Connect with us

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Moody’s : «Ξεχάστε τον τουρισμό το 2021 – Το χρέος θα είναι πάνω από 200%»

Published

on

“Μαύρα” μαντάτα για την ελληνική οικονομία από τη Moody’s, η οποία σε ανάλυσή της τονίζει, πως η εξάρτηση της χώρας μας από τη «βαριά» βιομηχανία του τουρισμού και τις συναφείς με αυτή υπηρεσίες, έχει γυρίσει μπούμερανγκ στη χώρα καθώς ουσιαστικά βλέπουν και το 2021 μια χαμένη τουριστικά χρονιά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s επισημαίνει πως η ελληνική οικονομία κινδυνεύει λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό, με αποτέλεσμα η αποκατάσταση να τίθεται εν αμφιβόλω.

Που σημαίνει ότι παρά τα μεγάλα ποσά που μπορεί να έχουν αποδεσμευθεί για την Ελλάδα δεν υπάρχουν επιχειρήσεις και οι συνθήκες για να εισρεύσουν στα ταμεία.

Η Moody’s αναβάθμισε την ελληνική οικονομία τον Νοέμβριο 2020, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει τις μεταρρυθμιστικές και δομικές βελτιώσεις που βοήθησαν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της τελευταίας δεκαετίας.

Όπως επισημαίνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, η Ελλάδα θα είναι επίσης ένας από τους κυριότερους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης, τα κονδύλια του οποίου αναμένεται να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης υποστηρίζοντας την ανάκαμψη μακροπρόθεσμα αν όλα πάνε όπως οι διεθνείς αγορές θέλουν (μάλλον θα δούμε ότι πολιτική δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν στα μνημόνια)

Η πτώση στον τουρισμό απειλεί την Ελλάδα

Η πτώση της τουριστικής βιομηχανίας λόγω της πανδημικής κρίσης θα επηρεάσει τις οικονομίες της Νοτίου Ευρώπης.

Η ανησυχία για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών λόγω του κορωνοϊού, αλλά και η επέκταση των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς της νόσου, καθιστούν τον τουρισμό και τη φιλοξενία ευάλωτους ως τομείς.

Ως αποτέλεσμα η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, η Μάλτα, η Ισπανία και η Ιταλία, απειλούνται εξαιτίας της κατάρρευσης της τουριστικής ζήτησης.

Λύση θα προσφέρει μόνο η επίτευξη ανοσίας της αγέλης, με τον μαζικό εμβολιασμό των ανά τον κόσμο πληθυσμών – κάτι το οποίο χρειάζεται χρόνο.

Δύσκολα τα δημοσιονομικά μέτρα θα αποκαταστήσουν τα πλήγματα της οικονομίας

Σύμφωνα με τη Moody’s, τα όποια μέτρα προς αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας στην προ κορωνοϊού κατάσταση δύσκολα θα εξασφαλίσουν ομαλότητα.

Σημειώνεται πως σταδιακά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αρχίσουν να αίρουν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων – ειδικά σε τομείς όπου η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να εξομαλυνθεί.

Ως εκ τούτου, τα ποσοστά ανεργίας αναμένεται να πάρουν την ανιούσα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τόσο της Ελλάδας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη πλέουν σε αχαρτογράφητα νερά εδώ.

Αν μη τι άλλο, ο χρόνος απόσυρσης των μέτρων αποτελεί ένα μεγάλο διακύβευμα. Πρόωρη άρση των μέτρων μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι χρεοκοπιών.

Όπως, δε, υποστηρίζει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη.

Στο αντίποδα, αν υπάρξει παράταση των υποστηρικτικών μέτρων, υπάρχει ο κίνδυνος να καθυστερήσει η όποια τομεακή ανακατανομή και να αυξηθεί ο αριθμός των εταιρειών «ζόμπι».

Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν χώρες με γενναιόδωρα προγράμματα εργασίας.

Η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη θα περιπλέξει τη σταδιακή κατάργηση της δημοσιονομικής στήριξης

Παρά την αυξημένη διάθεση των εμβολίων, το 2021 ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να είναι υψηλός, κρατώντας ψηλά και τις δημόσιες δαπάνες.

