ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Επιβάλλεται φόρος διαμονής σε όλα τα ξενοδοχεία – Ο τιμοκατάλογος

Εγκύκλιο για τον φόρο διαμονής, εξέδωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος επιβάλλεται από 1/1/2018 σε τουριστικά καταλύματα -ξενοδοχεία και επιπλωμένα δωμάτια -διαμερίσματα ανά ημερήσια χρήση δωματίου ή διαμερίσματος, προκειμένου να δοθούν ομοιόμορφες οδηγίες εφαρμογής και να επιλυθούν ζητήματα, που εντωμεταξύ προέκυψαν από την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.
Ο φόρος επιβάλλεται ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα και ως εξής:
στα ξενοδοχεία: 1-2 αστέρων 0,50 €
3 αστέρων 1,50 €
4 αστέρων 3,00 €
5 αστέρων 4,00 €
και στα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα: 0,50 €
Στην εγκύκλιο υπάρχει σχετική διευκρίνιση αναφορικά με τα ξενοδοχεία ημιδιαμονής.
Αναλυτικά στην περίπτωση που από τις υπόχρεες επιχειρήσεις παρέχονται υπηρεσίες ημιδιαμονής επιβάλλεται «εις ολόκληρον ο φόρος διαμονής προς τον χρήστη (διαμένοντα) του καταλύματος, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παρούσα.
Σε περίπτωση που εντός της ίδιας ημέρας γίνεται χρήση του ίδιου δωματίου ή διαμερίσματος διαδοχικά από περισσότερους του ενός χρήστες, επιβάλλεται εις ολόκληρον ο φόρος διαμονής σε κάθε χρήστη (διαμένοντα). Στις περιπτώσεις που ο χρόνος παραμονής παρατείνεται για ορισμένες ώρες (late check out), η επιπλέον αυτή παραμονή δεν συνιστά υπηρεσία ημιδιαμονής και δεν επιβαρύνεται με φόρο διαμονής. Εφόσον, όμως, ο χρόνος παράτασης της παραμονής είναι τέτοιος που τελικά συνεπάγεται τη χρέωση μιας ακόμη ημερήσιας χρήσης του δωματίου, εξυπακούεται ότι αυτή επιβαρύνεται με φόρο διαμονής».
Σε περίπτωση ακύρωσης της κράτησης η εγκύκλιος προβλέπει: «ανεξάρτητα από την πολιτική που εφαρμόζουν οι υπόχρεες τουριστικές επιχειρήσεις στην περίπτωση ακύρωσης του συνόλου ή μέρους προγραμματισμένης διαμονής (πχ. αποζημίωση από τον πελάτη), φόρος διαμονής οφείλεται μόνον εφόσον έγινε άφιξη (check in) στο τουριστικό κατάλυμα και για τις ημέρες από την άφιξη και μέχρι την αναχώρηση (check out) από αυτό».
Τέλος πρόβλεψη για φόρο διαμονής υπό προυποθέσεις υπάρχει και για τα τουριστικά καταλύματα τύπου airbnb.
Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει: «Στις περιπτώσεις που τα τουριστικά καταλύματα του ν. 4276/2014 που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του φόρου διαμονής διατίθενται σε πλατφόρμες διαμοιρασμού (τύπου airbnb κλπ), και παρέχονται προς τους διαμένοντες και λοιπές υπηρεσίες πέραν των κλινοσκεπασμάτων, οι διαχειριστές των ακινήτων αυτών θα πρέπει για τα συγκεκριμένα ακίνητα να αποδίδουν και φόρο διαμονής, καθώς οι εν λόγω μισθώσεις δεν θεωρούνται αστικές, αλλά πρόκειται για υπηρεσίες διαμονής που παρέχονται από τουριστικές επιχειρήσεις-τουριστικά καταλύματα».
ΗΠΕΙΡΟΣ
Ανάσα δροσιάς στα δυτικά ηπειρωτικά παράλια μετά τη ζέστη και την υψηλή υγρασία

Ανάσα από την παρατεταμένη ζέστη και την έντονη υγρασία έρχεται στα δυτικά ηπειρωτικά παράλια και γενικότερα στη δυτική Ελλάδα, όπου η θερμοκρασία έχει ήδη αρχίσει να υποχωρεί. Η πτώση θα γίνει περισσότερο αισθητή την Παρασκευή, μειώνοντας μετά από μεγάλο διάστημα και τον δείκτη δυσφορίας στις παράκτιες περιοχές του Ιονίου, όπου τα ποσοστά υγρασίας ξεπέρασαν επανειλημμένα το 70%.
Η υποχώρηση της θερμοκρασίας αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου. Στη συνέχεια, μια αρκετά θερμή αέρια μάζα προβλέπεται να καλύψει τη χώρα για περίπου 30 ώρες, ανεβάζοντας εκ νέου τον υδράργυρο από το βράδυ του Σαββάτου έως και το απόγευμα της Δευτέρας.
Έως 38-40°C στη δυτική χώρα την Κυριακή
Η Κυριακή αναμένεται ιδιαίτερα ζεστή κυρίως στις περιοχές δυτικά της Πίνδου, όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες ενδέχεται να φτάσουν τοπικά τους 38 έως 40 βαθμούς Κελσίου, δημιουργώντας ακόμη και συνθήκες καύσωνα σε τμήματα της δυτικής χώρας.
Στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Αττική, το μελτέμι αναμένεται να περιορίσει σημαντικά την ένταση της ζέστης, με εξαίρεση κυρίως την Κυριακή. Οι μέγιστες θερμοκρασίες εκεί εκτιμάται ότι θα κινηθούν περίπου στους 35 με 38 βαθμούς.
Ισχυρές καταιγίδες σήμερα στα ηπειρωτικά
Την ίδια ώρα, η αστάθεια παραμένει έντονη. Μετά τις ισχυρές καταιγίδες που εκδηλώθηκαν τη νύχτα στην κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, σήμερα τα φαινόμενα αναμένεται να είναι περισσότερο γενικευμένα στα ηπειρωτικά κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Τοπικά οι καταιγίδες μπορεί να είναι ισχυρές, ενώ στη βόρεια Πίνδο, τη βόρεια Μακεδονία – κυρίως σε Φλώρινα, Καστοριά και Κοζάνη – καθώς και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων. Πρόσκαιρη μπόρα δεν αποκλείεται και στην Αττική, κυρίως στα δυτικά τμήματά της.
Καλοκαιρία μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου
Από την Παρασκευή η αστάθεια περιορίζεται αισθητά και διαμορφώνεται ένα διάστημα γενικά καλού καιρού, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται να διατηρείται έως περίπου τις 9 Σεπτεμβρίου.
Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου οι μέγιστες θερμοκρασίες θα βρίσκονται κατά κανόνα γύρω στους 32-33°C, με χαμηλότερες επιτέλους νυχτερινές τιμές, ενώ στη δυτική Ελλάδα θα φτάνουν περίπου τους 34-35°C.
Από το βράδυ της Δευτέρας προβλέπεται νέα αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, με τις μέγιστες να επιστρέφουν σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, περίπου στους 30-33°C.
Προσοχή στην τάση για ισχυρές καταιγίδες μετά τις 10 Σεπτεμβρίου
Για τη συνέχεια, τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν πιθανότητα πιο μόνιμης υποχώρησης της θερμοκρασίας από την Τρίτη. Παράλληλα, στις μακροπρόθεσμες τάσεις εμφανίζεται αυξημένη πιθανότητα για πολύ ισχυρές καταιγίδες γύρω στις 10-11 Σεπτεμβρίου και μετά, εξέλιξη που θα χρειαστεί επανεκτίμηση όσο πλησιάζουν οι ημερομηνίες.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Κομισιόν για ελαιοπαραγωγούς: Η Ελλάδα έχει την κύρια ευθύνη για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές

Την κύρια ευθύνη της Ελλάδας για την ορθή και έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων προς τις Οργανώσεις Ελαιοκομικών Φορέων επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σάκη Αρναούτογλου για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των σχετικών προγραμμάτων.
Στην απάντηση που έδωσε την 1η Σεπτεμβρίου 2026, ο Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων Κριστόφ Χάνσεν αναφέρει ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές στην Ελλάδα και είναι ενήμερη τόσο για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους όσο και για την καταβολή των προβλεπόμενων ενισχύσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι έχει ήδη υπενθυμίσει στις ελληνικές αρχές την υποχρέωσή τους να διασφαλίζουν ότι οι πληρωμές πραγματοποιούνται «χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση».
«Η Ελλάδα φέρει την κύρια ευθύνη»
Στην απάντηση του Επιτρόπου διευκρινίζεται ότι, στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης, η Ελλάδα φέρει την κύρια ευθύνη για τη διασφάλιση της ορθής και έγκαιρης καταβολής της στήριξης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στα επιχειρησιακά προγράμματα για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2116.
Η Κομισιόν έχει τη δυνατότητα να ζητεί πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές, να αξιολογεί τη συμμόρφωση των εθνικών συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να παρέχει τεχνική υποστήριξη όπου απαιτείται.
Παράλληλα, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων και στις σχετικές πληρωμές.
Περισσότεροι από 20.000 ελαιοπαραγωγοί αναμένουν τις ενισχύσεις
Στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε ότι περίπου 65 οργανώσεις ελαιοπαραγωγών και Οργανώσεις Ελαιοκομικών Φορέων, οι οποίες εκπροσωπούν περισσότερους από 20.000 παραγωγούς σε ολόκληρη τη χώρα, έχουν ήδη υλοποιήσει εγκεκριμένες δράσεις χωρίς να έχουν λάβει την προβλεπόμενη χρηματοδότηση.
Τα συγκεκριμένα προγράμματα χρηματοδοτούν δράσεις που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την ανταγωνιστικότητα, την ποιότητα, την εκπαίδευση, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα του ελληνικού ελαιοκομικού τομέα.
Οι καθυστερήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της Επιτροπής, προκαλούν προβλήματα ρευστότητας και προγραμματισμού στις οργανώσεις, με επιπτώσεις σε παραγωγούς, εργαζομένους και τοπικές οικονομίες.
Αρναούτογλου: «Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία»
Μετά την απάντηση του Επιτρόπου, ο Σάκης Αρναούτογλου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι πλέον απαιτείται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση των δικαιούχων.
«Η απάντηση του Επιτρόπου Χάνσεν είναι απολύτως σαφής: η Κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη για την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων και η Κομισιόν τής έχει ήδη υπενθυμίσει ότι οι πληρωμές πρέπει να γίνονται χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση».
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι οι ελαιοπαραγωγοί και οι οργανώσεις τους ζητούν την καταβολή χρημάτων για δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να παρουσιάσει άμεσα «συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής».
Η γραπτή ερώτηση του Σάκη Αρναούτογλου είχε κατατεθεί στις 24 Ιουνίου 2026, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντά επίσημα την 1η Σεπτεμβρίου 2026.




























