Connect with us

  Netflix & Spotify Premium

1.92/Μήνα 

70% φθηνότερα

ΗΠΕΙΡΟΣ

Στην «καρμανιόλα» της Τρόικας τα Κέντρα Υγεία του Νομού Πρέβεζας

Published

on

Στην «καρμανιόλα» της Τρόικας τα Κέντρα Υγεία του Νομού Πρέβεζας

Ήταν να μη πάρει… φόρα η Τρόικα με τη «συμπαράσταση» της Κυβέρνησης. Άπαξ και πήρε, φαίνεται πως δε θα γλιτώσουν από την «καρμανιόλα» της, ούτε τα Κέντρα Υγείας και σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις βάσει των κριτηρίων που τίθενται, δε θα γλιτώσει ούτε ο Νομός Πρέβεζας (οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως θα επηρεαστούν τα Κέντρα Υγείας Πάργας και Φιλιππιάδας).
 
Το «κουβάρι» έχει ήδη αρχίσει να… ξετυλίγεται μέσω διαρροών στον Τύπο. «Στην Εντατική βρίσκεται το σύστημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης: κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία, πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία και πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ κοστίζουν πανάκριβα στο εθνικό σύστημα υγείας…», αναφέρεται σε ευρείας κυκλοφορίας πολιτική εφημερίδα, η οποία στο ρεπορτάζ της αναφέρει ακόμη: «Το υπουργείο Υγείας μελετά σχέδιο αποσύνδεσης των νοσοκομείων από τα κέντρα υγείας και συγχωνεύσεων με τα πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ και τα πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία. Στόχος είναι η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ που λειτουργεί στα όριά του αλλά και το οικονομικό συμμάζεμα του δαπανηρού συστήματος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».
 
Η Ομάδας Δράσης (Τask Force) της Τρόικας, η οποία έχει εντάξει το ζήτημα στην ατζέντα της, χαρακτηρίζει το δίκτυο των υπηρεσιών… δαιδαλώδες, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Έκανε μάλιστα και μια αναλυτική καταγραφή των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης:
Δημόσιες μονάδες
138 εξωτερικά ιατρεία δημόσιων νοσοκομείων

207 κέντρα υγείας

⭐️Κάντε κλικ στο https://temu.to/m/uuhmsko267w για να λάβετε ένα πακέτο κουπονιών 💰‎100€ ή κάντε ⭐️ Αναζήτηση app64230 στην εφαρμογή Temu για να λάβετε έκπτωση 💰30% !!
80 πολυδύναμα περιφερειακά κέντρα
1.460 περιφερειακά ιατρεία
38 ειδικά περιφερειακά ιατρεία (π.χ. ψυχιατρικές δομές)
150 υγειονομικές μονάδες ΕΟΠΥΥ (πρώην πολυϊατρεία ΙΚΑ)
Ιδιωτικές μονάδες

4.000 διαγνωστικά κέντρα

25.500 ιδιώτες γιατροί
12.586 ιδιώτες οδοντίατροι
175 ιδιωτικές κλινικές
Αλλες μονάδες
400 υπηρεσίες ΜΚΟ
80 δημοτικά ιατρεία
Είναι δεδομένο πως Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα θα επηρεαστούν και φυσικά και στο Νομό Πρέβεζας. Και αυτή δεν είναι μία συζήτηση τωρινή, ούτε καταστροφολογική. Ομάδα πολιτών της Πάργας (Πάργα SOS), έχει καλέσει σε λαϊκή συνέλευση στις 30 του μηνός και ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και το μέλλον του Κέντρου Υγείας. Επιπροσθέτως τα μέλη της επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο Δήμο Πάργας, αναφέρουν σε κείμενό τους: «… το θέμα για τα Κέντρα Υγείας, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος να κλείσει ένα από τα δύο (του Καναλακίου ή της Πάργας), υποβαθμίστηκε. Η συζήτηση αναβλήθηκε τρεις φορές και το δημοτικό συμβούλιο αρκέστηκε στην έκδοση ενός ψηφίσματος».
Πάγια τακτική της Τρόικας εξάλλου, αναφορικά με τι συγχωνεύσεις υπηρεσιών (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Εφορίες, Ειρηνοδικεία κ.α.), είναι να μην αφήνει παραπάνω από ένα «σημείο αναφοράς», εν προκειμένω Κέντρο Υγείας, ανά Καλλικρατικό Δήμο.
Επίσης ένα από τα βασικά κριτήρια που θέτουν η Τρόικα και το Υπουργείο Υγείας για τις συγχωνεύσεις είναι οι χιλιομετρικές αποστάσεις. Για παράδειγμα το Κ.Υ. Φιλιππιάδος απέχει μόλις 10-15 χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο της Άρτας, οπότε πιθανόν να τεθεί θέμα και γι’ αυτό.
Στελέχη του Υπουργείου Υγείας εκπόνησαν πιλοτικό σχέδιο δράσης σε 5 περιοχές της χώρας (Κυκλάδες, Ηπειρος, Αρκαδία, Λασίθι και Λάρισα) εξετάζοντας το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Το πλάνο του Υπουργείου προβλέπει μετατροπή Κ.Υ. σε πολυδύναμα ιατρεία, που θα λειτουργούν μέχρι το μεσημέρι.
Στρατής Βουγέλης: «Πήραν το… ψαλίδι και άρχισαν να κόβουν».
 
