Connect with us

ΕΡΕΥΝΕΣ

13 πράγματα που δεν ξέρατε για τις σημαίες του κόσμου


Σημαίες κόσμου (1)

Ποια είναι η μοναδική… πολύγωνη σημαία στον πλανήτη; Ποια είναι η μοναδική χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν εκπροσωπείται στην σημαία του; Γιατί είναι κατακόκκινη η τουρκική σημαία και σε τι αντιστοιχούν οι εννέα ρίγες της γαλανόλευκης; Μάθετε τα πιο ενδιαφέροντα «μυστικά» πίσω από τις πιο παράξενες αλλά και τις πιο διάσημες εθνικές σημαίες του κόσμου.

⭐️Κάντε κλικ στο https://temu.to/m/uuhmsko267w για να λάβετε ένα πακέτο κουπονιών 💰‎100€ ή κάντε ⭐️ Αναζήτηση app64230 στην εφαρμογή Temu για να λάβετε έκπτωση 💰30% !!

  • Οι «παράξενες» σημαίες του κόσμου

Σημαίες κόσμου (2)

Λιβύη: Η μοναδική (μέχρι το 2011) μονόχρωμη σημαία του κόσμου
Μέχρι το 2011, η σημαία της Λιβύης ήταν η πιο… μίνιμαλ σημαία του πλανήτη: Ένα πανί πράσινου χρώματος. Χρησιμοποιήθηκε από το 1977, με απόφαση του Muammar Gaddafi, καθώς το πράσινο συμβόλιζε την πολιτική φιλοσοφία του, όπως την αποτύπωσε στο «Πράσινο Βιβλίο» του. Το πράσινο άλλωστε πάντα συμβόλιζε το Ισλάμ. Μετά την πτώση του Gaddafi τον Αύγουστο του 2011, επανήλθε στο προσκήνιο η παλαιότερη σημαία του κράτους, αυτή με την κόκκινη, μαύρη και πράσινη ρίγα και την ημισέληνο στο κέντρο της.

Σημαίες κόσμου (3)

Παραγουάη: Μια σημαία… double-face

Η σημαία της Παραγουάης υιοθετήθηκε το 1842 και η ιδιαιτερότητά της έγκειται στο ότι διαφέρει ανάλογα με το ποια πλευρά της κοιτάζεις. Και στις δύο πλευρές υπάρχουν μια κόκκινη, μια λευκή και μία μπλε ρίγα, αλλά στην μπροστινή πλευρά, στο κέντρο υπάρχει το εθνόσημο της χώρας (ένα κίτρινο αστέρι σε πράσινο στεφάνι με την φράση «Republica del Paraguay»), μέσα σε έναν κύκλο. Στην πίσω όψη της σημαίας, υπάρχει η σφραγίδα του θησαυροφυλακίου (ένας κίτρινος λέων με τις λέξεις «Paz y Justicia» (Ειρήνη και Δικαιοσύνη).

Σημαίες κόσμου (4)

Νεπάλ: Μια… ανορθόδοξη σημαία

Είναι η μοναδική σημαία του κόσμου σε σχήμα… διπλού τριγώνου. Το κόκκινο χρώμα προέρχεται από το εθνικό λουλούδι της χώρας, το ροδόδενδρο. Λόγω του περίπλοκου σχήματος, το Σύνταγμα του Νεπάλ περιέχει σαφείς οδηγίες 24 βημάτων, για τον σωστό σχεδιασμό των τριγώνων και των άστρων της σημαίας.

  • Trivia για τις ευρωπαϊκές σημαίες

Σημαίες κόσμου (5)

Αυστρία: Το κόκκινο και λευκό χρώμα στις ρίγες της σημαίας παραπέμπει, σύμφωνα με τον θρύλο, στο λευκό πανωφόρι του Δούκα της Αυστρίας που γέμισε αίμα κατά την διάρκεια μιας φοβερής μάχης, στην πολιορκία της Άκρας στην Γαλιλαία τον 12ο αιώνα. Μετά τη μάχη, ο Δούκας που είχε γεμίσει με αίματα, αφαίρεσε τη ζώνη του, και εμφανίστηκε μια ανέγγιχτη από το αίμα λευκή λωρίδα από το πανωφόρι – κάτι σαν τη σημαία που βλέπετε ακριβώς δίπλα δηλαδή.

