Connect with us

ΠΑΡΓΑ

Ζαχαριάς: Στην Πάργα χρειαζόμαστε Σημείο Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, εφαρμόζουμε ανακύκλωση

Published

on

Το έργο και τις προτεραιότητες του δήμου Πάργας στον τομέα του Περιβάλλοντος παρουσιάζει στο Act for Earth του CNN Greece ο δήμαρχος, κ. Νίκος Ζαχαριάς.

Η περιοχή που ανήκει ο δήμος Πάργας περιλαμβάνει μοναδικούς υδροβιότοπους, όπως αυτός στην περιοχή της Αμμουδιάς ή της Βαλανιδοράχης, περιλαμβάνει όμως και έναν από τους σπουδαιότερους ποταμούς της χώρας, τον ποταμό Αχέροντα, σε ένα μεγάλο μέρος του. Παράλληλα, πρόκειται για μία καταπράσινη περιοχή, με δάση βελανιδιών και πευκοδάση, όπως αυτό της Λούτσας, αλλά και ιστορικά ελαιοδάση, όπως το ενετικό ελαιοδάσος Πάργας, όπως επισημαίνει ο κ. Ζαχαριάς.

Στις προτεραιότητες του δήμου εντάσσεται η ανακύκλωση και μάλιστα ο ίδιος παρουσιάζει συγκεκριμένα στοιχεία, ενώ επίσης έχει δοθεί έμφαση στη δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας Δήμου Πάργας.

«Μείζον πρόβλημα για το Δήμο μας είναι η έλλειψη Σημείου Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) που να εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες του Δήμου μας», επισημαίνει ο κ. Ζαχαριάς στο Act for Earth.

«Οι πολίτες έχουν κάνει σοβαρές ενέργειες, ανακυκλώνουν, διαθέτουν την οικολογική κουλτούρα και μάλιστα λαμβάνουν μέρος σε εθελοντικές δράσεις. Χάρη σε αυτή την ομάδα πολιτών προχωρά και εξελίσσεται το πρόγραμμα του Δήμου Πάργας για το περιβάλλον», συμπληρώνει και επισημαίνει, κλείνοντας, πως «η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί πάντα το όχημα για τη μετάβαση της τοπικής κοινωνίας στην ανάπτυξη, σε όλους τους τομείς», συμπεριλαμβανομένου και του περιβάλλοντος.

Ολόκληρη η συνέντευξη του δημάρχου Πάργας κ. Νίκου Ζαχαριά στο Act for Earth του CNN Greece:

– Κ. Δήμαρχε, η Πάργα είναι ένας δήμος με πλούσια περιβαλλοντικά αξιοθέατα, υδροβιότοπους σημαντικούς για τη βιοποικιλότητα της περιοχής της Ηπείρου, αλλά πανέμορφες ακτές. Πού βρίσκεται το περιβάλλον στην ιεραρχία των δράσεών σας;

Πράγματι ο Δήμος Πάργας περιλαμβάνει υδροβιότοπους στις περιοχές της Αμμουδιάς, της Βαλανιδοράχης και φυσικά στον ποταμό Αχέροντα. Ειδικά για τον ποταμό Αχέροντα, αρμόδιος φορέας που συμβάλλει για τη μέριμνα και την ορθή του διαχείριση του είναι ο Φορέας Διαχείρισης Αχέροντα. Επίσης ο Δήμος μας είναι κατάφυτος με δάση βελανιδιών και πευκοδασών, όπως αυτό της Λούτσας και ελαιοδάση, όπως το ενετικό ελαιοδάσος Πάργας. Ο τομέας του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλά στις προτεραιότητες μας και τον ενισχύουμε με δράσεις που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών προς το περιβάλλον, όπως η ανακύκλωση, η δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας Δήμου Πάργας κα.

