Connect with us

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Τα 10 πιο έξυπνα ζώα του πλανήτη!

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Ορισμένα ζώα μας εκπλήσσουν πολλές φορές με τη νοημοσύνη τους και μας εντυπωσιάζουν με πράξεις που σχετίζονται με την ευφυΐα. Κάποια από αυτά ζουν κοντά αμς ενώ άλλα αποτελούν μέρος της άγριας πανίδας. Ωστόσο όπου κι αν διαβιούν θεωρούνται από τα εξυπνότερα του πλανήτη, και όχι άδικα…

10. Ποντίκι

Μια πρόσφατη έρευνα καταδεικνύει ότι τα καφέ ποντίκια έχουν επίγνωση της δικής τους διαδικασίας σκέψης, που μέχρι τότε θεωρούνταν αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό.  Άλλωστε στην κινεζική κουλτούρα εκτιμούνται ιδιαίτερα για την επινοητικότητα και την εξυπνάδα τους .

9. Χταπόδι

Είναι από τα πιο έξυπνα θαλάσσια είδη. Είναι εξαιρετικός κυνηγός ενώ διαθέτει μια καταπληκτική βραχυπρόθεσμη μνήμη. Επιπλέον μπορεί να αλλάξει το χρώμα του σώματός του για να ταιριάζει με αυτό του βυθού.

Advertisement

8. Περιστέρι

Θεωρείται ότι τα περιστέρια εξημερώθηκαν 3000 χρόνια πριν. Πολλά επιστημονικά πειράματα έχουν δείξει ότι τα περιστέρια χρησιμοποιούν την εμπειρία τους και να είναι άριστοι μαθητές. Μπορούν να αναγνωρίσουν εκατοντάδες εικόνων αλλά και τον εαυτό τους στον καθρέφτη, ενώ έχουν την ικανότητα να βρίσκουν μικρές διαφορές μεταξύ δύο αντικειμένων. Αρκετά συναρπαστικό!

7. Σκίουρος

Με καλή μνήμη, ταχύτητα και πονηριά αποτελούν ευφυή ζώα. Το γεγονός ότι συλλέγουν την τροφή για το χειμώνα μιλάει από μόνη του. Πέρα από αυτό, πολύ συχνά κρύβουν τρόφιμα όταν έρχονται αντιμέτωπα με πιθανούς κλέφτες, αποδεικύνοντας έτσι ότι διαθέτουν ένα προηγμένο επίπεδο νοημοσύνης.

6. Γουρούνι

Advertisement

Έχει αποδειχθεί ότι είναι από τα πιο ευφυή ζώα, ακόμα πιο έξυπνο και από τα σκυλιά. Η νοημοσύνη τους είναι παρόμοια με αυτήν ενός τρίχρονου παιδιού. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας προσπάθησαν να διδάξουν τους χοίρους να παίζουν ορισμένα παιχνίδια στον υπολογιστή και να λύσουν προβλήματα. Το συμπέρασμα ήταν ότι μαθαίνουν πιο γρήγορα από τους χιμπατζήδες! Η μνήμη τους διαρκεί τρία χρόνια, έχουν εξαιρετική ευαίσθητη αίσθηση της όσφρησης, ενλω εκπαιδεύονται πολύ εύκολα κάτι που τους έκανε αγαπημένα οικόσιτα ζώα.

5. Κοράκι

Είναι πιο έξυπνα από ό,τι τα πρωτεύοντα θηλαστικά και η εξυπνάδα τους αποδεικνύεται με πολλούς τρόπους κατά τη διάρκεια ερευνών. Λύνουν απίστευτους γρίφους για να φτάσουν στην τροφή τους ενώ ρίχνουν ξηρούς καρπούς στους δρόμους περιμένοντας υπομονετικά να περάσει ένα αυτοκίνητο που θα σπάσει το κέλυφος!

4. Ελέφαντας

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αφρική περίπου 23 εκατομμύρια χρόνια πριν. Είναι γνωστός για την ικανότητά του να χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία στη φύση, ενώ καλός μαθητής σε αιχμαλωσία καθώς αντιλαμβάνεται επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Οι ελέφαντες έχουν περισσότερα κύτταρα του εγκεφάλου ανά τετραγωνικό εκατοστό από οποιαδήποτε άλλα είδη ζώων, γεγονός που εξηγεί την ικανότητά τους να θυμούνται πολύ καλά. Επίσης, δείχνουν συμπόνια και ανησυχία για τους δικούς τους συγκριτικά με άλλα είδη κάτι που αποδεικνύει αναπτυγμένη νοημοσύνη .

