ΠΑΡΓΑ
4η Διακρατική Συνάντηση ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ στο 1ο Νηπιαγωγείο Πάργας

Από σήμερα, Πέμπτη 8 Ιουνίου ως και την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017, στην Πάργα θα πραγματοποιηθεί η 4η Διακρατική Συνάντηση (Transnational Meeting) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ Δράση ΚΑ2 – Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Στρατηγική Σύμπραξη για τη Σχολική Εκπαίδευση: «Αναπτύσσοντας τις Ικανότητες των Εκπαιδευτικών για το Μέλλον» 2015-1-NO01-KA201-013283, το οποίο υλοποιείται κατά τα έτη 2015-2018 σε 5 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Κροατία, Νορβηγία, Πολωνία) και στο οποίο συμμετέχει το 1ο Νηπιαγωγείο Πάργας.
Σκοπός του εν λόγω προγράμματος είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση των ικανοτήτων των εκπαιδευτικών Προσχολικής Εκπαίδευσης για τη συνεργασία με τους γονείς.
Τις οκτώ φιλοξενούμενες εταίρους του προγράμματος, εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς, καθώς και όλους τους προσκεκλημένους, θα υποδεχτούν οι νηπιαγωγοί, τα παιδιά και οι γονείς του 1ου Νηπιαγωγείου Πάργας με το παραδοσιακό θεατρικό δρώμενο «Σήμερα γάμος γίνεται», ώρα 7:00 μμ, στο χώρο του 1ου Νηπιαγωγείου Πάργας, στο πλαίσιο της γιορτής για τη λήξη του σχολικού έτους 2016-17. Στη γιορτή έχουν προσκληθεί φορείς της Εκπαίδευσης, της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και του Δήμου Πάργας.
Για τη σύμπραξη «Developing Teacher Competences for the Future»
ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο θρύλος της Παναγίας στην Πάργα: Η εικόνα που, σύμφωνα με την παράδοση, επέστρεφε στο Νησάκι

Πάργα: Ο θρύλος της Παναγίας που «επέστρεφε» στο Νησάκι και το έθιμο που ζωντανεύει κάθε Αύγουστο
Μία από τις πιο ιδιαίτερες και βαθιά ριζωμένες παραδόσεις της Πάργας αναβιώνει κάθε Αύγουστο, με την Ιερά Εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου να μεταφέρεται διά θαλάσσης από την πόλη στο εμβληματικό Νησάκι της Παναγίας, συνοδευόμενη από δεκάδες καΐκια και σκάφη.
Η θαλάσσια μεταφορά πραγματοποιείται στις 6 Αυγούστου. Η εικόνα ξεκινά από τον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πάργας και, μετά τον Εσπερινό και τη λιτάνευσή της προς το παραλιακό μέτωπο, τοποθετείται σε στολισμένο καΐκι.
Τουριστικά και ιδιωτικά σκάφη τη συνοδεύουν στον σύντομο διάπλου του όρμου μέχρι το Νησάκι, δημιουργώντας μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του καλοκαιριού στην Πάργα.
Ο παλιός θρύλος της εικόνας

