ΠΑΡΓΑ
Ομιλία του Δημάρχου Πάργας στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Η χώρα έχει προσδοκίες από το συνέδριο μας αυτό.
Κ. Πρόεδρε,
Η αυτοδιοίκηση στην κατάψυξη, η οικονομία σε κρίση και οι πολίτες σε κατάθλιψη. Βιώνουμε σύγχρονο αυτοδιοικητικό παγετώνα. Όταν σε κάποια χώρα και όπου γης, η εκλεγμένη κυβέρνηση νομοθετεί με εντολές, δήθεν νουθεσίες και ευσπλαχνίες ξενόσταλτων αφεντάδων τότε σε αυτή την πατρίδα έχουμε λειψή Δημοκρατία. Ηγέτες άλλων χωρών όποιας θρησκείας, όποιας εθνότητας και όποιας φυλής θαρρώ πως δεν θα ήθελαν για τους δικούς τους λαούς τέτοια περιφρόνηση και τέτοια ταπείνωση.
Αυτή η βαρβαρότητα των ληστρικών μέτρων λιτότητας, που έξωθεν και τσαμπουκαλίστηκα έχουν επιβληθεί στο λαό μας πέρα και έξω από τις όποιες δικές μας ευθύνες μας οδηγούν πουθενά? Έχουν αυτά τα μέτρα ίχνος ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, σε ποιο μέρος του κόσμου εφαρμόστηκαν τέτοια οικονομικά μοντέλα στην αυτοδιοίκηση και πέτυχαν?
Σας μιλάει ένας Δήμαρχος που μαζί με τους δημότες του πέτυχε μείωση του χρέους πάνω από 30%, μείωση του δανεισμού 50% και δημιουργία αποθεματικού πάνω από 2000% χωρίς να έχει πρόβλημα με το παρατηρητήριο με μείωση των ανείσπρακτων οφειλών κατά 25% έχοντας κλείσει δημοτικές επιχειρήσεις, έχοντας μειώσει τα νομικά πρόσωπα με ρυθμό δυόμισι φορές μεγαλύτερο από τον εθνικό μέσο όρο. Αγαπητοί φίλοι έχω τραβήξει όλους του άσσους, η τράπουλα έχει τέσσερεις, δεν υπάρχει άλλο περιθώριο.
Στ’ αλήθεια μιλάνε για βιωσιμότητα της αυτοδιοίκησης? Για την βιωσιμότητα του λαού μας ποιος θα μιλήσει?
Είναι παραμύθι η ιστορία της ανάπτυξης, αυταπατάται η Κυβέρνηση. Σε ποιο τομέα θα γίνει ανάπτυξη, στην γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην ναυτιλία?
Γι’ αυτούς που καθημερινά αυτοκτονούν, για τους άστεγους, του άνεργους, τους ανήμπορους και τους πεινασμένους αυτού του τόπου δεν θα ακουστεί καμία κουβέντα? Δεν δικαιούται αυτός ο λαός λίγη ανθρωπιά και μια άλλη αντιμετώπιση?
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί Συνάδελφοι οδηγούμαστε στο νέο ΕΣΠΑ χωρίς οι Δήμοι να έχουν πρόγραμμα χρηματοδότησης όπως παλαιότερα, ζητάμε να μας δώσουν τα παρακρατηθέντα προκειμένου να ωριμάσουμε μελέτες για ένταξη
Αποτελεί αναγκαιότητα η περιουσία των κληροδοτημάτων, όπου ο Δήμος έχει την υψηλή κυριότητα ή την ιδιοκτησία, να μεταφερθεί στους Δήμους πλήρως αν πράγματι η Κυβέρνηση πιστεύει την αξιοποίηση από τους Δήμους της ακίνητης περιουσίας τους.
Υπάρχουν δυο βασικά ζητήματα σήμερα, η έλλειψη ειλικρίνειας και δικαιοσύνης. Η σημερινή πολιτική για την αυτοδιοίκηση στην χώρα δεν οδηγεί πουθενά. Η Κυβέρνηση μου θυμίζει κάποιον, που σκότωσε τον πατέρα του και κλαίει που έμεινε ορφανός.
ΠΑΡΓΑ
Η πρόταση για το μέλλον του λιμανιού της Πάργας παρουσιάστηκε επίσημα

