ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Οι “αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα” διδάσκονται και φέτος από τα σχολικά βιβλία Γεωγραφίας της Αλβανίας
Εδώ και τουλάχιστον δώδεκα χρόνια το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας έχει αφαιρέσει από τα σχολικά βιβλία κάθε αναφορά για την Βόρειο Ήπειρο και τον Ελληνισμό της περιοχής.
Η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας με την Αλβανία η οποία προβλέπει αφαίρεση από τα σχολικά εγχειρίδια και των δύο χωρών κάθε στοιχείου που θα μπορούσε να του αποδοθεί χαρακτήρας επεκτατικός από τη μία χώρα εις βάρος της άλλης.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις τήρησαν την συμφωνία και μεταξύ άλλων έσβησαν από το Βιβλίο της Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου τον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα του 1914 και την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας.
Εδώ και λίγες εβδομάδες άρχισε η σχολική χρονιά 2016 – 2017 και με αισθήματα οργής και θλίψης πληροφορηθήκαμε ότι στα σχολικά βιβλία του μαθήματος της Γεωγραφίας στην Αλβανία, το κεφάλαιο υπό τον τίτλο “αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα” παραμένει αμετακίνητο!
Δύο δεκαετίες τώρα γίνονται συναντήσεις επί συναντήσεων και συστήνονται επιτροπές επί επιτροπών μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας Ελλάδος και Αλβανίας για τις αμοιβαίες υποχωρήσεις στα σχολικά βιβλία, αλλά όπως διαπιστώνουμε οι υποχωρήσεις στην πράξη γίνονται μόνο από την ελληνική πλευρά.
Την τακτική των Τιράνων την γνωρίζουμε πολύ καλά, αφού την βιώνουμε δραματικά για έναν αιώνα και συνεπώς δεν μας εκπλήσσει. Η οργή και η θλίψη μας στρέφεται κυρίως προς την Αθήνα η οποία αδιαφορεί και εθελοτυφλεί αδιάκοπα απέναντι τις αλβανικές προκλήσεις και προσβολές τόσο εις βάρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού όσο και ως προς την ακεραιότητα της ίδιας της Ελληνικής Πολιτείας.
Κύριοι κυβερνώντες και πολιτικοί των Αθηνών, η σοβαρή εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με “σκληρές δηλώσεις” αλλά με επιβολή πραγματικά αυστηρών μέτρων εις βάρος μίας χώρας που όχι απλώς αμφισβητεί και απειλεί την κυριαρχία της Ελλάδας αλλά παράλληλα μεταφέρει προς τις νέες γενιές ανιστόρητες φαντασιώσεις.
Ας μην απορούμε λοιπόν γιατί ανύπαρκτα ζητήματα που εγείρουν οι Αλβανοί καταφέρνουν να γίνονται σημείο αναφοράς από Επίτροπο της ΕΕ.
Στη Βόρειο Ήπειρο υπάρχουν ακόμα Ελληνόπουλα που κρατούν αναμμένη μέσα τους τη φλόγα του Έθνους μας, αγωνίζονται ως αμνοί εν μέσω λύκων και δεν αποδέχονται να διδάσκονται αυτές τις αθλιότητες στα σχολεία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914, για χάρη πρωτίστως αυτών των παιδιών αλλά και φυσικά για χάρη της Ιστορίας και της πραγματικότητας, δεν θα αδιαφορήσει για το θέμα θεωρώντας το ως “συνηθισμένο” και “τετελεσμένο”.
Με τις όποιες δυνάμεις μας θα ζητούμε την αφαίρεση των ανιστόρητων κεφαλαίων και παραγράφων εις βάρος της Ελλάδας από τα αλβανικά σχολικά εγχειρίδια, καθώς και την αποκατάσταση του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα του 1914 στα σχολικά βιβλία του μαθήματος της Ιστορίας στην Ελλάδα, όπως και κάθε αναφορά υπέρ του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Παραθέτουμε μία από τις επίμαχες σελίδες του βιβλίου Γεωγραφίας της 12ης τάξης στην Αλβανία πριν και μετά από την παρέμβαση από Βορειοηπειρώτη μαθητή:
Στην τελευταία παράγραφο της σελίδας 4 αναφέρονται ως αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα οι: Τσαμουριά, Κόνιτσα, Καστοριά, Φλώρινα κλπ, αφού προηγηθούν οι αλβανικές περιοχές της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της “Μακεδονίας” δηλαδή των Σκοπίων.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ακινητοποιήθηκε τρένο, λόγω φωτιάς και στη συνέχεια κάηκε το λεωφορείο αντικατάστασης!

