Connect with us

ΕΡΕΥΝΕΣ

Ζούγκλα βακτηρίων στα κινητά μας!

Published

on

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑ

Στην εποχή της τεχνολογίας, όπου το ατελείωτο «ταξίδι» της επικοινωνίας ξεκινά από τα έξυπνα κινητά μας, έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες φορές χαϊδεύουμε τις συσκευές μας ημερησίως; Εχετε σκεφθεί πόσο συχνά «σέρνουμε» το δάχτυλό μας στην οθόνης αφής; Αν ναι, τότε ενδεχομένως να έχετε αναρωτηθεί για τον «ζωολογικό κήπο» βακτηρίων που ζει πάνω στα κινητά μας και μάλιστα… «θεριεύει» κάθε φορά που τα προικισμένα με νέες ποικιλίες δάχτυλά μας γλιστρούν και πάλι στην επιφάνειά τους.

Αυτό σκέφτηκε και ο λέκτορας Μοριακής Βιολογίας Σάιμον Παρκ από το τμήμα Υγείας και Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ στη Βρετανία και αποφάσισε να διεξαγάγει ένα πρωτότυπο πείραμα, στο πλαίσιο των μαθημάτων Βακτηριολογίας, με «συνεργούς» τους φοιτητές του και τα… κινητά τους τηλέφωνα.

«Ως μικροβιολόγος, γνωρίζω πολύ καλά ότι ο κόσμος μας κυριαρχείται από βακτήρια: υπάρχουν οπουδήποτε και αν κοιτάξουμε» λέει στο «Βήμα» ο δρ Παρκ. «Προκειμένου λοιπόν να κεντρίσω το ενδιαφέρον των φοιτητών στο μάθημα της Βακτηριολογίας αποφάσισα να σχεδιάσω ένα σύγχρονο πείραμα, με πρωταγωνιστή ένα πολύ οικείο τους αντικείμενο. Το κινητό τους τηλέφωνο. Στόχος μου ήταν η οπτικοποίηση, ώστε να δουν με τα μάτια τους τι ακριβώς συμβαίνει».

Smartphones στο μικροσκόπιο

«Για τη διεξαγωγή ενός κανονικού επιστημονικού πειράματος τι θα χρειαζόμασταν; Δείγματα. Κάλεσα λοιπόν όσους από τους 90 φοιτητές μου ήθελαν να αναποδογυρίσουν το κινητό τους επάνω σε ένα τρυβλίο με την οθόνη προς τα κάτω. Οι 70 φοιτητές που αποφάσισαν να συμμετάσχουν ακολούθησαν τις οδηγίες αυτές, με αποτέλεσμα τα βακτήρια των κινητών τους να περάσουν στα τρυβλία. Αυτά στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε εκκολαπτήριο εργαστηρίου για ένα διάστημα τριών ημερών σε θερμοκρασία 30 βαθμών Κελσίου» περιγράφει ο ειδικός.

Μέσα στο διάστημα αυτό, οι βακτηριακές «φιγούρες» των κινητών «φύτρωσαν» στην κυριολεξία. Οπως φάνηκε και στην πράξη, όλες οι συσκευές κουβαλούσαν βακτήρια. «Οι φοιτητές είχαν μείνει έκπληκτοι από το αποτέλεσμα, ωστόσο τους εξηγήσαμε ότι πρόκειται για κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Στην πλειονότητά τους, τα περισσότερα από τα βακτήρια που βρήκαμε ήταν αβλαβή και εντοπίζονται – μεταξύ άλλων – πάνω στο δέρμα και στο σώμα μας» μας λέει ο δρ Παρκ.

Σε κάποια από τα κινητά παρ’ όλα αυτά εντοπίστηκαν «αποικίες» χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus). «Πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις. Και πάλι δεν με εκπλήσσει το συγκεκριμένο γεγονός, αν σκεφτεί κανείς ότι το 20%-30% των ανθρώπων μεταφέρει το εν λόγω βακτήριο στα… ρουθούνια του.

Αν για παράδειγμα πάμε στο νοσοκομείο και οι γιατροί εκεί θέλουν να εξετάσουν αν έχουμε μολυνθεί από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο, τότε θα λάβουν δείγμα από το εσωτερικό των ρουθουνιών μας για να δουν αν το βακτήριο υπάρχει. Αν λοιπόν κάποιος έχει σταφυλόκοκκο στη βλέννα του και πιάσει τη μύτη του και στη συνέχεια το κινητό του, δεν είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρει το βακτήριο στο κινητό του».