Παρουσιάστηκε η μελέτη για τη νέα παραλιακή ζώνη της Πάργας
Παρουσιάστηκε η μελέτη για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του λιμένα Πάργας, η οποία αποτυπώνει τον σχεδιασμό για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου και των κοινόχρηστων χώρων της πόλης.
Η πρόταση αφορά δύο βασικά τμήματα της παραλιακής ζώνης και στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργικότητας, της προσβασιμότητας και της αισθητικής εικόνας ενός από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Πάργας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ασφαλή κίνηση των πεζών, στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών και στην καλύτερη οργάνωση των χρήσεων κατά μήκος της παραλιακής.
Στο δυτικό τμήμα της παραλιακής, από την προβλήτα έως τους πρόποδες του Κάστρου της Πάργας, προβλέπονται παρεμβάσεις που θα εξασφαλίζουν καλύτερη κυκλοφορία, βελτιωμένη προσβασιμότητα και δυνατότητα δημιουργίας θέσεων στάθμευσης όπου αυτό είναι εφικτό.
Για το ανατολικό τμήμα, από την προβλήτα έως την περιοχή του «Κόκκινου Σπιτιού», η μελέτη διατηρεί τη βασική μορφή της υπάρχουσας πλακόστρωσης, ενώ προβλέπει την προσθήκη όδευσης τυφλών, τη βελτίωση του αστικού εξοπλισμού και παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την προσβασιμότητα και την ασφάλεια των επισκεπτών.

Βασικοί στόχοι της μελέτης είναι η αναβάθμιση της αισθητικής και λειτουργικότητας της παραλιακής ζώνης, η βελτίωση του μικροκλίματος μέσω νέων φυτεύσεων, η διατήρηση των υφιστάμενων χρήσεων και η προσαρμογή του χώρου στις σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές.
Παράλληλα, προβλέπεται σαφής διαχωρισμός των επιμέρους ζωνών χρήσης, με πρόβλεψη για χώρους κίνησης πεζών, όδευση ατόμων με προβλήματα όρασης, περιοχές αστικού εξοπλισμού, φυτεύσεις, χώρους στάσης και τραπεζοκαθίσματα.

Στη μελέτη περιλαμβάνονται επίσης φωτορεαλιστικές απεικονίσεις που παρουσιάζουν τη μελλοντική εικόνα της παραλιακής ζώνης, με αναβαθμισμένες πλακοστρώσεις, περισσότερο ελεύθερο χώρο για τους πεζούς και αισθητικές παρεμβάσεις που συνδέονται με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Πάργας.

Η πρόταση αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο σχεδιασμού για το παραλιακό μέτωπο της πόλης, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας κατοίκων και επισκεπτών, διατηρώντας παράλληλα την ταυτότητα ενός από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Ηπείρου.
ΠΑΡΓΑ
Απάντηση για τα 1,2 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και η νέα εικόνα του λιμανιού της Πάργας

Θα ήθελα να σας ενημερώσω επίσημα σχετικά με το κονδύλι ύψους 1.200.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αφορούσε την αποκατάσταση των κρηπιδωμάτων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Πάργας και για το οποίο δεν κατέστη δυνατή η απορρόφηση. Θεωρώ υποχρέωσή μου να παραθέσω τα πραγματικά γεγονότα, ώστε να υπάρχει πλήρης και έγκυρη ενημέρωση.

