ΠΑΡΓΑ
“Έρχεται” το Εθνικό Κτηματολόγιο για Πρέβεζα,Πάργα και Ζηρό

Σε… αναζήτηση συμβολαίων και λοιπών τίτλων κυριότητας χιλιάδες ιδιοκτήτες

Από τις 30 Οκτωβρίου του 2018 έως τις 30 Ιανουαρίου του 2019 θα διαρκέσει η υποβολή των δικαιολογητικών των ιδιοκτητών στους Δήμους Πρέβεζας, Πάργας και Ζηρού για την ένταξή τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο.Υπόχρεοι είναι οι κάτοικοι των περιοχών στις οποίες δεν έχει γίνει η συγκεκριμένη διαδικασία και για την Π.Ε της Πρέβεζας είναι πολλές αφού η…
κτηματογράφηση έχει ολοκληρωθεί μόνο στον προ Καποδιστριακό Δήμο Πρέβεζας, στο Θεσπρωτικό και στην Φιλιππιάδα (εκεί δηλαδή όπου λειτουργούσαν κτηματολογικά γραφεία).Στις υπόλοιπες περιοχές (νυν τοπικές κοινότητες Πρέβεζας, Λούρου, Καναλίου, Ζηρού ) αλλά και στον Δήμο της Πάργας η κτηματογράφηση θα γίνει από Οκτώβριο έως και Ιανουάριο και αναμένεται να είναι κάθε άλλο παρά εύκολη διαδικασία. Αιτία, η έλλειψη συμβολαίων ή άλλων τίτλων κυριότητας για πολλά από τα ακίνητα που υπάρχουν στα χωριά αλλά και οι πολλοί συνιδιοκτήτες οι οποίοι θα πρέπει τώρα να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία που κατέχουν αφού σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να χαρακτηριστεί δημόσια και να την χάσουν.Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει εμπράγματο ή εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο υποχρεούται να υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα, υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχει ο ιδιοκτήτης ακινήτου, ο οποίος έχει κυριότητα (πλήρη ή ψιλή), και κάθε δικαιούχος επικαρπίας και προσωπικής ή πραγματικής δουλείας (οποιουδήποτε περιεχομένου), ο δικαιούχος εμπράγματης ασφάλειας, κατάσχεσης, εγγραπτέας αγωγής, εγγραπτέας μίσθωσης (χρονομεριστική, χρηματοδοτική, υπερενναετής) και κάθε άλλου εγγραπτέου δικαιώματος σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν.2308/1995, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.Υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και όσοι διαχειρίζονται ξένη περιουσία (πχ εκκαθαριστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, διαχειριστής ακινήτου κ.λ.π.) Το τέλος κτηματογράφησης έχει δύο σκέλη, ένα σταθερό, που είναι 35 ευρώ ανά δικαίωμα, και ένα αναλογικό 1‰ επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Ειδικότερα, στις περιοχές όπου αρχίζει η κτηματογράφηση οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν το ποσό των 35 ευρώ ανά δικαίωμα στην αρχή της διαδικασίας κτηματογράφησης κατά την υποβολή της δήλωσης. Αν κάποιος έχει δικαίωμα σε τρία ακίνητα, θα καταβάλει δηλαδή 35 ευρώ για κάθε ακίνητο. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως, αν σε ένα ακίνητο υπάρχουν πολλοί συνδικαιούχοι, θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις και να πληρώσουν όλοι από 35 ευρώ.Οσον αφορά τους βοηθητικούς χώρους, δηλαδή αποθήκες, γκαράζ, καταβάλλεται τέλος κτηματογράφησης 20 ευρώ. Σημειώνεται πως το τέλος αυτό καταβάλλεται μόνο αν οι χώροι αυτοί είναι αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν ποσοστό συγκυριότητας στο οικόπεδο και δεν είναι παρακολουθήματα του διαμερίσματος.
Για αγροτικές περιοχές
Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εγγραπτέο δικαίωμα σε περισσότερα του ενός ακίνητα καταβάλλουν πάγια τέλη για μόνο δύο εγγραπτέα δικαιώματα, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού αυτών. Το αναλογικό τέλος καταβάλλεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης από τους κυρίους ή επικαρπωτές και καθορίζεται σε ποσοστό 1‰ επί της πέραν των 20.000 ευρώ αξίας του ακινήτου, που θα προκύπτει από την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τον όροφο. Στην περίπτωση συνδικαιούχων οι 20.000 εξαιρούνται για καθέναν συνδικαιούχο.
ΠΑΡΓΑ
Η πρόταση για το μέλλον του λιμανιού της Πάργας παρουσιάστηκε επίσημα

