοφόρα, πλην των επισήμων, σταθμεύουν σε χώρο που έχει προκαθοριστεί από την Τροχαία, μερικές δεκάδες μέτρα πριν από τα Πηγάδια και το Δημοτικό Σχολείο, όπου βρίσκεται και το Ηρώο.

Για τον λόγο αυτό, οι επισκέπτες θα χρειαστεί να συνεχίσουν ανηφορικά με τα πόδια.

Όσοι θελήσουν να φτάσουν μέχρι το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου, όπου τελείται η δοξολογία, θα χρειαστούν κόπο, θέληση και υπομονή.

Advertisement

Επειδή το πλήθος είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί από τα δύο υπάρχοντα τοπικά καφενεία —το ένα από τα οποία λειτουργεί και ως ξενώνας και ταβέρνα— καλό είναι οι επισκέπτες να έχουν μαζί τους:

κρύο νερό, καφέ, αναψυκτικό και σοκολάτα, ιδιαίτερα λόγω της κόπωσης και της εφίδρωσης.

Όσοι ιδρώνουν πολύ ή είναι σωματικά ευαίσθητοι, καλό είναι να έχουν μαζί τους και μια εναλλακτική λύση, όπως ένα φανελάκι και ένα μπουφάν.

Το αεράκι που κατεβαίνει από το Βούτσι και τη Μούργκα είναι δροσερό και απολαυστικό, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει επικίνδυνο.

Απαραίτητα θεωρούνται επίσης:

Advertisement

γυαλιά ηλίου, καπέλο και ομπρέλα, καθώς ο ήλιος είναι συνήθως έντονος.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα παιδιά.


Η δοξολογία και η αναπαράσταση

Προσωπική σύσταση είναι, όσοι δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, να ανέβουν μέχρι τον Άγιο Δονάτο και στη συνέχεια να επιστρέψουν στο αμφιθέατρο, απ’ όπου θα παρακολουθήσουν την αναπαράσταση.

Η αναπαράσταση αποτελεί την κορυφαία πράξη του Σουλιώτικου Έπους και αξίζει πραγματικά τον κόπο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η εκδήλωση πραγματοποιείται περίπου στις 11:00, μετά την επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας.

Advertisement

Για τον λόγο αυτό, το καλύτερο για τους επισκέπτες και προσκυνητές είναι να ξεκινήσουν από τον τόπο τους νωρίς το πρωί, ώστε να φτάσουν στο Σούλι πριν δημιουργηθεί το αδιαχώρητο και πριν δυναμώσει ο ήλιος.

Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων απαγορεύεται η επιστροφή με αυτοκίνητο, καθώς ο δρόμος είναι στενός και υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων με όσους ακόμη καταφτάνουν.


Για όσους αγαπούν τη φύση και την ιστορία

Αγαπητέ επισκέπτη και προσκυνητή,

αν είσαι ρομαντικός και φυσιολάτρης, το ιδανικό για σένα είναι να φτάσεις στο Σούλι πριν από την ανατολή του ήλιου.

Καθώς θα ανεβαίνεις μέσα από λαγκάδια και βουνά, κόψε ταχύτητα, άνοιξε το παράθυρο του αυτοκινήτου και η διαδρομή σου θα γίνει ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι.

Advertisement

Θα σε συνοδεύουν τα κελαηδίσματα εκατοντάδων πουλιών, τα κουδουνίσματα και τα βελάσματα των ζώων της περιοχής, ίσως ακόμη και τα ουρλιαχτά των λύκων που βγαίνουν στο πρωινό λυκόφως.

Όταν φτάσεις στο προαύλιο του Αγίου Δονάτου, κοίταξε ως πέρα, ως πάνω και ως κάτω στον καθαρό ορίζοντα.

Το πρώτο που θα νιώσεις είναι μια ανείπωτη και δυνατή γοητεία, που προσφέρει η αγκαλιά της φύσης του Σουλίου.

Κι αν ακόμη δεν έχει ανατείλει ο ήλιος πίσω από τη Μούργκα, θα έχεις το μοναδικό προνόμιο να απολαύσεις μια από τις ωραιότερες ανατολές.

Από ψηλά, από τον Άγιο Δονάτο, θα έχεις την ευκαιρία να αντικρίσεις μερικά από τα πιο σπουδαία και ηρωικά τοπόσημα του Σουλίου:

Advertisement

το Κούγκι, το Κάστρο της Κιάφας, τη Ράχη του Δράκου, τη βαθιά χαράδρα του Αχέροντα, τη Ράχη της Αστραπής πάνω από τη Σαμονίβα, το Ζαβρούχου, το πέρασμα ανάμεσα στην Κιάφα και τον Αβαρίκο, την περίφημη Σκάλα της Τζαβέλαινας.

