Connect with us

ΕΡΕΥΝΕΣ

10 ελληνικές λέξεις που κάνουν μεγάλη «καριέρα» στο εξωτερικό και δεν το γνωρίζαμε.

Δημοσιεύτηκε  στις Από

3c59dc048e8850243be8079a5c74d079-166Σαν ήμουν μαθητής της 2ας γυμνασίου, προκειμένου η φιλόλογος να μας πείσει για την σπουδαιότητα της ομηρικής γλώσσας, μάς ανέφερε τρία απλά παραδείγματα αγγλικών λέξεων που είχαν ελληνική ρίζα. Τρείς πασίγνωστες λέξεις, που το απαίδευτο ακόμη μυαλό μας, δεν θα μπορούσε να γνωρίζει.

Οι λέξεις ειπώθηκαν, το μάθημα συνεχίστηκε, το κουδούνι ακούστηκε, πανζουρλισμός για το διάλειμμα και την μπαγιάτικη ξαναζεσταμένη τυρόπιτα του κυλικείου και το πεντάλεπτο που είχε χρειαστεί για να μας κάνει να εκτιμήσουμε λίγο παραπάνω τον Όμηρο, πέρασε στην σχολική λήθη, επιβεβλημένη απ;o τα μαθήματα που ακολουθούσαν στο βασανιστικό επτάωρο σχολικό πρόγραμμα.

Ίσως όχι εντελώς. Κατά καιρούς, η φωνή της καθηγήτριας και οι τρεiς λέξεις της, έκαναν σποραδικές εμφανίσεις, ειδικά την ώρα που ανοίγαμε ένοχα το λυσσάριο, όταν σκοντάφταμε σε ακατανόητες λέξεις μιάς πολύ μακρινής εποχής. Χαμένοι και εκνευρισμένοι μέσα στην δίνη των εξετάσεων, πανελληνίων ή ενδοσχολικών, το διακύβευμα παρέμενε πάντα το ίδιο· αν μια γλώσσα θεωρείται νεκρή, πώς μπορούν οι λέξεις της να είναι τόσο ζωντανές; Και όχι μόνο ζωντανές, αλλά να κάνουν και παγκόσμια καριέρα; Πριν μας απαντήσουν οι πιο ειδικοί επί του θέματος, ας δούμε εμείς δέκα λέξεις που έφυγαν απο την πατρική αγκαλιά και αναζήτησαν αλλού στέγη και θαρρώ πως τα κατάφεραν μια χαρά.

Turbo

Και ποιός δεν την ξέρει αυτήν την μικρή λεξούλα; Από τις ηλεκτρικές σκούπες μέχρι τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, το turbo έχει χαρακτηρίσει την απόδοση πληθώρας συσκευών και κινητήρων.  Και όμως, προέρχεται απο την αρχαία ελληνική τύρβη που σημαίνει την κυκλική και ταραχώδη κίνηση. Εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς για ποιόν λόγο καθιερώθηκε στα αγγλικά. Επικουρικά, Τύρβη ήταν και μια τοπική θρησκευτική εορτή προς τιμή του Διονύσου που περιελάμβανε έναν διθυραμβικό χορό.

Yes

Και αγγλικά να μην γνωρίζει κάποιος, το “yes” σίγουρα το ξέρει. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζει είναι ότι προέρχεται απο αρχαιοελληνικό μόριο γε που έχει μεγάλο σημασιολογικό εύρος, μέσα σε αυτό και το “βεβαίως”. Το γε δίνει έμφαση στην λέξη που συνοδεύει και το συναντάμε συχνότατα στην ελληνιστική περίοδο.

Advertisement

Sponsor

Γνωστότατη σε όλους μας, με μερικούς εξ’ ημών να θεωρούν ότι ο σπόνσορας πρόκειται για ελληνοποιημένη λέξη της αντίστοιχης αγγλικής. Δεν θα είχαν και εντελώς άδικο, αν η λέξη δεν προόερχοταν απο το ρήμα σπένδω και το ομμόριζο σπονδή που σημαίνουν “προσφέρω” και “προσφορά” αντίστοιχα. Αλήθεια, πόσες φορές δεν πέσαμε πάνω στην λέξη σπονδή στα μαθητικά μας χρόνια;

Pause

Λέξη που προέρχεται απο την ελληνική παῦσις και σημαίνει το “σταμάτημα”. Η αγγλική λέξη διατήρησε αρκετά την ηχητική απόδοση της αντίστοιχης ελληνικής.

