Connect with us

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ

Εκτός ΑΕΙ 35.000 μαθητές

Published

on

Περίπου 35.000 μαθητές από τους 92.000 που διαγωνίστηκαν κόβονται από τη δυνατότητα να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο εξαιτίας του εξεταστικού «σφαγείου» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) που ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στους υποψηφίους. Πλήγμα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, ορατός ο κίνδυνος για κενές θέσεις ακόμα και σε κεντρικά ΑΕΙ.

Κόφτης χιλιάδων εισακτέων

«Αυτή τη στιγμή, περίπου 27.000 υποψήφιοι από τα γενικά λύκεια, δηλαδή το 35% των υποψηφίων και 8.000 υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ, συνολικά 35.000 μαθητές, θα μείνουν εκτός Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δεν θα έχουν τη δυνατότητα συμπλήρωσης του πρώτου μηχανογραφικού» τόνισε στην ΑΥΓΗ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις εκπαιδευτικών και αξιωματικής αντιπολίτευσης που τόσο καιρό φώναζαν για τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του εξεταστικού σφαγείου της ΕΒΕ.

«Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς σε πολλά τμήματα κεντρικών ΑΕΙ μπορεί να παρουσιαστεί και το φαινόμενο κενών θέσεων ακριβώς επειδή πολλές σχολές έχουν επιλέξει τον ανώτατο συντελεστή της ΕΒΕ που είναι στο 1,20%» επισημαίνει ο Γ. Χατζητέγας. Ενδέχεται να υπάρξουν ακόμα και κενές θέσεις σε σχολές της Αρχιτεκτονικής, σε σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), καθώς και στα τμήματα Φυσικής των κεντρικών πανεπιστημίων. Από την πλευρά του, ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, μιλώντας στην ΑΥΓΗ, επισήμανε ότι δεν βλέπει κενές θέσεις σε κεντρικά πανεπιστήμια παρά μόνο σε τμήματα όπως αυτά της Ιταλικής Φιλολογίας.

Οι χιλιάδες μαθητές που κόβονται από την ευκαιρία να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο θα αναγκαστούν να συμπληρώσουν το δεύτερο μηχανογραφικό -το οποίο εφαρμόζεται από φέτος- για τη δυνατότητα φοίτησης σε κάποιο δημόσιο ΙΕΚ. «Πρόκειται για μεγάλο πληθυσμό μαθητών που θα υποχρεωθούν στη λύση του ΙΕΚ με την ελπίδα πως με την ολοκλήρωση των σπουδών τους σε αυτά θα μπορούν, μέσω κατατακτήριων, να πάνε σε αντίστοιχα τμήματα των ΑΕΙ» αναφέρει ο Γ. Χατζητέγας.

«Το κόψιμο χιλιάδων μαθητών είναι η μεγάλη είδηση των φετινών Πανελλαδικών, όχι οι αυξομειώσεις των βάσεων. Γιατί συνιστά μεγάλο χτύπημα στο Γενικό Λύκειο και πρόκειται για ανεπίτρεπτη αλλαγή που συνέβη μεσούσης της σχολικής χρονιάς. Είναι ένα σύστημα εντελώς παράλογο και διαστροφικό».

Πλήγμα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια

Ακόμη ένα μεγάλο πλήγμα των φετινών Πανελλαδικών και της ΕΒΕ αφορά τα περιφερειακά πανεπιστήμια, στα οποία θα υπολειτουργήσουν πολλά τμήματα, ενώ ορισμένες σχολές θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε ανασχηματισμούς λόγω της έλλειψης εισακτέων. «Θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στα περιφερειακά πανεπιστήμια, καθώς η ΕΒΕ και το κόψιμο των εισακτέων θα έχουν ως αποτέλεσμα να ανασχηματιστούν και να υπολειτουργήσουν πολλά τμήματα – κάποια εκ των οποίων με ιστορική αξία. Θα υπάρξει πρόβλημα για τους ελάχιστους επιτυχόντες» διευκρίνισε ο Γ. Χατζητέγας.

Άνοδος στα τρία από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία

Η ανακοίνωση των ΕΒΕ ανά πανεπιστημιακό τμήμα ξεκαθάρισε το τοπίο σε σχέση με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο.

Συγκεκριμένα, οι μικρότερες μεταβολές εντοπίζονται στο 1ο επιστημονικό πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, όπου θα υπάρξει πτωτική τάση στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου.

Σε ό,τι αφορά το 2ο επιστημονικό πεδίο, των Θετικών Επιστημών, αναμένεται να σημειωθεί άνοδος των βάσεων σε περιζήτητα τμήματα του πεδίου -όπως οι πολυτεχνικές σχολές των αστικών κέντρων– που κάθε χρόνο συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις χιλιάδων υποψηφίων.

Αναφορικά με το 3ο επιστημονικό πεδίο, των Επιστημών Υγείας, θα σημειωθεί μεγαλύτερη άνοδος κυρίως στα περιζήτητα τμήματα του πεδίου – όπως οι ιατρικές σχολές, οι οποίες όμως δεν θα υπερβούν το φράγμα των 19.000 μορίων, όπως έλεγαν οι εκτιμήσεις, αλλά θα ανέβουν, με τη χαμηλότερη Ιατρική να κυμαίνεται λίγο πάνω από 18.000 μόρια.

