Connect with us

ΠΑΡΓΑ

Τραγική η κατάσταση σε 65 κέντρα υγείας καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Published

on

Για “τραγική εικόνα στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας εξαιτίας της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ” κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, από την μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε σε 65 κέντρα υγείας: “Χάνουν οι ασθενείς τη ζωή τους στα σκαλιά των Κέντρων Υγείας εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένων ιατρών και της απουσίας ΕΚΑΒ. Τα Κέντρα Υγείας σήμερα δεν είναι σε θέση να κάνουν μία ακτινογραφία ή μία γενική αίματος. Σκουριάζουν πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα στις ζελατίνες. Στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες δεν προσελήφθη κανείς ιατρός, κανείς επαγγελματίες υγείας τα τελευταία δύο χρόνια. Αντιθέτως ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας αν και οι ελλείψεις είναι τραγικές, ισχυρίζεται ότι οι Νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας δεν έχουν τι να κάνουν και πλέκουν.Τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν ούτε ένα ευρώ να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες. Στηρίζονται σε Δωρεές και φιλανθρωπίες.Μέχρι δίσκο στις λειτουργίες βγάζουν οι κατά τόπους εκκλησίες, για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας”.

Ολόκληρη η επιστολή της ΠΟΕΔΗΝ:

“Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κυρίες και Κύριοι Αρχηγοί των Κομμάτων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,

Θεωρούμε το ίδιο μείζον με το ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ που αφορά τις αλλαγές στην Παιδεία, το ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ του Υπουργείου Υγείας που ψηφίζεται την ΤΕΤΑΡΤΗ 2/8/2017 αποτελειώνει το Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, δίνει την δυνατότητα περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας και ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

Ως εκ τούτω θα ήταν χρήσιμο οι πολίτες να ενημερωθούν για τις θέσεις σας.

Με το προτεινόμενο Νομοσχέδιο υλοποιούνται οι Μνημονιακές δεσμεύσεις (Ν. 4336/2015) και την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας. Το κόστος μετακυλίεται στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης του ΕΟΠΥΥ και της υποχρηματοδότησης του Δικτύου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με πορδές δυστυχώς δεν βάφονται αυγά.

Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να στοιβάζονται στα τμήμα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων και να ταλαιπωρούνται 8 ώρες στην αναμονή για να εξυπηρετηθούν.

Τραγική είναι σήμερα η εικόνα που εμφανίζουν οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας εξαιτίας της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ.

Σας κοινοποιούμε μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήσαμε σε 65 Κέντρα Υγείας.

Χάνουν οι ασθενείς τη ζωή τους στα σκαλιά των Κέντρων Υγείας εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένων ιατρών και της απουσίας ΕΚΑΒ.

Τα Κέντρα Υγείας σήμερα δεν είναι σε θέση να κάνουν μία ακτινογραφία ή μία γενική αίματος. Σκουριάζουν πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα στις ζελατίνες.

Στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες δεν προσελήφθη κανείς ιατρός, κανείς επαγγελματίες υγείας τα τελευταία δύο χρόνια. Αντιθέτως ο Αν. Υπουργός Υγείας αν και οι ελλείψεις είναι τραγικές, ισχυρίζεται ότι οι Νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας δεν έχουν τι να κάνουν και πλέκουν.

Τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν ούτε ένα ευρώ να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες.

Στηρίζονται σε Δωρεές και φιλανθρωπίες.

Μέχρι δίσκο στις λειτουργίες βγάζουν οι κατά τόπους εκκλησίες, για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας.

Την ώρα που αρνείται η κυβέρνηση την Νομική αυτοτέλεια του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου και αποψιλώνεται από προσωπικό με μετακινήσεις στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, οι κάτοικοι της περιοχής και η εκκλησία είναι στο δρόμο, οι ασθενείς αναζητούν υπηρεσίες υγείας στο Νοσοκομείο Αδριανούπολης της Τουρκίας, ιδρύεται Νοσοκομείο στην Κάρπαθο.

Ας ειπωθεί καθαρά ο λόγος ίδρυσής του. Ιδρύεται για τη μεταφορά της Νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο από τη Σούδα.

Με το παρόν Νομοσχέδιο αποδέχεται η κυβέρνηση την επισφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Σαντορίνης. Λόγω έλλειψης στέγης οι εργαζόμενοι ζουν στο κοινόβιο του Κέντρου Υγείας σε άθλιες συνθήκες. Οι υποσχέσεις του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια του Νοσοκομείου δεν υλοποιήθηκαν.

Στο Νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού με μπλοκάκια στα Νοσοκομεία, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους αναιμικούς προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων.

Η ΕΣΑΝ Α.Ε. που έργο έχει την δημοσιονομική διαχείριση των Νοσοκομείων, την κοστολόγηση και πώληση των υπηρεσιών και την κατανομή των πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό ανάλογα την αποδοτικότητα, από ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΕΣΥ που την χαρακτήριζαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, με την ονομασία ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε. μετατρέπεται σε ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΖΩΗΣ για το ΕΣΥ.

Σχετική είναι η τοποθέτησή μας στην Επιτροπή της Βουλής κατά την ακρόαση των φορέων για το εν λόγω Νομοσχέδιο την Πέμπτη 27/7/2017.

Ακολουθεί μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για την τραγική κατάσταση 65 Κέντρων Υγείας και οι θέσεις μας για το Νομοσχέδιο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και στις άλλες διατάξεις που αφορούν τη Δημόσια Υγεία.

Δεν συμφωνούμε με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο που παρέχει δυνατότητες για περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας και ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Στην Κάρπαθο γίνεται Νοσοκομείο γιατί ετοιμάζεται η μεταφορά της Νατοϊκής βάσης από τη Σούδα.

Διαφωνούμε μες τους Υπουργούς Υγείας που δηλώνουν ότι η Δημόσια Υγεία αναρρώνει με δημόσιες δαπάνες υγείας 5% του ΑΕΠ. Με ασπιρίνες δεν αναρρώνει το ΕΣΥ.

Αντίθετα ημέρα με την ημέρα ξεχαρβαλώνεται όλο και πιο πολύ και αν συνεχισθούν οι πολιτικές υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα η κατάσταση του βαριά ασθενούντος ΕΣΥ θα είναι μη αναστρέψιμη.

Με τις δηλώσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη ότι το σύστημα υγείας «φυσάει» απεμπολούν την δυνατότητα διαπραγμάτευσης με την ΤΡΟΪΚΑ σύγκλισης των Δημοσίων δαπανών υγείας στο Μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης. Την ώρα μάλιστα που το ΔΝΤ μέσω της Βελκουλέσκου παραδέχεται ότι στην πραγματικότητα τα Νοσοκομεία δεν έχουν ούτε καν γάζες.

Με τέτοιο ύψος χρηματοδότησης τρία τινά μπορεί να συμβαίνουν:

1. Υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Κινδυνεύουν οι ασθενείς.

2. Μετακυλίεται το κόστος των υπηρεσιών στις τσέπες των πολιτών. Η ιδιωτική δαπάνη υγείας αγγίζει το 4% του ΑΕΠ στη χώρα μας την ώρα που ο Μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης είναι 1%, αν και έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις. Όχι «Αριστερά» όπως εμείς.

3. Οι πολίτες δεν είναι σε θέση να προασπίσουν, να φροντίσουν την υγεία τους.

Και πώς να το πράξουν;

Τα βιβλιάρια ασθενείας κατάντησαν κουρελόχαρτα.

Παρ’ ότι αυξήθηκε η Υγειονομική Περίθαλψη από 4% σε 6% επί των μισθών και των συντάξεων (επεκτάθηκε και στις επικουρικές συντάξεις), η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη πληρώνεται από τις στέπες των πολιτών.

Πληρώνουν τη συνταγογράφηση στο γιατρό. Πληρώνουν τις επισκέψεις στους γιατρούς ανεξαρτήτως εάν είναι ή όχι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

Για τα φάρμακα πληρώνουν τη διαφορά μεταξύ γενόσημων και πρωτότυπου, 1 ευρώ την συνταγή και ποσοστό 25% επί της αξίας των φαρμάκων.

Αναγκάζονται οι πολίτες να παίρνουν τα φάρμακα βερεσέ από τα φαρμακεία, να παίρνουν φάρμακα 1 φορά κάθε δεύτερη ημέρα αντί για κάθε μέρα, αφού δεν φθάνει ο μισθός τους ή η σύνταξή τους.

Ο ΕΟΠΥΥ υποχρηματοδοτείται. Η επιχορήγηση που λαμβάνει εφέτος είναι 325,5 εκατ. ευρώ. 200 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι και 500 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα προβλέπει ο συστατικός νόμος του (0,6% του ΑΕΠ). Δεν έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίζει τις αναγκαίες υπηρεσίες και να τις παρέχει δωρεάν στους πολίτες, την ώρα που τις χρειάζονται.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ: Στους διαβητικούς εγκρίνεται ένα κουτί ταινιών μέτρησης σακχάρου 50 τεμαχίων το δίμηνο.

Για τις υπόλοιπες 11 ημέρες εάν μετράνε 1 φορά την ημέρα το σάκχαρο πρέπει να αγοράζουν τις ταινίες από την τσέπη τους. Εάν μετράνε δύο φορές την ημέρα το σάκχαρο θα πρέπει να πληρώνουν πολύ περισσότερα.

Ψυχιατρικά φάρμακα σε χρόνιους πάσχοντες ασθενείς εγκρίνεται ένα κουτί κάθε μήνα, αν και με βάση την συνταγογράφηση των γιατρών απαιτούνται δύο κουτιά. Το άλλο αγοράζεται από την τσέπη των ασθενών κ.α.

Με βάση τα στοιχεία του Προϋπολογισμού του πρώτου εξαμήνου του έτους που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι το δισθεόρατο πρωτογενές πλεόνασμα επιτυγχάνεται και από τη μείωση των δαπανών των Νοσοκομείων και των Πρωτοβάθμιων Μονάδων κατά 265 εκ. ευρώ έναντι του στόχου που έθετε ο προϋπολογισμός.