– Γίνεται ανακύκλωση στην Πάργα και σε ποιο βαθμό; Σκοπεύετε να επενδύσετε σε αυτόν τον τομέα στο μέλλον;

Ενδεικτικά και μιλώντας με αριθμούς, παραθέτουμε τις ποσότητες που έχουν ανακυκλωθεί στο Δήμο Πάργας από την αρχή του έτους :

ΕίδοςΠοσότηταΕνεργά σημεία
Χαρτί – συσκευασίες600 τόνοι περίπου 20 τόνοι /εβδομάδα80
Γυαλί350 τόνοι περίπου 10 τόνοι /εβδομάδα20
Ηλεκτρικές Συσκευές20 τόνοι5
Λαμπτήρες100000 τεμάχια2
Toner-Μελάνοδοχεία900 τεμαχια2
Οικοδομικά Υλικά8000 τόνοι14

Φυσικά το μέλλον επιτάσσει στους ΟΤΑ την ολοένα πιο φιλική προς το περιβάλλον πρακτική τους σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας και η θέση μας σε αυτό είναι θετική.

– Πώς γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων γενικά στον δήμο; Υπάρχει κάποιο αίτημά σας προς την πολιτεία που βρίσκεται σε εκκρεμότητα;

Σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο μας :

Έχουν προχωρήσει οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάδειξη αναδόχου στο πλαίσιο δημιουργίας των Πράσινων Σημείων. Ακόμη έχουν γίνει ενέργειες από πλευράς μας για την εξεύρεση χώρου εναπόθεσης μπαζών και άλλων αδρανών υλικών.

Ο Δήμος Πάργας μετά την περίοδο πιλοτικών δοκιμών, ξεκινά δράσεις ανακύκλωσης- προστασίας του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα:

  • Αναπτύσσει το δίκτυο μπλε κάδων για ανακύκλωση συσκευασιών που εδώ και χρόνια δεν λειτουργούσε. Με προμήθεια 80 και πλέον νέων κάδων η ανακύκλωση συσκευασιών ξεκίνησε σε κεντρικά σημεία του Δήμου και σταδιακά επεκτείνεται.
  • Έχουν ήδη εγκατασταθεί 20 κώδωνες ανακύκλωσης γυάλινων συσκευασιών.
  • Ανακυκλώθηκαν 100.000 λαμπτήρες και περισσότεροι από 20 τόνοι ηλεκτρικών συσκευών με ανταποδοτικό όφελος για τον Δήμο και τους πολίτες. Για μικρές ηλεκτρικές συσκευές και λαμπτήρες έχουν εγκατασταθεί σημεία συλλογής στο Δημαρχείο Καναλακίου, στο δημοτικό Κατάστημα Πάργας και στην Τοπική Κοινότητα Μεσοποτάμου. Χώρος συγκέντρωσης μεγάλων συσκευών λειτουργεί στο Αμαξοστάσιο του Δήμου στο Καναλάκι και στον Βιολογικό Καθαρισμό στην Πάργα(πρώτη είσοδος με ειδική σήμανση).
  • Οι δημότες που διαθέτουν μεγάλο πλήθος συσκευών (ανακαινίσεις ξενοδοχείων) μπορούν να αποστέλλουν email στο recycle@dimospargas.gr, ώστε να γίνει η συλλογή των συσκευών, να επικοινωνούμε μέσα από την ιστοσελίδα ή στα τηλέφωνα του Δήμου.
  • Όσοι πολίτες το επιθυμούν μπορούν να φέρουν τις ογκώδεις ηλεκτρικές συσκευές που διαθέτουν για ανακύκλωση σε δύο σημεία :

– Δημοτική Ενότητα Φαναριού: Καθημερινά στο αμαξοστάσιο του Δήμου Πάργας στο Καναλάκι από 09.00 έως 12.00

– Δημοτική Ενότητα Πάργας: Καθημερινά 09:00 -12:00 στον Βιολογικό Καθαρισμό στην Πάργα (προσοχή πρώτη είσοδος από Πάργα).