Carat

Advertisement

Η μονάδα μέτρησης των πολύτιμων λίθων έχει πιθανότατα ελληνική καταγωγή, καθώς προέρχεται απο την λέξη κεράτιον που κυριολεκτικά σημαίνει το μικρό κέρατο παράλληλα όμως ήταν και η μονάδα μέτρησης για αντικείμενα μικρού βάρους (το 1/3 του οβολού). Αληθινό διαμάντι η ανακάλυψή της!

Kiss

Η ετυμολογική της ιστορία είναι μάλλον περιπετειώδης και οι γλωσσολόγοι ερίζουν για το κατά πόσο η αγγλική λέξη kiss προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ρηματικό τύπο κυνέω(μελλ. κῦσω) που σημαίνει “φιλώ”. Χωρίς να θέλουμε να μπούμε σε ξένα χωράφια, υπάρχουν μελετητές που υποστηρίζουν ότι υπήρχε η κοινή ινδο-ευρωπαϊκή ρίζα Ku, την οποία οι λατινογενείς γλώσσες – και κατ’ επέταση η αγγλική – χρησιμοποίησαν ως βάση για τις δικές τους λέξεις. Η θεωρία στηρίζεται στο γεγονός ότι η σημασία του φιλιού ήταν πρωτεύουσας θρησκευτικής σημασίας στην λατρεία όλων των λαών, εξ’ ου και η κοινή ρίζα.

Disaster

Aς βάλουμε και την αστρολογία στο παιχνίδι των λέξων. Η αγγλική λέξη για την “καταστροφή” προέρχεται απο τον συνδυασμό των λέξεων dis (λατ.) και  ἀστήρ και έχει την έννοια της αναποδιάς που προέρχεται από την δυσμενή θέση ενός πλανήτη.

Advertisement

Ajax

Την ξέρετε, είτε είστε νοικοκύρης, είτε λάτρης του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η λέξη προέρχεται απο την ελληνική Αἴᾱς, τον μυθικό ήρωα του Τρωϊκού Πολέμου. Και αν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί μια ποδοσφαιρική ομάδα πήρε το όνομά της απο έναν ήρωα, απορία προκαλεί η επιλογή του για να ονομαστεί ένα απορρυπαντικό.

Μarmalade

Με τόσο διάβασμα ίσως και να πεινάσατε οπότε, γιατί να μην βάλουμε στο άρθρο μας μια λαχταριστή λέξη; Η γνωστή σε όλους μας “μαρμελάδα”, έλκει την καταγωγή της απο το λατινικό “melimelum” το οποίο προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις μέλι και μῆλον (δωρ.μᾶλον) που σημαίνει το “μήλο” αν και είχε ευρύτερη σημασία καθώς σήμαινε γενικά τα φρούτα, ειδικά τα εξωτικά. Το οξύ που χρησιμοποιήθηκε για την διατήρηση των φρούτων τον 18ο αιώνα προερχόταν απο άγουρα μήλα. Κάνατε την σύνδεση;

Mentor

Advertisement

Δεν θέλει μετάφραση στα ελληνικά, όλοι γνωρίζουμε την σημασία του μέντορα. Αυτό που ίσως δεν θυμόμαστε είναι ότι ο Μέντωρ ήταν φίλος του Οδυσσέα και σύμβουλος του Τηλέμαχου όπως διαβάζουμε στην “Οδύσσεια” του Ομήρου. Με αυτήν την σημασία, του σοφού ανθρώπου, κάνει πλέον διεθνή καριέρα.

Μπορεί και να τις ξέρατε, μπορεί και όχι. Ίσως διαφωνείτε καθώς τέτοιες λίστες δεν γίνονται αποδεκτές απο όλους, ίσως όμως και να συμφωνείτε. Όποια και να είναι η δική σας θέση, το ταξίδι της γλώσσας μέσα στον χρόνο και γύρω απο τον κόσμο είναι πάντα συναρπαστικό και μας μαθαίνει ότι οι γλώσσες δεν είναι απαραίτητο να… χωρίζουν τους λαούς.

ΠΗΓΕΣ

  • Οnline Etymology Dictionary
  • Oxford University Press’s Academic Insights for the Thinking World
  • Oxford English-Greek Learner’s Dictionary
  • H.G. Liddell & R. Scott, Λεξικόν της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας

_____________

Cover photo: “Τoo Many Words” by Payana Dev

Πηγή: thedailyowl

Advertisement
Advertisement

ΠΑΡΓΑ

Πάργα: Στα 2,15 ευρώ η βενζίνη – Φόβοι για νέες ανατιμήσεις τον Σεπτέμβριο

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Νέα πίεση στον προϋπολογισμό των οδηγών προκαλούν οι τιμές των καυσίμων, με την αμόλυβδη στην Πάργα να καταγράφεται ήδη στα 2,15 ευρώ το λίτρο. Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου και η παρατεταμένη ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύουν τους φόβους ότι ο Σεπτέμβριος μπορεί να φέρει νέο κύμα ανατιμήσεων στις αντλίες.