Πώς θα φτιάξουν τα Νοσοκομεία και η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη;

Αφού η κυβέρνηση προσλαμβάνει χιλιάδες Νοσηλευτές και Γιατρούς γιατί δεν ανοίγουν οι 100 – 150 κλίνες ΜΕΘ που είναι κλειστές κάθε φορά και είναι πλήρως εξοπλισμένες (τις πλήρωσε ο ελληνικός λαός) και έτοιμες να λειτουργήσουν;

Γιατί φεύγει ένας γιατρός, ένας Νοσηλευτής και κλείνουν βασικές κλινικές εφημερευόντων Νοσοκομείων και παύουν να εφημερεύουν για πολλές ημέρες το μήνα (πχ Φλώρινα, Διδυμότειχο, Νάουσα, Λευκάδα, Μεσολόγγι, Αμαλιάδα, Άμφισσα, Νοσοκομεία νησιών);

Γιατί αναλογεί ένας Νοσηλευτής για 40 ασθενείς σε κάθε βάρδια στις κλινικές των Νοσοκομείων χωρίς να μπορεί να λάβει κανονική άδεια.

Γιατί οφείλονται 800.000 ρεπό στο σύνολο του Νοσηλευτικού προσωπικού;

Γιατί ταλαιπωρούνται οι ασθενείς 8 ώρες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών να εξυπηρετηθούν και στις λίστες αναμονής για εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις;

Γιατί κλείνουν το μεσημέρι τα Κέντρα Υγείας σαν να είναι τράπεζες;

Γιατί θερίζουν οι Νοσοκομειακές Λοιμώξεις;

Αφού η κυβέρνηση χρηματοδοτεί επαρκώς το σύστημα, γιατί τα Νοσοκομεία θέτουν κατά καιρούς μπάτζετ σε θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις (πχ Βόλος, Χατζηκώστα Ιωαννίνων, Παιδιατρικό Πεντέλης);

Γιατί δεν διαθέτουν αναλώσιμα υλικά και φάρμακα και τα φέρνουν οι ασθενείς από το σπίτι τους;

Γιατί δεν είναι σε θέση να συντηρήσουν, να ανανεώσουν και να ενισχύσουν τον εξοπλισμό και τις υποδομές τους και πολλά Νοσοκομεία δεν έχουν ή είναι χαλασμένα κλιματιστικά, Αξονικοί, Ανεμιστήρες, Αναισθησιολογικά μηχανήματα κ.α.;(σχετική έρευνα στην ιστοσελίδα ΠΟΕΔΗΝ)

Τα περιμένουν όλα από Δωρεές και φιλανθρωπίες.

Η κυβέρνηση μεταφέροντας μαγική εικόνα για το σύστημα, δείχνει ότι δεν θέλει να διαπραγματευτεί με την ΤΡΟΪΚΑ ένα μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος να καταλήγει κατ’ έτος στη Δημόσια Υγεία, δεν θέλει την εξαίρεση των προσλήψεων στη Δημόσια Υγεία από τις Μνημονιακές Δεσμεύσεις. Θα μπορούσε για παράδειγμα να μετρήσει το μόνιμο προσωπικό που αποχώρησε από το έτος 2010 έως και σήμερα και να προκηρυχθεί ο αντίστοιχος αριθμός μονίμων Γιατρών και Νοσηλευτών στο ΕΣΥ, με την πρόσληψή τους να ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα (συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα).

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ (ΣΗΜΕΡΑ)

Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη καταρρέει.

Οι Μονάδες στενάζουν από τις ελλείψεις Γιατρών και υλικών.

Με πορδές δεν βάφουν αυγά.

Πως θα φτιάξει η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη με Δημόσιες δαπάνες υγείας 5% του ΑΕΠ.

Στα 35 έτη λειτουργίας του ΕΣΥ θεσμοθετήθηκαν δεκάδες Μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη χωρίς τελικά να συγκροτηθεί ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, στην κατεύθυνση της Διακήρυξης της Alma Ata του ΠΟΥ για την Στρατηγική Υγείας για όλους, με βάση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη Δημόσια Υγεία σε μια σύγχρονη τεχνολογική και προηγμένη εκδοχή.

Αυτό συνέβη επειδή το ΕΣΥ εξελίχθηκε σε Νοσοκομειοκεντρικό. Το Κράτος που σχεδίαζε και υλοποιούσε τις πολιτικές υγείας, αλλά και Επαγγελματίες Υγείας (Ιατροί) δεν αποδέχθηκαν ως κορυφαία επιλογή την πρώτη επαφή του Ασθενή με το ΕΣΥ, στη διαχείριση της νόσου, τον Οικογενειακό – Γενικό Ιατρό της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Γι’ αυτό και η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη αποτέλεσε το φτωχό συγγενή του Συστήματος, καθότι αναπτύχθηκε αποσπασματικά με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και χαμηλή χρηματοδότηση καθ’ όλα τα έτη λειτουργίας. Στη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη κατευθύνεται το 20% των δαπανών Υγείας, εν αντιθέσει με τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ που κατευθύνεται το 31%.

Στη χώρα μας η Νοσοκομειακή Περίθαλψη δεσμεύει το 47% των συνολικών δαπανών για την Υγεία έναντι 31% του αντίστοιχου Μ.Ο. των χωρών του ΟΟΣΑ.

Οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες παρότι αναπτύχθηκαν χωρίς σχεδιασμό και άναρχα πολλές φορές με πολιτικά, κομματικά κριτήρια προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στους πολίτες. Σώζουν ανθρώπινες ζωές ειδικά οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες που είναι αναπτυγμένες σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Την Άνοιξη του έτους 2014 από την προπροηγούμενη κυβέρνηση ψηφίστηκε ο Ν. 4238/2014 (ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2) με το οποίο οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, μεταφέρθηκαν στις Υγειονομικές Περιφέρειες για καλύτερο υποτίθεται συντονισμό. Πραγματικός λόγος ήταν οι Διαθεσιμότητες, οι απολύσεις πολυάριθμου προσωπικού και μέσω αξιολόγησης η σταδιακή συρρίκνωση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας για το λειτουργικό χάος που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας, η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει το γκρέμισμα.

Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της διάλυσης των Κέντρων Υγείας, ειδικά όσα είναι ανεπτυγμένα σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Οι πολίτες εξαιτίας αυτού αναζητούν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας στοιβαγμένοι Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων. Περιμένουν 8 ώρες στην αναμονή και 12 ώρες έως την εισαγωγή τους (εάν απαιτείται).

Σήμερα λειτουργούν 209 Κέντρα Υγείας εκ των οποίων 9 μόνο στα χαρτιά. Επίσης λειτουργούν 12 Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας. Σε 7.000 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν 3000 Ιατροί εκ των οποίων 2.000 είναι Αγροτικοί Ιατροί. Το ποσοστό κάλυψης σε Ειδικευμένους Ιατρούς είναι 20%. Στις 10.000 οργανικές θέσεις του προσωπικού πλην Ιατρών υπηρετούν 3.500 Επαγγελματίες Υγείας. Η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι 35%.

Επίσης σε αποσύνθεση βρίσκονται οι πρώην Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, καθότι κλείνουν η μία μετά την άλλη, λόγω των ελλείψεων Ειδικευμένων Ιατρών και άλλων Επαγγελματιών Υγείας. Είναι τριτοκοσμική η κατάσταση στη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.

Σε 30 Δήμους της Χώρας δεν υπάρχουν Ειδικευμένοι Ιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ). Σε 145 Δήμους δεν υπάρχει Καρδιολόγος, σε 115 Δήμους δεν υπάρχει Γυναικολόγος και 75 Δήμου δεν έχει Παιδίατρος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε Μονάδες Υγείας Π.Φ.Υ. ΣΕ πόλεις: Άργος δεν έχει Παιδίατρο. Καλαμάτα έχει μόνο ένα Παιδίατρο. Ξάνθη έχει μόνο έναν Γενικό Ιατρό. Δεν έχει Παιδίατρο, Καρδιολόγο, Οφθαλμίατρο, Γυναικολόγο, Ακτινολόγο. Αίγιο δεν έχει Καρδιολόγο. Δεν έχει Μικροβιολογικό Εργαστήριο. Καρδίτσα δεν έχει Καρδιολόγο, Γυναικολόγο. Ναύπλιο δεν έχει Ακτινολόγο, Παιδίατρο, Γυναικολόγο, Καρδιολόγο, Οφθαλμίατρο, Φυσικοθεραπευτή. Καβάλα έχει δύο Καρδιολόγους, έναν Παθολόγο, έναν Γενικό Ιατρό, ένα Μικροβιολόγο, έναν Ακτινολόγο και τέσσερις Οδοντιάτρους. Δεν έχει Παιδίατρος, Ορθοπεδικό, Οφθαλμίατρο, Γυναικολόγο. Δράμα έχει δύο οδοντιάτρους, ένα Μικροβιολόγο και έναν Ακτινολόγο. Δεν έχει Γενικό Ιατρό, Καρδιολόγο, Παθολόγο, Παιδίατρο, Γυναικολόγο, Οφθαλμίατρο. Κοζάνη δεν έχει Παιδίατρο, Γυναικολόγο, Οφθαλμίατρο, Ακτινολόγο. Λάρισα δεν έχει Οδοντίατρο.

Σέρρες δεν έχει Παιδίατρο. Κέρκυρα δεν έχει Παιδίατρο. Πρέβεζα δεν λειτουργεί Μικροβιολογικό Εργαστήριο.