Advertisement

3. Ουρακοτάγκος

Οι ουραγκοτάγκοι ζουν σε μεγάλο βαθμό σε διάσπαρτες κοινότητες που συνδέονται μεταξύ τους με ισχυρές κοινωνικές σχέσεις. Οι μητέρες μένουν με τα παιδιά τους αρκετά χρόνια προκειμένου να τους διδάξουν όλες τις απαραίτητες δεξιότητες για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής. Πειράματα έχουν δείξει ότι μπορούν να επικοινωνούν με τους ανθρώπους με τη χρήση γραμμάτων και συμβόλων κάνοντας απλές προτάσεις .

2. Δελφίνι

Τα δελφίνια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ζώα, ενώ από την άποψη της νοημοσύνης είναι ακριβώς πίσω από τους ανθρώπους και τους χιμπατζήδες. Πρόσφατες εγγραφές μαγνητικού συντονισμού έχουν δείξει ότι το μέγεθος του εγκεφάλου τους είναι τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερο σε αναλογία με το μέγεθος του σώματός τους. Οι αντιδράσεις τους είναι παρόμοιες με τις ανθρώπινες: Αναγνωρίζουν τον ευατό τους στον καθρέφτη, αναγνωρίζουν ήχους ενώ μεταξύ τους έχουν ονόματα.

1. Χιμπατζής

Advertisement

Είναι πολύ κοντά τόσο σωματικά όσο και πνευματικά με τους ανθρώπους. Οι χιμπατζήδες δημιουργούν εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούν για την εύρεση τροφής, ενώ αναπτύσσουν στρατηγική στο κυνήγι κάτι που απαιτεί αμοιβαία συνεργασία. Ίσως η πιο εκπληκτική ικανότητα αυτών των πλασμάτων είναι η δυνατότητα που έχουν να γνωστοποιούν τις δικές τους ιδέες, χρησιμοποιώντας διάφορα αντικείμενα και σύμβολα. Πιστεύεται ότι η νοημοσύνη τους αναπτύχθηκε χάρη στη ζωή τους σε κοινότητες που διέπονται από αυστηρούς κανόνες.

Πηγή 

Advertisement

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Mυστήριο αντικείμενο στέλνει σήματα στη γη κάθε 16 μέρες

Δημοσιεύτηκε  στις Από
Σύμπαν

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες με ένα μυστήριο αντικείμενο το οποίο στέλνει κάθε 16 μέρες σήματα στον πλανήτη μας και βρίσκεται 500 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Σύμφωνα με τη «Τhe Sun», Οι επιστήμονες το αναγνωρίζουν ως το πρώτο αξιόπιστο πρότυπο γρήγορων ραδιοφωνικών σημάτων στο βαθύ διάστημα, αλλά δεν γνωρίζουν ακόμα τι προκαλεί το συγκεκριμένο φαινόμενο. Τα σήματα επαναλαμβάνονται κάθε 16 μέρες, το οποίο σημαίνει πως κάτι τα ελέγχει.

Μπορεί οι ερευνητές να έχουν βρει μέχρι στιγμής πάνω από 100 τύπους γρήγορων ραδιοφωνικών σημάτων, αλλά μόνο 10 από αυτούς επαναλαμβάνονται και κανένας δεν έχει δείξει κανένα σταθερό ρυθμό, πράγμα που κάνει αυτό το φαινόμενο ακόμη πιο περίεργο.

Σύμπαν

Σύμφωνα με μια θεωρία των επιστημόνων, τα συγκεκριμένα σήματα περιστρέφονται γύρω από κάτι άλλο, όπως ένα αστέρι ή μια μαύρη τρύπα, ενώ μια αιτία που προκαλεί τη μετάδοσή τους θα μπορούσαν να είναι οι άνεμοι.

Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν με σιγουριά τι προκαλεί αυτά τα σήματα, όμως αποκλείουν κάποια πράγματα, όπως το να είναι κάποιου είδους επικοινωνία από εξωγήινους.