Τέλος, στο 4ο επιστημονικό πεδίο, των επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, όπου φέτος παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση των αριστούχων, θα έχουμε μεγάλες αυξήσεις στις βάσεις -κυρίως στα περιζήτητα τμήματα-, οι οποίες, ωστόσο, δεν θα υπερβούν τα 500 μόρια. Ειδικότερα, μεγάλη ζήτηση θα υπάρξει σε τμήματα Πληροφορικής -κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων- αλλά και σε τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΕΒΕ προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι σχολές των πανεπιστημίων, που κυμαίνονται από 80% έως 120%.

Νίκος Φίλης: Η ανακοίνωση των ΕΒΕ επιβεβαιώνει την καταστροφή

«Η δημοσιοποίηση των ΕΒΕ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις και ολοκληρώνει την εικόνα καταστροφής που επιφύλαξε το υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές τής πανδημίας» σχολίασε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Νίκος Φίλης.

«Οι πιο ‘ευνοϊκές’ εκτιμήσεις προβλέπουν πως θα αποκλειστούν περισσότεροι από 20.000 υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι. Το υπουργείο Παιδείας εξήγγειλε για φέτος 77.500 θέσεις στα πανεπιστήμια. Ωστόσο, γνώριζε ότι δεν πρόκειται να καλυφθούν περισσότερες από 55.000 και παραπλανούσε χιλιάδες μαθητές» πρόσθεσε ο Ν. Φίλης. «Παράλληλα, τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί μαθητών που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με ‘λευκή κόλλα’ κατέρρευσαν, αφού υποψήφιοι με υψηλές βαθμολογίες πρόκειται να αποκλειστούν από σχολές και τμήματα της προτίμησής τους».

Τέλος, ο Ν. Φίλης κάλεσε την κυβέρνηση να αναστείλει την ΕΒΕ και να καλύψει όλες τις διαθέσιμες θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας.

Πηγή 

Comments

Η εφημερίδα της Πάργας

Αύγουστος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ8 ώρες ago

Οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη σε Νεκρομαντείο και Κάστρο Πάργας

ΠΑΡΓΑ2 ημέρες ago

Η Πάργα στην «Ώρα Ελλάδος » του Open

ΠΑΡΓΑ2 ημέρες ago

Ξεδιάντροπο κλέψιμο εργαζομένων στην Πάργα από μερίδα επιχειρηματιών

Δήμος Πάργας4 ημέρες ago

Νεές ασφαλτοστρώσεις σε Πάργα και Αγία Κυριακή

ΠΑΡΓΑ5 ημέρες ago

Επιχείρηση μεταφοράς βρέφους με κορονοϊό από την Πάργα στην Πρέβεζα στήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ1 εβδομάδα ago

Δράση καθαρισμού στην Αμμουδιά και στους Αντίπαξους από τους CLEANINGANS

ΠΑΡΓΑ1 εβδομάδα ago

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πάργας: Η περιβόητη κυκλοφοριακή μελέτη τόσο για την Τ.Κ. Πάργας όσο και την Τ.Κ. Καναλακίου δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα.

Δήμος Πάργας1 εβδομάδα ago

Δημοτικό Στάδιο Καναλακίου: Μπήκαν οι μπουλντόζες στο γήπεδο

Δήμος Πάργας2 εβδομάδες ago

2η Γιορτή Μελιού στο Καναλάκι

ΠΑΡΓΑ2 εβδομάδες ago

Πάργα: Νυχτερινός φωτισμός στο νησάκι της πανάγιας (εντυπωσιακές εικόνες)

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Διακοπές στην Ελλάδα μετά τον Κορωνοϊό|Πρώτη η Κέρκυρα, 4η η Πάργα

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Κώστας Μπάρκας: Όλη η παράκτια ζώνη, από την Πάργα έως το Ακρωτήρι του Αγίου Θωμά, είναι πλέον περιοχές που μπορούν να δοθούν άδειες για εξορύξεις

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

«Χωρίς δισταγμό» Η νέα τηλεοπτική σειρά από την Καβάλα με γυρίσματα στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Πάργα :Ψηφιακό Μενού με ένα κλίκ στην συσκευή σου

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Σεισμός στην Πάργα: Θόλωσαν τα νερά του Αχέροντα – Τι υποστηρίζει ο Ευθύμης Λέκκας

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

Πάργα: Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού με κατασκευές πάνω στη θάλασσα

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Κέντρο Υγείας Πάργας :Κάνουμε τον σταυρό μας..

ΠΑΡΓΑ1 έτος ago

Επιχειρηματίας στην Πάργα απέκρυψε κρούσμα Covid και τη μετέπειτα απόλυσή του για να μη κλείσει15 μέρες

ΑΠΟΨΕΙΣ2 έτη ago

Κάθε μέρα πεθαίνουν 15.000 παιδιά κάτω των 5 ετών… αλλά η πείνα δεν είναι μεταδοτική και έτσι δεν μας αφορά!

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Πάργα: Αθλητής «παρά πέντε» προσγειώθηκε σε παρμπρίζ σταθμευμένου αυτοκινήτου (Βίντεο)

Δημοφιλή