Στους Οργανισμούς των Κέντρων Υγείας δεν προβλέπονται Καρδιολόγοι, Ορθοπεδικοί και άλλες ειδικότητες Ειδικευμένων Ιατρών. Πριν τα Μνημόνια καλύπτονταν από τα Νοσοκομεία με Ιατρούς βασικών ειδικοτήτων. Τώρα στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο προβλέπεται οι γιατροί των Κέντρων Υγείας να ενισχύουν στην εφημέρευση τα Νοσοκομεία. Οι Γενικοί Ιατροί των Κέντρων Υγείας κάνουν ήδη εφημερίες στα Νοσοκομεία.

Κέντρα Υγείας λειτουργούν με μία μόνο Νοσηλεύτρια, αν και απομακρυσμένα από τα Νοσοκομεία, αποκλεισμένα λόγω των καιρικών συνθηκών (π.χ. Ανδρίτσαινα). Κάθε ημέρα όλο και περισσότερα Κέντρα Υγείας κλείνουν το μεσημέρι και τα Σαββατοκύριακα λες και είναι τράπεζες. Όποιος αρρωστήσει απόγευμα – νύκτα ο Θεός βοηθός!!! Παράδειγμα στο Κ.Υ. Φραγκίστα που καλύπτει το Δυτικό Καρπενήσι, μιάμιση ώρα από το Νοσοκομείο, (εάν δεν είναι κλειστός ο δρόμος από χιόνια ή κατολισθήσεις) μένει κλειστό πολλές φορές λόγω έλλειψης Ιατρών και Ασθενοφόρων. Το εν’ λόγω Κέντρο Υγείας καλύπτει δύσβατες περιοχές σε ακτίνα 110 χιλιομέτρων. Γυναίκα 65 ετών με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα έφτασε ζωντανή στο Κέντρο Υγείας. Δυστυχώς το βρήκε κλειστό και κατέληξε στην πόρτα του Κέντρου Υγείας.

Αντιθέτως ήταν τυχερός νέος σε ηλικία ασθενής που προσήλθε με σοβαρή καρδιοπάθεια στο Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας πριν έξι μήνες και σώθηκε.

Το Κέντρο Υγείας έκλεινε 3 το μεσημέρι λόγω ελλείψεων προσωπικού. Ο ασθενής προσήλθε 3:30μ.μ. και ευτυχώς οι γιατροί και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας διαισθανόμενοι ότι το Κέντρο Υγείας δεν είναι τράπεζα, παραμένουν με δική τους πρωτοβουλία αρκετή ώρα μετά τις 3μ.μ.

Στον καρδιοπαθή που είχε υποτιμήσει την κατάστασή του και θα πήγαινε σπίτι του ένα ήταν κλειστό το Κέντρο Υγείας, παρασχέθηκε ιατρική φροντίδα και διεκομίσθει σε Νοσοκομείο της περιοχής.

Και πόσοι άλλοι ασθενείς δεν πέθαναν εξαιτίας των ελλείψεων ιατρών, νοσηλευτών στα Κέντρα Υγείας και λόγω διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ (Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Μαγνησία κ.α.).

Στα τρία νησιά των Σποράδων που βουλιάζουν από τουρισμό δεν υπάρχει ΕΚΑΒ. Δεν υπάρχει ασθενοφόρο. Οι διακομιδές γίνονται χωρίς σχέδιο. Στην τύχη. Αν είναι δυνατόν. Στη Σκόπελο, τη Σκιάθο και την Αλόννησο δεν υπάρχει στη κίνηση κανένα ασθενοφόρο.

Χωρίς Ασθενοφόρο είναι και τα Νησιά Μήλος, Κέα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Οινούσσες, Ψαρά, Κάρπαθος (δύο διασώστες), Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάσος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο, Ιθάκη, Παξοί.

Συνεχίζουν να κινδυνεύουν οι ζωές των Ασθενών εκτάκτων περιστατικών, αφενός από την έλλειψη Ειδικευμένων Ιατρών και αφετέρου από την ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ να καλύψει τις περιοχές (ειδικά τις δυσπρόσιτες). Χάνονται Ασθενείς από τις καθυστερήσεις στις διακομιδές προς τα Νοσοκομεία.

Η επιχορήγηση στους φορείς Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης για εφέτος είναι 92 εκατ. ευρώ. Πραγματικό χάος επικρατεί στη προμήθεια υλικών και φαρμάκων. Όχι μόνο από την έλλειψη κονδυλίων, αλλά και από τη διαχειριστική αδυναμία των Διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών να συντονίσουν, να διευθετήσουν την κατάσταση.

Αδυνατούν να προμηθευτούν γάντια, βαμβάκι, μάσκες οξυγόνου, κολάρα, συσκευές ορού, φλεβοκαθετήρες, ράμματα, επιδέσμους οροσυλλέκτες, γάζες, σύριγγες, φάρμακα, βενζίνη για τα οχήματα, πετρέλαιο για το καλοριφέρ. Δεν διαθέτουν καν χαρτί υγείας. Οι εργαζόμενοι Ιατροί και Νοσηλευτές συγκεντρώνουν χρήματα για να αγοράσουν χαρτί υγείας, γάντια, σύριγγες, βρύσες, λάμπες και επισκευάζουν μόνοι τους τεχνικές βλάβες. Δεν έχουν χρήματα να επισκευάσουν την θέρμανση, αν και το χειμώνα οι συνθήκες είναι απερίγραπτες. Συντηρούνται με εράνους και παροχές. Έρανοι γίνονται μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, συνεισφέρουν οι Δήμοι, ακόμη και οι εκκλησίες βγάζουν δίσκο κατά τις λειτουργίες για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας. Εκεί φτάσαμε με την κυβέρνηση των λαϊκιστών.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Η κυβέρνηση με το παρόν Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη υλοποιεί διατάξεις του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3 (Ν. 4336/2015) που προβλέπει οριοθέτηση των δυνατοτήτων του Δημοσίου τομέα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και κάλυψη της ζήτησης με ανάθεση σε ιδιωτικούς παρόχους.

Γι’ αυτό οι Διοικητές των ΥΠΕ ξεχύθηκαν ανά την χώρα και πραγματοποιούν συσκέψεις προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη και τους φορείς για καταργήσεις και συγχωνεύσεις Μονάδων πρώην ΕΟΠΥΥ, ενημερώνουν για ελλειμένες αποφάσεις κατάργησης της 24ωρης λειτουργίας πολλών Κέντρων Υγείας (πχ 6η ΥΠΕ).

Επιδιώκουν την ταυτοποίηση των λειτουργούντων Μονάδων σε νέα συρρικνωμένη βάση.

Κάποτε τα Κέντρα Υγείας υποδέχονταν γιατρούς από τα Νοσοκομεία για κάλυψη των υγειονομικών αναγκών.

Τώρα το Νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα στους Γιατρούς του ΕΣΥ των Κέντρων Υγείας να μετακινούνται για την κάλυψη αναγκών των Νοσοκομείων.

Το Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης χρηματοδοτείται εφέτος με 92 εκατ. ευρώ (ψίχουλα). Δεν φθάνουν ούτε για πετρέλαιο να κινηθούν τα ασθενοφόρα. Ούτε για αγορά χαρτιού υγείας στη κυριολεξία. Ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει και της Μιχαλούς. Με τι θα στηρίξει το σύστημα; Εφέτος λαμβάνει 200 εκατ. ευρώ λιγότερη χρηματοδότηση σε σχέση με πέρυσι. Από 525.500.000 πέρυσι εφέτος λαμβάνει 325.5000.000

Τα επί πλέον 800 εκατ. ευρώ που προέρχονται από την αύξηση της εισφοράς στους μισθούς και τις συντάξεις καταλήγουν στον ΕΦΚΑ για την πληρωμή των συντάξεων.

Πώς θα στηριχτεί οικονομικά το νέο σύστημα με τις παραπάνω χρηματοδοτήσεις;

Το νέο σύστημα με το προτεινόμενο Νομοσχέδιο είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένο.

Θα ασκείται από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ οι οποίοι θα αμείβονται ανά πράξη από τον ΕΟΠΥΥ υποτίθεται όπως σήμερα. Στην πραγματικότητα από τις τσέπες των πολιτών.

Μέχρι τώρα διεξάγονταν Δημόσιος διάλογος για γιατρούς πλήρους ή πλήρως και αποκλειστικής απασχόλησης στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Τώρα θεσμοθετείται η ανάθεση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης σε ιδιώτες γιατρούς (συμβεβλημένοι ή μη με τον ΕΟΠΥΥ).

Τα ιατρεία των Ιδιωτικών Ιατρών μετατρέπονται σε Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας (Τ.Ο.Μ.Υ.). Για την στελέχωση θα προσληφθούν Επαγγελματίες Υγείας με ελαστικές μορφές απασχόλησης ή με κοινοτικά κονδύλια.

Το κόστος θα μετακυλίεται στις τσέπες των ασφαλισμένων, αφού τα βιβλιάρια ασθένειας παίζουν διακοσμητικό ρόλο.

Στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης θα υπηρετούν ιατροί πολλών ταχυτήτων. Μόνιμοι του ΕΣΥ, Επικουρικοί, Μπλοκάκια, Ιδιώτες, συμβεβλημένοι του ΕΟΠΥΥ. Επίσης θα υπηρετούν λίγοι μόνιμοι Νοσηλευτές και άλλοι Επαγγελματίες Υγείας και κυρίες εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Τη λύση θα καλούνται να δίνουν πάλι τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των εφημερευόντων Νοσοκομείων. Στοιβαγμένοι οι ασθενείς και οι συνοδοί περιμένοντας 8 ώρες στην αναμονή για εξέταση.

Όλος ο σχεδιασμός θα μείνει στα χαρτιά. Θα έχουμε την μετονομασία πολλών Πολυδυναμικών, Περιφερειακών Ιατρείων και Μονάδων Υγείας πρώην ΕΟΠΥΥ σε Τ.Ο.Μ.Υ.

Θα υπάρξει κατάργηση – συγχώνευση – συρρίκνωση των ωραρίων λειτουργίας των Κέντρων Υγείας, με πολιτική στόχευση την περαιτέρω συρρίκνωση των δαπανών και της μετακύλισης του κόστους της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στους πολίτες.

