Connect with us

ΕΡΕΥΝΕΣ

Πόσες θερμίδες καις παίζοντας video games

Δημοσιεύτηκε  στις Από
Μπορείς με ένα video game να κάψεις τόσες θερμίδες όσες θα έκαιγες αν έτρεχες στο γυμναστήριο ή στο δρόμο;

Όλα ξεκίνησαν από ένα στοίχημα που έβαλα με έναν φίλο, που επέμενε ότι όταν τρέχεις στο δρόμο ή στο διάδρομο του γυμναστηρίου καις περισσότερες θερμίδες σε σχέση με το αν παίζεις κάποιο active videogame.

Μια και έχω περάσει αμέτρητες ώρες παίζοντας Xbox και Wii δεν συμφωνούσα. Πίστευα ότι καις τουλάχιστον τις ίδιες θερμίδες και μάλιστα με πολύ πιο διασκεδαστικό τρόπο.

 

Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε ένα τεστ: Να συγκρίνουμε το Xbox με Kinect και το Wii με το τρέξιμο.

Αν δεν ξέρεις πολλά για τα video games, τo Xbox με Kinect περιλαμβάνει μια κάμερα με αισθητήρα που «αντιλαμβάνεται» το σωματότυπο και την κίνηση του σώματός σου με ακρίβεια. Περπατάς, πηδάς, κλωτσάς; Το ίδιο κάνει και το avatar σου στην οθόνη, ενώ τα χέρια σου είναι ελεύθερα, αφού δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς κάποιο χειριστήριο. Στο Wii από την άλλη πρέπει να κρατάς ένα ειδικό χειριστήριο, με το οποίο, όταν το κουνάς, “μεταφέρεις” την κίνησή σου στην οθόνη.

Advertisement

Τρέξιμο (20 λεπτά – 259 θερμίδες)

 

Πρώτα απ’ όλα χρησιμοποίησα παλμογράφο και μετρητή θερμίδων για να μετρήσω τους παλμούς μου και τις θερμίδες που έκαψα μετά από 20λεπτο τρέξιμο σε επίπεδο έδαφος. Έκαψα 259 θερμίδες, με μέσο όρο καρδιακών παλμών 153 χτύπους το λεπτό. Για να κάνουμε τη σύγκριση τώρα.

Kinect Dance Central 2 (20 λεπτά – 251 θερμίδες)

 

Advertisement

Έχει απίστευτη πλάκα να παριστάνεις τη Lady Gaga στο σαλόνι του σπιτιού σου, πόσο μάλλον όταν στην καινούργια εκδοχή του Dance Central μπορείς να επιλέξεις διαφορετικά επίπεδα έντασης (ζέσταμα, μεσαία και υψηλή ένταση) αλλά και εμπειρίας, ξεκινώντας από το Bad Dancer, αν είσαι τελείως άσχετος, που είναι και το ευκολότερο επίπεδο. Ενώ χορεύεις, ο αισθητήρας σού δείχνει τι κάνεις σωστά και τι όχι και έτσι συγκρίνεις σε real time τις κινήσεις σου με αυτές των “επαγγελματιών” χορευτών που εμφανίζονται στην οθόνη σου (κάτι αστείοι τύποι με άπαιχτα ρούχα). Έκαψα 251 θερμίδες σε 20 λεπτά, με μέσο όρο καρδιακών παλμών τους 151.Kinect Adventures (20 λεπτά – 216 θερμίδες)

 

Το Kinect Adventures περιλαμβάνει μια σειρά από διαφορετικά παιχνίδια, ανάμεσά τους και το Reflex Ridge. Περπατάς στο πλάι, σκύβεις και πηδάς για να κερδίσεις πόντους. Μέσα σε 20 λεπτά έκαψα 216 θερμίδες και οι καρδιακοί παλμοί μου έφτασαν κατά μέσο όρο τους 142, ενώ κάποια στιγμή ανέβηκαν στους 172 το λεπτό (υψηλότερα δηλαδή σε σχέση με τα άλλα παιχνίδια ή το τρέξιμο) και είχα όλα τα οφέλη της διαλειμματικής προπόνησης.Ξιφασκία στο Wii (20 λεπτά – 149 θερμίδες)

 

Μου αρέσει πολύ το Wii αλλά δεν σε γυμνάζει ιδιαίτερα, αφού ως επί το πλείστον μένεις στατικός, ακόμα και όταν παίζεις τένις, μπάσκετ ή πινγκ πονγκ. Τα παιχνίδια που απαιτούν περισσότερη σωματική κίνηση νομίζω ότι είναι το μποξ και η ξιφασκία.

