Connect with us

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Χωρίς ΦΠΑ οι μισθώσεις AirBnB

Published

on

Χωρίς ΦΠΑ οι μισθώσεις AirBnB

Tου Σπύρου Δημητρέλη​

Απαλλάχτηκαν τελικά οι βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών μέσω πλατφόρμας διαμοιρασμού (π.χ. AirBnB) από τον ΦΠΑ, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών ορίζεται ότι η βραχυχρόνια εκμίσθωση κατοικιών απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ. Αντίθετα, όμως, όταν στο πλαίσιο των μισθώσεων παρέχονται στον ένοικο  συνδυαστικά υπηρεσίες ανάλογες με τις παρεχόμενες στον ξενοδοχειακό ή παρόμοιο τομέα, όπως υπηρεσίες καθαριότητας, περισυλλογής απορριμμάτων, αντικατάστασης κλινοσκεπασμάτων και λοιπών οικιακών ειδών, βοηθητικού προσωπικού και λοιπές υπηρεσίες για την περιποίηση των πελατών. τότε το συνολικό μίσθωμα υπάγεται σε ΦΠΑ με συντελεστή 13%. Διευκρινίζεται, πάντως, ότι μόνο η παροχή κλινοσκεπασμάτων δεν εμπίπτει σε ΦΠΑ.

Η εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχει ως εξής:

“Κατόπιν της υποβολής πλήθους ερωτημάτων σχετικά με την απαλλαγή από τον ΦΠΑτων βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού του άρθρου 111 του ν.4446/2016, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 84 του ν.4472/2017 και ισχύει, με την ΠΟΛ.1059/2018 παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις για λόγους ομοιόμορφης εφαρμογής:

1. Όπως προκύπτει από τις οικείες διατάξεις, στις ρυθμίσεις του άρθρου 111 του ν.4446/2016 για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού εμπίπτουν οι μισθώσεις διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, εξαιρουμένων των μονοκατοικιών οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες λόγω της κατάργησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, οποιωνδήποτε άλλων μορφών οικήματος με δομική και λειτουργική αυτοτέλεια, καθώς και δωματίων εντός διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών, εφόσον πρόκειται για μισθώσεις οι οποίες συνάπτονται για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη του έτους, μέσω ψηφιακών πλατφορμών.

Όπως ορίζεται στην παράγραφο 3α του ίδιου ως άνω άρθρου, το εισόδημα που αποκτάται από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων της οικονομίας του διαμοιρασμού, στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 39Α του ν. 4172/2013, απαλλάσσεται του ΦΠΑ.

2. Η ανωτέρω απαλλαγή από τον ΦΠΑ ανάγεται στις διατάξεις της περίπτωσης κστ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000), όπως ισχύει, σύμφωνα με τις οποίες απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι μισθώσεις ακινήτων. Πρόκειται για δραστηριότητα σχετικά παθητική, κατά την οποία ο εκμισθωτής παραχωρεί στον μισθωτή, για ορισμένη διάρκεια και έναντι αντιπαροχής, το δικαίωμα να κατέχει το ακίνητο ως εάν ήταν κύριος αυτού και να αποκλείει κάθε άλλο πρόσωπο από την άσκηση του δικαιώματος αυτού.

3. Στην ανωτέρω απαλλαγή από τον ΦΠΑ δεν εμπίπτουν οι υπηρεσίες διαμονής των ξενοδοχείων και των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων, διαμερισμάτων ή οικιών, οι οποίες υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%), όπως και κάθε άλλη παροχή προσωρινού καταλύματος που είναι ανάλογη και ανταγωνιστική με τις παρεχόμενες υπηρεσίες διαμονής στον ξενοδοχειακό τομέα.

4. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, υπό τον όρο ότι κατά τη διάρκεια της μίσθωσης δεν παρέχονται από μέρους του εκμισθωτή πρόσθετες υπηρεσίες προς τους μισθωτές, ανάλογες με τις παρεχόμενες στον ξενοδοχειακό ή παρόμοιο τομέα, όπως υπηρεσίες καθαριότητας, περισυλλογής απορριμμάτων, αντικατάστασης κλινοσκεπασμάτων και λοιπών οικιακών ειδών, βοηθητικού προσωπικού και λοιπές υπηρεσίες για την περιποίηση των πελατών.