Τα περισσότερα κράτη της ευρωζώνης ανακοίνωσαν επέκταση του προϋπολογισμού τους, για την υποστήριξη της ανάκαμψης

Σημειώνεται πως για υπερχρεωμένα κράτη όπως η Ελλάδα η ρήτρα διαφυγής της ΕΕ θα εξακολουθήσει να ισχύει.

Ως αποτέλεσμα, η Moody’s αναμένει μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, στο 6% του ΑΕΠ.

Ειδικότερα το χρέος της Ελλάδας θα συνεχίσει να κυμαίνεται πάνω από τη ζώνη του 200% επί του ΑΕΠ.

Επισημαίνεται πως, παρότι τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης στα ελλείμματα και τα επίπεδα χρέους και είναι απίθανο να τεθούν σε ισχύ έως το 2022, δεν θα υπάρξει περιθώριο για πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα προσφέρουν σημαντική χρηματοδοτική βοήθεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) εκτιμά επίσης ότι το NGEU θα δημιουργήσει από 1 έως 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ

Μεταξύ των μελών της ζώνης του ευρώ, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Κύπρος και η Ιταλία αναμένεται να είναι οι κύριοι ωφελημένοι σε σχέση με το μέγεθος των οικονομιών τους (βλ. Έκθεμα 8).

Έτσι παρά την προχρηματοδότηση 13% στο πλαίσιο του RRF – ο ακρογωνιαίος λίθος του NGEU – η Μοοdy’s αναμένει πως θα υπάρξουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις από το β’ εξάμηνο του 2021.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

5.000 ευρώ για κορίτσια 18-36 ετών στην Πάργα από το Κληροδότημα Β. Ε. Βασιλά

Published

on

Το Κληροδότημα Β. Ε. Βασιλά στην Πάργα ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2026 έως και την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2026, θα δέχεται αιτήσεις από κορίτσια ηλικίας 18 έως 36 ετών, που κατοικούν μόνιμα στην Πάργα. Οι επιτυχούσες θα λάβουν χρηματική ενίσχυση ύψους 5.000 ευρώ, με σκοπό την υποστήριξη των οικογενειών τους.

Οι ενδιαφερόμενες καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους συνοδευόμενες από τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο γραφείο του Κληροδοτήματος. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 12 Μαρτίου 2026.

Continue Reading

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πρώτη φορά στα χρονικά χωρίς πληρωμή οι αγρότες τον Οκτώβριο

Published

on

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πρώτη φορά στα χρονικά χωρίς πληρωμή οι αγρότες τον Οκτώβριο
Μια ακόμη παράπλευρη απώλεια από τη μη πληρωμή στους αγρότες της προκαταβολής του τσεκ, στα μέσα Οκτωβρίου, αφορά και την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι αγρότες δεν πρόκειται να πληρωθούν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης τον Οκτώβριο, ενώ ταυτόχρονα μένουν άδεια τα ταμεία του ΕΛΓΑ. Πλέον είναι οριστικό ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πρόκειται να πληρώσει τους αγρότες τον Οκτώβριο. Πρόκειται για χιλιάδες αγρότες που τόσα χρόνια λαμβάνουν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης τον Οκτώβριο και οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το σκάνδαλο και τα εκατομμύρια που κατάφεραν να αρπάξουν όσοι εμπλέκονται.

Μια ακόμη παράπλευρη απώλεια από τη μη πληρωμή στους αγρότες της προκαταβολής του τσεκ, στα μέσα Οκτωβρίου, αφορά και την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ.

Η ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ μπορεί να καταβληθεί από τους παραγωγούς είτε σε μετρητά είτε με εξουσιοδότηση κατά την περίοδο πληρωμής.

Αφού δεν θα πληρωθεί η προκαταβολή ενιαίας ενίσχυσης του 2025 στα μέσα Οκτωβρίου, αυτό σημαίνει ότι και ο ΕΛΓΑ δεν θα μπορέσει να εισπράξει την ασφαλιστική εισφορά από τους παραγωγούς.

