Connect with us

ΠΑΡΓΑ

24 και κάτι ώρες στην Πάργα και στις πηγές του Αχέροντα

Published

on

24 και κάτι ώρες στην Πάργα και στις πηγές του Αχέροντα

Τι μπορείς να κάνεις μέσα σε μία μέρα; Χμ..για να δούμε..Να ξεκουραστείς, να μείνεις σπίτι, να κάνεις ότι θα έκανες ένα οποιοδήποτε άλλο Σαββατοκύριακο, αλλά ξέρεις κάτι; Μπορείς να ταξιδέψεις και αυτό είναι μάλλον το καλύτερο που έχεις να κάνεις! Αν έχεις διάθεση και καλή παρέα μέσα σ’ αυτές τις λίγες ώρες μπορεί να χωρέσουν στιγμές-αποθέματα θετικής ενέργειας για μέρες! Με την αγαπημένη Εγνατία οδό από τα Γρεβενά και μετά από περίπου 2 ώρες απίστευτης διαδρομής βρεθήκαμε στην Πάργα. Δυσκολεύεσαι λίγο να πιστέψεις ότι θα ξεπροβάλει η θάλασσα μετά από τόσα βουνά κι όμως!

Αντικρίζοντας το Ιόνιο, η Πάργα μοιάζει να έχει κλέψει κάτι από τη μαγεία των γειτόνων της και θυμίζει πιο πολύ νησί. Στενά σοκάκια, παλιά αρχοντικά και μια υπέροχη ακτογραμμή. Προτιμήστε να μείνετε σε ένα από τα διπλανά κολπάκια όπως είναι η παραλία του Βάλτου. Μια τιρκουάζ, πεντακάθαρη θάλασσα, και μια απέραντη αμμουδιά με τις απαραίτητες βέβαια ξαπλώστρες και ταβέρνες αλλά είπαμε, την μαγεία τη φτιάχνεις μόνος σου! Μας παραξένεψε λιγάκι το γεγονός ότι ήταν γεμάτη από κόσμο αλλά μόλις ένα 10% σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς ήταν εντός του νερού. Σύντομα καταλάβαμε το γιατί, αλλά όντας θαρραλέοι κάναμε την πρώτη μας παγωμένη βουτιά! Όταν συνηθίσεις το μούδιασμα, το νερό είναι πραγματικά απολαυστικό! Αρχές Ιούνη βλέπεις…

Valtos beach

Valtos beach 2

Ανάμεσα από την παραλία του Βάλτου και τον κόλπο της Πάργας είναι το Ενετικό κάστρο, όμορφο και επιβλητικό αποζημιώνει την ανάβαση με εκπληκτική θέα την οποία βέβαια εμείς δεν είδαμε (ψέματα δε θα σας πω) αλλά τη φανταστήκαμε και ήταν πραγματικά υπέροχη! Είχαμε όμως τη χαρά να το βλέπουμε φωτισμένο το βράδυ από το μπαλκονάκι μας. Αριστερά το κάστρο, δεξιά ο Βάλτος, απέναντι οι Παξοί και το βλέμμα να χάνεται..

Parga castle

Επιβάλλεται η βόλτα στα γραφικά στενάκια, με τις φορτωμένες λουλούδια καμάρες και τα άπειρα τουριστικά μαγαζάκια.Αυτά τα είδαμε,αλήθεια, και πήραμε και τα αγαπημένα μας αναμνηστικά βραχιολάκια. Από όποιο καλντερίμι κι αν κρυφοκοιτάξεις θα δεις από κάτω το όμορφο μικρό λιμάνι.Καθημερινά αναχωρούν καραβάκια για τις παραλίες Βάλτος, Λύχνος και Σαρακίνικο και φυσικά για Παξούς, Αντίπαξους και Κέρκυρα. Σε απόσταση αναπνοής, τόσο που θέλεις να κολυμπήσεις απέναντι, είναι το νησάκι με την εκκλησία της Παναγίας, ειδυλλιακό μέρος για γάμους και βαπτίσεις και άλλα ανεξιχνίαστα μυστήρια, που σίγουρα θα πετύχετε αν πάτε Σαββατοκύριακο.