Παρουσιάστηκε η μελέτη για τη νέα παραλιακή ζώνη της Πάργας
Παρουσιάστηκε η μελέτη για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του λιμένα Πάργας, η οποία αποτυπώνει τον σχεδιασμό για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου και των κοινόχρηστων χώρων της πόλης.
Η πρόταση αφορά δύο βασικά τμήματα της παραλιακής ζώνης και στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργικότητας, της προσβασιμότητας και της αισθητικής εικόνας ενός από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Πάργας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ασφαλή κίνηση των πεζών, στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών και στην καλύτερη οργάνωση των χρήσεων κατά μήκος της παραλιακής.
Στο δυτικό τμήμα της παραλιακής, από την προβλήτα έως τους πρόποδες του Κάστρου της Πάργας, προβλέπονται παρεμβάσεις που θα εξασφαλίζουν καλύτερη κυκλοφορία, βελτιωμένη προσβασιμότητα και δυνατότητα δημιουργίας θέσεων στάθμευσης όπου αυτό είναι εφικτό.
Για το ανατολικό τμήμα, από την προβλήτα έως την περιοχή του «Κόκκινου Σπιτιού», η μελέτη διατηρεί τη βασική μορφή της υπάρχουσας πλακόστρωσης, ενώ προβλέπει την προσθήκη όδευσης τυφλών, τη βελτίωση του αστικού εξοπλισμού και παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την προσβασιμότητα και την ασφάλεια των επισκεπτών.

Βασικοί στόχοι της μελέτης είναι η αναβάθμιση της αισθητικής και λειτουργικότητας της παραλιακής ζώνης, η βελτίωση του μικροκλίματος μέσω νέων φυτεύσεων, η διατήρηση των υφιστάμενων χρήσεων και η προσαρμογή του χώρου στις σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές.
Παράλληλα, προβλέπεται σαφής διαχωρισμός των επιμέρους ζωνών χρήσης, με πρόβλεψη για χώρους κίνησης πεζών, όδευση ατόμων με προβλήματα όρασης, περιοχές αστικού εξοπλισμού, φυτεύσεις, χώρους στάσης και τραπεζοκαθίσματα.

Στη μελέτη περιλαμβάνονται επίσης φωτορεαλιστικές απεικονίσεις που παρουσιάζουν τη μελλοντική εικόνα της παραλιακής ζώνης, με αναβαθμισμένες πλακοστρώσεις, περισσότερο ελεύθερο χώρο για τους πεζούς και αισθητικές παρεμβάσεις που συνδέονται με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Πάργας.

Η πρόταση αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο σχεδιασμού για το παραλιακό μέτωπο της πόλης, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας κατοίκων και επισκεπτών, διατηρώντας παράλληλα την ταυτότητα ενός από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Ηπείρου.
ΠΑΡΓΑ
Απάντηση για τα 1,2 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και η νέα εικόνα του λιμανιού της Πάργας

Θα ήθελα να σας ενημερώσω επίσημα σχετικά με το κονδύλι ύψους 1.200.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αφορούσε την αποκατάσταση των κρηπιδωμάτων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Πάργας και για το οποίο δεν κατέστη δυνατή η απορρόφηση. Θεωρώ υποχρέωσή μου να παραθέσω τα πραγματικά γεγονότα, ώστε να υπάρχει πλήρης και έγκυρη ενημέρωση.