  • Ο Δήμος προχωρά στην συλλογή και ανακύκλωση toner και μελανοδοχείων, υλικά που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απορρίπτονται στα οικιακά απορρίμματα. Η συλλογή γίνεται σε Καναλάκι και Πάργα σε ειδικά δοχεία που βρίσκονται στα Δημοτικά Καταστήματα. Ειδικά τα συγκεκριμένα υλικά δεν θα πρέπει να απορρίπτονται στα σκουπίδια ή στα υπόλοιπα σημεία συγκέντρωσης ηλεκτρικών συσκευών ή ανακύκλωσης (μπλε κάδοι), αλλά μόνο στα ειδικά κουτιά, λόγω της επικινδυνότητας τους.
  • Συνεχίζει την επιτυχημένη λειτουργία των κίτρινων κάδων για μπάζα και οικοδομικά απορρίμματα που έχουν αποτρέψει την ανεξέλεγκτη απόθεση τους στο περιβάλλον. Ήδη πάνω από 8000 τόνοι έχουν οδηγηθεί στους κατάλληλους χώρους απόθεσης.

Οι δημότες μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του Δήμου Πάργας για τις δράσεις και τα νέα σημεία συλλογής ανά ανακυκλώσιμο είδος, καθώς η παρούσα σελίδα θα ενημερώνεται με πληροφορίες συνέχεια.

Σχετικά με το αίτημά μας προς την πολιτεία :

Μείζον πρόβλημα για το Δήμο μας είναι η έλλειψη Σημείου Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (ΣΜΑ) που να εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες του Δήμου μας. Έχουμε επισημάνει επανειλημμένα το συγκεκριμένο πρόβλημα στους αρμόδιους φορείς όπως και πρόσφατα με το με αριθμ. πρωτ. 10008/17-09-2021 έγγραφό μας προς τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΔΣΑ) με το οποίο αιτηθήκαμε : να συμπεριληφθεί στο νέο Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου (ΠΕΣΔΑ), λόγω του ότι η δημιουργία ΣΜΑ κρίνεται επιτακτική δεδομένου ότι ο Δήμος μας συγκεντρώνει μεγάλο όγκο αποβλήτων, ειδικά τους θερινούς μήνες. Αναμένουμε τις εξελίξεις.

– Ποια είναι η ανταπόκριση των πολιτών στις περιβαλλοντικές δράσεις του δήμου; Πιστεύετε ότι είναι έτοιμοι να υποβληθούν σε κάποιες «θυσίες», προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος;

Οι πολίτες έχουν κάνει σοβαρές ενέργειες, ανακυκλώνουν, διαθέτουν την οικολογική κουλτούρα και μάλιστα λαμβάνουν μέρος σε εθελοντικές δράσεις. Χάρη σε αυτή την ομάδα πολιτών προχωρά και εξελίσσεται το πρόγραμμα του Δήμου Πάργας για το περιβάλλον.

– Ποιος πιστεύετε πως είναι ή θα έπρεπε να είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά τη μετάβαση στην πράσινη εποχή, που έχει ήδη ξεκινήσει, με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας;

Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί πάντα το όχημα για τη μετάβαση της τοπικής κοινωνίας στην ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Συνεπώς μέσα από τη δική μας στρατηγική, μπορούμε να συμπαρασύρουμε τον πολίτη να συμμετέχει έμπρακτα και να συμβάλλει μαζί μας στη δημιουργία τη πράσινης εποχής για το κοινωνικό σύνολο.

Πηγή cnn.gr 

Η εφημεριδα της Παργας

May 2025
MTWTFSS
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

Καναλλακι1 day ago

Ασφαλείς Νέοι, Ελεύθεροι Δρόμοι – Το Motothesis στο Καναλάκι

Δημος Παργας4 days ago

Ξεκινούν οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Πάργας

ΠΑΡΓΑ5 days ago

Ανέφικτη στις παρούσες συνθήκες η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάργας σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Πάργα :Απεγκλωβίστηκαν τα 2 άτομα που επέβαιναν σε όχημα που έπεσε σε πλαγιά

Καναλλακι3 weeks ago

Ημερήσια Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών από τον Δήμο Πάργας και το ΕΚΑΒ Πρέβεζας

