Η αυτοεκτίμηση αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε, και οι άνδρες τείνουν να έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση από τις γυναίκες, σύμφωνα νέα διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Personality and Social Psychology.

Μάλιστα, το χάσμα αυτό ισχύει σε όλες τις χώρες, ενώ είναι μεγαλύτερο στον δυτικό κόσμο.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 985.000 ανθρώπους, ηλικίας 16-45 ετών, από 48 χώρες, το διάστημα 1999-2009.

Γενικά, η αυτοεκτίμηση έτεινε να αυξάνει με την ηλικία, ενώ οι άνδρες σε κάθε ηλικιακή ομάδα είχαν υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης από τις γυναίκες. Οι διαφορές μεταξύ των λαών δεν ήταν αξιοσημείωτες.

«Τα πλουσιότερα και πιο ανεπτυγμένα κράτη, με την υψηλότερη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων είχαν μεγαλύτερο χάσμα ως προς την αυτοεκτίμηση, συγκριτικά με τα φτωχότερα, αναπτυσσόμενα κράτη, στα οποία καταγραφόταν μεγαλύτερη ανισότητα μεταξύ των φύλων. Αυτό ίσως αποδίδεται σε συγκεκριμένες πολιτισμικές επιρροές που επιδρούν στην ανάπτυξης της αυτοεκτίμησης ανδρών και γυναικών» εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Βιεκμπε Μπλέιντορν, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Ντέιβις.

Για παράδειγμα, οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στα επίπεδα αυτοεκτίμησης ήταν μικρές στις ασιατικές χώρες, όπως η Ινδία, η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη, ενώ ήταν μεγαλύτερες στην Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κι ενώ οι πολιτισμικές διαφορές είναι αδιαμφισβήτητες, αυτό που έκανε εντύπωση τους επιστήμονες ήταν ότι το φύλο και η ηλικία επηρέαζαν την αυτοεκτίμηση, παγκοσμίως.

«Αυτός ο αξιοσημείωτος βαθμός ομοιότητας δείχνει ότι οι διαφορές ως προς το φύλο και την ηλικία σε ότι αφορά την αυτοεκτίμηση εν μέρει υποκινούνται από παγκόσμιους μηχανισμούς, είτε μιλάμε για βιολογικές επιρροές, είτε για πολιτισμικές, όπως ο ρόλος του φύλου στις κοινωνίες» συμπληρώνει η συγγραφέας της μελέτης.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή