Connect with us

ΠΑΡΓΑ

Η “Καραϊβική” της Ελλάδας. Εξωτικές παραλίες, καταπράσινο τοπίο, και υπέροχα νησάκια που πάτε και με τα πόδια

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Υπάρχουν κάποια µέρη στη χώρα µας που όχι µόνο θυµίζουν αλλά και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από Δαλµατικές ακτές και Νορβηγικά φιορδ. Καλώς ήλθατε στη «ριβιέρα της Ηπείρου», στην Πάργα και τα Σύβοτα!

Ο κόλπος της Πάργας, με την παραλία Κρυονέρι και το νησάκι της Παναγίας.

Η Τηγανιά, όχι της μαγειρικής, αλλά της Χαλκιδικής είναι η Καραϊβική της Ελλάδας!

Δύο τόποι που ο καθένας έχει τη δική του χάρη, αλλά και που συχνά λειτουργούν ως… δίδυµος προορισµός: Πάργα και Σύβοτα. Με φόντο τα ψηλά βουνά της Ηπείρου, µε δαντελωτές ακτές στο Ιόνιο και κοντά στο δυτικό άκρο της Εγνατίας οδού, έχουν πολλούς λόγους να κερδίζουν συνεχώς νέους πιστούς!

Η Πάργα σε µαγεύει µε την πρώτη µατιά. Μιλάµε για τον ορισµό της γραφικότητας, ένα νησί που… κόλλησε στη στεριά, έναν ζωγραφικό πίνακα µε τον ιδανικό συνδυασµό χρωµάτων, εναλλαγών και διαστάσεων.

Advertisement

Όσο για τα Σύβοτα, µε τις θεσπέσιες αµµουδιές τους, τους καταπράσινους λόφους και τα κατάφυτα νησάκια τους, δεν είναι τυχαίο που προσελκύουν όλο και περισσότερους επωνύµους.

ΕΥΝΟΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Παίρνοντας την τελευταία στροφή του δρόµου που οδηγεί από την Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ηγουµενίτσας στην Πάργα, βρίσκεσαι ξαφνικά µπροστά σε ένα θέαµα που σε αφήνει… έκπληκτο.

 

Ένας κόλπος µε υπέροχα βαθυγάλαζα νερά, απέναντι το εντυπωσιακό κάστρο, στην είσοδο του κόλπου το νησάκι της Παναγίας (µε την οµώνυµη εκκλησία) και στο φόντο ένα κατάφυτο από ελιές βουνό, που αποκλείει από την ενδοχώρα τη µικρή γραφική πόλη µε τα όµορφα σπίτια.

Η Πάργα, «σφηνωµένη» ανάµεσα στο βουνό και τη θάλασσα και µ’ ένα σπουδαίο κάστρο να την προστατεύει, άντεξε για αιώνες τη διαρκή πίεση των Τούρκων. Μέχρι και το 1797, που η Γαληνοτάτη Δηµοκρατία του Αγίου Μάρκου διαλύθηκε από τον Ναπολέοντα, η Πάργα ήταν φρούριο αλλά και εµπορικός σταθµός στρατηγικής σηµασίας για τους Ενετούς στο Ιόνιο. Ακολούθησαν οι Γάλλοι, οι Ρώσοι, πάλι οι Γάλλοι και, τέλος, οι Άγγλοι, που το 1819 την πούλησαν στον Αλή Πασά. Οι Παργινοί έφυγαν για την Κέρκυρα, για να ξαναγυρίσουν µετά την ενσωµάτωση της Ηπείρου στην Ελλάδα.

Advertisement

ΚΑΣΤΡΑ & ΣΟΚΑΚΙΑ

Η παραλιακή περαντζάδα, με το κάστρο στο βάθος, θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή.
Το ιστορικό φορτίο, αλλά και τις κοσµοπολίτικες καταβολές, λόγω της σχέσης µε την Ιταλία και τη Γαλλία, τα νιώθει κανείς εδώ έντονα. Εκτός από το µεσαιωνικό κάστρο (έχει και ωραίο café στο εσωτερικό του!), θα επισκεφθείτε οπωσδήποτε το νησάκι της Παναγίας. Μπορείτε να φθάσετε σε αυτό ακόµα και µε ένα θαλάσσιο ποδήλατο! Για µπάνιο θα πάτε κυρίως στον Βάλτο (πίσω από το κάστρο, περίπου 2 χλµ. από το κέντρο της Πάργας), µια θαυµάσια παραλία, που διαθέτει cafés, εστιατόρια, καταλύµατα, αλλά και στον Λύχνο, 3 χλµ. πριν από τον οικισµό, σε ένα ιδιαίτερα γραφικό σκηνικό, γνωστό και για τις θαλάσσιες σπηλιές του. Τόσο στον Βάλτο όσο και στον Λύχνο υπάρχει δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Επίσης, µέσα στην Πάργα θα κολυµπήσετε στο Κρυονέρι (την προτιµούν πολλές οικογένειες), αλλά και στη µικρή ακρογιαλιά Πίσω Κρυονέρι, για περισσότερη αποµόνωση.

Σπίτια στην Πάργα.
Αυτό που δεν θα σας αφήσει να ξεκολλήσετε, πάντως, εύκολα είναι η παραλιακή περαντζάδα, µε τα πολλά µικρά αλλά τόσο χαριτωµένα εστιατόρια, cafés και µπαράκια, την υπέροχη θέα στο κάστρο και το νησάκι της Παναγίας, και τα πολύχρωµα χαρακτηριστικά σπίτια στην άκρη, στο Καµίνι. Ο κόσµος είναι πολύς όλο το καλοκαίρι, αλλά φτάνει στα όρια του συνωστισµού στις 15 Αυγούστου, όταν όλος ο κόλπος γίνεται το σκηνικό για µια θεαµατική γιορτή, µε βαρκαρόλα και βεγγαλικά.

Αξίζει να αποχωριστείτε για λίγο την προκυµαία και να περπατήσετε στα στενά σοκάκια, να ανακαλύψετε µικρές εκκλησίες µε µεγάλη ιστορία (όπως τους Αγίους Απόστολους), να ανηφορίσετε προς το κάστρο, περπατώντας στο Τουρκοπάζαρο, όπου υπάρχουν και µαγαζάκια µε τοπικά προϊόντα και αναµνηστικά.

ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ

Advertisement

Η παραλία Πίσω Κρυονέρι στην Πάργα.
Η περιήγησή µας στην παραλία της Ηπείρου συνεχίζεται µε τα περίφηµα Σύβοτα, που τα τελευταία χρόνια κερδίζουν «ψήφο εµπιστοσύνης» από όλο και περισσότερους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους. Ακολουθώντας την Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ηγουµενίτσας, στρίβετε αριστερά στην Πλαταριά και σε 11 χλµ. βρίσκεστε σε ένα σκηνικό που προκαλεί γνήσια συγκίνηση. Τα Σύβοτα αναπτύσσονται γύρω από ένα γραφικότατο λιµανάκι, µε πλακόστρωτη προκυµαία. Οι καταπράσινοι λόφοι και τα σπίτια µε τα κόκκινα κεραµίδια δηµιουργούν ένα θέαµα που σε γαληνεύει από µόνο του. Λίγο πιο πέρα από τον κυρίως οικισµό, αρχίζεις να βλέπεις εικόνες που θυµίζουν Καραϊβική -και δεν είναι υπερβολή!

Οι σπηλιές στο νησί Μαύρο Όρος των Συβότων σε προκαλούν για εξερεύνηση.
Οι πιο φηµισµένες παραλίες εδώ είναι η Μπέλα Βράκα και η Πισίνα. Η πρώτη στο Μουρτεµένο, ένα από τα ακατοίκητα -αλλά κατάφυτα και πανέµορφα- νησάκια, απέναντι από τον οικισµό. Δεν θα χρειαστείτε πλεούµενο για το Μουρτεµένο… Ουσιαστικά συνδέεται µε την ακτή µέσω µιας υποθαλάσσιας λωρίδας άµµου µε βάθος µερικών εκατοστών, οπότε θα φθάσετε σε αυτό περπατώντας! Την Πισίνα, από την άλλη, στο νησί Μαύρο Όρος, θα την προσεγγίσετε µε το µικρό σκάφος που κάνει τη -σύντοµη- διαδροµή από το λιµάνι των Συβότων. Τα χρώµατα και η διαφάνεια του νερού, η αµµουδιά, το φυσικό… ντεκόρ συνθέτουν πραγµατικά εδώ µια εξωτική εµπειρία! Δεν έχουν άδικο όσοι τη θεωρούν µια από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας.

Advertisement

Δημος Παργας

Νίκος Ζαχαριάς στο Ήπειρος TV: «Φιλοξενούμε 60.000 ανθρώπους με πόρους για 11.500»

Δημοσιεύτηκε  στις Από


Στις μεγάλες πιέσεις που δέχεται ο Δήμος Πάργας κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, στην κατάσταση των υποδομών, στην έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και στην ανάγκη διαφορετικής αντιμετώπισης των τουριστικών δήμων αναφέρθηκε ο δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, μιλώντας στο Ήπειρος TV.

Ο δήμαρχος περιέγραψε μια Πάργα με ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση μέσα στον Αύγουστο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η τουριστική περίοδος έχει πλέον επεκταθεί σημαντικά.

«Για την Πάργα να πούμε ότι έχει μεγάλη περίοδο. Όταν ξεκινάς από 15 Απριλίου και καταλήγεις τέλη Οκτωβρίου, δεν είναι μικρή περίοδος. Δεν περιορίζεται πλέον η Πάργα σε αυτό που ξέραμε στη δεκαετία του ’80, που ήταν Ιούλιος – Αύγουστος».

«Το μεγάλο ζήτημα είναι οι υποδομές»

Το σημαντικότερο πρόβλημα που έθεσε ο Νίκος Ζαχαριάς αφορά τις υποδομές και κυρίως τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στον πολλαπλάσιο πληθυσμό που εξυπηρετεί ο Δήμος τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Αυτό που μας απασχολεί κυρίως εμάς είναι οι υποδομές. Και οι υποδομές χρειάζονται χρήμα και το χρήμα εδώ στην Ήπειρο πέφτει με το σταγονόμετρο και στους δικούς μας δήμους πάλι πέφτει με το σταγονόμετρο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ύδρευση και την αποχέτευση, τις οποίες χαρακτήρισε βασική καθημερινή ανησυχία μέσα στην τουριστική αιχμή.

«Αυτό που μας ανησυχεί πλέον και ανησυχούμε κάθε μέρα γι’ αυτό είναι να αντέξουν οι υποδομές, κυρίως στην ύδρευση, αποχέτευση. Να μην έχουμε τέτοιου είδους προβλήματα».

«Φιλοξενούμε 60.000 ανθρώπους»

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του δημάρχου στη διαφορά ανάμεσα στον μόνιμο πληθυσμό του Δήμου και στον πραγματικό αριθμό ανθρώπων που καλείται να εξυπηρετήσει στην καρδιά του καλοκαιριού.

Advertisement

«Μας αντιμετωπίζουν ως έναν δήμο των 11.500 κατοίκων, αλλά εμείς είμαστε ένας δήμος που σήμερα που μιλάμε φιλοξενεί 60.000 κατοίκους, που πρέπει να τους παρέχεις όλα τα μέσα που χρειάζεται για να ζήσουν 60.000 άνθρωποι».

Και πρόσθεσε:

«Με τις επιχορηγήσεις που παίρνουμε είναι αδύνατον να τα βγάλουμε πέρα. Επομένως πρέπει να υπάρχει άλλη αντιμετώπιση».

Ο Νίκος Ζαχαριάς στάθηκε στο γεγονός ότι ο Δήμος καλείται να παρέχει καθαριότητα, φωτισμό, ύδρευση και συνολικά δημοτικές υπηρεσίες σε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, ζητώντας διαφορετική φιλοσοφία χρηματοδότησης για τους τουριστικούς δήμους.

Ο δρόμος προς την Πάργα

Αιχμηρή ήταν και η αναφορά του στην κατάσταση του οδικού δικτύου που συνδέει την περιοχή της υποθαλάσσιας με την Πάργα.

«Το κομμάτι της υποθαλάσσιας μέχρι την Πάργα είναι σε άθλια κατάσταση και δεν βλέπουμε φως του τούνελ».

Παράλληλα, αναγνώρισε τη μεγάλη σημασία που είχαν οι σύγχρονοι οδικοί άξονες για την πρόσβαση στα παράλια της Ηπείρου, σημειώνοντας ότι συνέβαλαν στο να βγει η περιοχή από την απομόνωση.

Κριτική στον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο δήμαρχος Πάργας εξέφρασε ξεκάθαρες επιφυλάξεις για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεωρώντας ότι χωρίς χρηματοδότηση και ουσιαστικές αλλαγές δεν αντιμετωπίζονται τα πραγματικά προβλήματα των δήμων.

Advertisement

«Εγώ είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι ο νέος κώδικας δεν έχει να προσδώσει κάτι ουσιαστικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται ουσιαστικές τομές».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στον ρόλο της τεχνολογίας:

«Να μπει η τεχνολογία. Αλλά η τεχνολογία όχι να προστεθεί στην υπάρχουσα γραφειοκρατία. Η τεχνολογία να έρθει να λύσει προβλήματα».