Στην προηγούμενη δημοτική περίοδο και κατά τη διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάργας υπό την προεδρία του κ. Γ. Νήρα, ο τότε Υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 1.200.000 ευρώ για την αποκατάσταση των κρηπιδωμάτων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Πάργας. Βασική προϋπόθεση ήταν η εκπόνηση και ωρίμανση της σχετικής μελέτης απο τον Δήμο και το ΔΛΤ Πάργας.
Στη συνέχεια, μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», εκπονήθηκε μελέτη η οποία περιλάμβανε τόσο την κατασκευή κυματοθραυστών όσο και την αποκατάσταση των κρηπιδωμάτων. Η μελέτη αυτή δεν επιβάρυνε οικονομικά τον Δήμο, καθώς χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα.
Ο μελετητής, σε συνεργασία με τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου και τον Δήμο, επέλεξε να εντάξει το ποσό των 1.200.000 ευρώ στη συνολική μελέτη, η οποία είχε διπλό στόχο: αφενός την αποκατάσταση των κρηπιδωμάτων και αφετέρου την κατασκευή των κυματοθραυστών.
Για να καταστεί δυνατή η απορρόφηση του συγκεκριμένου κονδυλίου, απαιτούνταν η ύπαρξη ώριμης και εγκεκριμένης μελέτης. Μέχρι το 2024, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, η μελέτη αυτή δεν είχε προχωρήσει, καθώς υπήρχαν σοβαρές εκκρεμότητες και αντιρρήσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Τον Μάρτιο του 2024, λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, ενημερώθηκα από το αρμόδιο Υπουργείο ότι το κονδύλι κινδύνευε να χαθεί, καθώς έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί επικαιροποίηση της διαδικασίας έως τον Δεκέμβριο του 2023.
Χωρίς να χαθεί ούτε ένα λεπτό, κινηθήκαμε άμεσα και, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, καταφέραμε να διατηρήσουμε ενεργό το κονδύλι των 1.200.000 ευρώ, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο.
Παράλληλα, επειδή η πορεία της υφιστάμενης μελέτης παρέμενε αβέβαιη και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να μην έχει ολοκληρωθεί, προσπαθήσαμε, σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, να μεταφέρουμε τη χρηματοδότηση από την αποκατάσταση των κρηπιδωμάτων στην ανάπλαση και αποκατάσταση της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Πάργας. Σελίδα 1 από 1
Ωστόσο, η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι η συγκεκριμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό, καθώς η Πάργα δεν διαθέτει ακτοπλοϊκό λιμένα, γεγονός που αποτελεί βασική προϋπόθεση των σχετικών προγραμμάτων.
Η προηγούμενη διοίκηση προφανώς από κακή ενημέρωση δεν έψαξε σε βάθος το ζήτημα.
Παρόλα αυτά, θεωρήσαμε ότι δεν έπρεπε να χαθεί η ευκαιρία να προχωρήσει ένα έργο που η περιοχή του Καμινιού και η Χερσαία Ζώνη Λιμένα είχαν ανάγκη εδώ και περισσότερα από σαράντα χρόνια. Επειδή η ανάπλαση της Χερσαίας Ζώνης δεν απαιτούσε τις χρονοβόρες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που απαιτεί το έργο των κυματοθραυστών, προχωρήσαμε με ταχύτητα στην εκπόνηση νέας πρότασης.
Με εντατική εργασία και σε στενή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε μία ώριμη και υλοποιήσιμη μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής του Καμινιού και μεγάλου τμήματος της Χερσαίας Ζώνης μέχρι τη γλίστρα του Αγίου Αθανασίου, ώστε να είναι έτοιμη προς χρηματοδότηση.
Στο δια ταύτα:
Τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Ιούλιο του 2026.
Η μελέτη που αφορά τους κυματοθραύστες και τα κρηπιδώματα βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία ελέγχου και δεν έχει ολοκληρωθεί. Συνεπώς, δεν ήταν δυνατόν να απορροφηθεί το συγκεκριμένο κονδύλι, καθώς δεν υπήρχε ώριμη μελέτη, ούτε ρεαλιστική δυνατότητα ολοκλήρωσης του έργου εντός των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αυτή είναι η πραγματική ιστορία του συγκεκριμένου κονδυλίου.
Για τα παραπάνω είχα ενημερώσει ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας στις πρώτες συνεδριάσεις του έτους, καθώς το θέμα ήταν γνωστό και για τον λόγο αυτό το συγκεκριμένο κονδύλι δεν συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάργας.
Η ευκαιρία που προέκυψε μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι ότι σήμερα υπάρχει μία ολοκληρωμένη και ώριμη μελέτη για την ανάπλαση της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Πάργας, έτοιμη να διεκδικήσει χρηματοδότηση.
Θέλω να σας γνωστοποιήσω ότι ήδη βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καταθέτοντας σχετικό αίτημα χρηματοδότησης. Υπάρχει θετική διάθεση και πολιτική βούληση ώστε να αναζητηθούν εθνικοί πόροι ύψους περίπου 1.500.000 ευρώ για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου.
Οι επαφές και οι συναντήσεις μας στο Υπουργείο συνεχίζονται, ενώ ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής και ο Γενικός Γραμματέας καταβάλλουν προσπάθειες για την εξεύρεση της κατάλληλης χρηματοδοτικής λύσης.
Παράλληλα, το θέμα της μεγάλης μελέτης που αφορά τους κυματοθραύστες και τα κρηπιδώματα παραμένει σε εξέλιξη και παρακολουθείται στενά.
Τα παραπάνω αποτελούν την πραγματική και επίσημη ενημέρωση προς τους πολίτες.
























