Αν το Ιόνιο και τα νησιά του με τα απίθανα νερά σας συναρπάζουν, αλλά το πλοίο ή το αεροπλάνο δεν σας συγκινεί ιδιαίτερα, στην Πάργα θα βιώσετε τις εικόνες, τις μυρωδιές και τις θάλασσες ενός νησιού του Ιονίου, αλλά θα φτάσετε πολύ άνετα και με ασφάλεια, με το αυτοκίνητό σας.
Δεν το πιστεύετε; Ούτε εμείς αρχικά. Για αυτό αποφασίσαμε να το ελέγξουμε. Ξεκινήσαμε από την Αθήνα στις 08:00. Λίγο αργότερα περνούσαμε τη εντυπωσιακή γέφυρα Ρίου-Αντιρίου, μπαίναμε στην Ιονία οδό και στις 12:30 το μεσημέρι κάναμε τη πρώτη μας βουτιά στα απίθανα νερά της Πάργας.
Το ταξίδι ήταν ξεκούραστο και ασφαλές αλλά και γεμάτο εικόνες από τα ιδιαίτερα μέρη που διασχίζει η Ιονία οδός.
Ίσως μάλιστα να ήταν η πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό που η κυρία της παρέας προτίμησε να πάρει η ίδια το τιμόνι για να απολαύσει οδήγηση χωρίς άγχος σε έναν δρόμο που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει όχι απλά ένα γρήγορο, αλλά παράλληλα, ένα απολαυστικό και ξεκούραστο ταξίδι με τον οδηγό και τους συνεπιβάτες του στο επίκεντρο.
Με πάρκινγκ και τουαλέτες με όλες τις ανέσεις και απόλυτη (εννοούμε, απόλυτη) καθαριότητα, μεγάλους σταθμούς εξυπηρέτησης και ανοιχτό τοπίο, η αίσθηση ήταν εξόχως ευρωπαϊκή και μπορεί αυτό να μπέρδεψε την οδηγό η οποία πάτησε το γκάζι πιο βαθιά στο πάτωμα.
Η απόδειξη, λίγα χιλιόμετρα παρακάτω, ότι όχι μόνο ο δρόμος αλλά και η αστυνόμευση είναι ευρωπαϊκού επιπέδου, ανέκοψε την γρήγορη πορεία η οποία ούτως δεν είναι απαραίτητη σε έναν αυτοκινητόδρομο που δεν θα συναντήσεις ποτέ κίνηση. Με το cruise control συντονισμένο στα 110-130 χ.α.ω., ανάλογα με την περιοχή, οδηγός και επιβάτες είχαν την άνεση να απολαμβάνουν και τα τοπία γύρω τους.
Φτάνοντας στην Πάργα, η πολύχρωμη “έκρηξη” στις ακτές της Ηπείρου, μοιάζει σαν να έχει ζωγραφιστεί από κάποιον μεγάλο «καλλιτέχνη».
Ίσως γι’αυτό, μείναμε με το στόμα ανοιχτό φτάνοντας με το αυτοκίνητό μας στην πόλη. Νιώσαμε σαν να είχαμε μεταφερθεί μαγικά σε ένα νησί και το ίδιο και δεκάδες άλλοι επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι που κατηφόριζαν μαζί μας τα στενά σοκάκια της Πάργας προς τη θάλασσα. Μαζί με τη γραφικότητα της περιοχής, μας εντυπωσίασε και το πλήθος του κόσμου που σε τίποτα δεν θύμιζε μέσα Σεπτεμβρίου.
Στην Πάργα, σήμερα, είναι ακόμα καλοκαίρι και το αποδεικνύουν οι χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και τις γύρω χώρες.
Φτάνοντας στο λιμανάκι, η πρώτη εικόνα που μαγεύει, είναι το ενετικό κάστροπου βρίσκεται ψηλά στον τεράστιο βράχο ο οποίος διαφεντεύει τον κόλπο της Πάργας αλλά και το νησάκι του Αγίου Αθανασίου που καθρεφτίζεται στα καταγάλανα νερά. Για όσους εμπνέονται από τα κάστρα, λίγο πιο έξω από την Πάργα, στην Ανθούσα, υπάρχει και το πιο μεγάλο κάστρο του Αλή Πασά.
Αφού απολαύσετε έναν μικρό μεζέ στα παραδοσιακά ψαγμένα εστιατόρια και παραδοσιακά ταβερνάκια που εκτείνονται κατά μήκος του κόλπου, μπορείτε να αναζητήσετε την παραλία που θα απολαύσετε το μπάνιο σας. Και πίστεψέ μας, οι επιλογές είναι ανεξάντλητες.
Από την κοντινή, μεγάλη και με υπέροχη άμμο, οργανωμένη παραλία του Βάλτου με θέα την πίσω πλευρά του Κάστρου και το απέραντο μπλε του Ιονίου, μέχρι τις άλλες λιγότερο ή περισσότερο γνωστές παραλίες της περιοχής, όπως το Κρυονέρι, το Αλωνάκι, τον Λίχνο, το Σαρακήνικο, τη μικρή Πογωνιά και τον Άσπρο Γκρεμό, ο επισκέπτης της Πάργας μπορεί να μείνει «ακίνητος» στην πόλη και να ξεκουραστεί ή να οργώσει την γύρω περιοχή και μαζί τις παραλίες της.
Ανεβείτε στο κάστρο και απολαύστε την ρομαντική θέα, ιδιαίτερα το βράδυ ή το σούρουπο. Επισκεφθείτε το παλιό ελαιοτριβείο και ελαιουργείο που λειτουργούσε από το 1927 μέχρι το 1984 και έχει μετατραπεί σε μουσείο και μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τον ποταμό Αχέροντα που απέχει μόλις μισή ώρα από την Πάργα και παρότι στα αρχαία χρόνια εθεωρείτο η πύλη του Αδη, σήμερα προσφέρει μία υπέροχη αίσθηση που καμία σχέση δεν έχει με αυτή την ιστορία.