Ποια είναι η λύση;

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΕΔΗΝ

Πολιτικές πρωτοβουλίες αποδοχής από το κράτος και τους Επαγγελματίες υγείας της κορυφαίας επιλογής την πρώτη επαφή του ασθενούς με το ΕΣΥ στη διαχείριση της νόσου, τον οικογενειακό γενικό γιατρό της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Λειτουργία Δημοσίου Επαρκούς ολοκληρωμένου δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες οριοθετημένου πληθυσμού αναφοράς σε Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Υπηρεσίες στην κατεύθυνση της Διακήρυξης της Alma – Ata του ΠΟΥ για την στρατηγική υγείας για όλους με βάση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Δημόσια Υγείας σε μία σύγχρονη τεχνολογική και προηγμένη εκδοχή.

Στελέχωση με μόνιμους ιατρούς, Νοσηλευτές και άλλους Επαγγελματίες υγείας. Η αμοιβή υπαγμένη στα θεσμοθετημένα μισθολόγια.

Πλήρης κάλυψη των λειτουργικών δαπανών με επαρκή χρηματοδότηση.

Διασφάλιση της 24ωρης λειτουργίας των Κέντρων Υγείας και της ολοήμερης λειτουργίας των Μονάδων Υγείας πρώην ΕΟΠΥΥ. Βελτίωση κατά πολύ της επιχειρησιακής ικανότητας του ΕΚΑΒ.

Έτσι θα αποσυμφωρηθούν τα ΤΕΠ των Νοσοκομείων και θα αντιστραφούν οι ουρές της ντροπής.

ΑΡΘΡΟ 66

Κάποτε όταν ήταν στην αντιπολίτευση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν την ΕΣΑΝ Α.Ε. που της ανατίθεται η κοστολόγηση και η πώληση των υπηρεσιών υγείας, η Δημοσιονομική διαχείριση των Νοσοκομείων, η ευθύνη κατανομής στα Νοσοκομεία των πόρων που προέρχονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ για το ΕΣΥ.

Τώρα που είναι στη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΖΩΗΣ με αλλαγή του ονόματος σε Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών Ανώνυμη Εταιρεία. Από την 1 Ιουλίου 2018 αναλαμβάνει αποκλειστικά την κοστολόγηση, την πώληση των υπηρεσιών υγείας και την δημοσιονομική διαχείριση των Νοσοκομείων.

Επειδή η εν λόγω Ανώνυμη Εταιρεία αποφασίζει την τιμολογιακή πολιτική και των ιδιωτικών Νοσοκομείων είναι βέβαιο ότι σε επόμενη αξιολόγηση με την ΤΡΟΪΚΑ θα αποφασισθεί να μετατραπεί σε πολυμετοχική εταιρεία με συμμετοχή και των επιχειρηματιών της υγείας. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει τη ρήξη με την ΤΡΟΪΚΑ, τη στιγμή που δεν το έπραξε για τις συντάξεις, τους μισθούς και το αφορολόγητο.

ΑΡΘΡΟ 44

Η κυβέρνηση ελαστικοποιεί περεταίρω τις εργασιακές σχέσεις και επιβεβαιώνει τις μεγάλες ελλείψεις των Νοσοκομείων με την δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού με μπλοκάκι. Πέραν αυτού φορτώνει με άλλο ένα κόστος τους αναιμικούς προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων (οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων πληρώνουν και το Επικουρικό προσωπικό, τις πρόσθετες αμοιβές κ.α.) . Πως να είναι σε θέση να διαθέσουν 300 ευρώ να φτιάξουν τον Αξονικό.

ΑΡΘΡΟ 29

Η αποσυμφόρηση των ΤΕΠ δεν επιτυγχάνεται επικοινωνιακά με την σύσταση θέσεων ιατρών στα Νοσοκομεία αλλά με προσλήψεις μονίμων ιατρών του ΕΣΥ βασικών ειδικοτήτων.

ΑΡΘΡΟ 28

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για το Νοσοκομείο Σαντορίνης, το οποίο λειτουργεί ως Κέντρο Διακομιδών λόγω έλλειψης ιατρών. Εξάλλου υπεβλήθη Υπόμνημα από τους ιατρούς του Νοσοκομείου Σαντορίνης προς την Εισαγγελία Νάξου που καταγγέλλουν τις επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας και εργασίας. 50 εργαζόμενοι ζουν στο κοινόβιο του Κέντρου Υγείας.

ΑΡΘΡΟ 27

Ο Αν. Υπουργός Υγείας το παίζει τσάμπα μάγκας με την ίδρυση του Νοσοκομείου Καρπάθου ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Κάποιο λάκκο έχει η φάβα.

Η κυβέρνηση αρνείται να επαναφέρει την νομική αυτοτέλεια σε 35 Νοσοκομεία. Αρνείται την Νομική αυτοτέλεια του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου που αποψιλώνεται από γιατρούς και Νοσηλευτές προς το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και οι κάτοικοι αναζητούν υπηρεσίες υγείας στο Νοσοκομείο Αδριανούπολης της Τουρκίας.

Σύσσωμοι οι φορείς, η εκκλησία, οι εργαζόμενοι έχουν ξεσηκωθεί.

Πως την έπιασε η πρεμούρα να φτιάξει νέο Νοσοκομείο στην Κάρπαθο;

Ο κος Καμένος και η κυβέρνηση ετοιμάζονται για την μεταφορά της Νατοϊκής βάσης της Σούδας, στην Κάρπαθο. Οι Αμερικανοί θέλουν Νοσοκομείο. Δεν παίζουν με την υγεία των στρατιωτών τους.

Ο κος Καμένος είπε στους Αμερικανούς ότι η Κάρπαθος είναι έτοιμη να υποδεχθεί τη βάση και μάλιστα με νέο Νοσοκομείο.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 65 ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

1. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΟΥ: Υπηρετούν ένας Γιατρός Γενικής Ιατρικής, ένας Παθολόγος, ένας Καρδιολόγος, μία Παιδίατρος η οποία εκτελεί χρέη Διευθύντριας Κέντρου Υγείας και δύο Οδοντίατροι. Λόγω των ελλείψεων σε Ιατρικές ειδικότητες δεν βγαίνουν οι εφημερίες.

2. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΙΟΥ: Υπηρετούν ένας Παιδίατρος, ένας Ορθοπεδικός Επικουρικός, 3 Αγροτικοί Ιατροί, ένας Γενικής Ιατρικής που εκτελεί χρέη Διευθυντή. Μόνο δύο Νοσηλευτές και μία Μαία. Δεν βγαίνουν οι εφημερίες.

3. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝΟΥ: Υπηρετεί ένας Παθολόγος, ένας Παιδίατρος, ένας Καρδιολόγος και ένας Οδοντίατρος.

ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

Μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού και κλινών των Κέντρων Υγείας του Ν. Λέσβου. Μεγάλη η αύξηση της ζήτησης λόγω των προσφύγων και των μεταναστών. Κινδυνεύουν ζωές ασθενών, λόγω έλλειψης Ιατρών, προσωπικού και ανυπαρξία ΕΚΑΒ.

4. Κ.Υ. ΚΑΛΛΟΝΗΣ: 40 χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Δεν υπάρχουν Φύλακες κτιρίου, Παιδίατρος, Μικροβιολόγος, Ακτινολόγος.

5. Κ.Υ. ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ: 48 χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Δεν υπάρχουν Πληρώματα Ασθενοφόρου, Φύλακες κτιρίου, Τραυματιοφορείς, Παιδίατρος, Γιατρός Γενικής Ιατρικής.

6. Κ.Υ. ΑΝΤΙΣΣΑΣ: 73 χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Δεν υπάρχουν Νοσηλεύτριες, Οδοντίατρος, Γενικός Ιατρός, Μαία, Παιδίατρος.

7. Κ.Υ. ΠΟΛΥΧΝΙΤΟΥ: 32 χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Δεν υπάρχουν Πληρώματα Ασθενοφόρου, Νοσηλεύτριες, Χειριστές Ακτινολογικού, Γενικοί Ιατροί. Σημείωση, για την κάλυψη των εφημερίων σε Κέντρο Υγείας Πολυχνίτου όπως και το τελευταίο διάστημα στο Κέντρο Υγείας Άντισσας μετακινούνται γιατροί από άλλα Κέντρα Υγείας και ιδιαίτερα από Κέντρο Υγείας Καλλονής.Οι ακάλυπτες βάρδιες σε πληρώματα ασθενοφόρου ιδιαίτερα σε Κέντρα Υγείας Πολυχνίτου και Πλωμαρίου κάθε μήνα ξεπερνούν τις 30.Καθαρίστριες έχουν προσληφθεί σε όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού αλλά είναι πέντε μήνες απλήρωτες.

8. ΚΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ : Δεν υπηρετεί Παιδίατρος , Οδοντίατρος απόσταση από Λάρισα 45 χιλ πληθυσμός κάλυψης 40000 περίπου ,υπάρχει 24ωρη κάλυψη από ΕΚΑΒ.

9. ΚΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ : Δεν υπηρετεί Παιδίατρος , Οδοντίατρος , Ακτινολόγος , κλειστό το ακτινολογικό εργαστήριο, δεν υπηρετούν Μαίες πληθυσμός κάλυψης 25000 χιλ περίπου, δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο, η κάλυψη γίνεται από την Λάρισα απόσταση 45 χιλ, η από ένα ενδιάμεσο σταθμό απόσταση 22,5 χιλ .

10. ΚΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ : Δεν υπηρετεί Οδοντίατρος, πληθυσμός κάλυψης 25000 χιλ, δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο η κάλυψη γίνεται από την Λάρισα απόσταση 17χιλ .

11. ΚΥ ΑΓΙΑΣ : Δεν υπηρετεί Οδοντίατρος, δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο η κάλυψη γίνεται από την Λάρισα απόσταση 36χιλ ,πληθυσμός κάλυψης 13500χιλ .