Panagias church

Κάνοντας όλη τη βόλτα μέχρι την άλλη άκρη του λιμανιού θα συναντήσετε ένα υπέροχο ιστορικό κτίριο, τη Villa Rossa που λειτουργεί ως ξενοδοχείο και bar restaurant. Αν είστε τυχεροί και είναι μια απ’αυτές τις στιγμές που το σύμπαν συντονίζεται μαζί σας, θα πετύχετε και live μουσική, έχοντας τη θάλασσα μπροστά στα πόδια σας και χαζεύοντας απέναντι τα νησάκια και την πόλη. Πολύ καλή Greek nouvelle cuisine αλλά μπορεί να χρειαστεί να περάσετε και από ένα γυράδικο στην επιστροφή, έχει πολλά άλλωστε κάτι που δεν κατάλαβα ποτέ για τα παραθαλάσσια μέρη…Μάλλον ξέρω, ανήκει στην τουριστική αιώνια εκστρατεία που ακούει στο τετράπτυχο musaka-suvlaki-kamaki-buzuki αλλά γιατί να είναι τόσο δύσκολο να φας ψάρι δίπλα στη θάλασσα?

Villa rossa music

Ένας τελευταίος καφές στο λιμάνι και αφήνουμε την όμορφη Πάργα κρατώντας σφιχτά το γαλάζιο της θάλασσας και τα χρωματιστά σπίτια που στριμώχνονται για να αποθανατιστούν στο κάδρο μας. Για να γίνει πιο γλυκός ο δρόμος της επιστροφής κάναμε μια μικρή παράκαμψη για τις πηγές του Αχέροντα. Και πάλι η διαδρομή δε σε προδιαθέτει γ’αυτό που θα δεις..

old couple looking at the view

Parga close

Διασχίζοντας τα χωριά του νομού Θεσπρωτίας φτάσαμε στη Γλυκή, ιδανικό ορμητήριο για τις πηγές. Δεν ξέρω αν φταίει το απίστευτο τοπίο με τις πλούσιες φυσικές ομορφιές και τα κρυστάλλινα νερά, αλλά αυτό το μέρος έχει κάτι το μαγικό, απόλυτα συνυφασμένο με τους μύθους που το περιβάλουν… Με τα αρχαία μυστήρια να πλανώνται δίπλα στις ρίζες από τα τεράστια πλατάνια μοιάζει πραγματικά βγαλμένο από την Ελληνική μυθολογία.

Περπατώντας, πότε στο μονοπάτι δίπλα στο ποτάμι και πότε παρεκκλίνοντας ελαφρώς παρασυρμένοι από το πράσινο, μέσα στα δέντρα και με τον ήχο του νερού να μας υπνωτίζει, φτάσαμε στις πηγές.. Ο κόσμος πολύς αλλά επικρατεί μια ηρεμία κάπως αναμενόμενη, αφού η διαδικασία είναι σχεδόν μυσταγωγική. Αφήσαμε τα παπούτσια μας και κάναμε το πρώτο βήμα στα μυθικά νερά.

Axerontas path

Axerontas bridge

Αρχικά θες να ουρλιάξεις αλλά το μέρος και τα παιδάκια που έχουν ήδη βουτήξει τονώνουν τον κατεψυγμένο εγωισμό σου και δε στο επιτρέπουν! Χρειάζεται λίγη ώρα να συνηθίσεις τον πόνο στα πόδια από τα παγωμένα νερά αλλά δε μπορείς να κάνεις αλλιώς… Το φως του ήλιου που τρυπώνει ανάμεσα στα επιβλητικά βράχια και το πράσινο δίνουν στο νερό απίστευτες αποχρώσεις και νιώθεις πως όσο συνεχίζεις να περπατάς τόσο βυθίζεσαι στη μαγεία του. Σε μερικά σημεία το νερό αναβλύζει από τα βράχια και τη γη σχηματίζοντας φυσαλίδες. Αν συνεχίσεις αντίθετα προς το ρεύμα που είναι σαν ευεργετικό χάδι, θα βρεθείς στο φαράγγι, μετά στο ρέμα Ντάλα που είναι παραπόταμος του Αχέροντα και στις πηγές του οποίου ξεκινά μονοπάτι για το ιστορικό Σούλι.

Axerontas springs

Axerontas bubbles

Με δυσκολία αφήσαμε το νερό και γυρίσαμε στην αρχή του μονοπατιού. Δε μπορώ να σκεφτώ ιδανικότερο σημείο για συναυλίες αλλά δυστυχώς δεν ανακαλύψαμε κάτι γι’αυτό καλοκαίρι αν και με λύπη μου μόλις διάβασα ότι μέχρι και πέρυσι είχαν παίξει εκεί αγαπημένοι καλλιτέχνες. Η βόλτα στον Αχέροντα σημαίνει σίγουρα υδάτινες πεζοπορίες, μη διστάσετε να διασχίσετε τα νερά του, πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσετε αυτή την αίσθηση… Από κει και πέρα, σε όλο του το μήκος το ποτάμι προσφέρεται για περπάτημα, rafting, ιππασία, canoe-kayak, ακόμη και κατασκήνωση.

Axerontas springs 2

Δώσαμε την υπόσχεση ότι θα ξανάρθουμε, αφιερώνοντας το χρόνο που αρμόζει σε ένα τέτοιο μυθικό μέρος. Έχουμε άλλωστε να δούμε και το Νεκρομαντείο, να ανέβουμε στο Σούλι, να κάνουμε rafting και γιατί όχι, να διοργανώσουμε και μια μικρή συναυλία!

Γυρίσαμε γεμάτοι εικόνες και ήχους νερού και με μια σαφή βελτίωση στο κυκλοφοριακό μας. Είτε έχετε στη διάθεση σας 24 ώρες, είτε λιγότερες απλά εκμεταλλευτείτε τες, φτιάξτε το δικό σας μικρό μύθο και δε θα’ναι ποτέ ξανά οι ίδιες!

Κείμενο – Φωτογραφίες: Νίκη Χ.

ΑΓΙΑ

Υπογράφουμε τώρα ενάντια στα αιολικά πάρκα στην Πάργα

Published

on

 

Κείμενο υπογραφών πολιτών ενάντια στα «αιολικά πάρκα»

ισχύος 84 (2Χ42)MW στις «ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΝ» και «ΣΩΡΙΑΣΤΟΝ»

της Δ.Ε. Πάργας, του Δήμου Πάργας της Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου

 

Εμείς που υπογράφουμε το παρόν κείμενο είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση δύο ακόμη «αιολικών πάρκων» ισχύος 84 (2Χ42)MW και στη απαράδεκτη σχετική ΜΠΕ, που παρουσιάζει πολλές σημαντικές και ουσιώδεις ελλείψεις, στις θέσεις «ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΝ» και «ΣΩΡΙΑΣΤΟΝ» της Δ.Ε. Πάργας, του Δήμου Πάργας της Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου.

Οι ανεμογεννήτριες αυτές, με πολλές άλλες που έχουν αδειοδοτηθεί ή είναι υπό αδειοδότηση στη ίδια περιοχή, «στεφανώνουν» τραυματικά την λοφοσειρά πάνω από την Πάργα, την Ανθούσα, είναι πάνω-δίπλα και μπροστά από τον παραδοσιακό οικισμό της Αγιάς («μπαλκόνι του Ιονίου»), πάνω και πολύ κοντά από τις απείρου κάλλους παραλίες «Σαρακήνικο» και «Καραβοστάσι», σε πολύ μικρή απόσταση από αρχαιολογικούς χώρους «Δυμόκαστρο» και «Παλιόπαργα», μέσα σε πυκνή παρθένα βλάστηση, με πλούσια πανίδα, ορνιθοπανίδα και χλωρίδα, σε ιδιόκτητες εκτάσεις με υπεραιωνόβια ελαιόδενδρα, ορατές από την θάλασσα και από όλους τους οικισμούς Πάργας, Ανθούσας, Τρίκορφου, Πέρδικας, από τα Κάστρα Πάργας, Ανθούσας-Αγιάς.