Η βενζίνη έχει ήδη ξεπεράσει σε αρκετές περιοχές το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ ανά λίτρο, ενώ οι πιέσεις στη χονδρική δεν έχουν ακόμη περάσει στο σύνολό τους στις τελικές τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Στα 2,15 ευρώ η βενζίνη στην Πάργα

Στην Πάργα, η τιμή της αμόλυβδης έχει φτάσει τα 2,15 ευρώ το λίτρο, επιβεβαιώνοντας ότι οι υψηλές τιμές των καυσίμων αποτελούν πλέον άμεσο ζήτημα και για την τοπική αγορά.

Η εικόνα είναι ακόμη πιο επιβαρυμένη στις τουριστικές και νησιωτικές περιοχές, όπου το πρόσθετο μεταφορικό κόστος παραδοσιακά διατηρεί τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Οι αυξήσεις που δεν έχουν περάσει ακόμη στην αντλία

Το τελευταίο διάστημα οι τιμές των διυλιστηρίων έχουν αυξηθεί κατά περίπου 3 λεπτά το λίτρο στην αμόλυβδη και κατά περίπου 9 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης. Μέρος αυτών των αυξήσεων δεν έχει ακόμη μεταφερθεί πλήρως στη λιανική, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για νέες επιβαρύνσεις τις επόμενες ημέρες.

Advertisement

Εφόσον το διεθνές πετρέλαιο παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, στην αγορά δεν αποκλείεται η βενζίνη να κινηθεί προς τα 2,20 ευρώ το λίτρο, ενώ ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις εκτιμάται ότι μπορεί να δεχθεί το πετρέλαιο κίνησης.

Πρόσθετη πίεση από τη λήξη των μέτρων στήριξης

Στο ήδη επιβαρυμένο σκηνικό προστίθεται και η λήξη των μέτρων στήριξης στα καύσιμα. Στη βενζίνη, η άρση της στήριξης των 10 λεπτών ανά λίτρο από τα διυλιστήρια δημιουργεί έναν ακόμη παράγοντα ανοδικής πίεσης στις λιανικές τιμές.

Αντίστοιχα, στο πετρέλαιο κίνησης η συνολική στήριξη που είχε εφαρμοστεί λειτουργούσε ως «μαξιλάρι» απέναντι στις διεθνείς ανατιμήσεις. Η κατάργησή της, εφόσον δεν υπάρξει νέο μέτρο, μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αυξημένο το κόστος μετακίνησης

Οι νέες ανατιμήσεις έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι οδηγοί έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τις ποσότητες καυσίμων που αγοράζουν και να υπολογίζουν με μεγαλύτερη προσοχή το κόστος κάθε μετακίνησης.

Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται πλέον στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και στις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο. Εάν οι πιέσεις διατηρηθούν, ο Σεπτέμβριος ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμη ακριβότερος μήνας για τους οδηγούς, με την τιμή των 2,15 ευρώ το λίτρο που ήδη καταγράφεται στην Πάργα να αποτελεί ένδειξη της πίεσης που έχει αρχίσει να περνά στην τοπική αγορά.

Advertisement
Συνέχεια ανάγνωσης

ΕΡΕΥΝΕΣ

Σούπερ μάρκετ: «Μείωση» 15 λεπτών στα 100 ευρώ – Η κοροϊδία πίσω από το -0,15%

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Μείωση 0,15%. Σε απλά ελληνικά: 15 λεπτά λιγότερα σε έναν θεωρητικό λογαριασμό 100 ευρώ. Αυτή είναι η «αποκλιμάκωση» των τιμών στα σούπερ μάρκετ που εμφανίζεται ως θετική εξέλιξη, την ώρα που ο καταναλωτής συνεχίζει να φτάνει στο ταμείο και να αναρωτιέται πού ακριβώς βρίσκεται αυτή η περιβόητη μείωση.