vougelis
 
Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας Στρατή Βουγέλη, ο οποίος και μας ανέφερε για το θέμα, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Υγείας στην Πρέβεζα: «Εδώ και καιρό έχει… ανοίξει η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τα Κ.Υ. Τις επόμενες ημέρες θα δώσουμε στη διοίκηση τις δικές μας προτάσεις για το τι αλλαγές πρέπει να γίνουν και φυσικά θα ζητήσουμε την απόσυρση του οργανογράμματος. Πρέπει να γίνει μία εκτίμηση από επιστημονικούς φορείς για τις ανάγκες. Πρέπει το ίδιο το οργανόγραμμα να εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες. Δεν είναι ένα… παλιόχαρτο, που το συμπληρώνεις άρπα-κόλλα. Πρέπει να συνεκτιμηθεί μία εμπειρία προηγούμενων ετών και να δοθεί μία κοινωνική, πολιτική, επιστημονική, απάντηση στα ζητήματα. Να καταγραφούν ανάγκες σε γιατρούς και προσωπικό. Να γίνει έτσι ένας μίνι-υγειονομικός χάρτης στο Νομό Πρέβεζας και σε κάθε Νομό. Αυτοί όμως πήραν το… ψαλίδι και άρχισαν να κόβουν».
 
Ο κ. Βουγέλης πρόσθεσε επίσης πως από 1/1/2013 θα έπρεπε με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή να έχει καθοριστεί η αναμόρφωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας, μέσω της ταύτισης των 7 Υγειονομικών Περιφερειών με τις 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Λόγου χάρη οι Υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ της Πρέβεζας, όπως και όλης της Ηπείρου, ανήκουν τώρα στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια μαζί με τις μονάδες της Πελοποννήσου, Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, και Ιονίων Νήσων, με έδρα την Πάτρα.
Ο νόμος 4052/2012 προέβλεπε από 1/1/2013 την ένταξη των Υγειονομικών μονάδων του ΕΣΥ της Ηπείρου μαζί με αυτές της Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας) στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια με έδρα τα Ιωάννινα.
Αυτή η αλλαγή παίρνει αναβολή για την 1-1-2014.
 
Εκτιμούν τα σωματεία των εργαζομένων, πως σκοπός του Υπουργείου είναι να υποβαθμιστούν οι Υγειονομικές Περιφέρειες και τα Νοσοκομεία να υπαχθούν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ενώ αντιστοίχως τα Κέντρα Υγείας στους Καλλικρατικούς Δήμους, καθώς τα κονδύλια δεν επαρκούν.
 
Οι εργαζόμενοι στο Γ.Ν. Πρέβεζας στις 31 του μηνός θα διαμαρτυρηθούν στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, ενώ στις 4 Φεβρουαρίου θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Υγεία. Την 1η Φεβρουαρίου θα έχουν συνάντηση με τον διοικητή του Γ.Ν. Πρέβεζας, ενώ ήδη συναντήθηκαν με τον επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, καθώς το τελευταίο δεν συμπεριλαμβάνεται στο νέο οργανόγραμμα.
 
Παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών, ώστε να έρθουν σε επαφή με τον Πρεβεζάνο πολίτη.
 

Η εφημεριδα της Παργας

May 2024
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΑΓΙΑ5 days ago

Ξεκινούν οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Πάργας

kostas_barkas
ΑΠΟΨΕΙΣ5 days ago

Κώστας Μπάρκας : Διαλύουν τα νοσοκομεία της Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας :

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ6 days ago

Φορο-σοκ για 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες!

valtos beach with and umbrellas
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ1 week ago

Παραλίες: Προχωρούν οι δημοπρασίες για πάνω από 1.200 παραχωρήσεις | Τι αλλάζει με το νέο πλαίσιο

a car parked on a street with a sign
ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Ξεκίνησε η εφαρμογή της εγκεκριμένης κυκλοφοριακής μελέτης στο Καναλάκι και την Πάργα

kostas_barkas
ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Κώστας Μπάρκας: «Επαγγελματική εξουθένωση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας Πάργας»

ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Συναγερμός στην Πάργα: Απειλείται η Λειτουργία του Κέντρου Υγείας λόγω Ελλείψεων Προσωπικού

Πρεβεζα4 weeks ago

Κάταγμα Ποδιού για Διανομέα στην Πρέβεζα: Οδύσσεια στα Νοσοκομεία Λόγω Έλλειψης Ορθοπεδικού!

