Δημος Παργας
Κοινό μέτωπο Δημάρχου και αντιπολίτευσης: Στοχοποιείται η δημοτική περιουσία της Πάργας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει
ο Δήμος σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρία «G&K
INVESTMENT GROUP Α.Ε.». Σύμφωνα με την απόφαση η εταιρία
αποδέχεται ότι δεν θα προκύψει καμία απώλεια εσόδων από την
μετάθεση του χρόνου καταβολής μισθωμάτων, το ποσό των οποίων
αποφασίστηκε να καταβληθεί σε επτά έτη (!!!!) σε ισόποσες
εξαμηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το 2026 (!!!!) μαζί με την
κανονική καταβολή των μισθωμάτων. Μάλιστα ο Δήμος είχε σκοπό
να προτείνει δέκα χρόνια (!!!!!) και τα επτά ήταν πρόταση της
εταιρίας!!!!!!
Σε αυτά έχουμε να παραθέσουμε τα εξής :
1)Η Δημοτική Αρχή και οι δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης , «Βήμα
στο Αύριο» και «Νέα Πνοή» , βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία και
σύμπνοια για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της εταιρίας και του
ξεπουλήματος της δημοτικής περιουσίας. Υπενθυμίζουμε ότι , όταν ο
νυν δήμαρχος , ήταν στην αντιπολίτευση συμφωνούσε στη διατήρηση
των κατασκηνώσεων. Επίσης δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της
νυν αντιπολίτευσης είχαν υπερθεματίσει(και ψηφίσει στην
προηγούμενη Δημοτική περίοδο) στο ξεπούλημα του ακινήτου και
μάλιστα "τσακώνονταν" με τον δήμαρχο για το ποιος πρέπει να πάρει
τα εύσημα για την επένδυση. Μάλιστα η ψήφος τους ήταν καθοριστική
, καθώς δημοτικοί σύμβουλοι της τότε (και νυν) διοίκησης άλλοι (δυο)
ψήφισαν την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης , που ήταν να γίνουν
2
δημοτικές κατασκηνώσεις , και άλλοι είχαν αντιρρήσεις μόνο ως προς
τα χρόνια μίσθωσης.
2)Υπενθυμίζουμε , ακόμα , πως το Τοπικό Συμβούλιο της Τ.Κ. Λούτσας ,
αρχικά είχα πάρει απόφαση το ακίνητο να αξιοποιηθεί μέσα στα
πλαίσια μιας ήπιας μορφής οικιστικής ανάπτυξης (πχ κατασκηνώσεις). Η
απόφαση αυτή ανατράπηκε με την δικαιολογία ότι δεν υπήρχε
υπάλληλος του δήμου για να κρατήσει τα πρακτικά και σε νέο
συμβούλιο της Τ.Κ πάρθηκε η απόφαση να δοθεί το ακίνητο για
οποιαδήποτε χρήση. Τι να μεσολάβησε άραγε ανάμεσα στα δυο
συμβούλια;
3)Μέχρι πριν από λίγο καιρό η Δημοτική Αρχή διατείνονταν ότι οι
αιτιάσεις της εταιρίας σχετικά με τους όρους της συμφωνίας δεν ίσχυαν
με βάση τις γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου
Πάργας και μίλαγε ακόμα και για έξωση της εταιρίας από το ακίνητο. Τι
άλλαξε λοιπόν τώρα; Είχε δίκιο η εταιρεία και ο Δήμος δεν έλεγε την
αλήθεια; Η κοινή απόφαση των τριών παρατάξεων του Δημοτικού
Συμβουλίου γεννά περισσότερα ερωτήματα.
4)Το "κέρδος" του Δήμου Πάργας , από την "φοβερή και τρομερή
επένδυση", το "success story" του Δημάρχου, είναι μέχρι στιγμής μια
εγγυητική επιστολή 330.000 και 110.000 ευρώ.
5)Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πάργας ήταν η μόνη παράταξη που δεν
συναίνεσε στο ξεπούλημα του Κλιμάτι και άλλων δημοτικών ακινήτων
(παλιό δημοτικό σχολείο Πάργας/παλιός λιμενικός σταθμός , παλιό
νηπιοτροφείο Πάργας , παλιό Σχολαρχείο Πάργας κλπ ). Και είμαστε
βέβαιοι πως θα ακολουθήσουν και άλλα τέτοια ξεπουλήματα και στα
υπόλοιπα παράλια του Δήμου μας.