Τα τελευταία στοιχεία για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ δημιουργούν μια εικόνα που στα στατιστικά μπορεί να εμφανίζεται ως οριακός αποπληθωρισμός, αλλά στην καθημερινότητα των νοικοκυριών μοιάζει περισσότερο με κοροϊδία. Και αυτό όχι επειδή το -0,15% είναι ψεύτικο ως αριθμός, αλλά επειδή είναι τόσο μικρό ώστε πρακτικά εξαφανίζεται μπροστά στις αυξήσεις που έχουν προηγηθεί, στις ανατιμήσεις άλλων βασικών δαπανών και στις ίδιες τις μεταβολές των τιμών μέσα στα καταστήματα.

Το περίφημο -0,15% σημαίνει 15 λεπτά στα 100 ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, οι τιμές στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Αύγουστο του 2026 ήταν κατά μέσο όρο 0,15% χαμηλότερες από τον Αύγουστο του 2025.

Η πραγματική διάσταση αυτού του ποσοστού γίνεται σαφής όταν μετατραπεί σε ευρώ. Σε έναν θεωρητικό λογαριασμό 100 ευρώ, το -0,15% αντιστοιχεί σε μόλις 15 λεπτά. Σε 200 ευρώ αγορών, η διαφορά αντιστοιχεί σε 30 λεπτά.

Αυτό είναι το μέγεθος της «μείωσης» που καλείται να αισθανθεί ένα νοικοκυριό το οποίο έχει προηγουμένως υποστεί αλλεπάλληλες ανατιμήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια, ενοίκια, καύσιμα και υπηρεσίες.

Advertisement

Ακόμη πιο χαρακτηριστικό είναι ότι σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα η κατεύθυνση είναι αντίστροφη. Ο δείκτης τιμών των σούπερ μάρκετ τον Αύγουστο ήταν 0,28% υψηλότερος από τον Ιούλιο του 2026. Στο κυλιόμενο δωδεκάμηνο καταγράφεται επίσης αύξηση 1,22%, ενώ μόνο στο καλοκαιρινό τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου εμφανίζεται οριακή υποχώρηση 0,08%.

Με άλλα λόγια, ο καταναλωτής ακούει ότι υπάρχει «αρνητικός πληθωρισμός», αλλά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα πλήρωσε κατά μέσο όρο λίγο περισσότερο.

Οι 13 από τις 23 κατηγορίες εξακολουθούν να ακριβαίνουν

Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο σύνθετη όταν εγκαταλείψουμε τον γενικό μέσο όρο και εξετάσουμε τις επιμέρους κατηγορίες. Από τις 23 κατηγορίες που παρακολουθούνται, οι 13 παρουσιάζουν αύξηση και οι 10 μείωση.

Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις καταγράφονται στα ορεκτικά, αλίπαστα και άλλα σερβιριζόμενα είδη με +3,42%, στα αλλαντικά με +3,06%, στα μπισκότα και τις σοκολάτες με +2,63%, στους ξηρούς καρπούς με +2,62% και στα νερά, αναψυκτικά και χυμούς με +2,55%.

Από την άλλη πλευρά, σημαντική πτώση εμφανίζουν κυρίως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, με -7,60%, ενώ μειώσεις καταγράφονται επίσης σε τροφές και είδη για κατοικίδια, ζύμες, αλκοολούχα ποτά και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Advertisement

Άρα το συνολικό -0,15% δεν σημαίνει ότι τα προϊόντα στο ράφι έγιναν γενικά φθηνότερα. Σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες, κυρίως στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ήταν αρκετές ώστε να τραβήξουν προς τα κάτω τον συνολικό μέσο όρο, την ώρα που περισσότερες από τις μισές κατηγορίες εξακολουθούν να εμφανίζουν αύξηση.

Η «εθελοντική μείωση» και οι τιμές που είχαν ήδη ανέβει

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ήρθε από τις 31 Αυγούστου η Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών, η λεγόμενη «συμφωνία κυρίων» με την αγορά, η οποία περιλαμβάνει τελικά 1.740 κωδικούς προϊόντων.

Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε ως ουσιαστική παρέμβαση στο κόστος του καλαθιού. Ωστόσο, καταγραφές τιμών που παρουσιάστηκαν δημόσια έφεραν στο φως περιπτώσεις στις οποίες προϊόντα είχαν ακριβύνει μέσα στον Ιούλιο ή τον Αύγουστο και στη συνέχεια εμφανίστηκαν με νέα «μειωμένη» τιμή.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα φυσικού χυμού 4×330 ml. Η καταγεγραμμένη τιμή του ήταν 3,68 ευρώ στις 10 Ιουλίου, ανέβηκε στα 4,68 ευρώ στις 21 Αυγούστου και στη συνέχεια εμφανίστηκε με «μειωμένη» τιμή 4,35 ευρώ. Η τιμή πράγματι μειώθηκε σε σχέση με τα 4,68 ευρώ, αλλά παρέμεινε αισθητά υψηλότερη από τα 3,68 ευρώ του Ιουλίου.