Διπλή περιπέτεια βίωσαν οι επιβάτες της Hellenic Train, καθώς ένα ταξίδι εξελίχθηκε σε μεγάλη ταλαιπωρία εξαιτίας δύο διαδοχικών περιστατικών.
Αρχικά, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές προκάλεσε τη διακοπή της κυκλοφορίας των τρένων, ενώ λίγο αργότερα φωτιά ξέσπασε και σε λεωφορείο που είχε επιστρατευτεί για τη μεταφορά των επιβατών.
Η αναστάτωση ξεκίνησε στις 13:16, όταν, έπειτα από εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΟΣΕ, διακόπηκε άμεσα η σιδηροδρομική κυκλοφορία και η ηλεκτροδότηση στο τμήμα Οινόη-Χαλκίδα.
Αφορμή αποτέλεσε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε μικρή απόσταση από τις σιδηροδρομικές γραμμές, καθιστώντας αδύνατη την ασφαλή διέλευση των αμαξοστοιχιών.
Ως αποτέλεσμα, η αμαξοστοιχία 1547, που εκτελούσε το δρομολόγιο Χαλκίδα–Αθήνα, ακινητοποιήθηκε κοντά στον σταθμό του Αγίου Γεωργίου. Για την εξυπηρέτηση των επιβατών, η Hellenic Train δρομολόγησε εφεδρική μηχανή diesel, προκειμένου να μεταφέρει το τρένο έως την Οινόη, ενώ ταυτόχρονα επιστράτευσε λεωφορεία για τη μεταφορά των 54 επιβατών στον τελικό προορισμό τους.
Παράλληλα, τα λεωφορεία ανέλαβαν την υποκατάσταση όλων των δρομολογίων στη συγκεκριμένη γραμμή, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιούν στάσεις στο Δήλεσι και τον Άγιο Γεώργιο.
Η ταλαιπωρία, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, όπως αναφέρει το eviathema.gr.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, σε ένα από τα λεωφορεία αντικατάστασης εκδηλώθηκε φωτιά εν κινήσει, με τις φλόγες να ξεκινούν από το διαμέρισμα του κινητήρα, προκαλώντας νέο συναγερμό.
Ο οδηγός του λεωφορείου αντέδρασε άμεσα, ακινητοποιώντας το όχημα και αποβιβάζοντας με ασφάλεια όλους τους επιβάτες. Στη συνέχεια επιχείρησε να περιορίσει τη φωτιά χρησιμοποιώντας τους πυροσβεστήρες του οχήματος, μέχρι να φτάσουν στο σημείο οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
Οι πυροσβέστες ανέλαβαν την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, ενώ χάρη στην έγκαιρη αντίδραση του οδηγού δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός. Από το περιστατικό προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές στο λεωφορείο.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Πόσο πρέπει να πληρωθούν οι εργαζόμενοι το Σάββατο 15 Αυγούστου

Δεκαπενταύγουστος 2026: Τι αμοιβή δικαιούνται όσοι εργαστούν την αργία
Η 15η Αυγούστου είναι υποχρεωτική αργία και το 2026 συμπίπτει με ημέρα Σάββατο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην αμοιβή των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που θα απασχοληθούν εκείνη την ημέρα, καθώς δικαιούνται πρόσθετη προσαύξηση λόγω αργίας.
Η απασχόληση επιτρέπεται στις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα τις Κυριακές και τις υποχρεωτικές αργίες, όπως επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, ξενοδοχεία και άλλες κατηγορίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία.
Εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο
Όσοι εργαστούν στις 15 Αυγούστου και αμείβονται με ημερομίσθιο δικαιούνται:
- το κανονικό, συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και
- προσαύξηση 75%, η οποία υπολογίζεται πάνω στο νόμιμο ωρομίσθιο για όσες ώρες εργαστούν.
Η προσαύξηση δεν σημαίνει ότι ολόκληρο το ημερομίσθιο αυξάνεται αυτομάτως κατά 75%. Υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιο και αντιστοιχεί στις πραγματικές ώρες απασχόλησης κατά την αργία.
Εργαζόμενοι που αμείβονται με μηνιαίο μισθό
Οι εργαζόμενοι με μηνιαίο μισθό, όταν απασχοληθούν σε επιχείρηση που λειτουργεί νόμιμα τις Κυριακές και τις αργίες, δικαιούνται προσαύξηση 75%.
Η προσαύξηση υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου μηνιαίου μισθού, αναλογικά με τις ώρες που εργάστηκαν. Η κανονική αμοιβή της ημέρας θεωρείται ότι περιλαμβάνεται ήδη στον μηνιαίο μισθό τους.
Όταν το Σάββατο αποτελεί έκτη ημέρα εργασίας
Για εργαζόμενο με πενθήμερο σύστημα, ο οποίος έχει ήδη εργαστεί τις πέντε ημέρες της εβδομάδας και καλείται να εργαστεί το Σάββατο 15 Αυγούστου ως έκτη ημέρα, ισχύει επιπλέον προσαύξηση.
Στην περίπτωση αυτή:
- η απασχόληση δεν μπορεί να υπερβεί τις οκτώ ώρες,
- καταβάλλεται η αμοιβή και η προσαύξηση της αργίας και
- η αμοιβή προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 40% λόγω απασχόλησης κατά την έκτη ημέρα.
Επομένως, εργαζόμενος σε πενθήμερο που απασχολείται για έκτη ημέρα στις 15 Αυγούστου δεν δικαιούται μόνο την προσαύξηση της αργίας, αλλά και την πρόσθετη προσαύξηση που προβλέπεται για την έκτη ημέρα εργασίας.
Επιχείρηση που κανονικά παραμένει κλειστή
Εάν μία επιχείρηση που κανονικά αργεί τις Κυριακές και τις υποχρεωτικές αργίες λειτουργήσει εκτάκτως, ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες, οι εργαζόμενοι δικαιούνται αυξημένη αμοιβή.
Για πλήρη απασχόληση:
- ο εργαζόμενος με μηνιαίο μισθό δικαιούται επιπλέον 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού και την προσαύξηση 75%,
- ο ημερομίσθιος δικαιούται ένα επιπλέον ημερομίσθιο και την προσαύξηση 75% για τις ώρες εργασίας.
Τι ισχύει για υπερωρίες και ρεπό
Εάν με την εργασία της 15ης Αυγούστου ξεπεραστούν οι 40 ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης, ο εργαζόμενος δικαιούται, πέρα από την προσαύξηση της αργίας, και τις νόμιμες προσαυξήσεις για υπερεργασία ή υπερωρία.
Παράλληλα, δεν επιτρέπεται ο εργοδότης να συμψηφίσει την υποχρεωτική αργία με ημέρα ανάπαυσης που ήδη οφείλει στον εργαζόμενο. Το οφειλόμενο ρεπό δεν μπορεί να «χαθεί» επειδή συμπίπτει με την αργία του Δεκαπενταύγουστου.
Συνοπτικά, όσοι θα εργαστούν νόμιμα στις 15 Αυγούστου δικαιούνται την κανονική τους αμοιβή, όπου αυτή δεν περιλαμβάνεται ήδη στον μισθό, και προσαύξηση 75%. Εάν πρόκειται ταυτόχρονα για έκτη ημέρα εργασίας σε πενθήμερο, προστίθεται και η προβλεπόμενη προσαύξηση 40%.












































