Connect with us

ΙΣΤΟΡΙΑ

Αγάλματα και συμβολισμοί…

Published

on

Άγαλμα-“Παν εφ΄ ω τις αγάλλεται”, δηλαδή “κάθε τι με το οποίο κανείς αγάλλεται, χαίρεται, εντυπωσιάζεται”, σύμφωνα με το λεξικό του Ησύχειου του Αλεξανδρινού
Οι άνθρωποι κατασκεύαζαν αγάλματα από τα πανάρχαια χρόνια. Οι λόγοι που τους παρακινούσαν σ’ αυτό, ήταν κυρίως…

θρησκευτικοί. Ζωντάνευαν έτσι τους θεούς και πίστευαν πως μ’ αυτό εξασφάλιζαν την προστασία τους. Άλλα αγάλματα έχουν φτιαχτεί για να τιμήσουν ένα ιστορικό γεγονός ή κάποια προσωπικότητα.
Κάποια αγάλματα συμβολίζουν ιδέες, αρχές, αξίες, ιδανικά ή καταστάσεις κι έχουν γίνει γνωστά γι’ αυτό το λόγο. Μερικά από αυτά θα δούμε με τη σημερινή εγγραφή.

Η Πατρίδα καλεί: Σύμβολο αγώνα και αγάπης για την πατρίδα

Ονομάζεται αλλιώς και “Η Μητέρα Πατρίδα”, “Η Μητέρα Πατρίδα καλεί” ή απλά “Η Πατρίδα” ή “Μνημείο Mamayev”. Μια γυναικεία μορφή με το δεξί χέρι υψωμένο ψηλά, κρατώντας ένα σπαθί και με το αριστερό χέρι σε μια χειρονομία καλέσματος.
Τοποθετημένο σε ένα ύψωμα στην πόλη Βολγκογράντ της Ρωσίας, φτιάχτηκε για να τιμήσει τη μάχη του Στάλινγκραντ, μία από τις πιο κρίσιμες αλλά και από τις πιο αιματηρές μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με εκτιμώμενες απώλειες περί τα 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Έχει συνολικό ύψος 85 μέτρα, από τα οποία το σώμα είναι 52 μέτρα και το σπαθί 33. Διακόσια σκαλιά οδηγούν από τη βάση του λόφου στο μνημείο και συμβολίζουν τις διακόσιες μέρες που κράτησε η μάχη του Στάλινγκραντ. Σύμφωνα με κάποιες πηγές το άγαλμα είναι εμπνευσμένο από τη “Νίκη της Σαμοθράκης”.

Ο Χριστός Λυτρωτής: Σύμβολο Χριστιανισμού και ειρήνης

Το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή (Cristo Redentor στα πορτογαλικά) είναι ψηλό άγαλμα το οποίο εικονίζει τον Ιησού Χριστό με απλωμένα τα χέρια. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Κορκοβάντο, πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο, στο εθνικό πάρκο του Δάσους Τιζούκα. Στέκεται με απλωμένα τα χέρια σαν να καλωσορίζει τον κόσμο, σε ύψος 710 μέτρων. Έχει ύψος 32 μέτρα, ζυγίζει 1.000 τόνους και μάλιστα είναι εγκατεστημένο με τρόπο ώστε να ατενίζει την πόλη του Ρίο.

Η Guan Yin: Σύμβολο ευλογίας και προστασίας

Το άγαλμα της Guan Yin βρίσκεται στη νότια ακτή του νησιού Χαινάν, στην Κίνα. Έχει ύψος 108 μέτρα, είναι το τέταρτο ψηλότερο άγαλμα στον κόσμο (προς το παρόν) και είναι αφιερωμένο στην bodhisattva (φωτισμένη ύπαρξη σύμφωνα με τον Βουδισμό) Guan Yin, η οποία συνδέεται με την συμπόνια και την ευσπλαχνία. Είναι γνωστή ως “Η Θεά του ελέους”.
Το άγαλμα έχει τρεις όψεις. Η μία όψη είναι στραμμένη προς το εσωτερικό της χώρας και οι άλλες δύο αντικρίζουν τη θάλασσα της νότιας Κίνας. Συμβολίζει την ευλογία και την προστασία από την Guan Yin της Κίνας και όλου του κόσμου.