Αντίστοιχα, καφές φίλτρου 250 γραμμαρίων από 7,35 ευρώ στις 22 Ιουλίου εμφανίστηκε μία ημέρα αργότερα στα 8,65 ευρώ και τελικά με «μειωμένη» τιμή στα 8,22 ευρώ.

Advertisement

Ρύζι 500 γραμμαρίων καταγράφηκε στα 2,66 ευρώ στις 5 Αυγούστου, στα 3,32 ευρώ στις 6 Αυγούστου και στη συνέχεια στα 2,99 ευρώ ως μειωμένη τιμή.

Στις βρεφικές πάνες, πάντως, η εικόνα ήταν διαφορετική: από 8,84 ευρώ στις 12 Αυγούστου, η τιμή ανέβηκε στα 10,08 ευρώ στις 16 Αυγούστου και στη συνέχεια υποχώρησε στα 8,40 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα και από την αρχική καταγεγραμμένη τιμή. Το συγκεκριμένο παράδειγμα δείχνει γιατί κάθε κωδικός πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά και όχι να χρησιμοποιούνται γενικεύσεις.

Προϊόντα που εμφανίζονται τελικά ακριβότερα

Παράλληλα, στελέχη της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών έχουν παρουσιάσει περιπτώσεις στις οποίες η τελική τιμή προϊόντων εμφανίζεται υψηλότερη από προηγούμενη καταγεγραμμένη τιμή, παρά την ένταξή τους στη λογική των μειώσεων.

Μεταξύ των παραδειγμάτων που παρουσιάστηκαν είναι πένες ριγκατέ 500 γραμμαρίων από 0,95 ευρώ σε 0,99 ευρώ, τριβελάκι επίσης από 0,95 σε 0,99 ευρώ, υγρό πιάτων από 3,89 σε 4,05 ευρώ και μαλακτικό ρούχων 82 πλύσεων από 4,70 σε 4,85 ευρώ.

Ακριβώς εδώ βρίσκεται και το βασικό πρόβλημα για τον καταναλωτή: μείωση σε σχέση με ποια τιμή;

Advertisement

Αν ένα προϊόν κοστίζει αρχικά 10 ευρώ, ανεβαίνει στα 12 και στη συνέχεια «μειώνεται» στα 11, μπορεί να εμφανίζεται ως προϊόν με έκπτωση σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη τιμή. Για τον καταναλωτή, όμως, παραμένει ακριβότερο από εκεί που βρισκόταν πριν.

Η Αρχή απορρίπτει τις καταγγελίες

Η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή απορρίπτει την εικόνα ότι οι τιμές αυξήθηκαν σκόπιμα πριν από την έναρξη της πρωτοβουλίας ώστε να εμφανιστούν στη συνέχεια ως μειωμένες.

Σύμφωνα με την Αρχή, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο δεν υποβλήθηκε δήλωση ανατίμησης από εταιρεία επώνυμων προϊόντων που συμμετέχει στην Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών. Η μοναδική δήλωση ανατίμησης που καταγράφηκε, όπως αναφέρει, αφορούσε εταιρεία που δεν συμμετέχει στο μέτρο.

Η Αρχή υποστηρίζει επίσης ότι σε ορισμένα δημοσιεύματα δημιουργείται ένα «τεχνητό καλάθι», επειδή συγκρίνονται διαφορετικές αλυσίδες, διαφορετικές ημέρες και διαφορετικές βάσεις τιμών, ακόμη και ολιγοήμερες προσφορές.

Εδώ, όμως, υπάρχει μια κρίσιμη διάκριση. Οι δηλώσεις ανατιμήσεων των προμηθευτών και οι πραγματικές λιανικές τιμές που καταγράφονται καθημερινά στα καταστήματα δεν είναι απαραίτητα το ίδιο μέγεθος. Μία τιμή στο ράφι μπορεί να αλλάξει λόγω εμπορικής πολιτικής, προσφοράς ή διαφοροποίησης ανά αλυσίδα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για την ίδια ακριβώς διαδικασία με μια επίσημη δήλωση ανατίμησης προμηθευτή.

Advertisement

Γι’ αυτό και το ζήτημα δεν λύνεται με εκατέρωθεν ανακοινώσεις. Λύνεται με πλήρη δημοσιοποίηση του ιστορικού τιμών ανά κωδικό, ανά αλυσίδα και ανά ημερομηνία.

Η Αρχή μιλά για έως 39 ευρώ τον μήνα

Η Ανεξάρτητη Αρχή εκτιμά ότι η εξοικονόμηση από τους κωδικούς που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία μπορεί να φτάσει τα 39 ευρώ τον μήνα, κατά μέσο όρο ανά νοικοκυριό, με βάση τις μηνιαίες πωλήσεις των συγκεκριμένων προϊόντων.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει παράλληλα ότι οι 1.740 συμμετέχοντες κωδικοί εμφανίζουν μέση μείωση τιμής 9,5%.

Η Αρχή επικαλείται επίσης κατηγορίες που, όπως υποστηρίζει, δεν περιλαμβάνονται στις επικριτικές συγκρίσεις: 100 κωδικούς νωπού κρέατος με μέση μείωση 7,5% και μειώσεις έως 28%, 360 κωδικούς προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας με μέση μείωση 8% και έως 33%, καθώς και 405 σχολικά είδη με μέση μείωση 12% και μέγιστη 36%.

Τονίζει ακόμη ότι δεν πρόκειται για ολιγοήμερες προσφορές, αλλά για δεσμευμένη μείωση της βασικής τιμής ραφιού για τουλάχιστον δύο μήνες ανά κωδικό και, σε αρκετές περιπτώσεις, έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2026.

Advertisement

Το «έως 39 ευρώ», ωστόσο, δεν σημαίνει ότι κάθε οικογένεια θα δει αυτομάτως 39 ευρώ να μένουν στην τσέπη της. Το τελικό όφελος εξαρτάται από το ποια προϊόντα αγοράζει κάθε νοικοκυριό, πόσο συχνά, σε ποια αλυσίδα και σε ποιες ποσότητες.

1.740 κωδικοί μέσα σε μια πολύ μεγαλύτερη αγορά

Υπάρχει και μία ακόμη παράμετρος που περιορίζει την πραγματική εμβέλεια της πρωτοβουλίας. Ο γενικός διευθυντής του ΙΕΛΚΑ, Λευτέρης Κιοσές, έχει επισημάνει ότι ένα τυπικό σούπερ μάρκετ διαθέτει περίπου 10.000 κωδικούς, ενώ μία μεγάλη αλυσίδα μπορεί να διαχειρίζεται συνολικά 20.000 έως 25.000.

Οι 1.740 κωδικοί είναι συνεπώς ένας σημαντικός αριθμός, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν μόνο μέρος του συνολικού κωδικολογίου.

Επιπλέον, δεν αγοράζονται όλα τα τρόφιμα από τις μεγάλες αλυσίδες. Σημαντικό μέρος των αγορών γίνεται σε λαϊκές αγορές, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, αρτοποιεία και άλλα σημεία λιανικής. Άρα ακόμη και μια ουσιαστική μείωση μέσα στα σούπερ μάρκετ δεν αποτυπώνει από μόνη της το συνολικό κόστος διατροφής ενός νοικοκυριού.

Την ίδια ώρα ο συνολικός πληθωρισμός ανέβηκε στο 3,7%

Και ενώ γίνεται συζήτηση για το -0,15% στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, η συνολική εικόνα του κόστους ζωής κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Advertisement

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα ανέβηκε τον Αύγουστο στο 3,7%, από 2,7% τον Ιούλιο. Ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 3,3%.

Αυτό εξηγεί και το φαινομενικό παράδοξο: μπορεί ο δείκτης μιας συγκεκριμένης κατηγορίας αγορών να παραμένει σχεδόν αμετάβλητος, αλλά το νοικοκυριό να αισθάνεται πολύ μεγαλύτερη πίεση επειδή περισσότερα χρήματα κατευθύνονται σε ενέργεια, στέγαση, καύσιμα και άλλες υπηρεσίες.

Και η ενέργεια ετοιμάζει νέο χτύπημα

Η πίεση εντείνεται ενόψει του χειμώνα. Εκτιμήσεις της αγοράς τοποθετούν το πετρέλαιο θέρμανσης περίπου στα 1,70 έως 1,75 ευρώ το λίτρο. Αν επιβεβαιωθεί τιμή 1,75 ευρώ, ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 1.000 λίτρα θα χρειαστεί περίπου 1.750 ευρώ μόνο για πετρέλαιο θέρμανσης.