Οπως μας εξηγεί ο δρ Παρκ, ο «σκληραγωγημένος» S. aureus μπορεί να επιβιώσει στην επιφάνεια του κινητού για περίπου τρεις με τέσσερις ημέρες. «Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί πρόβλημα ή απειλή στην περίπτωση ενός υγιούς ατόμου. Αν όμως μεταφέρουμε το μολυσμένο κινητό σε ένα νοσοκομείο, όπου υπάρχουν ασθενείς επιρρεπείς σε λοιμώξεις, τότε ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα» ξεκαθαρίζει ο βρετανός λέκτορας.

Πώς προδίδουν τους χρήστες

Βάσει των αποτελεσμάτων του ιδιαίτερου πειράματος, κάθε κινητό φάνηκε να αποτελεί μια ξεχωριστή ιστορία, στην οποία αποτυπωνόταν εν ολίγοις το πρόσφατο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του ιδιοκτήτη του.

«Επειδή αγγίζουμε το κινητό μας πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ουσιαστικά μεταφέρουμε την αλληλεπίδραση που έχουμε με το γύρω περιβάλλον μας στην επιφάνεια της οθόνης του κινητού μας. Είναι σαν να πραγματοποιούμε δηλαδή μια “ανταλλαγή” βακτηρίων με το περιβάλλον. Αφήνουμε τα δικά μας και μαζεύουμε νέα αγγίζοντας αντικείμενα γύρω μας. Για παράδειγμα, σε ένα κινητό εντοπίσαμε βακτήρια που παρέπεμπαν σε πτώση του κινητού στο χώμα ή στην ενασχόληση του ιδιοκτήτη του με την κηπουρική».

Μελετώντας τον βακτηριακό «πλούτο» των κινητών, οι ειδικοί ήταν σε θέση να «διαβάζουν» τη λίστα των πρόσφατων δραστηριοτήτων των φοιτητών. Μπορούσαν δηλαδή να δουν αν και τι είχαν φάει, αν είχαν φτερνιστεί, αν είχαν κάνει σεξ ή αν είχαν επισκεφτεί την τουαλέτα. «Αν κάποιος είχε πάει στην τουαλέτα, για παράδειγμα, και δεν είχε πλύνει τα χέρια του σωστά τότε θα μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε περιττωματικά βακτήρια. Κατά κάποιον τρόπο δηλαδή, το κινητό μπορεί να μας προδώσει» μάς λέει γελώντας ο δρ Παρκ.

Τα προστατευτικά προστατεύουν;

Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση προστατευτικού φιλμ οθόνης; «Αν τα αυτοκόλλητα αυτά δεν είναι απόλυτα λεία, τότε ενδεχομένως να συσσωρεύουν περισσότερα βακτήρια στην οθόνη του κινητού μας. Αν δηλαδή δεν έχoυν κολλήσει καλά ή φέρουν λεπτές ραβδώσεις στην επιφάνειά τους, τότε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο βακτηριακής… “παγίδας”» προσθέτει ο ίδιος.

Και αν έχετε σκεφτεί ότι η χρήση των handsfree θα μπορούσε να αποτρέψει την επαφή μας με τον «κήπο» των βακτηρίων, τότε σκεφτείτε το ξανά γιατί, σύμφωνα με τον ειδικό, κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε. «Η χρήση των handsfree δεν θα έκανε κάποια ουσιαστική διαφορά και αυτό γιατί ο χειρισμός των smartphones απαιτεί την αφή. Οπότε πάλι θα αγγίζαμε την οθόνη του κινητού, παρά τη χρήση ακουστικών. Το σημείο συσσώρευσης των βακτηρίων σχετίζεται καθαρά και μόνο με το σημείο μέγιστης χρήσης της συσκευής.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση των παλαιότερων κινητών – τα οποία επίσης ελέγξαμε – η οθόνη ήταν καθαρή και τα περισσότερα βακτήρια συσσωρεύονταν στα πλήκτρα, γιατί εκείνα χρησιμοποιούσαμε περισσότερο σε μια τέτοιου τύπου συσκευή» υποστηρίζει ο δρ Παρκ.

Λίγο σαπούνι και νερό

Η ύπαρξη βακτηρίων τόσο στα κινητά, στο γύρω περιβάλλον ή ακόμη και στο εσωτερικό του οργανισμού μας αποτελεί φυσιολογική κατάσταση, κατά τον ειδικό. Παρ’ όλα αυτά, απλές καθημερινές συνήθειες, όπως για παράδειγμα το συχνό πλύσιμο των χεριών και ο εβδομαδιαίος καθαρισμός της οθόνης των smartphones, θα μπορούσαν να πείσουν ακόμη και τους υποχόνδριους να αφήσουν τις ανησυχίες τους κατά μέρος.