Advertisement

Επέλεξα το δεύτερο γιατί είχε περισσότερη πλάκα. Οι καρδιακοί παλμοί μου ανέβηκαν στους 124 το λεπτό και σε 20 λεπτά είχα κάψει μόλις 149 θερμίδες, ενώ έπρεπε συνεχώς να υπενθυμίζω στον εαυτό μου να χρησιμοποιεί όλο το χέρι (για να γυμναστώ καλύτερα), μια που ήταν πολύ εύκολο να τεμπελιάσω και να κάνω την κυκλική κίνηση που απαιτούσε το παιχνίδι μόνο με τον καρπό μου, έχοντας το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα στην οθόνη

Τελικά λοιπόν χάρη σ’ αυτό το τεστ πέρασα πολύ καλά αλλά έχασα το στοίχημα, αφού με το τρέξιμο καις όντως περισσότερες θερμίδες, διασκεδάζοντας σίγουρα λιγότερο.

 

http://www.cosmo.gr/Entertainment/poses-thermides-kais-paizontas-video-games.1583459.html

Advertisement
Advertisement

ΕΡΕΥΝΕΣ

Το ελληνικό νησί που βάζει τέλος στις ξαπλώστρες-«χρυσάφι» – Δωρεάν ομπρέλες για όλους στις παραλίες

Δημοσιεύτηκε  στις Από

Σε μια εποχή που η πρόσβαση στις παραλίες και το κόστος των καλοκαιρινών διακοπών βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, η Σύρος επιλέγει να στείλει ένα διαφορετικό μήνυμα: οι παραλίες είναι δημόσιος χώρος, ανοιχτός και φιλόξενος για όλους.
Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης έχει ξεκινήσει την εγκατάσταση του εξοπλισμού στις παραλίες του νησιού, με στόχο να είναι έτοιμες έως τα τέλη Μαΐου, ενόψει της θερινής περιόδου.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες παρεμβάσεις ξεχωρίζει η τοποθέτηση δημοτικών ομπρελών. Σημειώνεται ότι το νησί διαθέτει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο δημοτικών ομπρελών -περί τις 250- δίνοντας τη δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες να απολαμβάνουν τη σκιά στις παραλίες χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Η Σύρος αποτελεί έναν από τους δήμους που έχουν επενδύσει συστηματικά στη δωρεάν παροχή σκιάς στις παραλίες, αναδεικνύοντας στην πράξη ότι η ποιότητα της παραλιακής εμπειρίας δεν πρέπει να είναι προνόμιο, αλλά δικαίωμα.

Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην προσβασιμότητα. Ο δήμος έχει αναπτύξει και συνεχίζει να ενισχύει υποδομές για άτομα με αναπηρία, με διαδρόμους πρόσβασης, αλλαξιέρες ΑμεΑ, ειδικές τουαλέτες, καθώς και συστήματα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα, που επιτρέπουν σε συμπολίτες και επισκέπτες με κινητικές δυσκολίες να απολαμβάνουν ισότιμα το μπάνιο τους.

Οι παρεμβάσεις αυτές καθιστούν τη Σύρο έναν προορισμό που δεν περιορίζεται στην ομορφιά των παραλιών της, αλλά επενδύει σε ένα πιο ανθρώπινο, κοινωνικά ευαίσθητο και σύγχρονο μοντέλο φιλοξενίας. Οι εργασίες περιλαμβάνουν δημοτικές ομπρέλες, αλλαξιέρες, δημοτικές τουαλέτες, τουαλέτες ΑμεΑ, διαδρόμους πρόσβασης ΑμεΑ, αλλαξιέρες ΑμεΑ, πληροφοριακές σημάνσεις, πίνακες ανακοινώσεων και χάρτες πληροφόρησης.

Advertisement

Σημαντικό στοιχείο της συνολικής προσπάθειας αποτελεί και η σταθερή διεκδίκηση των επτά Γαλάζιων Σημαιών κάθε χρόνο, γεγονός που επιβεβαιώνει τη διαρκή προσπάθεια για καθαρές, ασφαλείς, οργανωμένες και ποιοτικές παραλίες.

