Connect with us

ΕΡΕΥΝΕΣ

Οι 10 πιο κοινοί εφιάλτες και τι σημαίνουν

Published

on

Οι περισσότεροι βλέπουν πολύ συχνά εφιάλτες, ακόμα και σχεδόν κάθε βράδυ. Τι σημαίνουν αυτοί οι νυχτερινοί τρομοκράτες; Αν και οι εφιάλτες μπορεί να είναι πολύ σύντομα δημιουργήματα του υποσυνείδητου χωρίς καμία ιδιαίτερα βαθύτερη ερμηνεία, σε πολλές περιπτώσεις κρύβουν συγκεκριμένους σκοπούς και ερμηνείες. Μας επιτρέπουν να εξετάσουμε βαθύτερα τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας για να δούμε καλύτερα την ψυχική ή συναισθηματική μας κατάσταση. Δείτε 10 από τους πιο κοινούς εφιάλτες και τι σημαίνουν.

10. Φυσικές καταστροφές

Έχετε δει ποτέ τον εαυτό σας μέσα σε μια σφοδρή καταιγίδα που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμα της; Αυτού του τύπου οι εφιάλτες υποδεικνύουν μια αίσθηση επικείμενου φόβου ή άγχος σ’ αυτόν που βλέπει τον εφιάλτη. Μιας και ο καιρός είναι πάντα απρόβλεπτος και δεν μπορεί να ελεγχθεί, σχετίζεται με το στρες του ατόμου και το άγχος που του δημιουργείτε μέρα με τη μέρα. Μπορεί να προκληθεί από το άγχος για μια εξέταση, ένα διαγώνισμα, ένα ραντεβού ή και ότι έχει να κάνει με τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους.

9. Βλέπουμε τους νεκρούς

Πολλές φορές έχουμε δει να μας μιλάει ή να μας πλησιάζει κάποιος που έχει πεθάνει. Αυτός μπορεί να είναι είτε κάποιος που πέθανε πρόσφατα ή κάποιος που στο όνειρο πιστεύουμε πως δεν τον ξέρουμε. Αυτού του τύπου οι εφιάλτες σχετίζονται με την ανικανότητα να αφήσουμε κάτι να φύγει. Για παράδειγμα, αν βλέπουμε στον ύπνο μας την πρόσφατα θανούσα γιαγιά μας, η αιτία είναι πως αγωνιζόμαστε συναισθηματικά να αντιμετωπίσουμε την απώλεια της. Οι εφιάλτες αυτοί μπορούν επίσης να συνδέονται με τον τρόμο του άγνωστου και το άγχος μιας προσωπικής ασθένειας. Άνθρωποι με θανατηφόρα προβλήματα υγείας συχνά βιώνουν αυτού του είδους τους εφιάλτες.

8. Χάνουμε σημαντικά γεγονότα

Εφιάλτες όπως το να χάνεις το γάμο σου (εφιάλτης; δε νομίζω), ένα σημαντικό ραντεβού ή κάποιο άλλο ειδικό γεγονός είναι κοινοί σε ανθρώπους με πολύ γρήγορη και πιεστικοί σε ρυθμούς ζωή, αν και μπορεί να τύχει στον καθένα. Αυτοί οι εφιάλτες συχνά συνδέονται με το άγχος για την αποτυχία ή το μην είναι σε θέση κάποιος να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες.

7. Γυμνός σε κοινόχρηστο χώρο

Το να βρεθεί κάποιος γυμνός σε κοινόχρηστο χώρο φαίνεται μάλλον αστείο -όταν ξυπνήσει– αλλά αυτού του είδους οι εφιάλτες συνδέονται με πολύ μεγαλύτερα θέματα. Αυτούς τους εφιάλτες τους βλέπουν άτομα που υποφέρουν από θέματα ανασφάλειας για την εικόνα τους και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Ίσως να σχετίζεται με το ότι αυτά τα άτομα φοβούνται μη κριθούν από άλλους.

6. Χάνουμε τα δόντια μας

Ακόμη μια ένδειξη ανασφάλειας. Όπως και το να βρεθεί κανείς γυμνός σε δημόσιο χώρο, και αυτός ο εφιάλτης είναι συχνά μια αναπαράσταση του ατόμου που γεμίζει με άγχος και εσωτερική αναταραχή μη τυχόν κριθεί από άλλους για τη σωματική του εμφάνιση.

5. Τραύματα

Όσοι βλέπουν εφιάλτες ότι τραυματίζονται, η αιτία είναι κάποιο αίσθημα αδυναμίας στην προσωπική τους ζωή. Το να βλέπουμε όνειρα πως σπάνε τα κόκαλα μας μπορεί να είναι ο τρόπος που μας ειδοποιεί ο εγκέφαλος μας ότι νιώθουμε αδυναμία ή ότι είμαστε τρωτοί με κάποιον τρόπο. Αν ψάξουμε να βρούμε ποια είναι αυτή η αδυναμία μας και την βελτιώσουμε τότε μάλλον θα σταματήσουν αυτοί οι εφιάλτες.

4. Μας εγκαταλείπει κάποιος δικός μας άνθρωπος

Αυτός ο εφιάλτης μπορεί να υποδηλώνει τη φοβία μας μη τυχών μας αφήσει κάποιος δικός μας άνθρωπος και μείνουμε μονάχοι. Επίσης μπορεί να προκληθεί από την αίσθηση της ανασφάλειας σε μια σχέση όπου αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε “αρκετοί” για τον σύντροφο μας.

3. Παγιδευμένοι

Κοινός εφιάλτης σε άτομα που πάσχουν από κλειστοφοβικό άγχος. Όμως, μπορούν να δουν τέτοιο εφιάλτη και άτομα που φοβούνται πως δεν θα τα καταφέρουν να ξεμπλέξουν από μια κατάσταση που ζουν εκείνη τη στιγμή, όπως οικονομικά προβλήματα, το τέλος μιας καριέρας ή μια αρνητική σχέση την οποία δεν μπορούν να τερματίσουν. Ο εφιάλτης μπορεί να είναι μια εκδήλωση του φόβου ότι δεν μπορεί το άτομο να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του, λόγω των περιστάσεων.

2. Πέφτουμε

Κοινός εφιάλτης σε όσους αγχώνονται επειδή δεν μπορούν να ελέγξουν τη ζωή τους, σε θέματα όπως τα οικονομικά, οι σχέσεις, η καριέρα ή κάποιο είδος κακοποίησης. Η αίσθηση της πτώσης σε βέβαιο θάνατο σχετίζεται με το αίσθημα του ατόμου ότι δεν μπορεί να ελέγξει μια συγκεκριμένη πτυχή -ή κατάσταση- της ζωή του.

1. Μας κυνηγάνε ή μας επιτίθενται

Μακράν ο πιο κοινός εφιάλτης, είτε μας κυνηγούν ή μας επιτίθενται άνθρωποι, ζώα ή φαντάσματα! Αυτοί οι εφιάλτες είναι συχνά εκδηλώσεις του φόβου μας σχετικά με μια αντιπαράθεση στη ζωή μας. Από ένα κακό αφεντικό, καθηγητή, γονέα ή ακόμα και μια “άρρωστη” σχέση. Το να βλέπουμε πως μας κυνηγούν είναι συχνά ένα σημάδι ότι δεν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις στην προσωπική μας ζωή. Επίσης, οι ενέργειες μας στον εφιάλτη για να γλυτώσουμε από τον επιτιθέμενο μπορεί επίσης να επηρεάζεται από την πραγματική μας ζωή. Για παράδειγμα, αν βλέπουν πως κρυβόμαστε φοβισμένοι, αυτό υποδεικνύει το πως αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στον κανονικό κόσμο.

φωτογραφία: nightmare by lucyluh

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν:

Περισσότερα http://3otiko.blogspot.com/2012/10/10.html#ixzz2Ayictue8

Η ανάρτηση ή αναδημοσίευση ενός άρθρου ΔΕΝ συνεπάγεται και με την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "PARGA NEWS"

Comments

Η εφημερίδα της Πάργας

Η ανάρτηση ή αναδημοσίευση ενός άρθρου ΔΕΝ συνεπάγεται και με την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "PARGA NEWS"Δεκέμβριος 2020
ΔΤΤΠΠΣΚ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ15 ώρες ago

Έκτακτο Δελτίο Ε.Μ. Υ. για επιδείνωση του καιρού

ΠΑΡΓΑ17 ώρες ago

Κώστας Μπάρκας: Περιοδεία στα Κέντρα Υγείας Καναλακίου και Πάργας

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ3 ημέρες ago

Ο Ρουβίκωνας προσέφερε 250 τσάντες με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε οικογένειες

ΠΑΡΓΑ3 ημέρες ago

Δυο νέοι του Δ. Πάργας θα περιηγηθούν σε ξεχωριστές διαδρομές διάρκειας 15 ημερών η κάθε μία στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

COVID-193 ημέρες ago

Τρομάζει η έκρηξη ενόψει χαλάρωσης του λοκντάουν

ΠΑΡΓΑ3 ημέρες ago

«Χωρίς δισταγμό» Η νέα τηλεοπτική σειρά από την Καβάλα με γυρίσματα στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ5 ημέρες ago

Δήμος Πάργας : Δανεισμός tablet για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης

ΠΑΡΓΑ6 ημέρες ago

Τρία νέα έργα ξεκινούν στην Πάργα

ΦΑΝΑΡΙ7 ημέρες ago

Ανοικτή επιστολή Δήμου Πάργας προς την Περιφέρεια Ηπέιρου σχετικά με την ματαίωση της σύμβασης για την μελέτη του κόμβου Μεσοποτάμου – Παραμυθιάς

COVID-197 ημέρες ago

Ανακοίνωση για επιβεβαίωση θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού σε στρατιωτική μονάδα της Ηπείρου

Δημοφιλή

Αρέσει σε %d bloggers: