ΠΑΡΓΑ
22 Σεπτεμβρίου η εκδήλωση για τα 200 χρόνια της φυγής των Παργινών

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 στην πόλη της Πάργας διοργανώνουμε μια ιστορική εκδήλωση με αφορμή την συμπλήρωση απο τα 200 χρόνια της φυγής των Παργινών απο την πόλη τους,όταν αυτή πωλήθηκε στον Αλή Πασά απο τους τελευταίους προστάτες της Άγγλους. Το γεγονός αυτό συνοδεύτηκε από την εκταφή των ιερών οστών των προγόνων μας τα οποία πήραν μαζί τους σε σάκους μαζί και τα ιερά κειμήλια των εκκλησιών μας.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει μουσική βραδιά από 100 χορωδούς και μουσικούς καθώς και την αναπαράσταση της φυγής των Παργινών.
Καλούμε τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν και να πλαισιώσουν την εν λόγω ιστορική εκδήλωση ατομικά ή συλλογικά. Δημουλήτσας +Χλαπάτσας=lfe
Για αυτόν τον σκοπό η χόρευτικη ομάδα Πάργας μαζί με τον σύλλογο γυναικών Πάργας Δηιδάμεια θα είναι αρωγοί στην προσπάθεια με την συμμετοχή τους στην αναπαράσταση της φυγής. Θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε .
Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στην αναπαράσταση , η οποία θα ξεκινήσει από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων με κατεύθυνση το λιμάνι και ώρα 20:15 και χρειάζεται πληροφορίες , μπορεί να έρθει σε επαφή με τον κ.Βασίλη Τζάλα 6936873783 ή την κ.Αθηνά Στέφου 6944119753 ή τον κ.Αχιλλέα Δημάκο 6946502742.
ΠΑΡΓΑ
Δείτε ζωντανά την μουσική Παράσταση στην Πάργα
Δημος Παργας
Το Μέγαρο Βασιλά περνά σε νέα εποχή – Ξεκινά ο σχεδιασμός για την αποκατάστασή του

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάργας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαΐου 2026 στο Καναλάκι, ελήφθη κατά πλειοψηφία απόφαση για την εκκίνηση των απαραίτητων διαδικασιών μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, με στόχο αφενός την απόκτηση του κτηρίου όπου στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες του Δήμου Πάργας στο Καναλάκι και αφετέρου την προώθηση της αναστήλωσης του ιστορικού Μεγάρου Βασιλά στην Πάργα.
Πρόκειται για δύο σημαντικές παρεμβάσεις στρατηγικού χαρακτήρα, οι οποίες συνδέονται τόσο με την ενίσχυση της λειτουργικότητας των δημοτικών υπηρεσιών όσο και με τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.
Σε ό,τι αφορά το κτήριο στο Καναλάκι, η απόκτησή του θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς εκεί στεγάζονται βασικές διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου αλλά και κρίσιμες κοινωνικές δομές που εξυπηρετούν καθημερινά πολίτες της περιοχής.
Συγκεκριμένα, στο ίδιο κτήριο λειτουργούν η δομή «Βοήθεια στο Σπίτι», το Κέντρο Κοινότητας και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ενώ υπάρχει και σχεδιασμός για τη δημιουργία Ψηφιακού Κέντρου καθώς και σύγχρονης αίθουσας εκδηλώσεων.
Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στην πρωτοβουλία για την αναστήλωση του Μεγάρου Βασιλά στην Πάργα, ενός ιστορικού και εμβληματικού κτηρίου στο κέντρο της πόλης, το οποίο σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση σοβαρής φθοράς.
Ο Δήμος Πάργας σχεδιάζει τη διάσωση και αξιοποίηση του ακινήτου, με στόχο να μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού και κοινωνικών δράσεων, ενισχύοντας την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.
Για το συγκεκριμένο έργο έχει ήδη εξασφαλιστεί εγκεκριμένη μελέτη και έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, η σύμβαση αυτή δεν κατέστη δυνατό να εφαρμοστεί, γεγονός που οδήγησε τη Δημοτική Αρχή στην απόφαση να προχωρήσει αυτόνομα στη διαχείριση και υλοποίηση του έργου.
Η Δημοτική Αρχή αναφέρει πως συνεχίζει τον σχεδιασμό παρεμβάσεων που αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών και τη διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Πάργας.

