Η Σύρος δεν προβάλλει μόνο την κυκλαδίτικη ομορφιά της. Προβάλλει ένα μοντέλο παραλίας με δημόσιο χαρακτήρα, ελεύθερη χρήση, προσβασιμότητα, ασφάλεια, πληροφόρηση και σεβασμό στον άνθρωπο.

Όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Παραλιών του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Γιάννης Βουτσίνος: «Για εμάς οι παραλίες δεν είναι απλώς σημεία τουριστικής προβολής. Είναι δημόσιοι χώροι που πρέπει να είναι καθαροί, λειτουργικοί, προσβάσιμοι και φιλόξενοι για όλους. Η δωρεάν χρήση των δημοτικών ομπρελών, οι υποδομές για τα άτομα με αναπηρία και τα συστήματα πρόσβασης στη θάλασσα δείχνουν τον προσανατολισμό μας: μια Σύρο ανοιχτή, ανθρώπινη και φιλόξενη για κάθε κάτοικο και κάθε επισκέπτη».

Συνέχεια ανάγνωσης

ΑΠΟΨΕΙΣ

Με νόμο-αστραπή και 24 δισ. ευρώ «τσιμεντώνουν» βουνά και νησιά – Αδειάζουν το Άρθρο 24, γεμίζουν την Ελλάδα με ΑΠΕ και μπαταρίες

Δημοσιεύτηκε  στις Από
Έρχεται ένα έκτακτο σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση των ΑΠΕ, την ίδια στιγμή που η ΔΕΗ ανακοινώνει μια ιστορική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4 δισ. ευρώ και ένα γιγαντιαίο επενδυτικό πλάνο 24,2 δισ. ευρώ έως το 2030

Το ερώτημα δεν είναι αν η χώρα χρειάζεται ενεργειακή μετάβαση.

Το πραγματικό ερώτημα είναι αν πίσω από τον τίτλο της «πράσινης ανάπτυξης» συντελείται μια πρωτοφανής χωρική και θεσμική αναδιάταξη της Ελλάδας, με θύματα το φυσικό τοπίο, τις τοπικές κοινωνίες και τον συνταγματικό πυρήνα της περιβαλλοντικής προστασίας.

Τα ίδια τα νούμερα προκαλούν σοκ.

Η ΔΕΗ σχεδιάζει σχεδόν διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος από 12,4 GW σε 24,3 GW μέχρι το 2030, με ετήσιες νέες προσθήκες 2,4 GW, κυρίως από ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση και ευέλικτη παραγωγή.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια η χώρα θα χρειαστεί να φιλοξενήσει χιλιάδες νέες ανεμογεννήτριες, τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα και εκτεταμένα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Advertisement

Οι πλαγιές των βουνών, τα νησιά και οι πρώην λιγνιτικές ζώνες μετατρέπονται σταδιακά σε βιομηχανικά πεδία ενεργειακής εγκατάστασης.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το επενδυτικό σχέδιο δεν περιορίζεται στην Ελλάδα.

Σχεδόν 48% των συνολικών επενδύσεων κατευθύνεται εκτός χώρας, ενώ η ΔΕΗ στοχεύει μέχρι το 2030 το 45% της συνολικής ισχύος να βρίσκεται εκτός Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό, προωθείται με διαδικασίες επιτάχυνσης η χωροθέτηση έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης.

Εδώ ακριβώς αναδύεται η μεγάλη πολιτική και θεσμική σύγκρουση.

Advertisement

Το Άρθρο 24 του Συντάγματος δεν αποτελεί μια απλή νομική διάταξη.

Είναι η βασική εγγύηση προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, των δασικών εκτάσεων, του τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όταν όμως εισάγονται νόμοι-εξπρές που περιορίζουν τη διαβούλευση, επιταχύνουν τις αδειοδοτήσεις και μετατρέπουν τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις σε σχεδόν τυπική διαδικασία, τότε δημιουργείται η εύλογη εντύπωση ότι το Άρθρο 24 δεν καταργείται τυπικά, αλλά αδειάζει ουσιαστικά από το περιεχόμενό του.

Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι αυτή μιας χώρας που μετατρέπεται σε μονοκαλλιέργεια ΑΠΕ.

