dream-meaning-cover-1300x680

Τι σημαίνουν οι εφιάλτες που βλέπεις κάθε βράδυ;

Ζώντας σε μια κοινωνία με καθημερινό άγχος και στρες πολλές φορές επηρεάζουμε και την ξεκούραση μας. Πόσες φορές έχεις πεταχτεί μες την νύχτα βλέποντας έναν τρομερό εφιάλτη  στον ύπνο σου; Πόσες φορές έχεις δει να πέφτεις από γκρεμό και το σώμα σου να συσπάται στο κρεβάτι; Πόσες ακόμα να σε κυνηγά κάποιος ή να χάνεις όλα σου τα δόντια;

Ναι, αυτές οι ιστορίες ακούγονται περίεργες αλλά το ακόμα πιο περίεργο είναι πώς για όλα αυτά υπάρχει μια ερμηνεία. Προσοχή δεν μιλάνε για ονειροκρίτες και δεισιδαιμονίες, αλλά για την επιστημονική εξήγηση. Σύμφωνα με το Forbes και τον Layne Dalfen (ιδρυτή του Κέντρου ερμηνείας των ονείρων στο Μόντρεαλ) τα επαναλαμβανόμενα όνειρα και οι εφιάλτες συμβαίνουν επειδή το υποσυνείδητό προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή μας.

Ο εγκέφαλός επεξεργάζεται τα συναισθήματα και τα γεγονότα της ζωής μας όταν είμαστε κοιμισμένοι για να μας βοηθήσει ξυπνώντας το πρωί να έρθουμε αντιμέτωποι με πράγματα που συμβαίνουν στην ζωή μας.

«Ο εγκέφαλός δουλεύει με διαφορετικό τρόπο όταν κάποιος βλέπει όνειρο. Δεν υπάρχουν λόγια εκείνη την στιγμή αλλά σύμβολα και αλληγορίες.  Αυτό μας επιτρέπει να δούμε την τρέχουσα κατάστασή και τη συμπεριφορά μας από άλλη οπτική γωνία ώστε να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα καλύτερα. Τα όνειρα δεν είναι για να σας φοβίζουν, αλλά για να σας βοηθήσουν», τονίζει ο Layne.

Σαφώς η ερμηνεία των ονείρων του κάθε ανθρώπου είναι πολύ υποκειμενική, ωστόσο παρακάτω βρίσκεται η ερμηνεία στα πέντε πιο κοινά «σενάρια» που βλέπουμε στον ύπνο μας λόγω στρες.

Σενάριο 1o: Σου πέφτουν τα δόντια

dream meaning 01

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στην ερμηνεία αυτού του ονείρου. Σύμφωνα με θεωρία Φρόιντ αυτό το είδος του ονείρου αποκαλύπτει το άγχος για τη σεξουαλική καταπίεση και την επιθυμία να καλλιεργηθεί. Μπορεί επίσης να δεις αυτό όνειρο όταν είσαι στα πρόθυρα μιας μετάβασης ή μιας αλλαγής.

Ο Φρόιντ δεν είναι ο μόνος που ανέπτυξε θεωρία για αυτό το είδος του ονείρου. Ο Carl Jung και άλλοι ερμηνευτές ονείρων λένε πως θα μπορούσε να είναι ένα σύμβολο για την ανανέωση στη ζωή ενός ατόμου.

Σενάριο 2ο: Κάποιος σε κυνηγά 

dream meaning 02

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Richard Nicoletti (ψυχοθεραπευτής στο Ινστιτούτο Jung στη Βοστώνη) στην Huffington Post, αυτό το είδος ονείρου μπορεί να σου λέει πώς αποφεύγεις κάποιο πρόβλημα ή ένα πρόσωπο.

Αυτό εξαρτάται από το ποιος σε κυνηγά γιατί τότε η έννοια του ονείρου ποικίλει. Για παράδειγμα, αν σε καταδιώκει ένα ζώο (και όχι ένας άνθρωπος) αυτό μπορεί να συμβολίζει συσσωρευμένο και ανέκφραστο θυμό ο οποίος προβάλλεται μέσα από ζώο, όταν τρέχεις μακριά από φόβο.

Σενάριο 3ο: Πέφτεις, πέφτεις και ξαναπέφτεις

dream meaning 03

Είτε πτώση από τον ουρανό είτε μέσα στο νερό, αυτό το όνειρο συχνά ερμηνεύεται ως έλλειψη ελέγχου, ανασφάλεια κα έλλειψη υποστήριξης από το κοντινό περιβάλλον. Αν ονειρεύεσαι τον εαυτό σου να πέφτει προς τα πίσω, αυτό μπορεί να δείχνει ότι έχεις στο μυαλό σου κάτι που θεωρείς λάθος ή ότι δεν είσαι έτοιμος/η να προχωρήσεις παρακάτω επανεξετάζοντας την επόμενη κίνησή σου.

Η Cathleen O’Connor, συγραφεάς του “The Everything Law of Attraction Dream Dictionaryʺ μίλησε  το 2011 στην Huffington Post για την πτώση στα όνειρα. Σύμφωνα με την Huffington η πτώση στα όνειρα θα μπορούσε να συμβολίζει μια «κατάσταση όπου αισθάνεσαι εκτός ελέγχου ή όπου τα πράγματα κυριολεκτικά παίρνουν γρήγορα την κατηφόρα».

Σενάριο 4ο: Έχεις αργήσει

dream meaning 04

Το είδος αυτού του ονείρου μπορεί να έχει δύο έννοιες:

Πρώτον, μπορεί να συμβολίζει πως δυσκολεύεσαι να ανταποκριθείς στις δικές σου απαιτήσεις ή τις απαιτήσεις των άλλων. Όταν είσαι αναγκασμένος να αναλάβεις περισσότερες ευθύνες, η πίεση μεγαλώνει. Όταν η πίεση είναι πάρα πολύ μεγάλη, μπορεί να ονειρευτείς αργοπορία. Αυτό σηματοδοτεί μια μάχη για να επιτύχεις περισσότερα από αυτά που μπορείς πραγματικά να χειριστείς.

Ύστερα, εάν αντιμετωπίζεις επαναλαμβανόμενα τέτοια είδους ονείρων μπορεί να πρόκειται για μια πολύ καλή ένδειξη ότι αισθάνεσαι σαν να σου λείπει κάτι ή αυτό που πραγματικά θέλεις να επιτύχεις στην καριέρα σου.

Σενάριο 50: Βρίσκεσαι γυμνός/ή σε δημόσιο χώρο 

dream meaning 05

Το όνειρο συνήθως περιλαμβάνει την προσπάθεια να καλύψεις  τον εαυτό σου. Παρά τις καλύτερες προσπάθειές σου νιώθεις εκτεθειμένος/η στους ανθρώπους γύρω σου. Πού θέλουμε να καταλήξουμε;

«Όταν ονειρεύεσαι πως είσαι γυμνός/ή δημόσια, αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη κατάσταση μέσα  στην ημέρα ή την ζωή σου που σε κάνει να αισθάνεσαι ευάλωτος/η  και εκτεθειμένος/η» γράφει ο  ψυχολόγος Ian Wallace στην ιστοσελίδα του. Συμπληρώνει πως «αυτό συχνά συμβολίζει την αβεβαιότητα και την έλλειψη εμπιστοσύνης στις ικανότητές σας.»

Πηγή