Άρα, τα ταμεία του ΕΛΓΑ μένουν άδεια και ο ασφαλιστικός οργανισμός χωρίς ρευστότητα για να πληρώσει αποζημιώσεις.

Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ, Τάσος Μπαρτζώκας.

Ο Βουλευτής της Ημαθίας αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στο ζήτημα των μεγάλων ζημιών που προκάλεσε ο παγετός της άνοιξης 2025 στις καλλιέργειες του νομού.

Κ. Τσιάρας: Μέσα στον Νοέμβριο θα πληρωθεί η προκαταβολή της Bασικής Eνίσχυσης

Για το φλέγον ζήτημα της πορείας των πληρωμών στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Action 24.

Απαντώντας, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι στο πλαίσιο της μετάβασης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ γίνονται πραγματικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν από κάθε πληρωμή και σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ χαρακτηριστικά για την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης είπε: «η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης κάθε χρόνο δίνεται στο τέλος Οκτωβρίου. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια αυτή την περίοδο να μπούμε σε μια κανονική ομαλή ροή πληρωμών. Μέσα στον Νοέμβριο πιστεύω θα δοθεί η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στην προτεραιοποίηση των πληρωμών που έχουν καθυστερήσει, και, όπως τόνισε, το προσεχές διάστημα –μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων– θα πιστωθούν τα χρήματα για το deminimis των ζωοτροφών, τα φερτά υλικά από τον Daniel, τις αποζημιώσεις των θανατωθέντων ζώων από την ευλογιά, τα βιολογικά και θα ακολουθήσουν οι πληρωμές για τις σπάνιες φυλές, το κομφούζιο κ.ά.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι κτηνοτρόφοι έως τις αρχές Νοεμβρίου

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται να προχωρήσουν οι κτηνοτρόφοι στο τέλος του Οκτωβρίου ή έως τις αρχές Νοεμβρίου, σε συνεννόηση με την Επιτροπή μπλόκων των αγροτών, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κτηνοτροφία λόγω των ζωονόσων, αλλά και των καθυστερήσεων στις πληρωμές.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη 2/10, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησαν στα γραφεία του ΣΕΚ στην Αθήνα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος, και μέλη της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής, που παρουσίασαν δραματικά στοιχεία για τη συρρίκνωση του κτηνοτροφικού κλάδου. «Ο βασικός πυλώνας της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα είναι η αιγοποβατοτροφία που απασχολεί τουλάχιστον το 70% των κτηνοτρόφων και πλήττεται σφοδρά. Βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή για την ελληνική αιγοπροβατοτροφία. Μέσα σε 1,5 με 2 χρόνια χάθηκαν περίπου 500.000 παραγωγικά ζώα από τις ζωονόσους, τις πυρκαγιές κ.λπ. Αν αναλογιστούμε ότι τα παραγωγικά ζώα είναι 6 εκατομμύρια στην Ελλάδα, έχει χαθεί το 10% του ζωικού κεφαλαίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσχος.

Μάλιστα, ο κ. Μόσχος αποκάλυψε ότι το πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της ευλογιάς δεν τηρείται από πλευράς ΥΠΑΑΤ και των αρμόδιων υπηρεσιών, δίνοντας το ακόλουθο χαρακτηριστικό παράδειγμα: «υπάρχει μονάδα στην Ημαθία που έχει χτυπηθεί από την ευλογιά εδώ και έναν μήνα και ακόμα τα ζώα δεν έχουν θανατωθεί, κάτι που πρέπει να γίνει μέσα σε ένα 48ωρο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μόσχος έδωσε στοιχεία μεταξύ άλλων και για το βόειο κρέας επισημαίνοντας: «Ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια να μην στηριχθεί η ελληνική παραγωγή βόειου κρέατος, αλλά να στηρίξει την εισαγωγή ζώντων ζώων για πάχυνση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φύγει από το επάγγελμα το 6% των βοοτρόφων και κυρίως νέοι κτηνοτρόφοι. Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μια έλλειψη στο ελληνικό μοσχαρίσιο κρέας σε ποσοστό 10%. Το 90% από το κρέας που καταναλώνουμε στη χώρα μας θα είναι εισαγωγής, ενώ αναμένονται νέες αυξήσεις στις τιμές στον καταναλωτή που θα φανούν περίπου σε ένα δίμηνο».

