Εκτός ελέγχου κινείται το δημόσιο χρέος της χώρας, καθώς τον Ιούλιο κατέγραψε νέα αύξηση, με αποτέλεσμα στο επτάμηνο Ιανουαρίου Ιουλίου η καθαρή αύξησή του να ξεπερνά τα 9 δισ. ευρώ και κλειδώνει η διαμόρφωσή του πάνω από το 200% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020.

Η έκρηξη του χρέους σε συνδυασμό με την βαθιά ύφεση της οικονομίας στο β΄ τρίμηνο του έτους, όταν το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 15,2% και το έλλειμα του προϋπολογισμού το οποίο ήδη φτάνει ήδη στα 11 δισ. ευρώ, δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό στην οικονομία από τον οποίο δύσκολα θα ξεφύγει.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε προβεί σε αναθεώρηση των μακροοικονομικών στόχων τον περασμένο Απρίλιο, αλλά οι εξελίξεις έκτοτε, ήταν ραγδαίες και αρνητικές και αναγκαστικά θα προβεί και σε νέες επί το δυσμενέστερο αναθεωρήσεις. Υπενθυμίζεται ο στόχος για το ύψος του χρέους Γενικής Κυβέρνησης αναθεωρήθηκε σε 337 δισ. ευρώ το 2020, (από 331,1 δισ. ευρώ, το 2019) και στο 188,8% του ΑΕΠ, αλλά ήδη έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.

⭐️Κάντε κλικ στο https://temu.to/m/uuhmsko267w για να λάβετε ένα πακέτο κουπονιών 💰‎100€ ή κάντε ⭐️ Αναζήτηση app64230 στην εφαρμογή Temu για να λάβετε έκπτωση 💰30% !!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το ύψος του ακαθάριστου δημόσιου χρέους, στο τέλος του περασμένου Ιουλίου ανήλθε στο ποσό των 365.064 εκατ. ευρώ, από 356,02 εκατ. ευρώ, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2019.

Προκύπτει δηλαδή αύξηση της τάξης των 9,05 δισ. ευρώ που οφείλεται στον υπερδανεισμό που πραγματοποίησε το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καλύψει τη δραματική υστέρηση των φορολογικών εσόδων, αλλά και τις υπερβάσεις των δημοσίων δαπανών, που προκάλεσαν οι ανάγκες χρηματοδότησης λόγω της πανδημίας.

Αξιοσημείωτο είναι, πως τον μήνα Ιούλιο το ακαθάριστο χρέος αυξήθηκε πάνω από 2 δισ. ευρώ, αφού τον Ιούνιο, το ύψος του ήταν 362,87 δισ. ευρώ.

Επίσης στο νέο ύψος του χρέους δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ, που άντλησε το ελληνικό δημόσιο με την έκδοση των δεκαετών ομολόγων.

Από τα αναλυτικά στοιχεία του ΓΛΚ, προκύπτει πως, η αύξηση του δημοσίου χρέους, κατά 9,05 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019 προήλθε από τις εκδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων, η ονομαστική αξία των οποίων στο επτάμηνο, ήταν 26,27 δισ. ευρώ και οι εξοφλήσεις στην ίδια περίοδο ήταν 19,78 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το χρέος να αυξηθεί κατά 6,49 δισ. ευρώ.
Επίσης κατά 2,64 δισ. ευρώ αυξήθηκε το χρέος από τις εκδόσεις νέων δανείων.
Ακαθάριστο χρέος

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος ή χρέος Κεντρικής Διοίκησης, το οποίο διαφέρει από το χρέος Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο αποτελεί τον δείκτη παρακολούθησης των επιδόσεων των κρατών.
Σύμφωνα με τον ορισμό της Eurostat, από το συνολικό ακαθάριστο χρέος αφαιρούνται:

Τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία και οι ΟΤΑ και άλλοι δημόσιοι φορείς, το αποκαλούμενο ενδοκυβερνητικό χρέος, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 14 δισ. ευρώ.
Τα κέρματα και οι επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα των νομικών προσώπων, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 7,2 δισ. ευρώ.
Συνολικά δηλαδή, από το συνολικό χρέος αφαιρούνται περίπου 21 δισ. ευρώ, οπότε το χρέος Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνεται σε 344 δισ. ευρώ, στο τέλος του Ιουλίου.

Πάνω από το 200% του ΑΕΠ
Η αποτίμηση του ύψους του χρέους γίνεται κάθε χρόνο την 31η Δεκεμβρίου. Ωστόσο σύμφωνα με τις εξελίξεις του επταμήνου και τις προοπτικές για το επόμενο διάστημα και σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση του ΑΕΠ, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα υπερβεί το 200%, τόσο σε όρους Κεντρικής Διοίκησης όσο και σε όρους Γενικής Κυβέρνησης.

Μετά το καταστροφικό -15,2% που κατέγραψε το ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο του 2020, όλα δείχνουν πως η μέση ύφεση της οικονομίας το 2020, θα κινηθεί στο -10%, γεγονός που θα σημάνει ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 170 δισ. ευρώ.

Αυτό θα σημάνει ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ, θα διαμορφωθεί πάνω από το 200% του ΑΕΠ. Με την υπόθεση εργασίας ότι το ΑΕΠ στο τέλος του 2020 διαμορφώνεται στα 170 δισ. ευρώ, (από τα 187,5 δισ. ευρώ, το 2019) και το χρέος παραμένει στο τέλος του έτους στα επίπεδα του Ιουλίου ήτοι 344 δισ. ευρώ, το χρέος Γενικής Κυβέρνησης και σε 365,06 δισ. ευρώ το ακαθάριστο χρέος, τότε το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ διαμορφώνεται ως εξής:

    • Το χρέος Γενικής Κυβέρνησης θα φτάσει στο 202,4% του ΑΕΠ
    • Το χρέος Κεντρικής Διοίκησης θα διαμορφωθεί στο 214,7% του ΑΕΠ.

Πηγή