Advertisement
Συνέχεια ανάγνωσης

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

10 Ελληνικές ονομασίες για το ποπ κόρν

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Δεν θυμάμαι πότε ήταν η πρώτη φορά που ζήτησα να φάω σιταροπούλες και όλοι γύρω μου πέθαναν στα γέλια. Ναι, όπως λογικά καταλάβατε σιταροπούλες είναι τα ποπ κορν, έτσι τουλάχιστον τα λέμε στην Κύπρο, και αν κρίνω από τις υπόλοιπες ονομασίες που άκουσα τα τελευταία χρόνια στην Κομοτηνή από ανθρώπους που προέρχονται από κάθε σημείο της Ελλάδας, σας λέω ότι είναι η πιο κοντινή ορολογία για αυτό το ψηλό και θαυμαστό φυτό που εισήχθη στη χώρα μας από τη βόρεια Αφρική το 1600.Καλαμπόκι,αραβόσιτος,σίταρος ή σιταροπούλα στην Κύπρο είναι οι πιο επικρατέστερες ονομασίες για το φυτό που μας προσφέρει τη μοναδική γεύση των ποπ κορν.

Πατλάκια;;; Τι είναι τα πατλάκια; Από πού κι ως πού πατλάκια οι σιταροπούλες; Αυτή ήταν η αντίδραση μου όταν άκουσα δια στόματος του Σταυρού Φανφάνη να περιγράφει αυτό που τρώω και απολαμβάνω απέναντι από τη μεγάλη οθόνη, «πατλάκια». Πιο αστείο μου ακούστηκε από τις σιταροπούλες.

Έτσι λοιπόν, η μαγεία της Ελληνικής γλώσσας αποδεικνύεται ακόμα μια φορά στους ιδιωματισμούς της που ξεφυτρώνουν σαν μαργαριτάρια από κάθε ελληνική γωνιά. Γι΄αυτό αν κάπου, κάποτε ακούσετε τις πιο κάτω ορολογίες να ξέρετε ότι αναφερόμαστε στα ποπ κορν.

Στην Κατερίνη τα ποπ κορν τα αποκαλούν παπαδούλες

Στις Σέρρες παπαλούτσες


Σ’ ένα χωριό της Στερεάς Ελλάδας κουκουνάρες


Στην Κάλυμνο φραγκοκύτταρα


Στην Τρίπολη ένας παππούς τα αποκαλούσε Νυφούλες


Στην Λήμνο πατλάκες


Οι Αρβανίτες κουκουφρίκες


Στην Κύπρο σιταροπούλες


Στην Κομοτηνή,Ξάνθη και Δράμα πατλάκια

Advertisement

Επίσης σε ένα site με συνταγές διάβασα και παπαρδίτσες, πασπάτες, πασπατούλες, φουσκωκάκια. 
Αν λοιπόν σας ανοίξαμε την όρεξη και απόψε θέλετε να κάτσετε στον καναπέ σας παρέα με ένα τεράστιο μπολ ποπ κορν, πατλάκια ή σιταροπούλες μην διστάσετε ακόμα και αν δεν έχετε την ειδική μηχανή για ποπ κορν ή είστε εναντίον του φούρνου μικροκυμάτων να φτιάξετε με τα χεράκια σας ακολουθώντας τις πιο κάτω οδηγίες:

Σε μια μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε μια κουταλιά (ή δύο) βιτάμ και ρίχνουμε τους σπόρους από το καλαμπόκι.(πουλάνε στο μάρκετ και κάνει περίπου 0,75 λεπτά).Περιμένουμε να ζεσταθεί (όχι να καεί) το βούτυρο μας και ρίχνουμε τους σπόρους. Μετά από δυο-τρία λεπτά αρχίζουν να αναπηδάνε, μην τρομάξετε, κλείστε απλά την κατσαρόλα με ένα καπάκι. Όταν ο θόρυβος αρχίζει να κοπάζει χαμηλώστε λίγο τη φωτιά, ανακατέψτε λίγο με κλειστή την κατσαρόλα, ίσως μια πετσέτα θα σας βοηθήσει σε αυτό κρατώντας την από τις λαβές.Όταν σταματήσει ο ήχοςτότε τα ποπ κορν μας είναι έτοιμα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Η εφημεριδα της Παργας

Ιούνιος 2026
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑπριν από 2 ημέρες

Η πρόταση για το μέλλον του λιμανιού της Πάργας παρουσιάστηκε επίσημα

ΠΑΡΓΑπριν από 3 ημέρες

Απάντηση για τα 1,2 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και η νέα εικόνα του λιμανιού της Πάργας

ΠΑΡΓΑπριν από 1 εβδομάδα

Δείτε ζωντανά την μουσική Παράσταση στην Πάργα

ΔΙΑΦΟΡΑπριν από 2 εβδομάδες

Μέσα στη Ραγδαία Αναπτυσσόμενη Indie Game Σκηνή της Αθήνας και στους Δημιουργούς Πίσω από Αυτήν