Η Ελλάδα δεν σχεδιάζεται πλέον ως πολυλειτουργικός γεωγραφικός χώρος που συνδυάζει τουρισμό, αγροτική παραγωγή, προστασία βιοποικιλότητας και τοπική ανάπτυξη.

Advertisement

Σχεδιάζεται ως ένας χάρτης ενεργειακής απόδοσης.

Πόσα νησιά μπορούν να σηκώσουν ανεμογεννήτριες πριν χαθεί η φυσιογνωμία τους;

Πόσες κορυφογραμμές μπορούν να σκαφτούν για να τοποθετηθούν μπαταρίες, καλωδιώσεις και υποσταθμοί;

Πόσα στρέμματα γεωργικής γης μπορούν να καλυφθούν από φωτοβολταϊκά πάρκα;

Αυτά δεν είναι ιδεολογικά ερωτήματα.

Advertisement

Είναι αριθμητικά και χωροταξικά ερωτήματα.

Ακόμη και οι μελέτες για το ελληνικό σύστημα δείχνουν ότι η μετάβαση σε υψηλή διείσδυση ΑΠΕ απαιτεί νέα αποθήκευση της τάξης 1.250 έως 1.750 MW, επιπλέον των υφιστάμενων υποδομών.

Με απλά λόγια, δεν μιλάμε μόνο για ανεμογεννήτριες.

Μιλάμε για μπαταρίες, αντλησιοταμιεύσεις, υποσταθμούς και νέους ενεργειακούς διαδρόμους.

Αυτό αλλάζει ριζικά τη γεωγραφία της χώρας.

Advertisement

Η μεγάλη ανησυχία της κοινωνίας δεν είναι η πράσινη ενέργεια καθαυτή.

Είναι ότι η «πράσινη» ταμπέλα χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να περάσουν γρήγορα έργα γιγαντιαίας κλίμακας, χωρίς επαρκή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και χωρίς σαφή όρια φέρουσας ικανότητας.

Όταν μέσα στην ίδια εβδομάδα ανακοινώνονται ΑΜΚ 4 δισ. ευρώ, επενδύσεις 24 δισ., επέκταση σε data centers 300 MW στην Κοζάνη και παράλληλα έκτακτο νομοσχέδιο επιτάχυνσης, η δημόσια καχυποψία είναι αναμενόμενη.

Η χώρα χρειάζεται ΑΠΕ (;) αλλά με κοινωνική συμμετοχή ώστε ο καταναλωτής να είναι μέρος της παραγωγής της ενέργειας που καταναλώνει.

Δεν χρειάζεται όμως να γίνει ενεργειακή αποικία επενδυτικών σχεδίων.

Advertisement

Η πράσινη μετάβαση χωρίς όρια κινδυνεύει να εξελιχθεί σε περιβαλλοντική και θεσμική σύγκρουση πρώτου μεγέθους.

Και τότε το ζήτημα δεν θα είναι μόνο ενεργειακό.

Θα είναι βαθιά πολιτικό, κοινωνικό και συνταγματικό.

*Ο ΔρΒασίλης Λύκος, είναι: 

Political Analyst 

Advertisement

Biologist – PhD in Risk Assesment & Integrated Environmental Management

MSc in Integrated Coastal Zone Management 

University of Crete 

Regional Councilor of the Region of Central Greece 

Πηγή

Advertisement
Συνέχεια ανάγνωσης

Η εφημεριδα της Παργας

Ιούνιος 2026
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

Δημος Παργαςπριν από 23 ώρες

Ράμπα ΑμεΑ στην Αμμουδιά και ακόμη δύο σε επόμενη φάση

ΠΑΡΓΑπριν από 3 ημέρες

Με επιτυχία το 1ο Nisaki Tour 2026 στην Πάργα – Πάνω από 70 αθλητές στη θάλασσα

ΠΑΡΓΑπριν από 1 εβδομάδα

Η πρόταση για το μέλλον του λιμανιού της Πάργας παρουσιάστηκε επίσημα

ΠΑΡΓΑπριν από 2 εβδομάδες

Απάντηση για τα 1,2 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και η νέα εικόνα του λιμανιού της Πάργας