Η απλή παροχή κλινοσκεπασμάτων δεν θεωρείται ως πρόσθετη παροχή υπηρεσίας κατά τα ανωτέρω, συνεπώς δεν ασκεί επιρροή στην απαλλαγή από τον ΦΠΑ. Ομοίως, το γεγονός ότι στην αξία του μισθώματος περιλαμβάνονται και λοιπές παροχές κοινής ωφέλειας, όπως το ηλ. ρεύμα, η ύδρευση, η τηλεφωνία, το ίντερνετ και οι κοινόχρηστες δαπάνες, που ως χρεώσεις επιβαρύνουν τον εκμισθωτή και στη συνέχεια μετακυλίονται στον μισθωτή, δεν αποτελεί πρόσθετη παροχή υπηρεσιών κατά την ανωτέρω έννοια και συνεπώς επίσης δεν επηρεάζεται η εφαρμογή της απαλλαγής. Αυτονόητο είναι ότι στο πλαίσιο αυτό δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ που επιβαρύνει τις ανωτέρω δαπάνες του εκμισθωτή ή άλλες που αφορούν στο ακίνητο (όπως για εργασίες επισκευής ή συντήρησης του ακινήτου).

5. Για λόγους ίσης μεταχείρισης, απαλλάσσονται επίσης από τον ΦΠΑ οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων οι οποίες ενεργούνται με τους όρους που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο 4 για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, αλλά δεν ενεργούνται μέσω ψηφιακών πλατφορμών, καθώς η χρήση ή μη του διαδικτύου δεν αποτελεί κριτήριο για την εφαρμογή της απαλλαγής από τον ΦΠΑ.

6. Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ καταλαμβάνει τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα που προβαίνουν στις εκμισθώσεις αυτές, με την επισήμανση ότι, σύμφωνα με την παράγραφο 8.δ’ του άρθρου 36 του Κώδικα ΦΠΑ, τα φυσικά πρόσωπα που πραγματοποιούν απαλλασσόμενες μισθώσεις ακινήτων, απαλλάσσονται από την υποχρέωση έναρξης εργασιών για τη λήψη ΑΦΜ/ΦΠΑ και μόνο για τις πράξεις αυτές, ενώ τα νομικά πρόσωπα υποχρεούνται σε έναρξη εργασιών.

7. Σε περίπτωση, ωστόσο, που κατά τη διάρκεια της βραχυχρόνιας μίσθωσης του ακινήτου (εντός ή εκτός του πλαισίου της οικονομίας του διαμοιρασμού) παρέχονται εκ μέρους του εκμισθωτή και πρόσθετες υπηρεσίες για την περιποίηση των πελατών, οι οποίες είναι αντίστοιχες με τις παρεχόμενες στον ξενοδοχειακό ή παρόμοιο τομέα, το συνολικό αντίτιμο που καταβάλλεται δεν απαλλάσσεται, αλλά υπάγεται στον ΦΠΑ, καθώς θεωρείται ότι πρόκειται για παροχή υπηρεσιών διαμονής, οι οποίες υπόκεινται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%), με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των σχετικών δαπανών”

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

5.000 ευρώ για κορίτσια 18-36 ετών στην Πάργα από το Κληροδότημα Β. Ε. Βασιλά

Published

on

Το Κληροδότημα Β. Ε. Βασιλά στην Πάργα ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2026 έως και την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2026, θα δέχεται αιτήσεις από κορίτσια ηλικίας 18 έως 36 ετών, που κατοικούν μόνιμα στην Πάργα. Οι επιτυχούσες θα λάβουν χρηματική ενίσχυση ύψους 5.000 ευρώ, με σκοπό την υποστήριξη των οικογενειών τους.

Οι ενδιαφερόμενες καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους συνοδευόμενες από τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο γραφείο του Κληροδοτήματος. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 12 Μαρτίου 2026.

Continue Reading

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πρώτη φορά στα χρονικά χωρίς πληρωμή οι αγρότες τον Οκτώβριο

Published

on

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πρώτη φορά στα χρονικά χωρίς πληρωμή οι αγρότες τον Οκτώβριο
Μια ακόμη παράπλευρη απώλεια από τη μη πληρωμή στους αγρότες της προκαταβολής του τσεκ, στα μέσα Οκτωβρίου, αφορά και την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι αγρότες δεν πρόκειται να πληρωθούν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης τον Οκτώβριο, ενώ ταυτόχρονα μένουν άδεια τα ταμεία του ΕΛΓΑ. Πλέον είναι οριστικό ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πρόκειται να πληρώσει τους αγρότες τον Οκτώβριο. Πρόκειται για χιλιάδες αγρότες που τόσα χρόνια λαμβάνουν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης τον Οκτώβριο και οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το σκάνδαλο και τα εκατομμύρια που κατάφεραν να αρπάξουν όσοι εμπλέκονται.