Το ενεργειακό κόστος και οι αυξήσεις στους πολίτες

Ο Νίκος Ζαχαριάς αναφέρθηκε και στο υψηλό ενεργειακό κόστος των δήμων, υποστηρίζοντας ότι μεγάλο μέρος των ανταποδοτικών τελών κατευθύνεται στην κάλυψη των λογαριασμών ενέργειας.

«Από τα ανταποδοτικά που πληρώνουν οι πολίτες έχουμε γίνει εισπράκτορες. Τα μαζεύουμε και τα δίνουμε για την ενέργεια και δεν φτάνουν».

Απέρριψε παράλληλα τη λογική συνεχών μεγάλων αυξήσεων στα δημοτικά τέλη:

«Οι πολίτες δεν παίρνουν 25% αύξηση το χρόνο για να πάμε και εμείς να τους πούμε ότι πάμε σήμερα άλλη μία αύξηση 25%. Πώς μπορώ εγώ να το πληρώσω τη στιγμή που δεν παίρνω και εγώ τα ίδια χρήματα;»

Κατά τον ίδιο, θα πρέπει να εξεταστεί ακόμη και διαφορετική τιμολόγηση της ενέργειας για τους δήμους.

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να έχουμε άλλα τιμολόγια, άλλα τιμολόγια οι δήμοι που είναι μεγάλοι καταναλωτές».

Πυροπροστασία με κάμερες και drone

Για την αντιπυρική περίοδο ανέφερε ότι έχουν γίνει βήματα στην επιτήρηση της περιοχής, με τη χρήση νέων τεχνολογικών μέσων.

Advertisement

«Εμείς ως Δήμος ήμασταν από τους πρώτους δήμους που έχουμε τοποθετήσει σε επίμαχα σημεία κάμερες παρακολούθησης. Τώρα βέβαια έρχεται και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία έχει βάλει στην περιοχή μας ένα drone το οποίο επιβλέπει την περιοχή».

Ο συμβολισμός των Παργινών

Κλείνοντας το κομμάτι της συζήτησης για τον Δεκαπενταύγουστο και τα Παργινά, ο δήμαρχος στάθηκε όχι μόνο στη γιορτή και στα πυροτεχνήματα, αλλά κυρίως στον ιστορικό και συναισθηματικό συμβολισμό της ημέρας για τους Παργινούς.

«Η μέρα αυτή συμβολίζει για μας τους Παργινούς και κάτι βαθύτερο. Είναι η αγάπη για τον τόπο μας. Είναι η επιστροφή των Παργινών και τότε βέβαια στις ρίζες τους, αλλά και σήμερα, όπου κι αν βρίσκονται, επιδιώκουν τις μέρες αυτές να είναι κοντά στην Πάργα».

Το κεντρικό μήνυμα της συνέντευξης του Νίκου Ζαχαριά στο Ήπειρος TV ήταν σαφές: η Πάργα διαθέτει ισχυρή τουριστική δυναμική, όμως η θερινή αύξηση του πληθυσμού δημιουργεί ανάγκες που, κατά τον δήμαρχο, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς περισσότερους πόρους, ισχυρότερες υποδομές και διαφορετική αντιμετώπιση των τουριστικών δήμων από την Πολιτεία.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΠΑΡΓΑ

Εντυπωσιακό βίντεο από drone με το σόου πυροτεχνημάτων στα Παργινά 2026

Δημοσιεύτηκε  στις Από

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Η εφημεριδα της Παργας

Advertisement
Αύγουστος 2026
ΔΤΤΠΠΣΚ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗπριν από 4 ώρες

Eurostat: Στον πάτο της Ευρώπης η Ελλάδα στις δαπάνες για την Παιδεία

ΑΠΟΨΕΙΣπριν από 1 ημέρα

Πρόωρη αποπληρωμή χρέους: Καταγγελίες ότι τα υπερπλεονάσματα χτίστηκαν πάνω στους φόρους των πολιτών

ΗΠΕΙΡΟΣπριν από 1 ημέρα

Εγνατία Οδός: Εκτόξευση διοδίων έως το 2028 – Στα 52,20 ευρώ η πλήρης διαδρομή

ΑΠΟΨΕΙΣπριν από 2 ημέρες

Πυρκαγιές: Η Πυροσβεστική «δείχνει» το ηλεκτρικό δίκτυο – Η κυβέρνηση έσπευσε να υπερασπιστεί τον ΔΕΔΔΗΕ

