Connect with us

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι μας έμαθε ο Καβάφης για τη ζωή!

Δημοσιεύτηκε  στις Από

 

Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε.

Αν σήμερα θεωρούμε την ποιητική αξία του Κωνσταντίνου Καβάφη κάτι το δεδομένο, αυτό δεν ίσχυε πάντα. Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε «δεν συνιστούσαν ποίηση». Και αυτό συνέβαινε όχι μόνο όσο ζούσε αλλά και μετά το θάνατό του.

Δεν έχει υπάρξει και ελπίζω να μην υπάρξει πιο «κακοποιημένος» από τους αναγνώστες και κάποιους εκπαιδευτικούς – εξεταστές ποιητής από τον Κωνσταντίνο Καβάφη. Είναι ο ποιητής που έχει διαβαστεί αποσπασματικά όσο κανένας άλλος, που έχει αναλυθεί κατά λέξη όσο κανένας άλλος– σε τέτοιο βαθμό που χάνεται ολότελα το νόημά του, σε τέτοιο βαθμό που οτιδήποτε ζωντανό μέσα του ασφυκτιά και πεθαίνει. Είναι αυτός που όλοι έχουμε διαβάσει δίστιχά του χωρίς να γνωρίζουμε το συγκείμενο (το context) και –όπως είναι μαθηματικά λογικό και αναμενόμενο- βγάλαμε βεβιασμένα συμπεράσματα. Το «τι θέλει να πει ο ποιητής», κυρίες και κύριοι, δεν είναι ποτέ ο αυτοσκοπός και –ευτυχώς- δεν υπάρχει σωστή απάντηση.

Πρώτον, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θέλει να πει ο ποιητής γιατί δεν τον έχεις μπροστά σου να τον ρωτήσεις και να σου απαντήσει. Το να μαντεύει ο καθένας τι μπορεί να είχε στο μυαλό του ο Καβάφης και να θέτει την εικασία του ως δεδομένο και απαράβατο κανόνα, είναι ακριβώς το αντίθετο από τον ίδιο τον σκοπό της Ποίησης.Το να ζητείται από τον κάθε μαθητή- σπουδαστή- φοιτητή να μάθει απ’έξω την προσωπική θεωρία του οποιουδήποτε -κατά τ’άλλα πολυδιαβασμένου και μορφωμένου ερευνητή- και να είναι σε θέση να την αναπαράγει κατά λέξη, είναι, για μένα, έγκλημα.

Επίσης, ένα ποίημα είναι –ευτυχώς και πάλι- κάτι πολύ προσωπικό και εξατομικευμένο και λέει άλλα πράγματα στον καθένα ανάλογα με την ηλικία του, το χαρακτήρα του, τα βιώματά του, τα όνειρά του, τους εφιάλτες του, τις εμμονές του, το βλέμμα του, τον τρόπο που αγγίζει, τον τρόπο που μυρίζει. Ένα ποίημα μού λέει άλλα πράγματα από αυτά που λέει σε σένα και λέει άλλα πράγματα σε μένα στα 20 και άλλα στα 30 μου. Ακριβώς εκεί έγκειται και η ομορφιά του.

Advertisement

 Ας μάθουμε επιτέλους στους ανθρώπους να σκέφτονται και όχι τι να σκέφτονται.

1. Τον φόβο σου μόνο εσύ μπορείς να τον θρέψεις και μόνο εσύ μπορείς να τον καταστρέψεις. Τα τέρατα ζουν μέσα σου και στο χέρι σου είναι μόνο αν θα τα αφήσεις να μεγαλώσουν ή όχι. Ή, όπως λέει και ο Καβάφης, «Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου».

2. Οι άνθρωποι που έχεις δίπλα σου να είναι λίγοι και καλοί. Μην αναλώνεσαι με ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις άσχημα, που σε μειώνουν, που δεν θέλουν το καλό σου, που δεν ξέρουν να δίνουν. Μην εξαντλείσαι «μέσα στην πολλή συνάφεια του κόσμου».

3. Αυτά που δεν λες, αυτά που δεν ζεις, αυτά που δεν θες να παραδεχθείς ούτε στον εαυτό σου, τα απωθημένα και τα καταπιεσμένα σου ένστικτα είναι αυτά που θα έρθουν μια μέρα και θα σε εκδικηθούν, θα σε πνίξουν.Μην καταπιέζεις τον εαυτό σου, μην δημιουργείς αδιέξοδα εκεί που δεν υπάρχουν. Ζήσε.