Το άγαλμα της Ελευθερίας: Σύμβολο ελευθερίας και φιλίας

Το άγαλμα της Eλευθερίας εικονίζει την ελευθερία ως γυναικεία μορφή και βρίσκεται σε ένα νησάκι στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης, από όπου είναι ορατό σε όποιον μπαίνει ή βγαίνει από το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Η ιδέα του αγάλματος ανήκει στον Γάλλο ιστορικό Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, ο οποίος πρότεινε να κατασκευαστεί ένα μνημείο προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας.
Η αναμμένη δάδα στο δεξί της χέρι συμβολίζει την ιδέα της ελευθερίας. Το στέμμα στο κεφάλι της έχει επτά ακτίνες, που συμβολίζουν τις επτά θάλασσες και τις επτά ηπείρους.
Το άγαλμα ζυγίζει 225 τόνους και καλύπτεται από ένα περίβλημα χαλκού. Το ύψος του, χωρίς τη βάση, είναι 46,5 μέτρα, ενώ με τη βάση διπλασιάζεται. Στο εσωτερικό του, 168 σκαλιά επιτρέπουν την άνοδο στο κεφάλι και άλλα 54 στο χέρι, που κρατάει τον πυρσό.

Η Παναγία στα Βραχώδη Όρη: Σύμβολο της γυναίκας και της μητρότητας

Ένα άγαλμα ύψους 27 μέτρων αφιερωμένο στις γυναίκες και κυρίως στις μητέρες. Αντικρίζει την πόλη Butte, στην Μοντάνα των ΗΠΑ. Είναι το δεύτερο ψηλότερο άγαλμα στις ΗΠΑ, μετά το άγαλμα της Ελευθερίας.

Το άγαλμα εμπνεύστηκε ο Bob O’Bill, κάτοικος της περιοχής, του οποίου η γυναίκα ήταν πολύ άρρωστη. Υποσχέθηκε στην Παναγία ότι θα έφτιαχνε ένα άγαλμα προς τιμήν της, αν γινόταν καλά η γυναίκα του. Όταν αυτή συνήλθε ξεκίνησε η κατασκευή του αγάλματος στην κορυφή ενός λόφου. Κατασκευάστηκε με υλικά που πρόσφεραν εθελοντές. Είναι φωτισμένο και ορατό το βράδυ.

Η Θεά Δικαιοσύνη: Σύμβολο και προσωποποίηση της δικαιοσύνης. 

Βασίζεται στην Γιουστίτια, θεά της δικαιοσύνης κατά τη ρωμαϊκή μυθολογία, ενώ στην ελληνική μυθολογία ταυτίζεται με τη Θέμιδα. Θεωρούνταν η ενσάρκωση της θείας τάξης και η προσωποποίηση της δικαιοσύνης στην ρωμαϊκή νομοθεσία. Απεικονίζεται κρατώντας τους ζυγούς στην αριστερή πλευρά, μερικές φορές κρατάει μαχαίρι στο δεξί χέρι, το οποίο συμβολίζει την λογική της δικαιοσύνης η οποία μπορεί να ασκείται για όλους το ίδιο. Σε νεότερες απεικονίσεις κρατά ξίφος. Επίσης σε όλες τις απεικονίσεις φοράει ένα μαντίλι στα μάτια το οποίο θέλει να δείξει την αντικειμενικότητα της προς όλους, δηλαδή “τυφλή δικαιοσύνη”.

Ο Στοχαστής: Σύμβολο της δύναμης της σκέψης.

Ένα χάλκινο άγαλμα του Auguste Rodin, το οποίο βρίσκεται στο μουσείο Ροντέν, στο Παρίσι. Απεικονίζει έναν άνδρα που διαλογίζεται. Η στάση του σώματος, το σκυμμένο κεφάλι υποδηλώνουν μια σκληρή εσωτερική μάχη. Ο Rodin βάσισε το θέμα του στην “Θεία Κωμωδία” του Δάντη. Το πρώτο γλυπτό ολοκληρώθηκε το 1902, αλλά δεν παρουσιάστηκε στο κοινό μέχρι το 1904. “Ο Στοχαστής” σε πολλές διαφορετικές εκδόσεις υπάρχει σε μουσεία όλου του κόσμου.

anoixti-matia.blogspot.g

Η εφημεριδα της Παργας

June 2024
MTWTFSS
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΑΠΟΨΕΙΣ2 days ago

Μπάρκας: Ανεπαρκές Ιατρικό Προσωπικό και Υποδομές στο Κέντρο Υγείας Πάργας

Δημος Παργας3 days ago

Πράσινο Φως για την Επέκταση του Οικισμού Μεσσοποτάμου!

ΑΠΟΨΕΙΣ5 days ago

Πυροσβέστες Ηπείρου εξοργισμένοι: “Φτάνει πια η κοροϊδία! Απαιτούμε σεβασμό!”