Σημαίες κόσμου (6)

Αλβανία:
Ο δικέφαλος αετός πάνω στην κόκκινη σημαία της Αλβανίας είναι το οικόσημο του Gjergj Kastriot Skandelbeg, ενός Αλβανού εθνικού ήρωα του 15ου αιώνα, γνωστού και ως Σκεντέρμπεης, ο οποίος ηγήθηκε της Επανάστασης εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που έφερε (βραχυπρόθεσμη έστω) ελευθερία στον λαό του.

Σημαίες κόσμου (7)

Δανία: Πρόκειται για την παλαιότερη εθνική σημαία που είναι ακόμη σε χρήση, και ο θρύλος τη θέλει να έχει πέσει… από τον ουρανό την ώρα που τα σκανδιναβικά στρατεύματα έχαναν μια σημαντική μάχη εναντίον των Εσθονών, και ο ηγέτης τους προσευχόταν στο Θεό. Η σημαία έχει το κόκκινο του αίματος και τον χριστιανικό σταυρό τοποθετημένο ασύμμετρα.

Σημαίες κόσμου (8)

Γαλλία:
Η γνωστή «τρικολόρε» σημαία αποτέλεσε βάση για πολλές ακόμη εθνικές σημαίες με παραλλαγές χρωμάτων. Στην περίπτωση της Γαλλίας, αποτελούν χρωματική έκφραση των αξιών ελευθερία, ισότητα και αδελφότητα, που αναδείχθηκαν κατά την γαλλική επανάσταση.

Σημαίες κόσμου (9)

Γερμανία: Το μαύρο, κόκκινο και χρυσοκίτρινο χρώμα στις ρίγες της γερμανικής σημαίας, κατά την επικρατέστερη θεωρία, επιλέχθηκε με βάση τα χρώματα των στολών του στρατεύματος Lützow των Πρωσικών Δυνάμεων κατά τους Ναπολεόντειους Πολέμους. Οι εθελοντές του συγκεκριμένου σώματος φορούσαν μαύρες στολές με κόκκινες λεπτομέρειες και χρυσά κουμπιά, και προχωρούσαν, όπως έλεγε το σύνθημά τους, «μέσα από την μαυρίλα του αγώνα και τις κόκκινες από το αίμα μάχες στο χρυσαφένιο φως της ελευθερίας». Τα συγκεκριμένα χρώματα απέκτησαν εθνικό συμβολισμό μεταγενέστερα και για τα κράτη της Γερμανίας, που αργότερα συνενώθηκαν.

Σημαίες κόσμου (10)

Ολλανδία: Όπως θα ξέρετε, η ολλανδική σημαία περιέχει τα ίδια χρώματα με αυτή της Γαλλίας, αλλά σε οριζόντιες ρίγες. Γιατί όμως οι εθνικές στολές στον αθλητισμό έχουν συνδυαστεί και με το πορτοκαλί χρώμα; Στην πραγματικότητα, η αρχική σημαία της Ολλανδίας είχε μία πορτοκαλί, μία λευκή και μία μπλε ρίγα, αλλά επειδή η πορτοκαλί βαφή που χρησιμοποιήθηκε τα πρώτα χρόνια αλλοιωνόταν στον ήλιο και γινόταν κόκκινη, επικράτησε το κόκκινο.

Σημαίες κόσμου (11)

Ελβετία:
Πρόκειται για μία από τις δύο τετράγωνες σημαίες του κόσμου (η άλλη είναι αυτή του Βατικανού) και το κόκκινο χρώμα με τον σταυρό στο κέντρο είναι συνδυασμός που προέρχεται από την σημαία της περιοχής του Schwyz, στην κεντρική Ελβετία.