4. Πόθος. Έρωτας. Σεξ. Αγάπη. Οι μεγαλύτερες κινητήριες δυνάμεις. Απόλαυσέ τες.

5. Δεν έχουν σημασία μόνο αυτά που ζήσαμε. Ίσως μεγαλύτερη σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα «σ αγαπώ» που τσιγκουνευτήκαμε, όλα τα σώματα που αγγίξαμε μόνο νοητά, όλα τα χείλη που ονειρευτήκαμε αλλά φοβηθήκαμε να φιλήσουμε. Ίσως τα «όχι» μας μας έκαναν αυτό που είμαστε, όχι τα «ναι» μας. Ίσως.

Advertisement

6. Ό,τι αρχίζει, θα τελειώσει. Ό,τι δεν αρχίσει δεν θα τελειώσει και ποτέ. Έρωτας δεν είναι μόνο ό,τι εκπληρώθηκε- είναι και ό,τι πόθησες. Ίσως γι’ αυτό μας τρώνε για πάντα οι ανεκπλήρωτοι έρωτες. Δεν πεθαίνουν γιατί δεν κατάφεραν να γεννηθούν.

7. Το να παραδεχθούμε ότι κάτι πέθανε, ότι έκανε τον κύκλο του, ότι δεν είναι πια ό,τι ήταν, ότι το χάσαμε για πάντα, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η μόνη λύση είναι, όμως, να αποχαιρετήσεις αυτό που φεύγει «σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος». Τουλάχιστον «σαν». Μέχρι να γίνεις θαρραλέος

via

Advertisement

ΑΠΟΨΕΙΣ

Διεθνής διασυρμός για την κυβέρνηση: Η Le Soir γράφει για «μεγάλο ξεπούλημα» της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα αναφέρεται η βελγική εφημερίδα Le Soir στη νέα κυβερνητική πολιτική για τη διαχείριση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αφιερώνοντας εκτενές δημοσίευμα με τίτλο «Το μεγάλο ξεπούλημα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς».

Στο επίκεντρο βρίσκεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για τη σύσταση της «Hellenic Heritage Organisation A.E.», ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που αναλαμβάνει ευρείες δραστηριότητες γύρω από τη διαχείριση των εσόδων, των εισιτηρίων, των πωλητηρίων, των ψηφιακών υπηρεσιών, των εκδηλώσεων και της εμπορικής αξιοποίησης μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Το νομοσχέδιο συζητήθηκε και τέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή στις 28 Ιουλίου 2026.

Η Le Soir παρουσιάζει τη μεταρρύθμιση ως σύγκρουση δύο εντελώς διαφορετικών αντιλήψεων: από τη μία, την πολιτιστική κληρονομιά ως δημόσιο αγαθό που απαιτεί επιστημονική προστασία και δημόσιο έλεγχο και, από την άλλη, την κυβερνητική λογική της επιχειρηματικής διαχείρισης και της αύξησης των εσόδων.

Οι επικριτές της ρύθμισης εκφράζουν φόβους για εμπορευματοποίηση των μνημείων, περιορισμό του δημόσιου και επιστημονικού ελέγχου, αδιαφανείς συμβάσεις και σταδιακή μεταφορά σημαντικών λειτουργιών σε ένα εταιρικό σχήμα. Το νομοσχέδιο απαγορεύει τυπικά την πώληση των ακινήτων που θα τεθούν υπό διαχείριση, ωστόσο παραχωρεί στην εταιρεία ευρείες αρμοδιότητες εμπορικής εκμετάλλευσης για χρονικό ορίζοντα 50 ετών.

Το δημοσίευμα αποτελεί ένα βαρύ πλήγμα για τη διεθνή εικόνα της κυβέρνησης, καθώς η χώρα που διεκδικεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εμφανίζεται ταυτόχρονα να μεταφέρει τη διαχείριση της πολιτιστικής της κληρονομιάς σε ένα μοντέλο ανώνυμης εταιρείας.

Advertisement

Η συζήτηση, επομένως, δεν αφορά μόνο την καλύτερη λειτουργία των πωλητηρίων ή την αύξηση των εσόδων. Αφορά το θεμελιώδες ερώτημα για το ποιος θα ελέγχει τα μνημεία, με ποια κριτήρια και αν η πολιτιστική κληρονομιά θα αντιμετωπίζεται ως δημόσια παρακαταθήκη ή ως εμπορικό προϊόν.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι αφήνει πίσω του ο Αχιλλέας Δημάκος στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάργας

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Αχιλλέας Δημάκος: Έτοιμη η μελέτη για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του λιμένα Πάργας

Απολογισμό της θητείας του στην προεδρία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάργας έκανε ο Αχιλλέας Δημάκος, μιλώντας στο Ράδιο Πρέβεζα 93.4, με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας του.