ΠΑΡΓΑ1 month ago

Διακοπή ρεύματος αύριο 19/4 στην Πάργα – Δείτε τα σημεία και τις ώρες

a woman with long curly hair and a red cape
Πρεβεζα1 month ago

Συνελήφθη η Μαντάμ Ζαΐρα της Πρέβεζας

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Πάργα: «Με κάλεσε κλαίγοντας η μητέρα του» – Νέες αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό 20χρονου επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Πάργα: «Κανείς δεν χτύπησε το παιδί» λέει ο εργοδότης για καταγγελία ξυλοδαρμού εργαζόμενου με τσουγκράνα

valtos beach with and umbrellas
ΠΑΡΓΑ10 months ago

Με τσουγκράνα χτύπησαν εργαζόμενο σε beach bar στην Πάργα !

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Μητσοτάκης από την Πάργα: Έρχεται κύμα μεγάλων επενδύσεων

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πάργα με θύμα 71χρονο

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Έλσα Υφαντή : «Πολλοί εργοδότες νομίζουν πλέον πως τους ανήκει κάθε κόκκος άμμου αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε»

ΠΑΡΓΑ11 months ago

Αντιπρ. Συλλόγου Εστίασης Πάργας: Ευελπιστούμε οι επαγγελματίες να χαμογελάσουμε στο τέλος του καλοκαιριού (βίντεο)

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Πάργα: «Βιώνει μετατραυματικό σοκ» Τι λέει η μητέρα του 20χρονου εργαζομένου που ξυλοκοπήθηκε

ΠΑΡΓΑ10 months ago

Πάργα: Σκάφος χτύπησε 13χρονη που έκανε SUP

ΠΑΡΓΑ3 years ago

Ο Πέτρος Αντωνίου στο “The Voice” (Βίντεο)

ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Συναγερμός στην Πάργα: Απειλείται η Λειτουργία του Κέντρου Υγείας λόγω Ελλείψεων Προσωπικού

Σε συνέχεια των επειγόντων αναγκών και των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Πάργας, το νοσηλευτικό προσωπικό απευθύνει επιστολή...

ΠΑΡΓΑ1 month ago

Διακοπή ρεύματος αύριο 19/4 στην Πάργα – Δείτε τα σημεία και τις ώρες

Από ημ/νία και ώρα Έως ημ/νία και ώρα Δήμος/κοινότητα Περιγραφή περιοχής Αριθμός Σημειώματος Σκοπός διακοπής 19/4/2024 9:30:00 πμ 19/4/2024 11:30:00...

ΠΑΡΓΑ1 month ago

15 Απριλίου 1819: Μια ημερομηνία χαραγμένη στην ψυχή και στην ιστορία της Πάργας.

 Η μέρα που οι κάτοικοι της γραφικής κωμόπολης, με πνεύμα ανυποταξίας και καρδιά γεμάτη πίκρα, εγκατέλειψαν τα σπίτια και τα...

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Διακοπή ρεύματος την Κυριακή στην Πάργα – Δείτε τα σημεία και τις ώρες

Την παρακάτω ενημέρωση κάνει η ΔΕΔΔΗΕ: ⭐️Κάντε κλικ στο https://temu.to/m/uuhmsko267w για να λάβετε ένα πακέτο κουπονιών 💰‎100€ ή κάντε ⭐️...

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Ασταμάτητοι οι μαθητές του Γυμνασίου Πάργας – Σημαντικές διακρίσεις σε αγώνες στην Πρέβεζα

Ξεχωριστές διακρίσεις έλαβαν μαθητές του Γυμνασίου Πάργας στους Σχολικούς Αγώνες Στίβου που διεξήχθησαν στο Δημοτικό Στάδιο Πρέβεζας την Πέμπτη 28...

Δημος Παργας2 months ago

Χωρίς εμπόδια η επένδυση στο Κλιμάτι: Συμφωνία Δήμου Πάργας και G&K INVESTMENT GROUP για την υλοποίηση του project

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει ο Δήμος  σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρία «G&K INVESTMENT GROUP Α.Ε.», διασφαλίζοντας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