Τα δελτία τύπου , τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και της παράταξης
«Βήμα στο Αύριο» μας θυμίζουν την «Παθολογία» του πολέμου του
Θουκυδίδη : «Και νόμισαν πως είχαν το δικαίωμα ν’ αλλάξουν και τη
συνηθισμένη ανταπόκριση των λέξεων προς τα πράγματα, για να
δικαιολογήσουν τις πράξεις τους.»
3
Έτσι και εδώ ο τυχοδιωκτισμός βαφτίζεται ρεαλισμός , ο εκβιασμός
επώδυνος αλλά αναγκαίος συμβιβασμός , το συμφέρον των ολίγων
συμφέρον του τόπου , το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας
ανάπτυξη (άραγε για ποιους ;).
Ως Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πάργας υπενθυμίζουμε σε Δημοτική Αρχή
και αντιπολίτευση πως οι δημότες ούτε είναι ιθαγενείς για να
ξεγελιούνται με χρωματιστές πετρούλες ούτε έχουν μνήμη
χρυσόψαρου.
Καναλάκι , 30/03/2024
Δημος Παργας
Ράμπα ΑμεΑ στην Αμμουδιά και ακόμη δύο σε επόμενη φάση

Πρώτη ράμπα ΑμεΑ στην Αμμουδιά – Ο Δήμος Πάργας κάνει τις παραλίες πιο προσβάσιμες
Ο Δήμος Πάργας, με σταθερό προσανατολισμό στη δημιουργία ενός τόπου χωρίς αποκλεισμούς και με ίσες ευκαιρίες για όλους, προχώρησε στην τοποθέτηση της πρώτης υπερσύγχρονης ράμπας πρόσβασης για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) στην παραλία της Αμμουδιάς, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες προσβασιμότητας τόσο για τους δημότες όσο και για τους επισκέπτες της περιοχής.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού του Δήμου, καθώς έχουν ήδη δημοπρατηθεί ακόμη δύο νέες ράμπες ΑμεΑ, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε δύο ακόμη παραλίες του Δήμου Πάργας.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου προσβάσιμων ακτών, προσφέροντας σε άτομα με κινητικές δυσκολίες τη δυνατότητα να απολαμβάνουν το μπάνιο τους με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και αυτονομία.
Οι νέες ράμπες είναι ελληνικής κατασκευής και φέρουν την ονομασία «SEA ACCESS». Πρόκειται για υπερσύγχρονα συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, βάρους περίπου 250 κιλών και μήκους περίπου 15 μέτρων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ώστε να εξασφαλίζουν εύκολη και ασφαλή χρήση.
Ο χειρισμός τους μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από το ίδιο το άτομο με κινητική αναπηρία είτε από τον συνοδό του, προσφέροντας μεγαλύτερη ανεξαρτησία και διευκολύνοντας την πρόσβαση στη θάλασσα.
Παράλληλα, στην παραλία της Αμμουδιάς έχει δημιουργηθεί ένα πλήρως οργανωμένο και προσβάσιμο περιβάλλον, σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία.
Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν:
- Ειδικά διαμορφωμένο χώρο στάθμευσης ΑμεΑ με άμεση πρόσβαση στην παραλία.
- Προσβάσιμο ντους (ντουζιέρα) κατάλληλα σχεδιασμένο για άτομα με κινητικές δυσκολίες.
- Ειδικά διαμορφωμένη τουαλέτα ΑμεΑ που πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές προσβασιμότητας.
- Χώρο σκίασης και ξεκούρασης για άτομα με αναπηρία και τους συνοδούς τους.
Η συνολική χρηματοδότηση του έργου ανέρχεται σε 69.631 ευρώ και προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους για έργα που προάγουν την κοινωνική συνοχή, την ισότιμη πρόσβαση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Με τις παρεμβάσεις αυτές, ο Δήμος Πάργας αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευσή του για την ενίσχυση της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης, επενδύοντας σε υποδομές που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία και καθιστούν τις παραλίες του Δήμου πιο φιλικές και λειτουργικές για όλους.
Δημος Παργας
Σκληρή κριτική Γκούμα για τον δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Υποθηκεύεται το μέλλον του Δήμου Πάργας, κ. Ζαχαριά!
Την έντονη ανησυχία του για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή εκφράζει ο επικεφαλής του συνδυασμού «Βήμα στο Αύριο», Αχιλλέας Γκούμας, μετά την ενημέρωση που υπήρξε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την πρόθεση της διοίκησης του Δήμου Πάργας να προχωρήσει σε δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο δανεισμός αφορά την απόκτηση του κτιρίου όπου στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες του Δήμου Πάργας στο Καναλάκι, καθώς και την προώθηση της αναστήλωσης του ιστορικού «Μεγάρου Βασιλά».
