Connect with us

ΠΑΡΓΑ

Υποβάαθμιση του Αστυνομικου Τμήματος Παργας σε Σταθμο

Published

on

Με στόχο την καλύτερη αστυνόμευση, αλλά και με αρκετές αντιδράσεις παρουσιάστηκαν στην Ήπειρο

οι προτάσεις για την αναδιάταξη της ΕΛ.ΑΣ – Πρόσφορο έδαφος για το θεσμό του τοπικού αστυνόμου

και για την ίδρυση στα Γιάννενα Άμεσης Δράσης

 

Με αρκετές αντιδράσεις, με κερδισμένες και χαμένες περιοχές, αλλά και με ανακοινώσεις για νέες μονάδες ολοκληρώθηκε για την Ήπειρο η παρουσίαση των προτάσεων για την αναδιάταξη της ΕΛ.ΑΣ.

Η παρουσίαση έγινε στα Γιάννενα το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα της ΕΗΜ από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Ηπείρου Γιώργο Καραΐτση, από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρη Αναγνωστάκη και τον Γενικό Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδας αντιστράτηγο Δ. Σοφιό.

Η παρουσίαση έγινε παρουσία βουλευτών, του περιφερειάρχη, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων, ενώ υπήρξε και ένας εξαντλητικός διάλογος με την κατάθεση αρκετών ενστάσεων.

Ουσιαστικά το σχέδιο που παρουσιάστηκε για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών στην Ήπειρο περιλαμβάνει συγχωνεύσεις τμημάτων και μονάδων, τη λειτουργία ενός αστυνομικού τμήματος ανά Καλλικρατικό Δήμο, την εισαγωγή του θεσμού του τοπικού αστυνόμου, ενώ ακόμη προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία Άμεσης Δράσης στα Γιάννενα.

Ο κ. Αναγνωστάκης προσερχόμενος στην αίθουσα δήλωσε ότι στόχος της αναδιάταξης είναι να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση προκειμένου να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια ο πολίτης.

Έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη διαδικασία και επανέλαβε την δέσμευσή του ότι οι διαβουλεύσεις δεν θα γίνουν ερήμην των υπόλοιπων αρχών και κυρίως της Αυτοδιοίκησης.

Η αθρόα προσέλευση δημάρχων και γενικότερα εκπροσώπων των τοπικών αρχών απέδειξε στην πράξη τις αντιδράσεις που υπάρχουν για καταργήσεις αστυνομικών τμημάτων. Ερωτηθείς ο γενικός γραμματέας υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για καταργήσεις αλλά για συγχωνεύσεις σημειώνοντας ότι οι όποιες αλλαγές είναι προς όφελος των πολιτών. Μάλιστα είπε ότι η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο και να εφαρμοστεί από την νέα φυσική ηγεσία τον ερχόμενο Μάρτιο.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στο νομό Ιωαννίνων καταργούνται τα Αστυνομικά Τμήματα Κατσικά και Πυρσόγιαννης ενώ συγχωνεύεται το τμήμα τροχαίας με το αστυνομικό τμήμα Μετσόβου.

Το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου θα μεταφερθεί στο Καλπάκι ενώ στο Δήμο Δωδώνης ιδρύεται νέο Αστυνομικό Τμήμα με έδρα την Τύρια.

Το σχέδιο προβλέπει συνολικά οκτώ αστυνομικά τμήματα: Ιωαννίνων, Βορείων Τζουμέρκων με έδρα στα Πράμαντα, Δωδώνης, Ζαγορίου καθώς έτσι μετονομάζεται το Αστυνομικό Τμήμα Κήπων, Ζίτσας, Κόνιτσας, Μετσόβου, και Καλπακίου ή Πωγωνίου. Το όνομα του τελευταίου θα οριστικοποιηθεί σύμφωνα και με τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας που εχτές δια μέσω των εκπροσώπών της εκφράστηκαν αντιδράσεις. Αντιδράσεις εκφράστηκαν και από άλλους δημάρχους μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας.

Στο μεταξύ, ιδρύεται Άμεση Δράση στα Γιάννινα ενώ το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, αναμένεται να υπαχθεί διοικητικά στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας.

Στους άλλους νομούς

Στο Νομό Άρτας, καταργείται το Τμήμα Περιφερείας που λειτουργούσε και κάλυπτε μία μεγάλη περιοχή και στο εξής θα λειτουργούν το Αστυνομικό Τμήμα Άρτας, το Αστυνομικό Τμήμα Βουργαρελίου και το Αστυνομικό Τμήμα Γεωργίου Καραισκάκη με έδρα την Άνω Καλεντίνη. Τρεις ορεινές κοινότητες των Κεντρικών Τζουμέρκων θα καλύπτονται από το Αστυνομικό Τμήμα Πραμάντων ως το πλησιέστερο… Με τον τρόπο αυτό σπάνε ουσιαστικά και τα στεγανά που έβαζε η διοικητική διαίρεση μεταξύ όμορων περιοχών.