Ο κ. Δημάκος διευκρίνισε ότι η αποχώρησή του από την προεδρία δεν συνδέεται με παραίτηση ή παύση, αλλά με τη λήξη της θητείας του και την απόφαση για ανανέωση της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου.

Κεντρικό σημείο του απολογισμού αποτέλεσε η ολοκλήρωση της μελέτης πρότασης για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του λιμένα Πάργας. Όπως ανέφερε, η μελέτη αφορά την περιοχή από το Καμίνι έως και τη Villa Rossa και είναι πλέον έτοιμη για την αναζήτηση χρηματοδότησης.

Αναφερόμενος στο κονδύλι ύψους 1,2 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, υποστήριξε ότι δεν κατέστη δυνατό να αξιοποιηθεί, καθώς η αρχική μελέτη που αφορούσε κρηπιδώματα και κυματοθραύστες δεν εξασφάλισε τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές εγκρίσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε προσπάθεια αλλαγής του αντικειμένου της χρηματοδότησης προς την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης, ωστόσο οι προθεσμίες του προγράμματος και οι όροι επιλεξιμότητας δεν επέτρεψαν την απορρόφηση του ποσού.

Advertisement

Ο κ. Δημάκος σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια για την εξεύρεση χρηματοδότησης, ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους, προκειμένου να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου ανάπλασης.

Στον απολογισμό του συμπεριέλαβε ακόμη την αδειοδότηση καταδυτικού πάρκου στην Πάργα, το οποίο, όπως ανέφερε, είναι έτοιμο να λειτουργήσει μόλις εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση για τη σηματοδότησή του.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που έγιναν στη χερσαία ζώνη του λιμένα, όπως η σήμανση των παραχωρήσεων, η τοποθέτηση κολωνακίων σε σημεία πρόσβασης, η αντικατάσταση καθιστικών και κάδων, οι νέες σκάλες στον προβλήτα, οι υποδομές νερού και ρεύματος, καθώς και τα αποδυτήρια στην παραλία Κρυονερίου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διαμόρφωση του χώρου κάτω από την πλατεία Κανάρη, όπου απομακρύνθηκαν τα δίκυκλα και δημιουργήθηκε χώρος αναψυχής, αλλά και στην τοποθέτηση αποσπώμενης πεζογέφυρας στο Καμίνι για την εξυπηρέτηση σκαφών και κατοίκων.

Για τη συνεργασία του με τον δήμαρχο Πάργας, Νίκο Ζαχαριά, ανέφερε ότι υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις σε ορισμένα ζητήματα, χωρίς να διαταραχθεί η θεσμική συνεργασία.

Advertisement

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τους συνεργάτες του στο Λιμενικό Ταμείο και τους εργαζόμενους, τονίζοντας ότι η επόμενη διοίκηση θα πρέπει να λειτουργεί με ισοτιμία, συνέπεια και αυστηρότητα προς όλους.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Η εφημεριδα της Παργας

Advertisement
Αύγουστος 2026
ΔΤΤΠΠΣΚ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΦΑΝΑΡΙπριν από 4 ώρες

Φανάρι Δήμου Πάργας: Σε διαβούλευση δύο αιολικά πάρκα 105 MW με 15 ανεμογεννήτριες

ΙΣΤΟΡΙΑπριν από 4 ώρες

Ο θρύλος της Παναγίας στην Πάργα: Η εικόνα που, σύμφωνα με την παράδοση, επέστρεφε στο Νησάκι

ΠΑΡΓΑπριν από 8 ώρες

«ΠΑΡΓΙΝΑ 2026»: Η επιστροφή των Παργινών ζωντανεύει ξανά στην παραλία

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗπριν από 9 ώρες

Ακινητοποιήθηκε τρένο, λόγω φωτιάς και στη συνέχεια κάηκε το λεωφορείο αντικατάστασης!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗπριν από 1 ημέρα

Πόσο πρέπει να πληρωθούν οι εργαζόμενοι το Σάββατο 15 Αυγούστου

ΑΘΛΗΤΙΚΑπριν από 2 ημέρες

Επίσημη συμμετοχή της Ένωσης Πάργας στο πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας

ΥΓΕΙΑπριν από 2 ημέρες

Eνημερωτική καμπάνια Safe Water Sports 2025 για την ασφάλεια των ατόμων 3ης ηλικίας

Πρεβεζαπριν από 5 ημέρες

Πρέβεζα: Αφαίρεσε νερό από κρουνό της Πυροσβεστικής και το μετέφερε σε βυτίο

ΑΠΟΨΕΙΣπριν από 1 εβδομάδα

Διεθνής διασυρμός για την κυβέρνηση: Η Le Soir γράφει για «μεγάλο ξεπούλημα» της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Πρεβεζαπριν από 2 εβδομάδες

Ανήλικη κατανάλωσε αλκοόλ σε εκδήλωση – Συνελήφθη η υπεύθυνη

ΠΑΡΓΑπριν από 8 μήνες

Αυτός είναι ο δράστης της ένοπλης ληστείας στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 8 μήνες

Ληστεία και πυροβολισμοί στην Πάργα: Δράστες απείλησαν τον ιδιοκτήτη και πυροβόλησαν για να διαφύγουν

ΠΑΡΓΑπριν από 2 έτη

Από την Πάργα στη Φλόριντα: Ο Βασίλης Γεραλέξης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP

ΠΑΡΓΑπριν από 8 μήνες

Εντοπίστηκε η σορός του 63χρονου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 8 μήνες

θρίλερ με τον 62χρονο ψαρά που γλίστρησε από το καΐκι κι έπεσε στη θάλασσα – «τον είδε να βυθίζεται…»

ΠΑΡΓΑπριν από 3 μήνες

Η Πάργα στο επίκεντρο για τον γάμο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου

ΠΑΡΓΑπριν από 8 μήνες

Πάργα: Ληστεία σε κατάστημα χρυσαφικών και κλοπή αυτοκινήτου από τους δράστες

ΠΑΡΓΑπριν από 8 μήνες

Ολονύκτιες έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά στην Πάργα

Δημος Παργαςπριν από 3 μήνες

Την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε ο Τάσος Χαλκής

ΠΑΡΓΑπριν από 3 μήνες

Πάργα: Απόπειρα ληστείας σε λεωφορείο με μαθητές

ΠΑΡΓΑπριν από 8 ώρες

«ΠΑΡΓΙΝΑ 2026»: Η επιστροφή των Παργινών ζωντανεύει ξανά στην παραλία

«ΠΑΡΓΙΝΑ 2026»: Η μεγάλη γιορτή της Πάργας στις 15 Αυγούστου Ο Δήμος Πάργας προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες να δώσουν το...

ΠΑΡΓΑπριν από 2 εβδομάδες

Πάργα: Ταυτοποιήθηκαν δύο αλλοδαποί για την ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο

Εξιχνιάστηκε ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο της Πάργας – Ταυτοποιήθηκαν δύο άτομα Ύστερα από πολύμηνη και συντονισμένη έρευνα του Τμήματος Δίωξης...

ΙΣΤΟΡΙΑπριν από 4 εβδομάδες

Γνωρίζετε ότι η φράση «Πόσα απίδια βάζει ο σάκος» συνδέεται με την Πάργα;

Η άγνωστη ιστορία πίσω από τη φράση «Πόσα απίδια βάζει ο σάκος» και η σύνδεσή της με την Πάργα Η...

ΑΘΛΗΤΙΚΑπριν από 1 μήνα

Από τη Νορβηγία στην Πάργα για τη μάχη κατά του καρκίνου – Η μεγάλη άφιξη του Νίκου Δράκου στις 30 Ιουνίου

Στις 30 Ιουνίου ο Νίκος Δράκος ολοκληρώνει στην Πάργα την υπερπροσπάθεια των 3.500 χιλιομέτρων για τον καρκίνο Η μεγάλη στιγμή...

ΠΑΡΓΑπριν από 1 μήνα

Φωλιές Caretta caretta εντοπίστηκαν στον Βάλτο Πάργας

Πάργα: Δύο χελώνες Caretta caretta γέννησαν αυγά στην παραλία του Βάλτου Ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για το φυσικό περιβάλλον καταγράφηκε...

ΠΑΡΓΑπριν από 2 μήνες

Η πρόταση για το μέλλον του λιμανιού της Πάργας παρουσιάστηκε επίσημα

Παρουσιάστηκε η μελέτη για τη νέα παραλιακή ζώνη της Πάργας Παρουσιάστηκε η μελέτη για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του...