Σημαίες κόσμου (12)

Τουρκία: Ο θρύλος περί των συμβόλων και του χρώματος της τουρκικής σημαίας θέλει την καταγωγή της να έλκεται από την αιματηρή μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1389, στην οποία οι οθωμανικές δυνάμεις του Μουράτ Α’ επιτέθηκαν στους Σέρβους του Πρίγκιπα Lazar Hrebeljanović. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή για τα χρώματα της σημαίας, η οποία αναφέρεται στις αρχαίες δοξασίες της τουρκικής μυθολογίας. Σύμφωνα με αυτή, κάθε σημείο του ορίζοντα αντιστοιχούσε και σε ένα χρώμα: Ο Βορράς στο μαύρο (εξ ου και η θάλασσα στα βόρεια της Τουρκίας ονομάστηκε «Μαύρη θάλασσα»), η Ανατολή στο μπλε, η Δύση στο λευκό (γι’ αυτό και ονομάζουν τη Μεσόγειο «Λευκή θάλασσα») και ο Νότος στο κόκκινο. Αυτές οι δοξασίες αναφέρονται στην λατρεία των ουράνιων σωμάτων (εξ ου και η ημισέληνος και το άστρο της σημαίας), ενώ επειδή η σημερινή Τουρκία ιδρύθηκε από τους Ογούζους Τούρκους, το φύλο που κατοικούσε στα νοτιοδυτικά της Μικράς Ασίας, η σημαία πήρε τα χρώματα του Νότου και της Δύσης, δηλαδή κόκκινο και λευκό.

Σημαίες κόσμου (13)

Ηνωμένο Βασίλειο: Γνωστή ως «Union Jack», η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου σχηματίστηκε το 1800, οπότε και συμφωνήθηκε η ένωση του Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία) και του Βασιλείου της Ιρλανδίας. Μόνο η Ουαλία δεν εκπροσωπείται σε αυτό το σύμπλεγμα συμβόλων (από το οποίο η Σκωτία απειλεί να… αποχωρήσει): Ο κόκκινος σταυρός στο κέντρο είναι ο Σταυρός του Αγίου Γεωργίου, προστάτη της Αγγλίας, ο κόκκινος «χιαστί» σταυρός είναι το σύμβολο του Αγίου Πατρικίου της Ιρλανδίας, ενώ ο λευκός «χιαστί» λευκός σταυρός σε μπλε φόντο είναι το σύμβολο του Αγίου Ανδρέα, προστάτη της Σκωτίας.

  • Bonus: Η ελληνική σημαία

Σημαίες κόσμου (14)

Ελλάδα: Εννέα γαλανόλευκες ρίγες και ο σταυρός στην πάνω αριστερή γωνία παραπέμπουν αφενός στις εννέα συλλαβές της φράσης «Ελευθερία ή θάνατος» και αφετέρου στο όραμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, που λέγεται πως είδε έναν σταυρό στον καταγάλανο ουρανό. Πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1822 – μάθετε περισσότερα για την ιστορία της αλλά και για τις παλαιότερες εκδοχές της εδώ.

Πηγή: in2life.gr, από τον Γιώργο Κόκουβα

Η εφημεριδα της Παργας

April 2024
MTWTFSS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ5 days ago

Πρόστιμα έως 60.000 ευρώ για το κλείσιμο των παραλιών!

ΕΡΕΥΝΕΣ6 days ago

Κολοσσιαίο σκάνδαλο με τα «σπιτάκια» της ΤΕΧΑΝ

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Διακοπή ρεύματος την Κυριακή στην Πάργα – Δείτε τα σημεία και τις ώρες

Uncategorized1 week ago

Αρχές των Τυχερών Παιχνιδιών: Γέννηση του Παιχνιδιού

ΠΑΡΓΑ2 weeks ago

Ασταμάτητοι οι μαθητές του Γυμνασίου Πάργας – Σημαντικές διακρίσεις σε αγώνες στην Πρέβεζα

Δημος Παργας2 weeks ago

Κοινό μέτωπο Δημάρχου και αντιπολίτευσης: Στοχοποιείται η δημοτική περιουσία της Πάργας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ2 weeks ago