Μιλάμε για μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, από τους πιο παλιούς ιστορικούς τουριστικούς προορισμούς, μια από τις «ναυαρχίδες» του τουρισμού της Πρέβεζας και όλης της Ελλάδας.

Είναι προφανές ότι η εγκατάσταση 12 ακόμη τεράστιων ανεμογεννητριών συνολικού ύψους 200μ. και τα συνοδά έργα, αναφερόμενα ή «αποσιωπούμενα» από την ΜΠΕ, θα προκαλέσουν μια ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, μια τεράστια αισθητική υποβάθμιση και οπτική όχληση, καταστροφικό πλήγμα στον τουρισμό, στην γεωργία και στην κτηνοτροφία, σε ό,τι μας έχει απομείνει για να ζούμε και να απολαμβάνουμε αυτήν την περιοχή, στην ίδια μας την ζωή.

Πέρα από τα κέρδη κάποιων «επενδυτών» στην «πράσινη ανάπτυξη» – «πράσινα άλογα» κανένα όφελος δεν θα έχει για τον τόπο και του πολίτες μας, που πληρώνουμε πανάκριβα το ρεύμα ένα δημόσιο αγαθό, βορά στο Χρηματιστήριο της ενέργειας, απεναντίας μετά από λίγα χρόνια θα μας αφήσουν τα κουφάρια των Α/Γ, σε ένα πληγωμένο ανεπανόρθωτα, εφιαλτικό τοπίο.

Στην «επιχείρηση» αυτή έχει ταχθεί ενάντια με ομόφωνες αποφάσεις όλη η τοπική κοινωνία, ο Δήμος Πάργας και οι Τοπικές Κοινότητες, Πολιτιστικοί και άλλοι Σύλλογοι και Σωματεία.

Ζητάμε να μην εγκριθούν οι σχετικές ΜΠΕ, να μην αδειοδοτηθούν αυτές οι βιομηχανικές ουσιαστικά εγκαταστάσεις και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε όλοι μαζί οι κάτοικοι, ενωμένοι, με κάθε τρόπο, ενάντια σε αυτά καταστροφικά σχέδια και ζητάμε την αλληλεγγύη κάθε πολίτη που έχει γνωρίσει και αγαπάει αυτόν τον τόπο.

Continue Reading

ΑΓΙΑ

Μαζική συνέλευση στην Αγιά κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Published

on

Μαζική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην Αγιά Πάργας με θέμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο χωριό.

Η συνέλευση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου, του συλλόγου γυναικών και της ΛΑΝΤΖΑ (κίνηση εργαζομένων στον τουρισμό), ενώ συμμετείχαν τα μέλη της πρωτοβουλίας αγώνα της Θεσπρωτίας, Αλεξίου Παύλος και Λιαμπότης Σωτήρης, οι οποίοι πραγματοποίησαν εισηγητικές ομιλίες.

Στη διαδικασία παρευρέθηκαν επίσης δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Πάργας, ενώ ακολούθησε διάλογος σχετικά με την οργάνωση των επόμενων κινήσεων.

Στο τέλος της συνέλευσης συγκροτήθηκε τοπική πρωτοβουλία αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Continue Reading

Δημος Παργας

Οδηγίες για τη διαχείριση απορριμμάτων ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου

Published

on

Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και της προετοιμασίας για την άφιξη των τουριστών, εκδόθηκε ενημέρωση σχετικά με τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, με στόχο τη διατήρηση και αναβάθμιση της εικόνας του Δήμου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι δημότες και οι επισκέπτες καλούνται να απορρίπτουν τα απορρίμματά τους καθαρά και αποκλειστικά στους πράσινους κάδους, αποφεύγοντας την τοποθέτηση χόρτων, κλαδιών ή μπάζων.