Continue Reading

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στα Ιωάννινα — Αισθητός και στην Πάργα με μεγάλη διάρκεια

Published

on

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας (22/7) στις 09:43, με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Ιωαννίνων και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε ολόκληρη την Ήπειρο και κυρίως στην Πάργα, όπου κάτοικοι ανέφεραν πως είχε μεγάλη διάρκεια αλλά δεν συνοδεύτηκε από βοή.

Continue Reading

Η εφημεριδα της Παργας

April 2026
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Αυτός είναι ο δράστης της ένοπλης ληστείας στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Ληστεία και πυροβολισμοί στην Πάργα: Δράστες απείλησαν τον ιδιοκτήτη και πυροβόλησαν για να διαφύγουν

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Από την Πάργα στη Φλόριντα: Ο Βασίλης Γεραλέξης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Εντοπίστηκε η σορός του 63χρονου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ5 months ago

θρίλερ με τον 62χρονο ψαρά που γλίστρησε από το καΐκι κι έπεσε στη θάλασσα – «τον είδε να βυθίζεται…»

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Πάργα: Ληστεία σε κατάστημα χρυσαφικών και κλοπή αυτοκινήτου από τους δράστες

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Ολονύκτιες έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά στην Πάργα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 years ago

Η ζώνη του Κόκκορη έσφιξε τον Πήγασο και έστειλε την Πάργα στην 3η θέση!

ΠΑΡΓΑ12 months ago

Ανέφικτη στις παρούσες συνθήκες η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάργας σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Πάργα: το 60% των καταλυμάτων θα ανοίξουν το Πάσχα

ΑΓΙΑ6 days ago

Υπογράφουμε τώρα ενάντια στα αιολικά πάρκα στην Πάργα

  Κείμενο υπογραφών πολιτών ενάντια στα «αιολικά πάρκα» ισχύος 84 (2Χ42)MW στις «ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΝ» και «ΣΩΡΙΑΣΤΟΝ» της Δ.Ε. Πάργας, του Δήμου...

ΑΓΙΑ3 weeks ago

Μαζική συνέλευση στην Αγιά κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Μαζική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην Αγιά Πάργας με θέμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο χωριό. Η συνέλευση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του πολιτιστικού...

Δημος Παργας1 month ago

Κάλεσμα προς τον κ. Γκούμα για δημόσια συγγνώμη και αποκατάσταση

Σχετικά με τους ανυπόστατους ισχυρισμούς και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του κ. Γκούμα, ο οποίος άλλωστε τους συνηθίζει, περί δήθεν ψευδών...

ΑΠΟΨΕΙΣ1 month ago

Ανακοίνωση της παράταξης «ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ» για πρόγραμμα INTERREG στον Δήμο Πάργας

Ανακοίνωση σχετικά με τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Μαρτίου 2026 εξέδωσε η παράταξη «ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ». Σύμφωνα με...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 month ago

Αγώνας με φιλανθρωπικό χαρακτήρα τη Δευτέρα 17:00 στην Πάργα

Τη Δευτέρα η ομάδα μας αντιμετωπίζει σε φιλικό παιχνίδι τον ΠΑΣ Αχέρων Καναλακίου στο Δημοτικό Στάδιο Πάργας. Ο αγώνας έχει...

ανεμογεννήτριες στην Αγιά ανεμογεννήτριες στην Αγιά
ΑΓΙΑ1 month ago

«Όχι» του Δήμου Πάργας στη μελέτη για ανεμογεννήτριες στην Αγιά

Με ομόφωνη απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας γνωμοδότησε αρνητικά στη μελέτη περιβάλλοντος για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θέση Περίβλεπτον, στην...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