ΠΑΡΓΑ
Εναρξη τμήματος σχολών γονέων στην Πάργα


Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης δια του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θέτει σε λειτουργία σε όλους τους νομούς της χώρας Σχολές Γονέων. Στο πλαίσιο των Σχολών Γονέων, αναπτύσσονται 5 εκπαιδευτικά προγράμματα.
Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο Πράξεων «Σχολές Γονέων ΑΠ7, ΑΠ8 και ΑΠ9» και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.
Σκοπός του έργου των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη των γονέων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Το έργο θα προσφέρει στους γονείς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό.
Αναλυτικότερα το έργο στοχεύει στο να :
Βελτιωθεί η επικοινωνία στην οικογένεια
Προαχθούν οι γνώσεις των γονέων σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές, πνευματικές και άλλες ανάγκες των παιδιών σε κάθε στάδιο ανάπτυξης τους
Αναπτυχθούν δεξιότητες για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών των παιδιών τους
Ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των γονέων στις σχολικές δραστηριότητες και να υποστηριχθεί συνεργασία τους με τους/τις εκπαιδευτικούς
Αποκτηθούν συγκεκριμένες ικανότητες προκειμένου οι γονείς να μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου
Ενημερωθούν οι γονείς σε θέματα υγείας των ίδιων και των παιδιών τους
Ενημερωθούν οι γονείς για τους τρόπους σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ανάλογα με την ηλικία των παιδιών τους
Γίνει κατανοητή η θέση των ατόμων τρίτης ηλικίας στην κοινωνία, την οικογένεια και τα κοινά
Γίνει ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους προφύλαξης των παιδιών από την χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και να προταθούν τρόποι παιδαγωγικής και λελογισμένης χρήσης τους
Βελτιωθεί η διαχείριση του οικογενειακού προγραμματισμού
Παρασχεθεί συμβουλευτική υποστήριξη και αγωγή υγείας στις οικογένειες των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων
Ενημερωθούν και να υποστηριχθούν ψυχολογικά γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες
Τα προγράμματα που παρέχονται στις Σχολές Γονέων είναι τα εξής:
1. Σύγχρονη οικογένεια, διάρκειας 50 ωρών
2. Σύνδεση σχολείου-οικογένειας, διάρκειας 50 ωρών
3. Αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών σε άτυπα περιβάλλοντα μάθησης, διάρκειας 25 ωρών
4. Συμβουλευτική σε εξειδικευμένα θέματα (σχολικός εκφοβισμός, διαδίκτυο, πρόληψη εξαρτήσεων, διατροφή κλπ.), διάρκειας 25 ωρών
5. Συμβουλευτική σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, διάρκειας 25 ωρών
Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ως στόχο την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων, σύμφωνα με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων (θεωρητικό μέρος, συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων και βιωματικές ασκήσεις) και παρέχεται από εξειδικευμένους επιστήμονες.
Οι βασικές θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στα τμήματα των παραπάνω προγραμμάτων είναι:
Δομή και λειτουργία της ελληνικής οικογένειας
Προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο
Υγεία και ασφάλεια στο χώρο της οικίας, του σχολείου και χώρων παιδικής αναψυχής.
Εξάρτηση από καπνό, αλκοόλ, ναρκωτικά
Οδική συμπεριφορά και ασφάλεια
Θέματα διατροφής
Σημασία της σωματικής άσκησης
Υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας
Σεξουαλική Αγωγή
Τρίτη ηλικία και οικογένεια
Διαχείριση ελεύθερου χρόνου
Χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Επαγγελματικός Προσανατολισμός
Κατανάλωση και Διαφήμιση
Οικογενειακός Προϋπολογισμός
Συνεργασία εκπαιδευτικού-γονέων- παιδιού
Εκπαιδευτικοί, οικογένεια και διάγνωση κλίσεων
Προώθηση της ισότητας των φύλων
Προβλήματα συμπεριφοράς μαθητών/τριών
Συνεργασία γονέων-μεταναστών
Ψυχολογική Υποστήριξη
Αγωγή Υγείας
Συμβουλευτική Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες
Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικούς, ενήλικες τρίτης ηλικίας, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα Σχολών Γονέων απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης. Τα τμήματα τίθενται σε λειτουργία με την εγγραφή τουλάχιστον 20 ατόμων.
Για πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε στην Υπεύθυνη Σχολής ΓονέωνΤόιτσιου Γεωργία, Τηλ. 6984727945, e-mail:[email protected])
ΠΑΡΓΑ
Τροχαίο στην Πάργα: Βαριά τραυματισμένος 31χρονος – Διακομίστηκε στην Αττική

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στην περιοχή της Πάργας, με έναν 31χρονο μοτοσικλετιστή να τραυματίζεται βαριά και να μεταφέρεται τελικά στο Θριάσιο Νοσοκομείο στην Αττική.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 31χρονος, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές, έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας που οδηγούσε, με αποτέλεσμα αυτή να εκτραπεί της πορείας της.
Από την εκτροπή ο νεαρός οδηγός τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών.
Οι γιατροί, κρίνοντας ιδιαίτερα σοβαρή την κατάσταση της υγείας του, προχώρησαν στη διασωλήνωσή του.
Διακομίστηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο
Λόγω της κρισιμότητας των τραυμάτων του αποφασίστηκε η διακομιδή του σε νοσοκομείο της Αττικής. Ο 31χρονος μεταφέρθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται και παρακολουθείται από το ιατρικό προσωπικό.
Η Τροχαία διερευνά τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το τροχαίο.
Πηγή: EpirusPost.gr
Τουρισμος
Άκτιο, Πάργα και τοπικά προϊόντα στο επίκεντρο των επαφών Πρέβεζας–Σερβίας

Ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Πρέβεζας και Σερβίας στους τομείς του τουρισμού, των αεροπορικών συνδέσεων, της αγροδιατροφής και των logistics τέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου στο Βελιγράδι, μεταξύ του προέδρου του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Ιωάννη Μπούρη και του Mihailo Vesović από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Σερβίας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Business Club Hall του Σερβικού Επιμελητηρίου, με τις δύο πλευρές να εξετάζουν συγκεκριμένες δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, της αεροπορικής συνδεσιμότητας, της αγροδιατροφής, των υδατοκαλλιεργειών, των μεταφορών και των logistics, καθώς και τη συμμετοχή επιχειρήσεων της Πρέβεζας στις επιχειρηματικές δράσεις της EXPO 2027 στο Βελιγράδι.
Στο επίκεντρο οι αεροπορικές συνδέσεις με το Άκτιο
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ενίσχυση της πρόσβασης της σερβικής αγοράς προς το Άκτιο και τη Δυτική Ελλάδα. Στη συζήτηση τέθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της υφιστάμενης εποχικής σύνδεσης Βελιγραδίου–Ακτίου, η επιμήκυνση της περιόδου λειτουργίας της και η διερεύνηση ενός πιο σταθερού προγράμματος πτήσεων κατά τη θερινή περίοδο.
Παράλληλα, κατατέθηκε πρόταση για πιλοτική λειτουργία εποχικών ναυλωμένων πτήσεων μεταξύ Νις και Ακτίου, αρχικά κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Το αεροδρόμιο του Νις θεωρείται σημαντικό για την προσέγγιση επισκεπτών από τη Νότια και την Κεντρική Σερβία.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προωθήσουν τεχνική συνάντηση με τη συμμετοχή της Air Serbia, των αρμόδιων φορέων των αεροδρομίων Βελιγραδίου και Νις, της Fraport Greece, τουριστικών γραφείων και μεγάλων tour operators, με στόχο να αξιολογηθούν η πραγματική ζήτηση και οι προϋποθέσεις βιωσιμότητας των συγκεκριμένων συνδέσεων.
Προβολή της Πρέβεζας και της Πάργας στη σερβική αγορά
Το Άκτιο αντιμετωπίζεται ως πύλη εισόδου για μια ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει, πέρα από την Πρέβεζα, την Πάργα, τον Αχέροντα, τον Αμβρακικό και τη Λευκάδα.
Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να διερευνηθεί η πραγματοποίηση στοχευμένης παρουσίασης του προορισμού Πρέβεζα–Πάργα στο Βελιγράδι, καθώς και η διοργάνωση επαφών με τουριστικά γραφεία και η φιλοξενία Σέρβων tour operators και δημοσιογράφων στην περιοχή.
Ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις μέσω της EXPO 2027
Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφορούσε και την EXPO 2027, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Αυγούστου 2027.
Εξετάστηκε η διασύνδεση του Επιμελητηρίου Πρέβεζας με την επιχειρηματική ομάδα της διοργάνωσης, ώστε τοπικές επιχειρήσεις να ενημερώνονται για δράσεις, B2B συναντήσεις και θεματικές εκδηλώσεις. Στο τραπέζι τέθηκε επίσης η δυνατότητα διοργάνωσης μιας «Preveza Epirus Business and Tourism Day» στο Βελιγράδι, με τη συμμετοχή επιχειρήσεων και φορέων από τον τουρισμό, τη γαστρονομία, τον πολιτισμό, την αγροδιατροφή και τη γαλάζια οικονομία.
Αγροδιατροφή, υδατοκαλλιέργειες και logistics
Οι επαφές επεκτάθηκαν και στις δυνατότητες εμπορικής συνεργασίας για προϊόντα όπως ελαιόλαδο, αλιεύματα, προϊόντα υδατοκαλλιέργειας, τυροκομικά, μεταποιημένα τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά και πιστοποιημένα τοπικά προϊόντα.
Μεταξύ των επόμενων ενεργειών περιλαμβάνεται η κατάρτιση καταλόγου εξαγωγικά ώριμων επιχειρήσεων και προϊόντων της Πρέβεζας, ενώ από τη σερβική πλευρά θα διερευνηθεί η δυνατότητα επαφών με εισαγωγείς, διανομείς, αλυσίδες λιανικής και επιχειρήσεις εστίασης.
Συζητήθηκε ακόμη η δημιουργία οργανωμένου «Καλαθιού προϊόντων της Πρέβεζας» για τη σερβική αγορά, ενώ στον τομέα των logistics το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ψυχρή αλυσίδα για ψάρια και τρόφιμα, στις συγκεντρωτικές αποστολές μικρότερων παραγωγών και στη συνεργασία με σερβικά κέντρα αποθήκευσης και διανομής.
Τα επόμενα βήματα
Ως άμεσα επόμενα βήματα προβλέπονται ο ορισμός υπευθύνων επικοινωνίας από τα δύο Επιμελητήρια, διαδικτυακή συνάντηση εργασίας έως το τέλος Οκτωβρίου, τεχνικές συζητήσεις για τις συνδέσεις Ακτίου–Βελιγραδίου και Ακτίου–Νις, καθώς και η ανταλλαγή καταλόγων επιχειρήσεων, εισαγωγέων και διανομέων.
«Η σχέση της Ελλάδας με τη Σερβία είναι ιστορικά ισχυρή. Στόχος μας είναι να της δώσουμε ένα πιο συγκεκριμένο επιχειρηματικό και αναπτυξιακό περιεχόμενο», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Ιωάννης Μπούρης, σημειώνοντας ότι στόχος είναι οι επαφές να οδηγήσουν σε μετρήσιμα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις.





