ΠΑΡΓΑ7 days ago

Δήμος Πάργας: Το 67% Απείχε στις Ευρωεκλογές – Ανησυχητική Ενίσχυση Ακροδεξιών Κομμάτων

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Πάργα: Ο απόλυτος προορισμός για ζευγάρια, οικογένειες και παρέες

ΑΝΘΟΥΣΑ1 week ago

Ολοκληρώνεται η πανεξόρμηση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α στη περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας

Βουρεκάς Κώστας
ΠΑΡΓΑ2 weeks ago

Ο Βουρεκάς Κώστας με καταγωγή απο την Πάργα Υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α –Ανατρεπτική Συνεργασία

ΠΑΡΓΑ2 weeks ago

Τα Κέντρα Υγείας στο Καναλάκι και τη Πάργα επισκέφθηκε κλιμάκιο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α τη Κυριακή 2 Ιούνη

ΕΡΕΥΝΕΣ2 weeks ago

Ρεύμα: Αυξήσεις έως 65% στα “πράσινα” τιμολόγια τον Ιούνιο

ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Κίνηση Πολιτών Πάργας για το Κέντρο Υγείας: Η απαξίωση του υφυπουργού Υγείας για την Πάργα

ΠΑΡΓΑ11 months ago

Πάργα: «Με κάλεσε κλαίγοντας η μητέρα του» – Νέες αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό 20χρονου επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

ΠΑΡΓΑ11 months ago

Πάργα: «Κανείς δεν χτύπησε το παιδί» λέει ο εργοδότης για καταγγελία ξυλοδαρμού εργαζόμενου με τσουγκράνα

valtos beach with and umbrellas
ΠΑΡΓΑ11 months ago

Με τσουγκράνα χτύπησαν εργαζόμενο σε beach bar στην Πάργα !

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Μητσοτάκης από την Πάργα: Έρχεται κύμα μεγάλων επενδύσεων

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πάργα με θύμα 71χρονο

ΠΑΡΓΑ11 months ago

Έλσα Υφαντή : «Πολλοί εργοδότες νομίζουν πλέον πως τους ανήκει κάθε κόκκος άμμου αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε»

ΠΑΡΓΑ11 months ago

Αντιπρ. Συλλόγου Εστίασης Πάργας: Ευελπιστούμε οι επαγγελματίες να χαμογελάσουμε στο τέλος του καλοκαιριού (βίντεο)

ΠΑΡΓΑ11 months ago

Πάργα: «Βιώνει μετατραυματικό σοκ» Τι λέει η μητέρα του 20χρονου εργαζομένου που ξυλοκοπήθηκε

ΠΑΡΓΑ11 months ago

Πάργα: Σκάφος χτύπησε 13χρονη που έκανε SUP

ΠΑΡΓΑ3 years ago

Ο Πέτρος Αντωνίου στο “The Voice” (Βίντεο)

ΠΑΡΓΑ7 days ago

Δήμος Πάργας: Το 67% Απείχε στις Ευρωεκλογές – Ανησυχητική Ενίσχυση Ακροδεξιών Κομμάτων

Η μεγαλύτερη αποχή καταγράφεται στο Δήμο Πάργας καθώς στην κάλπη προσήλθε μόλις το 33% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Ρεκόρ...

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Πάργα: Ο απόλυτος προορισμός για ζευγάρια, οικογένειες και παρέες

Η Ελλάδα μπορεί να έχει χιλιάδες επιλογές για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά δεν είναι όλες το ίδιο προσιτές. Η Δυτική Ελλάδα, φημισμένη...

ΠΑΡΓΑ2 weeks ago

Τα Κέντρα Υγείας στο Καναλάκι και τη Πάργα επισκέφθηκε κλιμάκιο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α τη Κυριακή 2 Ιούνη

Συνεχίζονται οι εξορμήσεις της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α σε όλη την περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας.  Κλιμάκιο με επικεφαλής το Ρίζο Μιχάλη γιατρό παθολόγο-εντατικολόγο μέλος...

ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Κίνηση Πολιτών Πάργας για το Κέντρο Υγείας: Η απαξίωση του υφυπουργού Υγείας για την Πάργα

Για απαξίωση της Πάργας από τον Υφυπουργό Υγείας κάνει λόγο η Κίνηση Πολιτών Πάργας για το Κέντρο Υγείας, προαναγγέλλοντας πως...

ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Κ. Μπάρκας: «Απαράδεκτες και επικίνδυνες για τις ζωές των πολιτών της Πρέβεζας οι δηλώσεις Βαρτζόπουλου»

Απαράδεκτες και επικίνδυνες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου, ο βουλευτής Πρεβέζης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μπάρκας. «Οι δηλώσεις...

ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Δ. Βαρτζόπουλος για το ΚΥ της Πάργας που δεν εφημερεύει-Πολύ μικρή η απόσταση Πάργα-Καναλάκι

Τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο της Πρέβεζας αναφορικά με την αδυναμία στελέχωσης ιατρικών υπηρεσιών, αντιμετωπίζουν όλα τα νομαρχιακά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