ΠΑΡΓΑ1 month ago

Πάργα: το 60% των καταλυμάτων θα ανοίξουν το Πάσχα

ΠΑΡΓΑ1 month ago

Προσωρινό πάρκινγκ 120 θέσεων στο γήπεδο Πάργας για την τουριστική σεζόν 2025

Καναλλακι2 months ago

Πολύτιμη Δωρεά Απινιδωτή στο Σχολείο Καναλακίου – Ευχαριστίες από τους Εκπαιδευτικούς

ΑΝΘΟΥΣΑ2 months ago

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανθούσας – Πώς να Συμμετάσχετε

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Ερώτηση στη Βουλή για το Κέντρο Υγείας Πάργας

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Πάργα: «Με κάλεσε κλαίγοντας η μητέρα του» – Νέες αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό 20χρονου επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Πάργα: «Κανείς δεν χτύπησε το παιδί» λέει ο εργοδότης για καταγγελία ξυλοδαρμού εργαζόμενου με τσουγκράνα

valtos beach with and umbrellas
ΠΑΡΓΑ2 years ago

Με τσουγκράνα χτύπησαν εργαζόμενο σε beach bar στην Πάργα !

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Μητσοτάκης από την Πάργα: Έρχεται κύμα μεγάλων επενδύσεων

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πάργα με θύμα 71χρονο

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Έλσα Υφαντή : «Πολλοί εργοδότες νομίζουν πλέον πως τους ανήκει κάθε κόκκος άμμου αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε»

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Αντιπρ. Συλλόγου Εστίασης Πάργας: Ευελπιστούμε οι επαγγελματίες να χαμογελάσουμε στο τέλος του καλοκαιριού (βίντεο)

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Πάργα: «Βιώνει μετατραυματικό σοκ» Τι λέει η μητέρα του 20χρονου εργαζομένου που ξυλοκοπήθηκε

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Πάργα: Σκάφος χτύπησε 13χρονη που έκανε SUP

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Ενημερωτικό video για την ευαισθητοποίηση των δημοτών

ΠΑΡΓΑ5 days ago

Ανέφικτη στις παρούσες συνθήκες η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάργας σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας

Ανέφικτη κρίνεται προς το παρόν η καθιέρωση 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Πάργας, όπως αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργείου Υγείας...

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Πάργα :Απεγκλωβίστηκαν τα 2 άτομα που επέβαιναν σε όχημα που έπεσε σε πλαγιά

Απεγκλωβίστηκαν  από την Π.Υ  ,έχοντας τις αισθήσεις τους   τα δύο άτομα που επέβαιναν σε όχημα το οποίο εξετράπη της πορείας...

Καναλλακι3 weeks ago

Ημερήσια Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών από τον Δήμο Πάργας και το ΕΚΑΒ Πρέβεζας

Ο Δήμος Πάργας, στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνάς του για την υγεία και ασφάλεια των πολιτών, σε συνεργασία με την...

ΠΑΡΓΑ1 month ago

Πάργα: το 60% των καταλυμάτων θα ανοίξουν το Πάσχα

Έτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες την περίοδο του Πάσχα είναι η Πάργα όπως δηλώνει στην ΕΡΤ3 ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Θεοφάνης Σκάρπος. “Ήδη το...

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Συγκέντρωση Μνήμης για τα Τέμπη στην Πάργα – Πάνω από 1.000 πολίτες έδωσαν δυναμικό παρών ️ (φωτό + βίντεο)

Με συγκίνηση και αποφασιστικότητα, περισσότεροι από 1.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Πάργα για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της...

Παργινό Καρναβάλι. Παργινό Καρναβάλι.
Δημος Παργας3 months ago

Γλέντι, Παρέλαση και Κούλουμα: Το αποκριάτικο πρόγραμμα σε Πάργα και Φανάρι

Οι Απόκριες έφτασαν και ο Δήμος Πάργας ετοιμάζει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα εκδηλώσεων για όλους! Από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