Μια ακόμη παράπλευρη απώλεια από τη μη πληρωμή στους αγρότες της προκαταβολής του τσεκ, στα μέσα Οκτωβρίου, αφορά και την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ.

Η ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ μπορεί να καταβληθεί από τους παραγωγούς είτε σε μετρητά είτε με εξουσιοδότηση κατά την περίοδο πληρωμής.

Αφού δεν θα πληρωθεί η προκαταβολή ενιαίας ενίσχυσης του 2025 στα μέσα Οκτωβρίου, αυτό σημαίνει ότι και ο ΕΛΓΑ δεν θα μπορέσει να εισπράξει την ασφαλιστική εισφορά από τους παραγωγούς.

Άρα, τα ταμεία του ΕΛΓΑ μένουν άδεια και ο ασφαλιστικός οργανισμός χωρίς ρευστότητα για να πληρώσει αποζημιώσεις.

Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ, Τάσος Μπαρτζώκας.

Ο Βουλευτής της Ημαθίας αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στο ζήτημα των μεγάλων ζημιών που προκάλεσε ο παγετός της άνοιξης 2025 στις καλλιέργειες του νομού.

Κ. Τσιάρας: Μέσα στον Νοέμβριο θα πληρωθεί η προκαταβολή της Bασικής Eνίσχυσης

Για το φλέγον ζήτημα της πορείας των πληρωμών στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Action 24.

Απαντώντας, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι στο πλαίσιο της μετάβασης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ γίνονται πραγματικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν από κάθε πληρωμή και σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ χαρακτηριστικά για την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης είπε: «η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης κάθε χρόνο δίνεται στο τέλος Οκτωβρίου. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια αυτή την περίοδο να μπούμε σε μια κανονική ομαλή ροή πληρωμών. Μέσα στον Νοέμβριο πιστεύω θα δοθεί η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στην προτεραιοποίηση των πληρωμών που έχουν καθυστερήσει, και, όπως τόνισε, το προσεχές διάστημα –μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων– θα πιστωθούν τα χρήματα για το deminimis των ζωοτροφών, τα φερτά υλικά από τον Daniel, τις αποζημιώσεις των θανατωθέντων ζώων από την ευλογιά, τα βιολογικά και θα ακολουθήσουν οι πληρωμές για τις σπάνιες φυλές, το κομφούζιο κ.ά.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι κτηνοτρόφοι έως τις αρχές Νοεμβρίου

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται να προχωρήσουν οι κτηνοτρόφοι στο τέλος του Οκτωβρίου ή έως τις αρχές Νοεμβρίου, σε συνεννόηση με την Επιτροπή μπλόκων των αγροτών, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κτηνοτροφία λόγω των ζωονόσων, αλλά και των καθυστερήσεων στις πληρωμές.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη 2/10, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησαν στα γραφεία του ΣΕΚ στην Αθήνα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος, και μέλη της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής, που παρουσίασαν δραματικά στοιχεία για τη συρρίκνωση του κτηνοτροφικού κλάδου. «Ο βασικός πυλώνας της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα είναι η αιγοποβατοτροφία που απασχολεί τουλάχιστον το 70% των κτηνοτρόφων και πλήττεται σφοδρά. Βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή για την ελληνική αιγοπροβατοτροφία. Μέσα σε 1,5 με 2 χρόνια χάθηκαν περίπου 500.000 παραγωγικά ζώα από τις ζωονόσους, τις πυρκαγιές κ.λπ. Αν αναλογιστούμε ότι τα παραγωγικά ζώα είναι 6 εκατομμύρια στην Ελλάδα, έχει χαθεί το 10% του ζωικού κεφαλαίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσχος.

Μάλιστα, ο κ. Μόσχος αποκάλυψε ότι το πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της ευλογιάς δεν τηρείται από πλευράς ΥΠΑΑΤ και των αρμόδιων υπηρεσιών, δίνοντας το ακόλουθο χαρακτηριστικό παράδειγμα: «υπάρχει μονάδα στην Ημαθία που έχει χτυπηθεί από την ευλογιά εδώ και έναν μήνα και ακόμα τα ζώα δεν έχουν θανατωθεί, κάτι που πρέπει να γίνει μέσα σε ένα 48ωρο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μόσχος έδωσε στοιχεία μεταξύ άλλων και για το βόειο κρέας επισημαίνοντας: «Ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια να μην στηριχθεί η ελληνική παραγωγή βόειου κρέατος, αλλά να στηρίξει την εισαγωγή ζώντων ζώων για πάχυνση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φύγει από το επάγγελμα το 6% των βοοτρόφων και κυρίως νέοι κτηνοτρόφοι. Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μια έλλειψη στο ελληνικό μοσχαρίσιο κρέας σε ποσοστό 10%. Το 90% από το κρέας που καταναλώνουμε στη χώρα μας θα είναι εισαγωγής, ενώ αναμένονται νέες αυξήσεις στις τιμές στον καταναλωτή που θα φανούν περίπου σε ένα δίμηνο».