Τρία αστυνομικά τμήματα, προβλέπει το νέο σχέδιο για το Νομό Θεσπρωτίας. Το Αστυνομικό Τμήμα Ηγουμενίτσας, το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς ή Σουλίου και το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών.

Θα παραμείνει ο Αστυνομικός Σταθμός στο Μαργαρίτι για λόγους εθνικούς, όπως και ο θερινός σταθμός Συβότων, ενώ καταργείται ο Αστυνομικός Σταθμός Πέρδικας.

Οι μεγαλύτερες ανατροπές του προς διαβούλευση σχεδίου αφορούν στο Νομό Πρέβεζας καθώς προβλέπεται η κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων Θεσπρωτικού και Λούρου και η υποβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος Πάργας σε Σταθμό.

Ουσιαστικά το σχέδιο προβλέπει κι εδώ ένα Τμήμα σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο και συγκεκριμένα το Αστυνομικό Τμήμα Πρέβεζας, Ζηρού και Πάργας με έδρα το Καναλάκι.

Στην Πάργα θα λειτουργεί αστυνομικός σταθμός ο οποίος θα ενισχύεται κατά τη θερινή περίοδο.

Σημειώνεται ότι δεν αλλάζει σε κανένα σημείο η λειτουργία των συνοριακών τμημάτων σε όλη την Ήπειρο.

Σε ότι αφορά τα Αστυνομικά Τμήματα Κακαβιάς, Μέρτζιανης και Σαγιάδας- Μαυροματίου στο εξής θα λειτουργούν ως Υπηρεσίες Διαβατηριακού Ελέγχου.

Αντιδράσεις

Όπως ήταν αναμενόμενο οι αλλαγές που παρουσιάστηκαν και κυρίως οι καταργήσεις τμημάτων προκάλεσαν λίγες μόνο ώρες μετά την παρουσίαση της αναδιάρθρθωσης της ΕΛ.ΑΣ, αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων και το δήμαρχο Θ. Μπέγκα, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάργηση του Α.Τ. Κατσικά, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει ένα τέτοιο μέτρο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για τη ΔΕ Παμβώτιδας Γ. Βίνης, ζήτησε όπως να παραμείνει ως έχει το ΑΤ Κατσικά.

Σε δηλώσεις του μάλιστα ο κ. Βίνης τόνισε, ότι εδώ και αρκετό καιρό, είχε ζητηθεί από το δήμο Ιωαννιτών να συνδράμει ώστε να εξευρεθεί άλλος χώρος στην περιοχή, προκειμένου να μειωθεί το οικονομικό κόστος της ενοικίασης του κτηρίου στο οποίο στεγάζεται το ΑΤ Κατσικά.

Η δημοτική αρχή δεν κατάφερε να βρει κάποιον ιδιόκτητο χώρο προκειμένου να τον παραχωρήσει στην Αστυνομία, πλην όμως η συζήτηση βρισκόταν σε εξέλιξη και δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά περί ενδεχόμενης κατάργησης του ΑΤ.

«Καλύπτει άλλωστε διοικητικά μία τεράστια περιοχή με πλέον των 30.000 κατοίκων και έντονη δραστηριότητα. Πέραν της συζήτησης που ε΄χιαμε για την εξεύρεση άλλου κτηρίου, κανείς δε μας είχε προϊδεάσει για ενδεχόμενη κατάργηση στην οποία είμαστε αντίθετοι. Υπάρχει μία αρμοδιότητα από τον Κατσικά και το Μπιζάνι μέχρι την εθνική Ιωαννίνων – Αθηνών, μέχρι το Μονολίθι της Πλάκας και το Παλαιοχώρι Συρράκου και δε νομίζουμε, ότι αυτή η περιοχή μπορεί να καλυφθεί χωρίς τη λειτουργία του ΑΤ Κατσικά. Εκτιμώ, ότι η πορεία μας στο μέλλον θα είναι φθίνουσα στην ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής και δυστυχώς ακόμη και αυτή η ασφάλεια θυσιάζεται στο βωμό της οικονομικής δυσπραγίας», τόνισε ο κ. Βίνης.

Δυσαρέσκεια υπήρξε και στο δήμο Πωγωνίου για την προτεινόμενη μεταφορά του Α.Τ. Δελβινακίου στο Καλπάκι, θέμα για το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως χθες το δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να καθορίσει τη στάση του στην συγκεκριμένη πρόταση. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης καταρχάς η πρόταση βρίσκει αντίθετη την τοπική κοινωνία, καθώς κανείς δεν επιθυμεί την αποδυνάμωση ενός Τμήματος όπως είναι αυτό του Δελβινακίου σε μία ευαίσθητη περιοχή, δίπλα στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Από την άλλη πάντως, αυτό που παρουσιάστηκε το Σάββατο προβλέπει την ενίσχυση των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης, με την τοποθέτηση αξιωματικού μάλιστα ο οποίος θα έχει την ευθύνη και των τριών ΤΣΦ σε Δελβινάκι, Κεφαλόβρυσο και Καστανή. Επίσης προβλέπεται η λειτουργία του θεσμού του τοπικού αστυνόμου στο Δελβινάκι προκειμένου να παρέχονται διοικητικές υπηρεσίες στους πολίτες.