Μέχρι και το μαρτυρικό Ζάλογγο φτάνει το βλέμμα.

Κι αφού γεμίσεις μέσα σου με γαλήνη, θα αξιωθείς, μετά τη δοξολογία, να παρακολουθήσεις από το αμφιθέατρο την αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου από τον θρυλικό Καλόγερο Σαμουήλ.

Την κορυφαία —και όχι τελευταία— πράξη του Σουλιώτικου Έπους.


Μια στάση στο σπίτι των Τζαβελαίων

Φίλη προσκυνήτρια και φίλε προσκυνητή του Σουλίου,

Advertisement

είτε ανέβεις στο ύψωμα του Αγίου Δονάτου και στο αμφιθέατρο, είτε μείνεις στα Πηγάδια και στο Ηρώο, μην παραλείψεις να επισκεφθείς, λίγα μέτρα πιο πέρα, το αναπαλαιωμένο σπίτι του Λάμπρου και του Φώτου Τζαβέλα, το οποίο λειτουργεί πλέον ως μουσείο.

Εκεί θα σε αναμένει για να σε ξεναγήσει με προθυμία, χαρά και αγνό φρόνημα ο απόγονος των Σουλιωτών ηρώων, Κώστας Τζαβέλας.


Ύστερα από όλα αυτά τα θαυμάσια που επιφυλάσσει το ανέβασμα στο Σούλι, να είσαι βέβαιος ή βέβαιη πως κάθε σωματική κούραση ή δυσθυμία θα υποχωρήσει.

Θα νιώσεις την ψυχή σου γεμάτη από δέος, θαυμασμό και γαλήνη, γιατί θα έχεις εκπληρώσει μια βαθιά επιθυμία.

Και οπωσδήποτε θα αισθανθείς έναν απέραντο σεβασμό και μια υψηλή συγκίνηση για εκείνους τους ήρωες που έκαναν ύψιστη αποστολή και ιδανικό της ζωής τους την προσωπική αξιοπρέπεια, την άδολη αγάπη και τη θυσία για την Ελευθερία.

Advertisement

Εύχομαι σε όλους τους προσκυνητές καλή ανάβαση και θεία μετάληψη με τα εξαίσια νάματα του ιερού τόπου του Σουλίου.

Βαγγέλης Τσιρώνης
Φιλόλογος – συγγραφέας

Συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πάργα: Δύο αιολικά πάρκα 84 MW προκαλούν έντονες αντιδράσεις – Κρίσιμη γνωμοδότηση

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Με την τοπική κοινωνία να βρίσκεται σε αναβρασμό, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου καλείται την Πέμπτη 7 Μαΐου να γνωμοδοτήσει για δύο μεγάλα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την εγκατάσταση αιολικών σταθμών στην περιοχή της Πάργας.

Πρόκειται για δύο έργα-«μαμούθ», συνολικής ισχύος 84 MW, που προγραμματίζονται από την εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΑΡΓΑΣ ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.». Αναλυτικότερα, το πρώτο έργο αφορά Αιολικό Σταθμό ισχύος 42 MW στη θέση «ΣΩΡΙΑΣΤΟΝ» και το δεύτερο, επίσης ισχύος 42 MW, στη θέση «ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΝ», αμφότερα εντός της Δημοτικής Ενότητας Πάργας.

Οι αντιδράσεις από κατοίκους, τοπικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι έντονες, καθώς εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχουν τέτοιας κλίμακας παρεμβάσεις στο φυσικό κάλλος, το τοπίο και την τουριστική ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής της Πάργας.

Το πιθανότερο είναι ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα συνταχθεί με τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας και δεν θα δώσει «πράσινο φως» στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), οι οποίες περιλαμβάνουν και τα απαραίτητα συνοδά έργα οδοποιίας και διασύνδεσης, όπως έχει πράξει και σε ανάλογες περιπτώσεις.

Όμως αυτό δεν αρκεί για να σταματήσουν τα έργα καθώς οι αποφάσεις είναι γνωμοδοτικές και οι εγκρίσεις δίνονται από την Αποκεντρωμένη.