Δημος Παργαςπριν από 3 εβδομάδες

Σκληρή κριτική Γκούμα για τον δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Δημος Παργαςπριν από 3 εβδομάδες

Το Μέγαρο Βασιλά περνά σε νέα εποχή – Ξεκινά ο σχεδιασμός για την αποκατάστασή του

ΖΩΑπριν από 4 εβδομάδες

Ένα ευρώ, ένα γεύμα, μια ελπίδα για τα αδέσποτα της Πάργας

ΑΝΘΟΥΣΑπριν από 4 εβδομάδες

Μέχρι την Ανθούσα φτάνει το έργο 1 εκατ. ευρώ στον τουριστικό οδικό άξονα

ΕΡΕΥΝΕΣπριν από 4 εβδομάδες

Το ελληνικό νησί που βάζει τέλος στις ξαπλώστρες-«χρυσάφι» – Δωρεάν ομπρέλες για όλους στις παραλίες

ΠΑΡΓΑπριν από 4 εβδομάδες

Η Πάργα υποδέχεται την ταινία «Ο Δάσκαλος που Υποσχέθηκε τη Θάλασσα»

ΠΑΡΓΑπριν από 6 μήνες

Αυτός είναι ο δράστης της ένοπλης ληστείας στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 6 μήνες

Ληστεία και πυροβολισμοί στην Πάργα: Δράστες απείλησαν τον ιδιοκτήτη και πυροβόλησαν για να διαφύγουν

ΠΑΡΓΑπριν από 2 έτη

Από την Πάργα στη Φλόριντα: Ο Βασίλης Γεραλέξης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP

ΠΑΡΓΑπριν από 6 μήνες

Εντοπίστηκε η σορός του 63χρονου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 6 μήνες

θρίλερ με τον 62χρονο ψαρά που γλίστρησε από το καΐκι κι έπεσε στη θάλασσα – «τον είδε να βυθίζεται…»

ΠΑΡΓΑπριν από 6 μήνες

Πάργα: Ληστεία σε κατάστημα χρυσαφικών και κλοπή αυτοκινήτου από τους δράστες

ΠΑΡΓΑπριν από 4 εβδομάδες

Η Πάργα στο επίκεντρο για τον γάμο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου

ΠΑΡΓΑπριν από 6 μήνες

Ολονύκτιες έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 1 μήνα

Πάργα: Απόπειρα ληστείας σε λεωφορείο με μαθητές

Δημος Παργαςπριν από 1 μήνα

Την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε ο Τάσος Χαλκής

ΠΑΡΓΑπριν από 2 ημέρες

Η πρόταση για το μέλλον του λιμανιού της Πάργας παρουσιάστηκε επίσημα

Παρουσιάστηκε η μελέτη για τη νέα παραλιακή ζώνη της Πάργας Παρουσιάστηκε η μελέτη για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του...

ΖΩΑπριν από 4 εβδομάδες

Ένα ευρώ, ένα γεύμα, μια ελπίδα για τα αδέσποτα της Πάργας

Καλύτερη ζωή για τα αδέσποτα της Πάργας Μια σημαντική προσπάθεια στήριξης των αδέσποτων ζώων της Πάργας βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω...

ΠΑΡΓΑπριν από 4 εβδομάδες

Η Πάργα στο επίκεντρο για τον γάμο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου

Στην Πάργα φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί ο γάμος της Ηλιάνας Παπαγεωργίου με τον Γιάννη Καραβασάνη. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε σήμερα...

ΠΑΡΓΑπριν από 1 μήνα

Ομόφωνο «όχι» της Επιτροπής Περιβάλλοντος για τις ανεμογεννήτριες σε Αγιά και Πάργα

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου έλαβε ομόφωνη αρνητική απόφαση σχετικά με τις περιβαλλοντικές μελέτες που...

ΠΑΡΓΑπριν από 1 μήνα

Πάργα: 47χρονος εντοπίστηκε χωρίς αισθήσεις σε λεωφορείο

Τραγική κατάληξη είχε το ταξίδι ενός 47χρονου, ο οποίος επιβιβάστηκε σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ στην Αθήνα με τελικό προορισμό την...

ΠΑΡΓΑπριν από 1 μήνα

Πάργα: Απόπειρα ληστείας σε λεωφορείο με μαθητές

Φωτογραφία A.i Συνελήφθησαν χθες, 29 Απριλίου 2026, το απόγευμα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Πάργας δύο ανήλικοι, ημεδαπός και αλλοδαπός,...