ΗΠΕΙΡΟΣπριν από 2 ημέρες

Εγνατία Οδός: Πλήρη διόδια ακόμη και με κλειστές λωρίδες λόγω έργων

Δημος Παργαςπριν από 3 ημέρες

Νίκος Ζαχαριάς στο Ήπειρος TV: «Φιλοξενούμε 60.000 ανθρώπους με πόρους για 11.500»

ΙΣΤΟΡΙΑπριν από 3 ημέρες

Από τα νεκροταφεία στα πευκοδάση: Ο θρύλος για τους Ρωμαίους και τον εμπρησμό των πόλεων

ΠΑΡΓΑπριν από 5 ημέρες

Εντυπωσιακό βίντεο από drone με το σόου πυροτεχνημάτων στα Παργινά 2026

ΠΑΡΓΑπριν από 5 ημέρες

«ΠΑΡΓΙΝΑ 2026»: Το ποσό που θα δαπανηθεί μόνο για τα βεγγαλικά

ΕΡΕΥΝΕΣπριν από 1 εβδομάδα

Έκθεση ΟΟΣΑ: Στην τελευταία θέση η Ελλάδα στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Αυτός είναι ο δράστης της ένοπλης ληστείας στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Ληστεία και πυροβολισμοί στην Πάργα: Δράστες απείλησαν τον ιδιοκτήτη και πυροβόλησαν για να διαφύγουν

ΠΑΡΓΑπριν από 2 έτη

Από την Πάργα στη Φλόριντα: Ο Βασίλης Γεραλέξης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP

ΠΑΡΓΑπριν από 8 μήνες

Εντοπίστηκε η σορός του 63χρονου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

θρίλερ με τον 62χρονο ψαρά που γλίστρησε από το καΐκι κι έπεσε στη θάλασσα – «τον είδε να βυθίζεται…»

ΠΑΡΓΑπριν από 3 μήνες

Η Πάργα στο επίκεντρο για τον γάμο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Πάργα: Ληστεία σε κατάστημα χρυσαφικών και κλοπή αυτοκινήτου από τους δράστες

Δημος Παργαςπριν από 4 μήνες

Την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε ο Τάσος Χαλκής

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Ολονύκτιες έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 4 μήνες

Πάργα: Απόπειρα ληστείας σε λεωφορείο με μαθητές

Δημος Παργαςπριν από 3 ημέρες

Νίκος Ζαχαριάς στο Ήπειρος TV: «Φιλοξενούμε 60.000 ανθρώπους με πόρους για 11.500»

Στις μεγάλες πιέσεις που δέχεται ο Δήμος Πάργας κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, στην κατάσταση των υποδομών, στην έλλειψη...

ΦΑΝΑΡΙπριν από 1 εβδομάδα

Γιόγκα στον Αχέροντα: Η Κλέλια Ανδριολάτου μετατρέπει τον ποταμό του Άδη σε παράδεισο ομορφιάς

Η Κλέλια Ανδριολάτου, η ηθοποιός και μοντέλο που έγινε γνωστή από τον ρόλο της στο «Maestro», διάλεξε ένα από τα πιο...

ΠΑΡΓΑπριν από 2 εβδομάδες

«ΠΑΡΓΙΝΑ 2026»: Η επιστροφή των Παργινών ζωντανεύει ξανά στην παραλία

«ΠΑΡΓΙΝΑ 2026»: Η μεγάλη γιορτή της Πάργας στις 15 Αυγούστου Ο Δήμος Πάργας προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες να δώσουν το...

ΠΑΡΓΑπριν από 1 μήνα

Πάργα: Ταυτοποιήθηκαν δύο αλλοδαποί για την ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο

Εξιχνιάστηκε ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο της Πάργας – Ταυτοποιήθηκαν δύο άτομα Ύστερα από πολύμηνη και συντονισμένη έρευνα του Τμήματος Δίωξης...

ΙΣΤΟΡΙΑπριν από 1 μήνα

Γνωρίζετε ότι η φράση «Πόσα απίδια βάζει ο σάκος» συνδέεται με την Πάργα;

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τη φράση «Πόσα απίδια βάζει ο σάκος» και η σύνδεσή της με την Πάργα Η...

ΑΘΛΗΤΙΚΑπριν από 2 μήνες

Από τη Νορβηγία στην Πάργα για τη μάχη κατά του καρκίνου – Η μεγάλη άφιξη του Νίκου Δράκου στις 30 Ιουνίου

Στις 30 Ιουνίου ο Νίκος Δράκος ολοκληρώνει στην Πάργα την υπερπροσπάθεια των 3.500 χιλιομέτρων για τον καρκίνο Η μεγάλη στιγμή...