
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΥΠΕΞ: Συγχαίρουμε τη Βόρεια Μακεδονία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ


Τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας, συνεχάρη με ανάρτησή του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.
“Συγχαίρουμε τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας. Καλωσορίζουμε τους γείτονές μας στην οικογένεια του NATO και προσβλέπουμε στην εποικοδομητική μας συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας” αναφέρει στην ανάρτησή του το υπουργείο Εξωτερικών.
“Η ένταξή σας θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα για τα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι καλό για την περιοχή και για την ευρωατλαντική ασφάλεια” τόνισε νωρίτερα ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή που εξέδωσε, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι “η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, το εμπόριο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή”.
“Η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή για τις χώρες που το επιθυμούν και είναι ικανές να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ανταποκριθούν στα υψηλά πρότυπα της Συμμαχίας και να δεχτούν τις ευθύνες αλλά και τα προνόμια της ένταξης”, πρόσθεσε.
Ο Πομπέο επανέλαβε με την ευκαιρία αυτή ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην αρχή της συλλογικής άμυνας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο χαρακτήρισε “ακρογωνιαίο λίθο” της Συμμαχίας.
Οι 29 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας τον Φεβρουάριο του 2019, το οποίο στη συνέχεια επικυρώθηκε από τα εθνικά κοινοβούλιά τους.
Υπενθυμίζεται ότι χθες οι χώρες μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, μια διαδικασία ωστόσο που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει αρκετά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Eurostat: Στον πάτο της Ευρώπης η Ελλάδα στις δαπάνες για την Παιδεία

Παιδεία: Μόλις 3,3% του ΑΕΠ οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα – Δεύτερη από το τέλος στην ΕΕ
Στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Ελλάδα ως προς τις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Για το 2023 η χώρα διέθεσε για την Παιδεία ποσό που αντιστοιχεί στο 3,3% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ διαμορφώθηκε στο 4,7%.
Η επίδοση αυτή κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη χαμηλότερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, πάνω μόνο από τη Ρουμανία, όπου οι σχετικές δαπάνες ανήλθαν στο 3,0% του ΑΕΠ.
Μεγάλη απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η Σουηδία με δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση ίσες με το 6,8% του ΑΕΠ, ενώ ακολουθούν η Φινλανδία με 6,3% και το Βέλγιο με 6,2%.
Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία με 3,0%, στην Ελλάδα με 3,3% και στη Μάλτα με 3,4%.
Η ελληνική επίδοση βρίσκεται κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είναι πολύ κοντά και στο 3,2% της Τουρκίας, η οποία περιλαμβάνεται στα στοιχεία ως χώρα αναφοράς.
Στο 64% η συμμετοχή της κυβέρνησης
Τα στοιχεία αποτυπώνουν σημαντικές διαφοροποιήσεις και ως προς τις πηγές χρηματοδότησης της εκπαίδευσης. Για το 2023, η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στις εκπαιδευτικές δαπάνες καταγράφεται στο 64%, το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάζονται.
Στον αντίποδα, στο Λουξεμβούργο η αντίστοιχη συμμετοχή φτάνει το 94,8%.
Υψηλό το βάρος για νοικοκυριά και ιδιώτες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμμετοχή ιδιωτικών πηγών στη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης. Στην Ελλάδα, το μερίδιο των μη εκπαιδευτικών ιδιωτικών πηγών –στο οποίο περιλαμβάνονται δαπάνες νοικοκυριών και άλλων ιδιωτικών φορέων– ανήλθε στο 28,3%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά που καταγράφηκαν.
Υψηλή ήταν και η αντίστοιχη συμμετοχή στην Κύπρο, όπου έφτασε το 27,1%.
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία για το 2022, το μερίδιο των εκπαιδευτικών δαπανών που προήλθε από μη εγχώριες πηγές διαμορφώθηκε στο 10,1% για την Ελλάδα. Ακολούθησαν η Σλοβακία με 8,7%, η Εσθονία με 8,3% και η Κροατία με 7,7%.
Σταθερές οι δαπάνες στην ΕΕ
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση αντιστοιχούσαν το 2023 στο 4,7% του συνολικού ΑΕΠ, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με το 2022.
Σε σύγκριση πάντως με το 2020, όταν οι δαπάνες είχαν φτάσει στο 5,0% του ΑΕΠ, καταγράφεται μείωση κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.
Τα δεδομένα της Eurostat αναδεικνύουν τη μεγάλη απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει την Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη δημόσια χρηματοδότηση της Παιδείας, αλλά και το σημαντικό μέρος του κόστους που καλύπτεται από νοικοκυριά και άλλες ιδιωτικές πηγές.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ακινητοποιήθηκε τρένο, λόγω φωτιάς και στη συνέχεια κάηκε το λεωφορείο αντικατάστασης!

Διπλή περιπέτεια βίωσαν οι επιβάτες της Hellenic Train, καθώς ένα ταξίδι εξελίχθηκε σε μεγάλη ταλαιπωρία εξαιτίας δύο διαδοχικών περιστατικών.
Αρχικά, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές προκάλεσε τη διακοπή της κυκλοφορίας των τρένων, ενώ λίγο αργότερα φωτιά ξέσπασε και σε λεωφορείο που είχε επιστρατευτεί για τη μεταφορά των επιβατών.
Η αναστάτωση ξεκίνησε στις 13:16, όταν, έπειτα από εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΟΣΕ, διακόπηκε άμεσα η σιδηροδρομική κυκλοφορία και η ηλεκτροδότηση στο τμήμα Οινόη-Χαλκίδα.
Αφορμή αποτέλεσε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε μικρή απόσταση από τις σιδηροδρομικές γραμμές, καθιστώντας αδύνατη την ασφαλή διέλευση των αμαξοστοιχιών.
Ως αποτέλεσμα, η αμαξοστοιχία 1547, που εκτελούσε το δρομολόγιο Χαλκίδα–Αθήνα, ακινητοποιήθηκε κοντά στον σταθμό του Αγίου Γεωργίου. Για την εξυπηρέτηση των επιβατών, η Hellenic Train δρομολόγησε εφεδρική μηχανή diesel, προκειμένου να μεταφέρει το τρένο έως την Οινόη, ενώ ταυτόχρονα επιστράτευσε λεωφορεία για τη μεταφορά των 54 επιβατών στον τελικό προορισμό τους.
Παράλληλα, τα λεωφορεία ανέλαβαν την υποκατάσταση όλων των δρομολογίων στη συγκεκριμένη γραμμή, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιούν στάσεις στο Δήλεσι και τον Άγιο Γεώργιο.
Η ταλαιπωρία, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, όπως αναφέρει το eviathema.gr.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, σε ένα από τα λεωφορεία αντικατάστασης εκδηλώθηκε φωτιά εν κινήσει, με τις φλόγες να ξεκινούν από το διαμέρισμα του κινητήρα, προκαλώντας νέο συναγερμό.
Ο οδηγός του λεωφορείου αντέδρασε άμεσα, ακινητοποιώντας το όχημα και αποβιβάζοντας με ασφάλεια όλους τους επιβάτες. Στη συνέχεια επιχείρησε να περιορίσει τη φωτιά χρησιμοποιώντας τους πυροσβεστήρες του οχήματος, μέχρι να φτάσουν στο σημείο οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
Οι πυροσβέστες ανέλαβαν την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, ενώ χάρη στην έγκαιρη αντίδραση του οδηγού δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός. Από το περιστατικό προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές στο λεωφορείο.



