Την ίδια στιγμή, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο TTF κινήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου πάνω από τα 70 ευρώ ανά MWh, όταν στις αρχές Ιουλίου βρισκόταν κοντά στα 43 ευρώ ανά MWh. Πρόκειται για άνοδο της τάξης του περίπου 70% μέσα σε δύο μήνες.

Μπροστά σε αυτές τις επιβαρύνσεις, τα 15 λεπτά ανά 100 ευρώ που αντιστοιχούν στη μέση ετήσια υποχώρηση των τιμών των σούπερ μάρκετ δύσκολα μπορούν να παρουσιαστούν ως ουσιαστική ανακούφιση.

Advertisement

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η διαφάνεια

Για να μπορεί ο καταναλωτής να γνωρίζει αν μία «μειωμένη τιμή» αποτελεί πραγματική έκπτωση, χρειάζεται κάτι πολύ απλό: να ξέρει από ποια τιμή έγινε η μείωση.

Καταναλωτικές οργανώσεις έχουν επισημάνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι άμεσα ορατή η ημερομηνία ένταξης ενός προϊόντος στην πρωτοβουλία ούτε η παλαιότερη τιμή αναφοράς του.

Η λύση θα ήταν ένα πλήρως προσβάσιμο ιστορικό ανά barcode, στο οποίο να εμφανίζονται η βασική τιμή πριν από την πρωτοβουλία, η ημερομηνία ένταξης, η νέα βασική τιμή, η αλυσίδα στην οποία αφορά και όλες οι ενδιάμεσες προσφορές.

Τότε δεν θα χρειαζόταν ούτε ο καταναλωτής να κρατά screenshots ούτε η Αρχή και οι επικριτές της να ανταλλάσσουν αντικρουόμενες ερμηνείες. Τα στοιχεία θα μιλούσαν από μόνα τους.

Ο καταναλωτής δεν ζει μέσα σε ποσοστά

Το -0,15% μπορεί να αποτελεί τεχνικά αρνητική ετήσια μεταβολή. Δεν αποτελεί, όμως, από μόνο του απόδειξη ότι η ακρίβεια νικήθηκε ή ότι το καλάθι έγινε αισθητά φθηνότερο.

Advertisement

Όταν τον ίδιο μήνα οι τιμές είναι αυξημένες κατά 0,28% σε σχέση με τον Ιούλιο, όταν 13 από τις 23 κατηγορίες εξακολουθούν να εμφανίζουν ετήσιες αυξήσεις, όταν υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις «μειωμένων» προϊόντων που παραμένουν ακριβότερα από προηγούμενες τιμές τους και όταν ο συνολικός πληθωρισμός της χώρας ανεβαίνει στο 3,7%, η θριαμβολογία για την αποκλιμάκωση μοιάζει αποκομμένη από την πραγματικότητα του ταμείου.

Ο καταναλωτής δεν ψωνίζει ποσοστά. Ψωνίζει ψωμί, γάλα, κρέας, καφέ, απορρυπαντικά και πληρώνει λογαριασμούς.

Και όσο η «μείωση» μεταφράζεται σε λεπτά του ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος ζωής συνεχίζει να ανεβαίνει, το ερώτημα θα παραμένει το ίδιο: πρόκειται πράγματι για φθηνότερο καλάθι ή απλώς για έναν ωραίο αριθμό που δείχνει καλά στις ανακοινώσεις;

Συνέχεια ανάγνωσης

Η εφημεριδα της Παργας

Advertisement
Σεπτέμβριος 2026
ΔΤΤΠΠΣΚ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

Τουρισμοςπριν από 9 λεπτά

Άκτιο, Πάργα και τοπικά προϊόντα στο επίκεντρο των επαφών Πρέβεζας–Σερβίας

ΠΑΡΓΑπριν από 4 ώρες

Πάργα: Στα 2,15 ευρώ η βενζίνη – Φόβοι για νέες ανατιμήσεις τον Σεπτέμβριο

ΓΥΝΑΙΚΑπριν από 1 ημέρα

Από την Πάργα στον κόσμο του fitness: Η πορεία της Πέγκυς Βασιλείου

ΠΑΡΓΑπριν από 2 ημέρες

Αγία Κυριακή Πάργας: 34χρονη τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πτώση οχήματος σε γκρεμό

ΑΠΟΨΕΙΣπριν από 2 ημέρες

Θεσσαλονίκη και ΔΕΘ: Αστυνομοκρατία, ταλαιπωρία και το ερώτημα «ποιον τελικά προστατεύουν;»