Με το Νησάκι και την εικόνα της Παναγίας συνδέεται ένας παλιός τοπικός θρύλος, ο οποίος έχει διατηρηθεί μέσα από την προφορική παράδοση των κατοίκων.
Σύμφωνα με την παράδοση και όχι με επιβεβαιωμένη ιστορική καταγραφή, την εποχή που οι κάτοικοι της περιοχής ζούσαν ακόμη στην Παλιόπαργα, ένας βοσκός βρήκε στο μικρό νησί μια εικόνα της Παναγίας και τη μετέφερε στον οικισμό.
Η εικόνα, όμως, φέρεται να εξαφανίστηκε και να βρέθηκε ξανά στο Νησάκι. Οι κάτοικοι την επέστρεψαν για δεύτερη φορά στη στεριά, αλλά, κατά τον θρύλο, το ίδιο γεγονός επαναλήφθηκε.
Η επαναλαμβανόμενη «επιστροφή» της εικόνας θεωρήθηκε από τους κατοίκους ως σημάδι ότι η Παναγία είχε επιλέξει το συγκεκριμένο σημείο και εκεί οικοδομήθηκε το εκκλησάκι προς τιμήν της.
Στην παργινή προφορική παράδοση συναντάται επίσης αφήγηση που συνδέει εικόνα της Παναγίας με τη μετακίνηση των κατοίκων από την Παλιόπαργα προς τη σημερινή θέση της πόλης. Και αυτή η εκδοχή, ωστόσο, αποτελεί μέρος της τοπικής λαϊκής παράδοσης και δεν μπορεί να παρουσιαστεί ως τεκμηριωμένο ιστορικό γεγονός.
Η εικόνα παραμένει στο Νησάκι μέχρι το τέλος Αυγούστου
Μετά τη θαλάσσια λιτανεία της 6ης Αυγούστου, η εικόνα παραμένει στον ναΐσκο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου.
Η επιστροφή της στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων πραγματοποιείται στις 29 Αυγούστου, ολοκληρώνοντας έναν ιδιαίτερο θρησκευτικό κύκλο που αποτελεί εδώ και χρόνια μέρος της τοπικής παράδοσης της Πάργας.
Το Νησάκι, διαχρονικό σύμβολο της Πάργας
Το Νησάκι της Παναγίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής και οπτικής ταυτότητας της πόλης. Πάνω του βρίσκεται ο μικρός ναΐσκος, ενώ σώζεται και γαλλικό οχυρό που κατασκευάστηκε το 1808, σε μια περίοδο κατά την οποία η θέση του νησιού είχε ιδιαίτερη σημασία για τον έλεγχο του όρμου.
Θρησκευτική πίστη, τοπική παράδοση, ιστορία και θάλασσα συναντώνται κάθε Αύγουστο σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της Πάργας.
Και κάθε φορά που η εικόνα διασχίζει τον όρμο με τη συνοδεία των καϊκιών, το Νησάκι της Παναγίας υπενθυμίζει ότι δεν αποτελεί μόνο ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και φωτογραφημένα σημεία της πόλης, αλλά ένα ζωντανό κομμάτι της μνήμης και της παράδοσης της Πάργας.
ΠΑΡΓΑ
«ΠΑΡΓΙΝΑ 2026»: Η επιστροφή των Παργινών ζωντανεύει ξανά στην παραλία

«ΠΑΡΓΙΝΑ 2026»: Η μεγάλη γιορτή της Πάργας στις 15 Αυγούστου
Ο Δήμος Πάργας προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες να δώσουν το παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις «ΠΑΡΓΙΝΑ 2026», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 15 Αυγούστου 2026, στις 21:00, στην Παραλία Πάργας.
Τα «Παργινά» αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς του Δήμου και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορική μνήμη, την παράδοση και την ταυτότητα της Πάργας.
Κεντρικό σημείο της βραδιάς θα είναι η αναπαράσταση της επιστροφής των Παργινών στην πατρίδα τους, ένα ιστορικό δρώμενο που κάθε χρόνο συνδέει το παρελθόν με το παρόν και κρατά ζωντανή τη συλλογική μνήμη του τόπου.
Το πρόγραμμα των «ΠΑΡΓΙΝΩΝ 2026»
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με μουσικό πρόγραμμα και θα ακολουθήσουν το καλωσόρισμα του Δημάρχου Πάργας και ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Πάργας.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ιστορική αναδρομή, ενώ η βραδιά θα κορυφωθεί με τη Βαρκαρόλα και την αναπαράσταση της επιστροφής των Παργινών.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την απόδοση του Εθνικού Ύμνου, εντυπωσιακή ρίψη πυροτεχνημάτων και μουσική βραδιά με ζωντανή παραδοσιακή μουσική.
Η φετινή διοργάνωση αναμένεται να συγκεντρώσει για ακόμη μία χρονιά πλήθος κόσμου στην παραλιακή ζώνη της Πάργας, δημιουργώντας μια βραδιά αφιερωμένη στην ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής.
Σάββατο 15 Αυγούστου 2026 – 21:00 – Παραλία Πάργας.
