12. ΚΥ ΓΟΝΩΝ: Δεν υπηρετούν Ακτινολόγος, Μικροβιολόγος, Οδοντίατρος, δεν διαθέτει ασθενοφόρο ούτε πληρώματα, η όποια κάλυψη γίνεται από το ΕΚΑΒ που σταθμεύει σε άλλο χώρο εκτός Κέντρου Υγείας και σε απόσταση 7 χιλ περίπου, πληθυσμός κάλυψης 20000 περίπου.

13. Κ.Υ. ΙΣΤΙΑΙΑ: Υπηρετούν 21 λοιπό προσωπικό κενές 20 θέσεις. Υπάρχει ένας οδηγός που μπαίνει στο πρόγραμμα του ΕΚΑΒ. Λείπουν 10 αγροτικοί και 5 επιμελητές ιατροί. Η απόσταση από το Νοσοκομείο είναι περίπου 2 ώρες.

14. Κ.Υ. ΜΑΝΤΟΥΔΙ: Υπηρετούν 18 λοιπό προσωπικό κενές 19 θέσεις. Υπηρετούν 2 μόνιμοι ιατροί και 16 κενές θέσεις. Αγροτικοί υπηρετούν 4 κενές, 8 ελλιπής φύλαξη και καθαριότητα. Η απόσταση από το Νοσοκομείο είναι περίπου 1 ώρα.

15. Κ.Υ. ΨΑΧΝΑ: Υπηρετούν 15 λοιπό προσωπικό, κενές 30 θέσεις. Οι ιατροί πηγαίνουν για εφημερίες στο Νοσοκομείο και δημιουργούν πρόβλημα στα ψαχνά και στις γύρω περιοχές, (20.000 πληθυσμός) και να σημειωθεί ότι στα ψαχνά στεγάζονται τα Τ.Ε.Ι. Το Μικροβιολογικό είναι κλειστό εδώ και 5 χρόνια. Δεν υπάρχουν οδηγοί και ασθενοφόρο.

16. Κ.Υ. ΑΛΙΒΕΡΙ: Υπηρετούν 24 λοιπό προσωπικό, κενές 28 θέσεις. 3 Ιατροί στελεχώνουν το Κ.Υ. λείπουν 10. Οι δύο οδηγοί δεν καλύπτουν όλες τις βάρδιες, ούτε ο ένας τραυματιοφορέας και ο ένας φύλακας. Ελλιπής καθαριότητα. Η απόσταση από το Νοσοκομείο είναι περίπου 50 λεπτά.

17. Κ.Υ. ΙΤΕΑ: Με απόφαση του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ εδώ και ενάμιση χρόνο, δεν εφημερεύει το Κέντρο Υγείας μετά τις τρεις το μεσημέρι, ενώ εφημέρευε για τριάντα χρόνια.

18. Κ.Υ. ΛΙΔΟΡΙΚΙ: Υπηρετούν 6 λοιπό προσωπικό, κενές 6 θέσεις. Υπάρχει μόνο ένας παθολόγος και ένας οδοντίατρος. Η απόσταση από το Νοσοκομείο είναι περίπου 1 ώρα.

19. Κ.Υ. ΣΤΥΛΙΔΑ: Υπηρετούν 29 εργαζόμενοι μαζί με τα 7 αγροτικά ιατρεία, λείπουν 21. Το ακτινολογικό είναι κλειστό εδώ και πέντε χρόνια. Δεν υπάρχουν φύλακες, η καθαριότητα είναι ελλιπής, δεν υπάρχει συντηρητής, το κτίριο είναι κακοσυντηρημένο και η υλικοτεχνική υποδομή είναι ελλιπής.

20. Κ.Υ. ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ: Το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό είναι κλειστά. Οι τρεις οδηγοί δεν καλύπτουν όλες τις βάρδιες. Η απόσταση από το Νοσοκομείο είναι περίπου 1 1/2 ώρα εάν είναι ο δρόμος ανοιχτός. Πέθανε γυναίκα με καρδιοπάθεια η οποία μεταφέρθηκε ζωντανή στο Κέντρο Υγείας, που ήταν κλειστό.

21. Κ.Υ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ: Μεγάλη η επισκεψιμότητα του Κ.Υ. Μετσόβου σε μια περιοχή κάλυψης 10 χιλιάδων κατοίκων και ιδιαίτερα τον χειμώνα ο τουρισμός ανεβάζει τον αριθμό αυτό κατά 5 χιλιάδες. Μεγάλο πρόβλημα αφορά τους οδηγούς ασθενοφόρων. Υπηρετούν μόλις (2) και δεν επαρκούν για να βγουν οι βάρδιες του ασθενοφόρου. Έτσι για δύο μέρες και πλέον δεν υπάρχει κάλυψη από ασθενοφόρο. Καλύπτει το ΕΚΑΒ, αλλά η απόσταση είναι σαράντα λεπτά από τα Ιωάννινα, αν προλάβει βέβαια!!!!Έλλειψη σε μηχανήματα μέτρησης και πήξης του αίματος. Χωρίς αντιδραστήρια και πολλά μηχανήματα παλιά που χρήζουν αντικατάσταση. Μεγάλη έλλειψη σε Ιατρικές ειδικότητες. Δεν υπάρχει Ορθοπεδικός, χειρουργός, γυναικολόγος, καρδιολόγος. Το νοσηλευτικό προσωπικό (4) άτομα δεν επαρκούν για την καθημερινή κάλυψη.

22. Κ.Υ.ΒΟΥΤΣΑΡΑ: Μεγάλο πρόβλημα είναι η επικοινωνία με την 6η ΥΠΕ για τα καθημερινά προβλήματα του Κ.Υ.. Έλλειψη Ιατρών και έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Παντελής έλλειψη υλικών, κυρίως μάσκες οξυγόνου, κολάρα, συσκευές ορών, φλεβοκαθετήρες, ράμματα, ουροκαθετήρες, επίδεσμοι κλπ. Οι πολίτες και διάφορα φιλανθρωπικά σωματεία αγοράζουν υλικά και τα δίνουν στο Κ.Υ., το δικό τους Κ.Υ

23. Κ.Υ. ΚΟΝΙΤΣΑΣ: Η πλήρη αποτελμάτωση του Κ.Υ. εξαιτίας της περικοπής πόρων και πρόσθετες λειτουργικές δυσκολίες λόγο της διοικητικής μεταφοράς στην 6η ΥΠΕ που εδρεύει στην Πάτρα. Πριν ένα περίπου χρόνο συστήθηκε «επιτροπή πρωτοβουλίας» μετά από ενημερωτική συνάντηση των κατοίκων της περιοχής, του Δήμου και της εκκλησίας, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών, είτε σε αναλώσιμα είδη, είτε θέρμανση, είτε άλλες επείγουσες υποχρεώσεις. Έλλειψη σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, σε οδηγούς ασθενοφόρων. Πιστώσεις με το σταγονόμετρο και με τεράστια καθυστέρηση. Οι ασθενείς αναγκάζονται να προμηθεύονται μόνοι τους τα αναλώσιμα.

24. Κ.Υ. ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ: Το Κ.Υ. βρίσκεται σε παραμεθόρια περιοχή κοντά στα Αλβανικά σύνορα καλύπτοντας 90 χωριά. Έχει αποκατασταθεί η μεγάλη έλλειψη αναλώσιμων υλικών, χωρίς βέβαια να μην υπάρχουν ελλείψεις. Ιδιωτική εταιρία καθαρισμού η οποία διαθέτει (1) άτομο για τρεις φορές την εβδομάδα από (4) ώρες. Αντιλαμβάνεται κανείς πως δεν μπορεί να διατηρηθούν 750 τετραγωνικά σε καλή κατάσταση. Τις επόμενες ημέρες θα προσληφθεί (1) καθαρίστρια για οχτώ μήνες Τρείς Γενικοί ιατροί και μία ιατρός Ιατρικής Βιοπαθολογίας, η οποία είναι και Διευθύντρια του Κ.Υ. και υπεύθυνη για την λειτουργία του Μικροβιολογικού. Δεν υπάρχουν άλλες ειδικότητες στο Κ.Υ. Τις εφημερίες καλύπτουν ιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία και αγροτικοί και από το νοσοκομείο Γ΄ΧΑΤΖΗΚΏΣΤΑ διαφόρων ειδικοτήτων. Οι οδηγοί ασθενοφόρων είναι (3) και αφήνει ακάλυπτες βάρδιες με αποτέλεσμα να καλύπτεται από το ΕΚΑΒ στα Δολιανά σε απόσταση 20 λεπτών και χωρίς συνοδεία. Τα κατεστραμμένα λάστιχα του ασθενοφόρου που είχαμε αναδείξει έχουν αντικατασταθεί. Καλύπτει έναν πληθυσμό που προσεγγίζει τις 10.000, καθημερινά εξυπηρετούνται λίγο κάτω από 100 πολίτες και τους καλοκαιρινούς μήνες τους ανεβάζει πάνω από 100. Δύσκολη η επικοινωνία με 6η ΥΠΕ.

25. Κ.Υ. ΑΡΤΑΣ: Ο νομός Άρτας έχει ανεπτυγμένα (3) Κ.Υ.,ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΙΟΥ, ΑΝΩ ΚΑΛΕΝΤΙΝΗΣ και ΑΓΝΑΝΤΩΝ. Από τις 90 βάρδιες που πρέπει για να καλύπτουν οι οδηγοί των ασθενοφόρων καλύπτονται οι μισές. Κάθε έκτακτο περιστατικό αυτές τις ώρες θα πρέπει να περιμένει το ΕΚΑΒ από την Άρτα. Εφημερεύουν με έναν ιατρό. Αν υπάρχει διακομιδή και χρειαστεί συνοδεία ιατρού το Κ.Υ κλείνει έως ότου επιστρέψει. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες (π.χ. από ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΙ – ΑΡΤΑ 60 χιλιόμετρα) Το οδικό δίκτυο στα χωριά απαρχαιωμένο και ο χειμώνας βαρύς, με αποτέλεσμα η διακομιδή να γίνεται δύσκολη και χρονοβόρα.

