Αρνητικό για την Ελλάδα φαίνεται πως θα είναι το αποτέλεσμα της υπόθεσης της φέτας και των ελιών Καλαμών, με τα δύο ελληνικά προϊόντα, να βρίσκονται οριστικά εκτός πλαισίου προστασίας από την εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά.

Με την παραπάνω συμφωνία, που αναμένεται να επικυρωθεί σύντομα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όσες καναδικές εταιρίες παράγουν και εμπορεύονται ήδη λευκά τυριά με την ονομασία «φέτα» θα μπορούν να διατηρήσουν τον χαρακτηρισμό υπό τον όρο ότι θα απαλείψουν από τις συσκευασίες των προϊόντων τους τα σύμβολα που παραπέμπουν στην Ελλάδα και θα αναγράφουν τη χώρα παραγωγής.

Εκείνο βέβαια που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό είναι ότι με την απόφαση αυτή δημιουργείται κατά μία έννοια δεδικασμένο που μπορει να επιφέρει αντίστοιχες επιπτώσεις και στις συμφωνίες της ΕΕ με Ν. Αφρική και ΗΠΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχασε τη μάχη, σε αντίθεση με άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, οι οποίες διασφάλισαν την προστασία περίπου 140 προϊόντων, όπως το ροκφόρ και το γκούντα και μια σειρά άλλων τροφίμων και ποτών.