ΕΡΕΥΝΕΣπριν από 3 ημέρες

Σούπερ μάρκετ: «Μείωση» 15 λεπτών στα 100 ευρώ – Η κοροϊδία πίσω από το -0,15%

Δημος Παργαςπριν από 4 ημέρες

Νέο βήμα για την ύδρευση της παραλιακής ζώνης Πάργας – Πρέβεζας με έργο 18 μηνών

ΗΠΕΙΡΟΣπριν από 4 ημέρες

Ανάσα δροσιάς στα δυτικά ηπειρωτικά παράλια μετά τη ζέστη και την υψηλή υγρασία

ΠΑΡΓΑπριν από 4 ημέρες

Η Ευρυδίκη επέλεξε την Πάργα για τις καλοκαιρινές της διακοπές

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗπριν από 4 ημέρες

Κομισιόν για ελαιοπαραγωγούς: Η Ελλάδα έχει την κύρια ευθύνη για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Αυτός είναι ο δράστης της ένοπλης ληστείας στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Ληστεία και πυροβολισμοί στην Πάργα: Δράστες απείλησαν τον ιδιοκτήτη και πυροβόλησαν για να διαφύγουν

ΠΑΡΓΑπριν από 2 έτη

Από την Πάργα στη Φλόριντα: Ο Βασίλης Γεραλέξης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Εντοπίστηκε η σορός του 63χρονου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

θρίλερ με τον 62χρονο ψαρά που γλίστρησε από το καΐκι κι έπεσε στη θάλασσα – «τον είδε να βυθίζεται…»

ΠΑΡΓΑπριν από 4 μήνες

Η Πάργα στο επίκεντρο για τον γάμο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Πάργα: Ληστεία σε κατάστημα χρυσαφικών και κλοπή αυτοκινήτου από τους δράστες

Δημος Παργαςπριν από 4 μήνες

Την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε ο Τάσος Χαλκής

ΠΑΡΓΑπριν από 9 μήνες

Ολονύκτιες έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 4 μήνες

Πάργα: Απόπειρα ληστείας σε λεωφορείο με μαθητές

ΠΑΡΓΑπριν από 6 ημέρες

Πάργα: Έλεγχοι σε κέντρο και Βάλτο – Πρόστιμα 9.000 ευρώ σε επιχειρήσεις

Σε επτά πρόστιμα συνολικού ύψους 8.996,25 ευρώ προχώρησε ο Δήμος Πάργας για αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, έπειτα από ελέγχους σε...

ΠΑΡΓΑπριν από 2 εβδομάδες

Από την Πάργα ο συλληφθείς για το περιστατικό με μαχαίρι στο πανηγύρι του Αγίου Κοσμά στο Μαργαρίτι

Άνδρας από την Πάργα συνελήφθη το πρωί της Τρίτης 25 Αυγούστου 2026, μετά από περιστατικό με μαχαίρι που σημειώθηκε στο...

ΠΑΡΓΑπριν από 2 εβδομάδες

Πάργα: Κατέβασε το μαγιό του μπροστά σε λουόμενους και συνελήφθη

Στη σύλληψη αλλοδαπού για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας προχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας 24 Αυγούστου 2026 αστυνομικοί του Αστυνομικού Σταθμού Πάργας,...

ΠΑΡΓΑπριν από 2 εβδομάδες

Πρόεδρος Ξενοδόχων Πάργας : «Η Πάργα λειτουργεί σαν ένα τεράστιο ξενοδοχείο»

Τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αναβάθμιση της ποιότητας και την αποφυγή μιας άναρχης αύξησης της τουριστικής κίνησης έθεσε ως βασικό στοίχημα...

Δημος Παργαςπριν από 3 εβδομάδες

Νίκος Ζαχαριάς στο Ήπειρος TV: «Φιλοξενούμε 60.000 ανθρώπους με πόρους για 11.500»

Στις μεγάλες πιέσεις που δέχεται ο Δήμος Πάργας κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, στην κατάσταση των υποδομών, στην έλλειψη...

ΦΑΝΑΡΙπριν από 4 εβδομάδες

Γιόγκα στον Αχέροντα: Η Κλέλια Ανδριολάτου μετατρέπει τον ποταμό του Άδη σε παράδεισο ομορφιάς

Η Κλέλια Ανδριολάτου, η ηθοποιός και μοντέλο που έγινε γνωστή από τον ρόλο της στο «Maestro», διάλεξε ένα από τα πιο...