26. Κ.Υ. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ – Ν.ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: Έλλειψη αναλώσιμων υλικών. Στο μικροβιολογικό εργαστήριο δεν υπάρχουν αναλυτές, τα δείγματα των αιμοληψιών (για ελάχιστες εξετάσεις) μεταφέρονται σε νοσοκομείο και τα αποτελέσματα δίνονται στους ασθενείς μετά 2-3 ημέρες. 1 παρασκευάστρια, μόνο πρωί, 1 χειριστής του ακτινολογικού, 2 υπάλληλοι ΚΥ- πλήρωμα ασθενοφόρου που δεν καλύπτουν όλες τις βάρδιες και τις ημέρες του μήνα. Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για βενζίνη για το ασθενοφόρο. Το προσωπικό με δικά του χρήματα αντικαθιστά λάμπες, βρύσες κλπ. Πολύ μειωμένη χρηματοδότηση, θέρμανση υπάρχει ανά περιόδους λόγω μη τροφοδότησης πετρελαίου. Τεχνική υποστήριξη δεν υπάρχει, ούτε κονδύλια για να επισκευασθούν οι μεγάλες ζημιές από την πρόσφατη πλημμύρα.

27. Κ.Υ. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ :Έλλειψη προσωπικού και υλικών. Ακτινογραφίες γίνονται ,αλλά για διάγνωση οι ασθενείς πηγαίνουν σε ιδιώτη γιατρό. Δεν υπάρχει Μαία, Παιδίατρος και χρηματοδότηση για τεχνική υποστήριξη, (από την είσοδο των ασθενών εισέρχονται όμβρια νερά, προς το υπόγειο). Το προσωπικό με δικά του χρήματα αντικαθιστά λάμπες, βρύσες κλπ .Απαρχαιωμένη καταγραφή ασθενών και στοιχείων λόγω έλλειψης μηχανογράφησης και υπολογιστών. Δεν υπάρχει προσωπικό φύλαξης.

28. Κ.Υ. ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 0 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ. 1 Διοικητικός υπάλληλος μετακινήθηκε από τον Δήμο για να καλύψει κάποιες επείγουσες ανάγκες. Μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και υλικών. Δεν υπάρχει προσωπικό φύλαξης Το πλήρωμα ασθενοφόρου (2) δεν καλύπτει τις βάρδιες και όλες τις ημέρες.

29. Κ.Υ. ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ : Μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και φύλαξης. Δεν υπάρχουν παιδίατρος, αντιδραστήρια για το μικροβιολογικό, υλικά (υγειονομικό, αναλώσιμο). Το πλήρωμα ασθενοφόρου δεν καλύπτει τις βάρδιες

30. Κ.Υ. ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Έλλειψη ΦΥΛΑΞΗΣ ειδικά με τα επεισόδια της περιοχής σχετικά με τα μεταλλεία χρυσού. Πλήρωμα ασθενοφόρου 1 υπάλληλος Κ.Υγ . Παιδίατρος δεν υπάρχει, πηγαίνει δύο φορές παιδίατρος τη βδομάδα από το νοσοκομείο Πολυγύρου. Χειρίστρια ακτινολογικού δεν υπάρχει γι΄ αυτό δε λειτουργεί το ακτινολογικό, ενώ το κ. υγείας είναι σε ορεινό τουριστικό προορισμό. Συντήρηση δε γίνεται, δεν υπάρχει τεχνικός και χρηματοδότηση.

31. Κ.Υ. ΖΙΧΝΗΣ ΣΕΡΡΩΝ: χωρίς Πλήρωμα ασθενοφόρου, χωρίς αντιδραστήρια (ελάχιστα βιοχημικά γίνονται μόνο Παρασκευή πρωί) ,το ακτινολογικό υπολειτουργεί. Δεν υπάρχει παιδίατρος.

32. Κ.Υ. ΝΙΓΡΙΤΑΣ ΣΕΡΡΩΝ : Δεν υπάρχει παιδίατρος, το μ/β λειτουργεί μόνο το πρωί ,μόνο με παρασκευαστή ,όπως και το ακτινολογικό μόνο με χειριστή. Μειωμένη χρηματοδότηση Θέρμανση έχει κατά διαστήματα.

33. Κ.Υ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ: Τέσσερις εργαζόμενοι κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων καλύπτουν ακτίνα 100 χιλιομέτρων σε μία ημερήσια βάρδια, οι υπόλοιπες βάρδιες καλύπτονται από το ΕΚΑΒ που έχει έδρα στην πόλη της Καβάλας. Τα εργαστήρια, Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό, υπολειτουργούν, στο μεν Ακτινολογικό ο γιατρός παραβρίσκεται μία φορά την εβδομάδα, στο δε Μικροβιολογικό δεν υπάρχει γιατρός!

34. Κ.Υ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ: Δύο εργαζόμενοι κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων καλύπτουν ακτίνα 100 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 50 χιλιόμετρα αφορούν σε ορεινό, δύσβατο όγκο της περιοχής του πρώην Δήμου Ορεινού, σε μία βάρδια, τις υπόλοιπες καλύπτει το ΕΚΑΒ που έχει έδρα στην πόλη της Καβάλας. Τα εργαστήρια, Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό, υπολειτουργούν, η παρουσία του Ακτινολόγου είναι μία φορά την εβδομάδα. Παιδίατρος μία φορά την εβδομάδα. Προμήθεια υλικών με πολύ μεγάλη δυσκολία. Κρίθηκε αναγκαίο πολλές φορές το Σωματείο Εργαζομένων να συνδράμει με χρήματα του ταμείου του στην προμήθεια γαζών, ελαστικών επιδέσμων, οινοπνεύματα.

35. Κ.Υ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ και ΔΙΚΑΙΩΝ Ν.ΕΒΡΟΥ: Ακριτικά Κ.Υ επιφορτισμένα με την υποδοχή μεταναστών. Έλλειψη υλικών και λειτουργία με δωρεές και χορηγίες, το Σωματείο εργαζομένων κάλυπτε από το ταμείο του το κόστος των υλικών καθαριότητας. Οι μεταφορές ασθενών προς τα νοσοκομεία πραγματοποιούνται από το Παράρτημα του ΕΚΑΒ στο οποίο υπάρχουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού.

36. Κ.Υ ΣΑΠΩΝ και ΙΑΣΜΟΥ Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ: Μεγάλη έλλειψη προσωπικού, κυκλικό ωράριο εκτελούν μόλις πέντε εργαζόμενοι !Έλλειψη υλικών.

37. ΒΟΡΕΙΟ ΠΗΛΙΟ Κ.Υ. ΖΑΓΟΡΑΣ (ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ): απέχει 1 ώρα έως το Νοσοκομείο του Βόλου. Δεν γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις. Εάν κάποιος αντιμετωπίσει καρδιολογικό πρόβλημα σώζεται από τύχη. Δεν υπάρχει Παιδίατρος. Δεν υπάρχει Οδοντίατρος. 5 γενικής ιατρικής και όλα τα Π.Ι. σε καλή κάλυψη με αγροτικούς. Δεν υπάρχει Τεχνική Υποστήριξη.

38. ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ Κ.Υ. ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ (ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ): Δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες με Ασθενοφόρο. Παρ’ ότι η απόσταση φθάνει τη μία ώρα από το Νοσοκομείο του Βόλου. Δεν γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις. Δεν υπάρχει οδοντίατρος. Τεχνική Υποστήριξη μέσω Δήμων.

39. Κ.Υ. ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ: Δεν έχουν Παιδίατρο. Δεν γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις. Δεν υπάρχει Οδοντίατρος. Ακάλυπτες βάρδιες με Ασθενοφόρα.(2 ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΛΥΜΜΕΝΕΣ)

40. Κ.Υ. ΣΚΙΑΘΟΥ: Μεγάλες ελλείψεις σε ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ( 2 θέσεις Νοσηλευτριών σε διαδικασία απόσπασης) + 2 ΟΑΕΔ. (Αυτή τη στιγμή είναι οκ.) 2 ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΔΕ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ. Δεν υπάρχει Οδοντίατρος. Γίνονται μόνο βιοχημικές εξετάσεις.

41. Κ.Υ. ΣΚΟΠΕΛΟΥ: Σίγουρα ενίσχυση με 1 γενικό ιατρό.

42. Π.Π.Ι. ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ: Έλλειψη 1 Γ. Ιατρικής .Οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες. Αυτή τη στιγμή εργάζονται 2 αγροτικοί+ 1νοσηλεύτρια με μετακίνηση +1 χειρίστρια ακτινολογικού+ 1 οδηγός –πλήρωμα ασθενοφόρου

43. Κ.Υ. ΑΛΜΥΡΟΥ: Ακάλυπτη η απογευματινή βάρδια από Ασθενοφόρο.(με πολλές παρεμβάσεις για να καλυφθεί από Δήμαρχο, Σωματείο κ.λ.π) Δεν έχει Παιδίατρο. Γίνονται μόνο βιοχημικές εξετάσεις. Όπου δεν υπάρχουν τεχνικοί την τεχνική υποστήριξη αναλαμβάνουν οι Δήμοι. Η παραλαβή υλικών και άλλα θέματα τεχνικής φύσης έχουν ομαλοποιηθεί…

44. Κ.Υ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ: Λειτουργεί με έναν γενικό ιατρό. Μια νοσηλεύτρια και μία Μαία που καλύπτουν μόνον την Απογευματινή και την Νυκτερινή βάρδια. Το Πρωί είναι μόνον ο Γιατρός με τον Θυρωρό που κάνει όλες τις δουλειές. Οι 4 οδηγοί μαζί με τούς 2 των Καλαβρύτων, που τούς οφείλονται οι άδειες του 2016 και αρκετά repo αι στον πιο πρόθυμο απ’ όλους οφείλονται 219 REPO, βγάζουν κοινό πρόγραμμα που δεν καλύπτει όλες τις βάρδιες. Για τις ακάλυπτες ζητούν βοήθεια από Αίγιο ακόμη και από Πάτρα, βοήθεια που για να φθάσει στα χωριά τις Κλειτουρίας χρειάζεται πάνω από 2 ώρες αναμονή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα και το άγχος των καλαβρυτινών είναι ότι πολλά άτομα Ιατροί μετακινούνται στο Αίγιο για την κάλυψη των εκεί αναγκών αφήνοντας αυτήν την μεγάλη περιοχή των καλαβρύτων στο έλεος του θεού.