Advertisement

Πηγή 

Συνέχεια ανάγνωσης

Η εφημεριδα της Παργας

Μάιος 2026
ΔΤΤΠΠΣΚ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

Δημος Παργαςπριν από 18 ώρες

Σκληρή κριτική Γκούμα για τον δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Δημος Παργαςπριν από 2 ημέρες

Το Μέγαρο Βασιλά περνά σε νέα εποχή – Ξεκινά ο σχεδιασμός για την αποκατάστασή του

ΖΩΑπριν από 1 εβδομάδα

Ένα ευρώ, ένα γεύμα, μια ελπίδα για τα αδέσποτα της Πάργας

ΑΝΘΟΥΣΑπριν από 1 εβδομάδα

Μέχρι την Ανθούσα φτάνει το έργο 1 εκατ. ευρώ στον τουριστικό οδικό άξονα

ΕΡΕΥΝΕΣπριν από 1 εβδομάδα

Το ελληνικό νησί που βάζει τέλος στις ξαπλώστρες-«χρυσάφι» – Δωρεάν ομπρέλες για όλους στις παραλίες

ΠΑΡΓΑπριν από 1 εβδομάδα

Η Πάργα υποδέχεται την ταινία «Ο Δάσκαλος που Υποσχέθηκε τη Θάλασσα»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗπριν από 1 εβδομάδα

Οδηγίες προς επισκέπτες-προσκυνητές του Σουλίου

ΠΑΡΓΑπριν από 2 εβδομάδες

Η Πάργα στο επίκεντρο για τον γάμο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου

ΠΑΡΓΑπριν από 2 εβδομάδες

Η Πάργα υποδέχεται το καλοκαίρι με μια μεγάλη συναυλία

Δημος Παργαςπριν από 2 εβδομάδες

Μικρός ανασχηματισμός στον Δήμο Πάργας μετά από παραίτηση αντιδημάρχου

ΠΑΡΓΑπριν από 6 μήνες

Αυτός είναι ο δράστης της ένοπλης ληστείας στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 6 μήνες

Ληστεία και πυροβολισμοί στην Πάργα: Δράστες απείλησαν τον ιδιοκτήτη και πυροβόλησαν για να διαφύγουν

ΠΑΡΓΑπριν από 2 έτη

Από την Πάργα στη Φλόριντα: Ο Βασίλης Γεραλέξης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP

ΠΑΡΓΑπριν από 5 μήνες

Εντοπίστηκε η σορός του 63χρονου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 6 μήνες

θρίλερ με τον 62χρονο ψαρά που γλίστρησε από το καΐκι κι έπεσε στη θάλασσα – «τον είδε να βυθίζεται…»

ΠΑΡΓΑπριν από 6 μήνες

Πάργα: Ληστεία σε κατάστημα χρυσαφικών και κλοπή αυτοκινήτου από τους δράστες

ΠΑΡΓΑπριν από 6 μήνες

Ολονύκτιες έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 2 εβδομάδες

Η Πάργα στο επίκεντρο για τον γάμο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου

ΑΘΛΗΤΙΚΑπριν από 2 έτη

Η ζώνη του Κόκκορη έσφιξε τον Πήγασο και έστειλε την Πάργα στην 3η θέση!

ΠΑΡΓΑπριν από 3 εβδομάδες

Πάργα: Απόπειρα ληστείας σε λεωφορείο με μαθητές

ΖΩΑπριν από 1 εβδομάδα

Ένα ευρώ, ένα γεύμα, μια ελπίδα για τα αδέσποτα της Πάργας

Καλύτερη ζωή για τα αδέσποτα της Πάργας Μια σημαντική προσπάθεια στήριξης των αδέσποτων ζώων της Πάργας βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω...

ΠΑΡΓΑπριν από 2 εβδομάδες

Η Πάργα στο επίκεντρο για τον γάμο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου

Στην Πάργα φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί ο γάμος της Ηλιάνας Παπαγεωργίου με τον Γιάννη Καραβασάνη. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε σήμερα...

ΠΑΡΓΑπριν από 2 εβδομάδες

Ομόφωνο «όχι» της Επιτροπής Περιβάλλοντος για τις ανεμογεννήτριες σε Αγιά και Πάργα

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου έλαβε ομόφωνη αρνητική απόφαση σχετικά με τις περιβαλλοντικές μελέτες που...

ΠΑΡΓΑπριν από 3 εβδομάδες

Πάργα: 47χρονος εντοπίστηκε χωρίς αισθήσεις σε λεωφορείο

Τραγική κατάληξη είχε το ταξίδι ενός 47χρονου, ο οποίος επιβιβάστηκε σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ στην Αθήνα με τελικό προορισμό την...

ΠΑΡΓΑπριν από 3 εβδομάδες

Πάργα: Απόπειρα ληστείας σε λεωφορείο με μαθητές

Φωτογραφία A.i Συνελήφθησαν χθες, 29 Απριλίου 2026, το απόγευμα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Πάργας δύο ανήλικοι, ημεδαπός και αλλοδαπός,...

ΑΓΙΑπριν από 1 μήνα

Υπογράφουμε τώρα ενάντια στα αιολικά πάρκα στην Πάργα

  Κείμενο υπογραφών πολιτών ενάντια στα «αιολικά πάρκα» ισχύος 84 (2Χ42)MW στις «ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΝ» και «ΣΩΡΙΑΣΤΟΝ» της Δ.Ε. Πάργας, του Δήμου...