Παράλληλα, στους μπλε κάδους ανακύκλωσης πρέπει να απορρίπτονται μόνο χαρτί, πλαστικά και μεταλλικά, όπως αλουμινένια κουτάκια.

Η συνεργασία όλων επισημαίνεται ως απαραίτητη για τη διατήρηση της καθαριότητας και της καλής εικόνας του Δήμου.

Continue Reading

Η εφημεριδα της Παργας

April 2026
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Αυτός είναι ο δράστης της ένοπλης ληστείας στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Ληστεία και πυροβολισμοί στην Πάργα: Δράστες απείλησαν τον ιδιοκτήτη και πυροβόλησαν για να διαφύγουν

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Από την Πάργα στη Φλόριντα: Ο Βασίλης Γεραλέξης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Εντοπίστηκε η σορός του 63χρονου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑ5 months ago

θρίλερ με τον 62χρονο ψαρά που γλίστρησε από το καΐκι κι έπεσε στη θάλασσα – «τον είδε να βυθίζεται…»

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Πάργα: Ληστεία σε κατάστημα χρυσαφικών και κλοπή αυτοκινήτου από τους δράστες

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Ολονύκτιες έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά στην Πάργα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 years ago

Η ζώνη του Κόκκορη έσφιξε τον Πήγασο και έστειλε την Πάργα στην 3η θέση!

ΠΑΡΓΑ12 months ago

Ανέφικτη στις παρούσες συνθήκες η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάργας σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Πάργα: το 60% των καταλυμάτων θα ανοίξουν το Πάσχα

ΑΓΙΑ1 week ago

Υπογράφουμε τώρα ενάντια στα αιολικά πάρκα στην Πάργα

  Κείμενο υπογραφών πολιτών ενάντια στα «αιολικά πάρκα» ισχύος 84 (2Χ42)MW στις «ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΝ» και «ΣΩΡΙΑΣΤΟΝ» της Δ.Ε. Πάργας, του Δήμου...

ΑΓΙΑ4 weeks ago

Μαζική συνέλευση στην Αγιά κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Μαζική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην Αγιά Πάργας με θέμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο χωριό. Η συνέλευση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του πολιτιστικού...

Δημος Παργας1 month ago

Κάλεσμα προς τον κ. Γκούμα για δημόσια συγγνώμη και αποκατάσταση

Σχετικά με τους ανυπόστατους ισχυρισμούς και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του κ. Γκούμα, ο οποίος άλλωστε τους συνηθίζει, περί δήθεν ψευδών...

ΑΠΟΨΕΙΣ1 month ago

Ανακοίνωση της παράταξης «ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ» για πρόγραμμα INTERREG στον Δήμο Πάργας

Ανακοίνωση σχετικά με τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Μαρτίου 2026 εξέδωσε η παράταξη «ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ». Σύμφωνα με...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 month ago

Αγώνας με φιλανθρωπικό χαρακτήρα τη Δευτέρα 17:00 στην Πάργα

Τη Δευτέρα η ομάδα μας αντιμετωπίζει σε φιλικό παιχνίδι τον ΠΑΣ Αχέρων Καναλακίου στο Δημοτικό Στάδιο Πάργας. Ο αγώνας έχει...

ανεμογεννήτριες στην Αγιά ανεμογεννήτριες στην Αγιά
ΑΓΙΑ1 month ago

«Όχι» του Δήμου Πάργας στη μελέτη για ανεμογεννήτριες στην Αγιά

Με ομόφωνη απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας γνωμοδότησε αρνητικά στη μελέτη περιβάλλοντος για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θέση Περίβλεπτον, στην...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