45. Γ.Ν. – Κ.Υ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (ΧΙΟΝΟΔΡΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ): Εφημερεύει με έναν ειδικευμένο ιατρό και έναν ειδικευόμενο και μια νοσηλεύτρια. Δεν έχει ορθοπεδικό, παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση και ιδιαιτέρως την ιδιομορφία της περιοχής (45 χωριά που φιλοξενούν πάρα πολλούς κατοίκους την καλοκαιρινή περίοδο λόγω αδειών-διακοπών κλπ ιδιαιτερότητες, συχνοί πάγοι και χιόνια τον χειμώνα). Δεν έχουν αντιδραστήρια για να κάνουν εξετάσεις. Ούτε τροπονίνη για διάγνωση του εμφράγματος κλπ. Το ασθενοφόρο με τούς δύο οδηγούς δεν καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής, ανάγκες που καλύπτονται από την Κλειτορία (εάν έχει) ειδάλλως από Αίγιο και Πάτρα. Όταν χρειαστεί στα Καλάβρυτα η θα κληθεί είτε το μοναδικό της Κλειτορίας (φεύγοντας θα αφήσει αρκετά μεγάλη και δύσβατη περιοχή ακάλυπτη) το οποίο θα φθάσει για την παραλαβή του περιστατικού μετά από 1 ώρα. Το ίδιο εάν κληθεί από την Ακράτα.

46. Κ.Υ. ΑΝΩΓΕΙΩΝ: Ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Ελλείψεις στον εργαστηριακό τομέα, όπου δεν καλύπτεται από μικροβιολόγο. Ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή. Η επισκεψιμότητα κατά μέσο όρο είναι 100 άτομα την ημέρα. Τα ασθενοφόρα που διαθέτει δεν καλύπτουν όλες τις βάρδιες λόγω έλλειψης οδηγών.

47. Κ.Υ. ΜΟΙΡΩΝ: Απευθύνεται σε έναν πληθυσμό 55 με 60 χιλιάδες ατόμων. Ελλείψεις σε ιατρική υπηρεσία η οποία πρέπει να καλύψει τα περιφερειακά αγροτικά ιατρεία και το πολυδύναμο ιατρείο του Τυμπακίου. Η επισκεψιμότητα κατά μέσο όρο είναι 100 με 120 άτομα την ημέρα και κατά μέσο όρο έχει 5 διακομιδές το 24ωρο. Τις διακομιδές τις συνοδεύει ιατρός του κέντρου υγείας. Δεν υπάρχει ακτινολόγος ιατρός και η μία τεχνολόγος που διαθέτει το κέντρο Υγείας, όταν απουσιάζει, οι ασθενείς απευθύνονται στο νοσοκομείο του Ηρακλείου ή στον ιδιωτικό τομέα για να εξυπηρετηθούν. Το μικροβιολογικό εργαστήριο καλύπτεται από μία παρασκευάστρια και μία βιοχημικό. Μικροβιολόγος δεν υπάρχει και όταν η παρασκευάστρια απουσιάζει καλύπτεται από νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχει ένας καρδιολόγος αλλά το κέντρο Υγείας δεν διαθέτει υπέρηχο. Το γραφείο κίνησης διαθέτει μόνο με τρεις εργαζόμενους που πρέπει να καλύψουν κυκλικό ωράριο. Ελλιπής υλικοτεχνικός εξοπλισμός, κυρίως υπολογιστών. Νέος βιοϊατρικός εξοπλισμός γίνεται με δωρεές.

48. Κ.Υ. ΒΑΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ: Από τους 10 ιατρούς, υπηρετούν οι 6. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν με τη διακομιδή των ασθενών. Διαθέτει δύο οδηγούς και δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Σε περίπτωση διακομιδής συνοδεύει ιατρός του κέντρου Υγείας. η επισκεψιμότητα είναι γύρω στα 80 άτομα ημερησίως. Ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στον εργαστηριακό τομέα.

49. Κ.Υ. ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ: Ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, κυρίως υπολογιστών. Κτιριακά προβλήματα. Επισκεψιμότητα 100 άτομα ημερησίως. Δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες για την εξυπηρέτηση διακομιδών.

50. Κ.Υ. ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ: Ελλείψεις σε προσωπικό. Το γραφείο κίνησης είναι στελεχωμένο με 1 άτομο. Τεχνολόγος ακτινολόγος δεν υπάρχει. Δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες για την εξυπηρέτηση διακομιδών. Επισκεψιμότητα 120 άτομα ημερησίως.

51. Κ.Υ. ΤΖΕΡΜΙΑΔΟΥ: Μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Διαθέτει 2 νοσηλεύτριες κ των οποίων η μία λείπει με άδεια λοχείας. Δεν υπάρχει προσωπικό να καλύψει για διακομιδές όλο το 24ωρο. Το ιατρικό προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες κάνει παραπάνω εφημερίες. Επισκεψιμότητα 80 άτομα ημερησίως.

52. Κ.Υ. ΚΙΣΣΑΜΟΥ: Απευθύνεται σε πληθυσμό 30 χιλιάδων κατοίκων. Η επισκεψιμότητα κατά μέσο όρο είναι πάνω από 150 άτομα ημερησίως. Μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Πρόβλημα στην κάλυψη διακομιδών για όλο το 24ωρο.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των κέντρων υγείας είναι η μεγάλη επισκεψιμότητα σε τακτικά ή έκτακτα περιστατικά, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, τα προβλήματα στη διακομιδή ασθενών προς τα νοσοκομεία των νομών (οι γιατροί που συνοδεύουν τους ασθενείς αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω στα κέντρα υγείας με ταξί) καθώς και η ασφάλεια των εργαζομένων και των δομών των κέντρων Υγείας από παραβατικές ενέργειες, κυρίως τις νυχτερινές ώρες.

53. Κ.Υ. ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ: Με μεγάλη επισκεψιμότητα αλλά και ορεινή περιοχή σε αρκετά μεγάλη απόσταση από Νοσοκομείο. Έλλειψη υλικών, τρία Σαββατοκύριακα το μήνα είναι ουσιαστικά κλειστό αφού αδυνατεί να εφημερεύσει. δεν υπάρχει εργαστηριακός τομέας (μικροβιολογικό-ακτινολογικό). Δεν υπάρχει καρδιολόγος με αποτέλεσμα μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών. Υπηρετεί μία (1) και μοναδική νοσηλεύτρια με αποτέλεσμα σε άδειες, ασθένειες, μητρότητα να μην υπάρχει καθόλου νοσηλεύτρια.

54. Κ.Υ ΖΑΧΑΡΩΣ: Περιοχή με μεγάλη τουριστική κίνηση. Τεράστια έλλειψη γιατρών με αποτέλεσμα να εφημερεύει 7 μέρες το μήνα και τις υπόλοιπες λειτουργεί μέχρι τις 3 μ.μ. Απαγορεύεται να αρρωστήσει κάτοικος μετά τις 3μ.μ. Δεν υπάρχει καρδιολόγος. Επίσης παρατηρείται έλλειψη υλικών.

55. Κ.Υ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ: Έλλειψη υλικών. Δεν υπάρχει μικροβιολογικό-ακτινολογικό (τα αίματα μεταφέρονται με Ι.Χ. στο πλησιέστερο Νοσοκομείο για εξέταση). Δεν υπάρχει καρδιολόγος. Σημειώνουμε ότι από τα Κ.Υ. μετακινούνται συνεχώς και μαζικά οι γενικοί και αγροτικοί ιατροί προκειμένου να καλύπτουν τις εφημερίες στα Νοσοκομεία που κι αυτά έχουν τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

56. Κ.Υ. ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ: Περιοχή με μεγάλη επισκεψιμότητα ειδικά το χειμώνα. Mεγάλη έλλειψη υλικών με τις ανάγκες να καλύπτονται πολλές φορές από δωρεές πολιτών και συλλόγων, δια θέτει έναν οδηγό ασθενοφόρου που καλύπτει μία βάρδια. Δεν υπηρετεί καρδιολόγος με αποτέλεσμα οξέα περιστατικά να κινδυνεύουν αφού η απόσταση από το νοσοκομείο είναι 80 και πλέον χιλιόμετρα και μάλιστα σε δύσβατες χιονισμένες περιοχές.

57. Κ.Υ. ΤΡΟΠΑΙΩΝ: Κι εδώ η απόσταση από το νοσοκομείο είναι 85 δύσβατα χιλιόμετρα, δεν υπηρετούν καρδιολόγος και παιδίατρος. Κάλυψη με οδηγό-ασθενοφόρο μόνο σε μία βάρδια. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές αφού χρειάζεσαι παραπάνω από μία ώρα για να προσεγγίσεις το Νοσοκομείο, και ειδικά τους μήνες που ανθεί ο τουρισμός. Δεν λειτουργεί μικροβιολογικό εργαστήριο. Ελλείψεις υλικών, προβληματική επικοινωνία με την ΥΠΕ.

58. Κ.Υ.ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ: Υπηρετούν 4 (τέσσερεις) Γενικοί Γιατροί και 1 (ένας) Παιδίατρος. Υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων (μέσω Νοσοκομείου). Υπάρχουν 25 (είκοσι πέντε) κενές βάρδιες στους οδηγούς, ενώ οι υπόλοιπες βάρδιες καλύπτονται από ένα οδηγό. Το ΕΚΑΒ απέχει περίπου 30 min όταν κληθεί σε κενή βάρδια.