Στην προηγούμενη δημοτική περίοδο και κατά τη διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάργας υπό την προεδρία του κ. Γ. Νήρα, ο τότε Υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 1.200.000 ευρώ για την αποκατάσταση των κρηπιδωμάτων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Πάργας. Βασική προϋπόθεση ήταν η εκπόνηση και ωρίμανση της σχετικής μελέτης απο τον Δήμο και το ΔΛΤ Πάργας.
Στη συνέχεια, μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», εκπονήθηκε μελέτη η οποία περιλάμβανε τόσο την κατασκευή κυματοθραυστών όσο και την αποκατάσταση των κρηπιδωμάτων. Η μελέτη αυτή δεν επιβάρυνε οικονομικά τον Δήμο, καθώς χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα.
Ο μελετητής, σε συνεργασία με τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου και τον Δήμο, επέλεξε να εντάξει το ποσό των 1.200.000 ευρώ στη συνολική μελέτη, η οποία είχε διπλό στόχο: αφενός την αποκατάσταση των κρηπιδωμάτων και αφετέρου την κατασκευή των κυματοθραυστών.
Για να καταστεί δυνατή η απορρόφηση του συγκεκριμένου κονδυλίου, απαιτούνταν η ύπαρξη ώριμης και εγκεκριμένης μελέτης. Μέχρι το 2024, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, η μελέτη αυτή δεν είχε προχωρήσει, καθώς υπήρχαν σοβαρές εκκρεμότητες και αντιρρήσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Τον Μάρτιο του 2024, λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, ενημερώθηκα από το αρμόδιο Υπουργείο ότι το κονδύλι κινδύνευε να χαθεί, καθώς έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί επικαιροποίηση της διαδικασίας έως τον Δεκέμβριο του 2023.
Χωρίς να χαθεί ούτε ένα λεπτό, κινηθήκαμε άμεσα και, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, καταφέραμε να διατηρήσουμε ενεργό το κονδύλι των 1.200.000 ευρώ, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο.
Παράλληλα, επειδή η πορεία της υφιστάμενης μελέτης παρέμενε αβέβαιη και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να μην έχει ολοκληρωθεί, προσπαθήσαμε, σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, να μεταφέρουμε τη χρηματοδότηση από την αποκατάσταση των κρηπιδωμάτων στην ανάπλαση και αποκατάσταση της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Πάργας. Σελίδα 1 από 1
Ωστόσο, η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι η συγκεκριμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό, καθώς η Πάργα δεν διαθέτει ακτοπλοϊκό λιμένα, γεγονός που αποτελεί βασική προϋπόθεση των σχετικών προγραμμάτων.
Η προηγούμενη διοίκηση προφανώς από κακή ενημέρωση δεν έψαξε σε βάθος το ζήτημα.
Παρόλα αυτά, θεωρήσαμε ότι δεν έπρεπε να χαθεί η ευκαιρία να προχωρήσει ένα έργο που η περιοχή του Καμινιού και η Χερσαία Ζώνη Λιμένα είχαν ανάγκη εδώ και περισσότερα από σαράντα χρόνια. Επειδή η ανάπλαση της Χερσαίας Ζώνης δεν απαιτούσε τις χρονοβόρες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που απαιτεί το έργο των κυματοθραυστών, προχωρήσαμε με ταχύτητα στην εκπόνηση νέας πρότασης.
Με εντατική εργασία και σε στενή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε μία ώριμη και υλοποιήσιμη μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής του Καμινιού και μεγάλου τμήματος της Χερσαίας Ζώνης μέχρι τη γλίστρα του Αγίου Αθανασίου, ώστε να είναι έτοιμη προς χρηματοδότηση.
Στο δια ταύτα:
Τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Ιούλιο του 2026.
Η μελέτη που αφορά τους κυματοθραύστες και τα κρηπιδώματα βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία ελέγχου και δεν έχει ολοκληρωθεί. Συνεπώς, δεν ήταν δυνατόν να απορροφηθεί το συγκεκριμένο κονδύλι, καθώς δεν υπήρχε ώριμη μελέτη, ούτε ρεαλιστική δυνατότητα ολοκλήρωσης του έργου εντός των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αυτή είναι η πραγματική ιστορία του συγκεκριμένου κονδυλίου.
Για τα παραπάνω είχα ενημερώσει ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας στις πρώτες συνεδριάσεις του έτους, καθώς το θέμα ήταν γνωστό και για τον λόγο αυτό το συγκεκριμένο κονδύλι δεν συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάργας.
Η ευκαιρία που προέκυψε μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι ότι σήμερα υπάρχει μία ολοκληρωμένη και ώριμη μελέτη για την ανάπλαση της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Πάργας, έτοιμη να διεκδικήσει χρηματοδότηση.
Θέλω να σας γνωστοποιήσω ότι ήδη βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καταθέτοντας σχετικό αίτημα χρηματοδότησης. Υπάρχει θετική διάθεση και πολιτική βούληση ώστε να αναζητηθούν εθνικοί πόροι ύψους περίπου 1.500.000 ευρώ για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου.
Οι επαφές και οι συναντήσεις μας στο Υπουργείο συνεχίζονται, ενώ ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής και ο Γενικός Γραμματέας καταβάλλουν προσπάθειες για την εξεύρεση της κατάλληλης χρηματοδοτικής λύσης.
Παράλληλα, το θέμα της μεγάλης μελέτης που αφορά τους κυματοθραύστες και τα κρηπιδώματα παραμένει σε εξέλιξη και παρακολουθείται στενά.
Τα παραπάνω αποτελούν την πραγματική και επίσημη ενημέρωση προς τους πολίτες.
