«Ελπίζουμε το υπουργείο να δει θετικά τις παρατηρήσεις μας που πιστεύουμε, ότι καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής μας», τόνισε ο κ. Καψάλης.

Στο δήμο Μετσόβου προβλέπεται η συγχώνευση του Τμήματος Τροχαίας με το ΑΤ Μετσόβου, με τον δήμαρχο Κ. Τζαφέα να τονίζει, πω θα πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα αφού η λειτουργία του Τμήματος Τροχαίας έχει αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας όλα τα προηγούμενα χρόνια για την περιοχή, κυρίως βέβαια τους χειμερινούς μήνες, όπου το Μέτσοβο αντιμετωπίζει σοβαρά κυκλοφορικά προβλήματα, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που πρέπει να αντιμετωπίζονται σε καθημερινή βάση από τους αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας.

Το ενθαρρυντικό και παρήγορο πάντως σε όλη τη διαδικασία είναι ότι γίνεται ένας εξαντλητικός διάλογος με τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίας και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το κρατήσουμε», τόνισε ο κ. Τζαφέας.

Η Όλγα Γεροβασίλη

Εξάλλου, η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, παρευρέθη, το Σάββατο, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης και αναδιάταξης των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας και Πρέβεζας. Η ενημερωτική εκδήλωση έγινε στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που διεξάγεται μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνικών φορέων.

Στον χαιρετισμό της, η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε: «Είναι η πρώτη φορά που ανοίγει αυτός ο διάλογος μεταξύ της πολιτείας και των τοπικών κοινωνιών, με στόχο να δημιουργήσουμε μια πιο αποτελεσματική αστυνομία, με ανθρώπινο πρόσωπο, που θα παρέχει αρτιότερες υπηρεσίες στους πολίτες».

«Η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας», τόνισε, «αποτελεί κοινό αίτημα και αγωνία των κατοίκων, ιδιαίτερα της ηπειρώτικης υπαίθρου».

«Η κυβέρνηση, οι αστυνομικές αρχές βρισκόμαστε εδώ, για να ακούσουμε τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας, έτσι ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών», κατέληξε η Όλγα Γεροβασίλη.

Comments

Η εφημερίδα της Πάργας

Ιανουάριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ3 ημέρες ago

150.000€ έκτακτη επιχορήγηση στον Δήμο Πάργας

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ3 ημέρες ago

Απίστευτο: Μειώνουν 50% τις αποδοχές σε εργαζόμενους γονείς με παιδιά που νοσούν!

ΠΑΡΓΑ4 ημέρες ago

Δωρεάν Rapid Test σε Καναλάκι και Πάργα

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ4 ημέρες ago

Κώστας Μπάρκας: Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τη μηδενική φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων

ΠΑΡΓΑ5 ημέρες ago

Φώτης Νάκιας: Ο Δήμος Πάργας χάνει έσοδα 1.000 ευρώ καθημερινά

ΠΑΡΓΑ7 ημέρες ago

Παραλαβή οχήματος για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Πάργας

ΠΑΡΓΑ1 εβδομάδα ago

Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την επανασύνδεση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης ευάλωτων νοικοκυριών

COVID-191 εβδομάδα ago

2 παιδιά θετικά από τα rapid tests στην παραλία της Πάργας

ΠΑΡΓΑ1 εβδομάδα ago

1,5 εκατ. ευρώ για ηλεκτρικά οχήματα και σταθμούς φόρτισης στον Δήμο Πάργας

ΠΑΡΓΑ2 εβδομάδες ago

Πολεοδομικά Σχέδια στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Πάργας

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Διακοπές στην Ελλάδα μετά τον Κορωνοϊό|Πρώτη η Κέρκυρα, 4η η Πάργα

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Κώστας Μπάρκας: Όλη η παράκτια ζώνη, από την Πάργα έως το Ακρωτήρι του Αγίου Θωμά, είναι πλέον περιοχές που μπορούν να δοθούν άδειες για εξορύξεις

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Πάργα :24 χρόνια από την μεγάλη πλημμύρα (εικόνες)

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Οι 51 καλύτερες παραλίες σε Πάργα & Σύβοτα σε ένα καταπληκτικό βίντεο

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

«Χωρίς δισταγμό» Η νέα τηλεοπτική σειρά από την Καβάλα με γυρίσματα στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Πάργα :Ψηφιακό Μενού με ένα κλίκ στην συσκευή σου

ΙΣΤΟΡΙΑ3 έτη ago

Σουλιώτες:Τα Αυστηρά Ήθη ,Η Πειθαρχία, Η Μπέσα Και Η Αγάπη Τους Για Την Ελευθερία..

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Σεισμός στην Πάργα: Θόλωσαν τα νερά του Αχέροντα – Τι υποστηρίζει ο Ευθύμης Λέκκας

ΑΠΟΨΕΙΣ2 έτη ago

Γαλλικό περιοδικό Marianne: Στα «7 καθάρματα» της κρίσης ο Καραμανλής

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Βόλτα με το νεογέννητο πάνω… στο scooter

Δημοφιλή