ΠΑΡΓΑπριν από 3 εβδομάδες

Δείτε ζωντανά την μουσική Παράσταση στην Πάργα

ΔΙΑΦΟΡΑπριν από 3 εβδομάδες

Μέσα στη Ραγδαία Αναπτυσσόμενη Indie Game Σκηνή της Αθήνας και στους Δημιουργούς Πίσω από Αυτήν

Δημος Παργαςπριν από 4 εβδομάδες

Σκληρή κριτική Γκούμα για τον δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Δημος Παργαςπριν από 4 εβδομάδες

Το Μέγαρο Βασιλά περνά σε νέα εποχή – Ξεκινά ο σχεδιασμός για την αποκατάστασή του

ΖΩΑπριν από 1 μήνα

Ένα ευρώ, ένα γεύμα, μια ελπίδα για τα αδέσποτα της Πάργας

ΑΝΘΟΥΣΑπριν από 1 μήνα

Μέχρι την Ανθούσα φτάνει το έργο 1 εκατ. ευρώ στον τουριστικό οδικό άξονα

ΠΑΡΓΑπριν από 7 μήνες

Αυτός είναι ο δράστης της ένοπλης ληστείας στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 7 μήνες

Ληστεία και πυροβολισμοί στην Πάργα: Δράστες απείλησαν τον ιδιοκτήτη και πυροβόλησαν για να διαφύγουν

ΠΑΡΓΑπριν από 2 έτη

Από την Πάργα στη Φλόριντα: Ο Βασίλης Γεραλέξης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP

ΠΑΡΓΑπριν από 6 μήνες

Εντοπίστηκε η σορός του 63χρονου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 7 μήνες

θρίλερ με τον 62χρονο ψαρά που γλίστρησε από το καΐκι κι έπεσε στη θάλασσα – «τον είδε να βυθίζεται…»

ΠΑΡΓΑπριν από 7 μήνες

Πάργα: Ληστεία σε κατάστημα χρυσαφικών και κλοπή αυτοκινήτου από τους δράστες

ΠΑΡΓΑπριν από 1 μήνα

Η Πάργα στο επίκεντρο για τον γάμο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου

ΠΑΡΓΑπριν από 7 μήνες

Ολονύκτιες έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά στην Πάργα

ΠΑΡΓΑπριν από 2 μήνες

Πάργα: Απόπειρα ληστείας σε λεωφορείο με μαθητές

Δημος Παργαςπριν από 1 μήνα

Την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε ο Τάσος Χαλκής

ΠΑΡΓΑπριν από 1 εβδομάδα

Η πρόταση για το μέλλον του λιμανιού της Πάργας παρουσιάστηκε επίσημα

Παρουσιάστηκε η μελέτη για τη νέα παραλιακή ζώνη της Πάργας Παρουσιάστηκε η μελέτη για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του...

ΖΩΑπριν από 1 μήνα

Ένα ευρώ, ένα γεύμα, μια ελπίδα για τα αδέσποτα της Πάργας

Καλύτερη ζωή για τα αδέσποτα της Πάργας Μια σημαντική προσπάθεια στήριξης των αδέσποτων ζώων της Πάργας βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω...

ΠΑΡΓΑπριν από 1 μήνα

Η Πάργα στο επίκεντρο για τον γάμο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου

Στην Πάργα φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί ο γάμος της Ηλιάνας Παπαγεωργίου με τον Γιάννη Καραβασάνη. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε σήμερα...

ΠΑΡΓΑπριν από 1 μήνα

Ομόφωνο «όχι» της Επιτροπής Περιβάλλοντος για τις ανεμογεννήτριες σε Αγιά και Πάργα

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου έλαβε ομόφωνη αρνητική απόφαση σχετικά με τις περιβαλλοντικές μελέτες που...

ΠΑΡΓΑπριν από 1 μήνα

Πάργα: 47χρονος εντοπίστηκε χωρίς αισθήσεις σε λεωφορείο

Τραγική κατάληξη είχε το ταξίδι ενός 47χρονου, ο οποίος επιβιβάστηκε σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ στην Αθήνα με τελικό προορισμό την...

ΠΑΡΓΑπριν από 2 μήνες

Πάργα: Απόπειρα ληστείας σε λεωφορείο με μαθητές

Φωτογραφία A.i Συνελήφθησαν χθες, 29 Απριλίου 2026, το απόγευμα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Πάργας δύο ανήλικοι, ημεδαπός και αλλοδαπός,...