Ο κ. Γκούμας τονίζει ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή και επικίνδυνη πολιτική επιλογή, η οποία θα υποθηκεύσει το μέλλον του Δήμου Πάργας, μεταφέροντας οικονομικά βάρη και υποχρεώσεις στις επόμενες δημοτικές αρχές, αλλά κυρίως στους δημότες, για πολλά χρόνια.
«Είναι προφανές ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο η συγκεκριμένη επιλογή δεν συζητήθηκε εγκαίρως και δημόσια. Η δημοτική αρχή όφειλε να ενημερώσει αναλυτικά το Δημοτικό Συμβούλιο και τους πολίτες πριν οδηγήσει τον Δήμο σε έναν τόσο κρίσιμο οικονομικό σχεδιασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Βήμα στο Αύριο» υπογράμμισε:
«Κύριε Ζαχαριά, ετοιμάζεστε να οδηγήσετε τον Δήμο Πάργας σε δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το ακούσαμε για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης και εύλογα αναρωτιόμαστε: με ποια οικονομική λογική λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση;
Έχετε αντιληφθεί ότι με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύετε να υποθηκεύσετε το μέλλον του Δήμου Πάργας; Έχετε συνυπολογίσει τις συνέπειες για τους πολίτες και τις επόμενες γενιές;»
Ο κ. Γκούμας επισήμανε ακόμη ότι είναι αδιανόητο ο Δήμος, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να επιλέγει τη λύση του δανεισμού, επιβαρύνοντας τους δημότες, χωρίς προηγουμένως να έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένο οικονομικό σχέδιο.
«Η δημοτική αρχή όφειλε από την πρώτη στιγμή να διερευνήσει και να σχεδιάσει μια λύση που δεν θα υποθηκεύει το μέλλον του Δήμου για τα επόμενα χρόνια. Όφειλε να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες αύξησης των εσόδων και μείωσης των δαπανών. Αντί αυτού, επιλέγει την εύκολη λύση του δανεισμού, χωρίς διαφάνεια και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση», σημείωσε.
Παράλληλα, κάλεσε τον δήμαρχο Πάργας να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στους πολίτες:
«Εξηγήστε στους δημότες, κ. Ζαχαριά, γιατί δεν προχωρήσατε στην προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου για το “Μέγαρο Βασιλά” και γιατί επιλέγετε τώρα τον δρόμο του δανεισμού. Πείτε, έστω και μία φορά, την αλήθεια στους πολίτες».
Ο συνδυασμός «Βήμα στο Αύριο» ζητά:
Την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να παρουσιαστούν αναλυτικά όλα τα στοιχεία που αφορούν τον σχεδιαζόμενο δανεισμό.
Την πλήρη ενημέρωση για το ύψος του ποσού που προτίθεται να δανειστεί η δημοτική αρχή.
Τη διεξαγωγή ευρείας δημόσιας διαβούλευσης σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, με τη συμμετοχή των πολιτών, ώστε οι αποφάσεις για το μέλλον του Δήμου Πάργας να μη λαμβάνονται ερήμην της κοινωνίας.
«Το μέλλον του τόπου μας δεν μπορεί να αποφασίζεται πίσω από κλειστές πόρτες. Δεν μπορεί μια δημοτική πλειοψηφία, η οποία δεν εκφράζει πλέον την κοινωνική πλειοψηφία, να δεσμεύει οικονομικά τον Δήμο για τα επόμενα χρόνια και να φορτώνει νέα βάρη στους πολίτες και στα παιδιά μας», τονίζει ο κ. Γκούμας.
Καταλήγοντας, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Βήμα στο Αύριο» σημείωσε:
«Κύριε Ζαχαριά, η επιλογή σας να οδηγήσετε τον Δήμο Πάργας σε δανεισμό αποδεικνύει για ακόμη μία φορά την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου, σοβαρής προετοιμασίας και υπεύθυνης διοίκησης. Ο Δήμος Πάργας χρειάζεται διαφάνεια, σχέδιο, λογοδοσία και σεβασμό στους πολίτες. Όχι αποφάσεις που υποθηκεύουν το μέλλον του τόπου μας. Τελικά κ. Ζαχαριά, αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι είστε ανίκανος να διοικήσετε τον Δήμο Πάργας».

