59. Κ.Υ. ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ: Υπηρετούν 4 (τέσσερεις) Γενικοί Γιατροί. Υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων (μέσω Νοσοκομείου). Υπηρετεί μόνο ένας οδηγός ο οποίος καλύπτει 22 (είκοσι δύο) βάρδιες το μήνα και όλες οι υπόλοιπες είναι κενές. Το ΕΚΑΒ απέχει περίπου 50-60 min όταν κληθεί σε κενή βάρδια. Δεν λειτουργεί το μικροβιολογικό λόγω έλλειψης μηχανήματος Βιοχημικού. Υπάρχει έλλειψη Διοικητικού προσωπικού.

60. Κ.Υ. ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ: Υπηρετούν 4 (τέσσερεις) Γενικοί Γιατροί. Υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων (μέσω Νοσοκομείου). Υπηρετούν δύο οδηγοί, υπάρχουν 60 κενές βάρδιες το μήνα. Το ΕΚΑΒ απέχει περίπου 30 min όταν κληθεί σε κενή βάρδια. Δεν λειτουργεί το μικροβιολογικό λόγω έλλειψης μηχανήματος Βιοχημικού. Δεν λειτουργεί το ακτινολογικό λόγω στατικότητας κτηρίου.

61. Κ.Υ. ΑΡΓΟΥΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Υπηρετούν 5 (πέντε) Γενικοί Γιατροί. Δεν υπηρετεί κανένας οδηγός, αλλά το ΕΚΑΒ απέχει περίπου 10 min όταν κληθεί. Χρειάζεται ένας οδηγός για τις ανάγκες του Κ.Υ. Υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων (μέσω Νοσοκομείου)

62. Κ.Υ. ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΠΕΛΛΑΣ: Υπηρετούν δύο οδηγοί, οι οποίοι κάνουν διακομιδή στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Το ΕΚΑΒ απέχει περίπου 20-25 min όταν κληθεί σε κενή βάρδια.

63. Κ.Υ. ΠΑΞΩΝ: Το Κ.Υ. ΠΑΞΩΝ εφημερεύει από τις 07:00 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε όλους τους κλάδους. Σήμερα υπηρετεί μόνο (1) νοσηλεύτρια, που είναι απόσπαση από το Κ.Υ. Ελευσίνας, (1) με μετακίνηση στο ΠΕΔΥ ΚΕΡΚΡΥΡΑΣ και (1) με άδεια ανατροφής. (1) Χειρίστρια, (1) Φυσικοθεραπεύτρια και (1) Γενικών καθηκόντων που τώρα κάνει χρέη διοικητικού. Στον Ιατρικό κλάδο υπηρετεί ο Διευθυντής (ειδικός παθολόγος) του Κ.Υ. (1) γενικός Ιατρός, (1) παιδίατρος και (1) οδοντίατρος που εδώ κι έναν χρόνο είναι με μετακίνηση στο ΚΑΤ.

64. Κ.Υ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Λειτουργούν (4) Κ.Υ. θεσπρωτικό, Φιλιππιάδας, Πάργας και Καναλακίου. Στην Πάργα παραιτήθηκε η Διευθύντρια του Κ.Υ. και τώρα λειτουργεί με έναν μόνο Ιατρό. Και εφημερεύει μέρα παρά μέρα με το Κ.Υ. Καναλακίου. Το Κ.Υ. ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ εφημερεύει όλες της ημέρες αφού απέσπασε τον ιατρό από το Κ.Υ. φιλιππιάδας. Το Κ.Υ. Φιλιππιάδας εφημερεύει τις μισές μέρες του μήνα. Τα Κ.Υ. οδεύουν περαιτέρω προς απαξίωση. Έλλειψη ιατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, έλλειψη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, έλλειψη αναλωσίμων υλικών. Οι ασθενείς πενταπλασιάζονται λόγω καλοκαιρινής περιόδου

65. Κ.Υ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Συστεγάζεται με τη Μονάδα Υγείας του Πρώην ΕΟΠΥΥ λόγου έλλειψης βασικών ειδικοτήτων γιατρών. Τα πλακάκια του πατώματος του Κέντρου Υγείας είναι αμιάντου που παρόλο επισημάνθηκε δεν έχουν αντικατασταθεί. Το ασθενοφόρο είναι χαλασμένο. Μεγάλες ελλείψεις υλικών, οι Οδοντίατροι μας κατήγγειλαν ότι τους δίνουν από τρία κυπελλάκια πλαστικά την ημέρα για να ξεπλένουν τα δόντια τους οι ασθενείς που είναι πολλοί περισσότεροι. Δεν υπάρχει καμία τεχνική υποστήριξη στο Κέντρο Υγείας.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ”

Η εφημεριδα της Παργας

June 2024
MTWTFSS
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

Δημος Παργας16 hours ago

Προσβάσιμες Κερκίδες και Σύγχρονες Προδιαγραφές στο Δημοτικό Στάδιο Πάργας

ΑΠΟΨΕΙΣ3 days ago

Μπάρκας: Ανεπαρκές Ιατρικό Προσωπικό και Υποδομές στο Κέντρο Υγείας Πάργας

Δημος Παργας4 days ago

Πράσινο Φως για την Επέκταση του Οικισμού Μεσσοποτάμου!

ΑΠΟΨΕΙΣ6 days ago

Πυροσβέστες Ηπείρου εξοργισμένοι: “Φτάνει πια η κοροϊδία! Απαιτούμε σεβασμό!”

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Δήμος Πάργας: Το 67% Απείχε στις Ευρωεκλογές – Ανησυχητική Ενίσχυση Ακροδεξιών Κομμάτων

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Πάργα: Ο απόλυτος προορισμός για ζευγάρια, οικογένειες και παρέες

ΑΝΘΟΥΣΑ2 weeks ago

Ολοκληρώνεται η πανεξόρμηση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α στη περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας

Βουρεκάς Κώστας
ΠΑΡΓΑ2 weeks ago

Ο Βουρεκάς Κώστας με καταγωγή απο την Πάργα Υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α –Ανατρεπτική Συνεργασία

ΠΑΡΓΑ2 weeks ago

Τα Κέντρα Υγείας στο Καναλάκι και τη Πάργα επισκέφθηκε κλιμάκιο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α τη Κυριακή 2 Ιούνη

ΕΡΕΥΝΕΣ2 weeks ago

Ρεύμα: Αυξήσεις έως 65% στα “πράσινα” τιμολόγια τον Ιούνιο

ΠΑΡΓΑ11 months ago

Πάργα: «Με κάλεσε κλαίγοντας η μητέρα του» – Νέες αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό 20χρονου επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

ΠΑΡΓΑ11 months ago

Πάργα: «Κανείς δεν χτύπησε το παιδί» λέει ο εργοδότης για καταγγελία ξυλοδαρμού εργαζόμενου με τσουγκράνα

valtos beach with and umbrellas
ΠΑΡΓΑ11 months ago

Με τσουγκράνα χτύπησαν εργαζόμενο σε beach bar στην Πάργα !

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Μητσοτάκης από την Πάργα: Έρχεται κύμα μεγάλων επενδύσεων

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πάργα με θύμα 71χρονο

ΠΑΡΓΑ11 months ago

Έλσα Υφαντή : «Πολλοί εργοδότες νομίζουν πλέον πως τους ανήκει κάθε κόκκος άμμου αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε»

ΠΑΡΓΑ11 months ago

Αντιπρ. Συλλόγου Εστίασης Πάργας: Ευελπιστούμε οι επαγγελματίες να χαμογελάσουμε στο τέλος του καλοκαιριού (βίντεο)

ΠΑΡΓΑ11 months ago

Πάργα: «Βιώνει μετατραυματικό σοκ» Τι λέει η μητέρα του 20χρονου εργαζομένου που ξυλοκοπήθηκε

ΠΑΡΓΑ11 months ago

Πάργα: Σκάφος χτύπησε 13χρονη που έκανε SUP

ΠΑΡΓΑ3 years ago

Ο Πέτρος Αντωνίου στο “The Voice” (Βίντεο)

Δημος Παργας16 hours ago

Προσβάσιμες Κερκίδες και Σύγχρονες Προδιαγραφές στο Δημοτικό Στάδιο Πάργας

Ένα σημαντικό έργο για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων ολοκληρώνετε στο Δημοτικό Στάδιο Πάργας με την κατασκευή νέων κερκίδων και...

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Δήμος Πάργας: Το 67% Απείχε στις Ευρωεκλογές – Ανησυχητική Ενίσχυση Ακροδεξιών Κομμάτων

Η μεγαλύτερη αποχή καταγράφεται στο Δήμο Πάργας καθώς στην κάλπη προσήλθε μόλις το 33% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Ρεκόρ...

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Πάργα: Ο απόλυτος προορισμός για ζευγάρια, οικογένειες και παρέες

Η Ελλάδα μπορεί να έχει χιλιάδες επιλογές για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά δεν είναι όλες το ίδιο προσιτές. Η Δυτική Ελλάδα, φημισμένη...

ΠΑΡΓΑ2 weeks ago

Τα Κέντρα Υγείας στο Καναλάκι και τη Πάργα επισκέφθηκε κλιμάκιο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α τη Κυριακή 2 Ιούνη

Συνεχίζονται οι εξορμήσεις της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α σε όλη την περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας.  Κλιμάκιο με επικεφαλής το Ρίζο Μιχάλη γιατρό παθολόγο-εντατικολόγο μέλος...

ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Κίνηση Πολιτών Πάργας για το Κέντρο Υγείας: Η απαξίωση του υφυπουργού Υγείας για την Πάργα

Για απαξίωση της Πάργας από τον Υφυπουργό Υγείας κάνει λόγο η Κίνηση Πολιτών Πάργας για το Κέντρο Υγείας, προαναγγέλλοντας πως...

ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Κ. Μπάρκας: «Απαράδεκτες και επικίνδυνες για τις ζωές των πολιτών της Πρέβεζας οι δηλώσεις Βαρτζόπουλου»

Απαράδεκτες και επικίνδυνες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου, ο βουλευτής Πρεβέζης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μπάρκας. «Οι δηλώσεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