Ομόφωνη Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου: Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στον Δήμο Πάργας

Δημος Παργας2 weeks ago

Στο πλευρό των κατοίκων της Λούτσας η παράταξη “Βήμα στο αύριο”

Δημος Παργας2 weeks ago

Χωρίς εμπόδια η επένδυση στο Κλιμάτι: Συμφωνία Δήμου Πάργας και G&K INVESTMENT GROUP για την υλοποίηση του project

Δημος Παργας3 weeks ago

Εθελοντικός καθαρισμός Κάστρου Πάργας από τον Δήμο

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Πάργα: «Με κάλεσε κλαίγοντας η μητέρα του» – Νέες αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό 20χρονου επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

ΠΑΡΓΑ3 years ago

Αθήνα – Πάργα: Το κόστος για τα διόδια

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Πάργα: «Κανείς δεν χτύπησε το παιδί» λέει ο εργοδότης για καταγγελία ξυλοδαρμού εργαζόμενου με τσουγκράνα

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Με τσουγκράνα χτύπησαν εργαζόμενο σε beach bar στην Πάργα !

ΠΑΡΓΑ3 years ago

Επιχειρηματίας στην Πάργα απέκρυψε κρούσμα Covid και τη μετέπειτα απόλυσή του για να μη κλείσει15 μέρες

ΠΑΡΓΑ11 months ago

Μητσοτάκης από την Πάργα: Έρχεται κύμα μεγάλων επενδύσεων

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πάργα με θύμα 71χρονο

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Έλσα Υφαντή : «Πολλοί εργοδότες νομίζουν πλέον πως τους ανήκει κάθε κόκκος άμμου αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε»

ΜΟΥΣΙΚΗ3 years ago

Η καινούργια διασκευή των Pyramidos, το “ΣΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ ΤΟΝ ΑΝΗΦΟΡΟ” αλά… ιαπωνικά

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Αντιπρ. Συλλόγου Εστίασης Πάργας: Ευελπιστούμε οι επαγγελματίες να χαμογελάσουμε στο τέλος του καλοκαιριού (βίντεο)

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Διακοπή ρεύματος την Κυριακή στην Πάργα – Δείτε τα σημεία και τις ώρες

Την παρακάτω ενημέρωση κάνει η ΔΕΔΔΗΕ: ⭐️Κάντε κλικ στο https://temu.to/m/uuhmsko267w για να λάβετε ένα πακέτο κουπονιών 💰‎100€ ή κάντε ⭐️...

ΠΑΡΓΑ2 weeks ago

Ασταμάτητοι οι μαθητές του Γυμνασίου Πάργας – Σημαντικές διακρίσεις σε αγώνες στην Πρέβεζα

Ξεχωριστές διακρίσεις έλαβαν μαθητές του Γυμνασίου Πάργας στους Σχολικούς Αγώνες Στίβου που διεξήχθησαν στο Δημοτικό Στάδιο Πρέβεζας την Πέμπτη 28...

Δημος Παργας2 weeks ago

Χωρίς εμπόδια η επένδυση στο Κλιμάτι: Συμφωνία Δήμου Πάργας και G&K INVESTMENT GROUP για την υλοποίηση του project

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει ο Δήμος  σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρία «G&K INVESTMENT GROUP Α.Ε.», διασφαλίζοντας...

Δημος Παργας3 weeks ago

Εθελοντικός καθαρισμός Κάστρου Πάργας από τον Δήμο

Με πρωτοβουλία του Δήμου και της Κοινότητας Πάργας ξεκίνησε ο εθελοντικός καθαρισμός του Ενετικού Κάστρου της Πάργας που αποτελεί ένα...

ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την επέτειο της 25 Μαρτίου στον Δήμο Πάργας

Σε Καναλάκι, Πάργα, αλλά και σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Πάργας εορτάστηκε με λαμπρότητα η εθνική επέτειος της...

ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Σεισμός 3.7 29 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάργας.

Σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 21:45 το βράδυ της 22ας Μαρτίου, με επίκεντρο 29 χιλιόμετρα βορειοανατολικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