Continue Reading

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στα Ιωάννινα — Αισθητός και στην Πάργα με μεγάλη διάρκεια

Published

on

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας (22/7) στις 09:43, με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Ιωαννίνων και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε ολόκληρη την Ήπειρο και κυρίως στην Πάργα, όπου κάτοικοι ανέφεραν πως είχε μεγάλη διάρκεια αλλά δεν συνοδεύτηκε από βοή.

Continue Reading

Η εφημεριδα της Παργας

April 2026
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ4 months ago

Αυτός είναι ο δράστης της ένοπλης ληστείας στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ4 months ago

Ληστεία και πυροβολισμοί στην Πάργα: Δράστες απείλησαν τον ιδιοκτήτη και πυροβόλησαν για να διαφύγουν

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Από την Πάργα στη Φλόριντα: Ο Βασίλης Γεραλέξης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP

ΠΑΡΓΑ4 months ago

Εντοπίστηκε η σορός του 63χρονου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ5 months ago

θρίλερ με τον 62χρονο ψαρά που γλίστρησε από το καΐκι κι έπεσε στη θάλασσα – «τον είδε να βυθίζεται…»

ΠΑΡΓΑ4 months ago

Πάργα: Ληστεία σε κατάστημα χρυσαφικών και κλοπή αυτοκινήτου από τους δράστες

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Ολονύκτιες έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ3 years ago

Πάργα: 48ωρο λουκέτο σε δύο επιχειρήσεις

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 years ago

Η ζώνη του Κόκκορη έσφιξε τον Πήγασο και έστειλε την Πάργα στην 3η θέση!

ΠΑΡΓΑ11 months ago

Ανέφικτη στις παρούσες συνθήκες η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάργας σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας

ΑΓΙΑ2 weeks ago

Μαζική συνέλευση στην Αγιά κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Μαζική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην Αγιά Πάργας με θέμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο χωριό. Η συνέλευση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του πολιτιστικού...

Δημος Παργας3 weeks ago

Κάλεσμα προς τον κ. Γκούμα για δημόσια συγγνώμη και αποκατάσταση

Σχετικά με τους ανυπόστατους ισχυρισμούς και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του κ. Γκούμα, ο οποίος άλλωστε τους συνηθίζει, περί δήθεν ψευδών...

ΑΠΟΨΕΙΣ4 weeks ago

Ανακοίνωση της παράταξης «ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ» για πρόγραμμα INTERREG στον Δήμο Πάργας

Ανακοίνωση σχετικά με τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Μαρτίου 2026 εξέδωσε η παράταξη «ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ». Σύμφωνα με...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ4 weeks ago

Αγώνας με φιλανθρωπικό χαρακτήρα τη Δευτέρα 17:00 στην Πάργα

Τη Δευτέρα η ομάδα μας αντιμετωπίζει σε φιλικό παιχνίδι τον ΠΑΣ Αχέρων Καναλακίου στο Δημοτικό Στάδιο Πάργας. Ο αγώνας έχει...

ανεμογεννήτριες στην Αγιά ανεμογεννήτριες στην Αγιά
ΑΓΙΑ4 weeks ago

«Όχι» του Δήμου Πάργας στη μελέτη για ανεμογεννήτριες στην Αγιά

Με ομόφωνη απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας γνωμοδότησε αρνητικά στη μελέτη περιβάλλοντος για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θέση Περίβλεπτον, στην...

Θεατρικό-Εργαστήρι-Πάργας Θεατρικό-Εργαστήρι-Πάργας
ΠΑΡΓΑ1 month ago

«Φτυστός ο μακαρίτης» στην Πάργα: Το Θεατρικό Εργαστήρι «Η Αυλαία» επιστρέφει με κωμωδία!

Παραστάσεις Μαρτίου-Απριλίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο – Πληροφορίες και κρατήσεις Το Θεατρικό Εργαστήρι Πάργας «Η Αυλαία» ενισχύει για ακόμη μια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