«Θα συμβούλευα τον κόσμο να μην ανησυχεί υπερβολικά για τα βακτήρια, γιατί αποτελούν μέρος της ζωής μας. Στην πλειονότητά τους είναι αβλαβή, ενώ υπάρχουν και πολλά που έχουν υποστηρικτικό ή ακόμη και ωφέλιμο ρόλο. Για παράδειγμα, κάποια από αυτά σχετίζονται με τη διαδικασία της διάσπασης των τροφών, κάποια άλλα παράγουν οξυγόνο και, γιατί όχι, κάποια τονώνουν το ανοσοποιητικό μας.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τα βακτήρια που ζουν στον οργανισμό μας είναι 10 φορές περισσότερα από τον συνολικό αριθμό των ανθρώπινων κυττάρων. Για παράδειγμα, αν τα ζυγίζαμε θα μιλούσαμε για περίπου 1,5-2,5 κιλά βακτηρίων. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι μιλάμε για πολλά βακτήρια ή καλύτερα για έναν “ζωολογικό κήπο” βακτηρίων» επισημαίνει ο επιστήμονας.

«Θα ήταν παρ’ όλα αυτά καλή ιδέα αν καθαρίζαμε το κινητό μας τηλέφωνο μία φορά την εβδομάδα με λίγο σαπούνι και νερό, καθώς και οι λιπαρές ουσίες που εκκρίνει το δέρμα ευνοούν την ανάπτυξη των βακτηρίων στην επιφάνεια της συσκευής μας».

[Πηγή Το Βήμα-Science]

Η εφημεριδα της Παργας

March 2025
MTWTFSS
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΠΑΡΓΑ6 days ago

Ερώτηση στη Βουλή για το Κέντρο Υγείας Πάργας

Σπύρος Κυριάκης
ΑΠΟΨΕΙΣ2 weeks ago

Απίστευτη δήλωση Σπύρου Κυριάκη για Τέμπη: «Δεν έγινε μπάζωμα, αλλά… εξυγίανση του χώρου»

ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Συγκέντρωση Μνήμης για τα Τέμπη στην Πάργα – Πάνω από 1.000 πολίτες έδωσαν δυναμικό παρών ️ (φωτό + βίντεο)

Παργινό Καρναβάλι.
Δημος Παργας4 weeks ago

Γλέντι, Παρέλαση και Κούλουμα: Το αποκριάτικο πρόγραμμα σε Πάργα και Φανάρι

Δημος Παργας4 weeks ago

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων της ΔΥΠΑ στη μελισσοκομία στον Δήμο Πάργας

ΜΟΥΣΙΚΗ1 month ago

Μια αγνή ιστορία αγάπης με φόντο την πανέμορφη Πάργα

ΑΠΟΨΕΙΣ2 months ago

Η Πάργα και οι “Νεκρικοί Διάλογοι” της αυτοδιοίκησης: Όταν η πολιτιστική δράση γίνεται εμπόδιο

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 months ago

Το 1ο Kanalaki Run Προέβαλε τον Αθλητισμό και Πολιτισμό στο Δήμο Πάργας

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 months ago

Οι διαδρομές του 1ο Kanalaki Run 2025

Δημος Παργας3 months ago

Η Πάργα αποχαιρέτησε τον 13χρονο μαχητή της..

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Πάργα: «Με κάλεσε κλαίγοντας η μητέρα του» – Νέες αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό 20χρονου επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Πάργα: «Κανείς δεν χτύπησε το παιδί» λέει ο εργοδότης για καταγγελία ξυλοδαρμού εργαζόμενου με τσουγκράνα

valtos beach with and umbrellas
ΠΑΡΓΑ2 years ago

Με τσουγκράνα χτύπησαν εργαζόμενο σε beach bar στην Πάργα !

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Μητσοτάκης από την Πάργα: Έρχεται κύμα μεγάλων επενδύσεων

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πάργα με θύμα 71χρονο

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Έλσα Υφαντή : «Πολλοί εργοδότες νομίζουν πλέον πως τους ανήκει κάθε κόκκος άμμου αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε»

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Αντιπρ. Συλλόγου Εστίασης Πάργας: Ευελπιστούμε οι επαγγελματίες να χαμογελάσουμε στο τέλος του καλοκαιριού (βίντεο)

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Πάργα: «Βιώνει μετατραυματικό σοκ» Τι λέει η μητέρα του 20χρονου εργαζομένου που ξυλοκοπήθηκε

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Πάργα: Σκάφος χτύπησε 13χρονη που έκανε SUP

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Ενημερωτικό video για την ευαισθητοποίηση των δημοτών

ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Συγκέντρωση Μνήμης για τα Τέμπη στην Πάργα – Πάνω από 1.000 πολίτες έδωσαν δυναμικό παρών ️ (φωτό + βίντεο)

Με συγκίνηση και αποφασιστικότητα, περισσότεροι από 1.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Πάργα για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της...

Παργινό Καρναβάλι. Παργινό Καρναβάλι.
Δημος Παργας4 weeks ago

Γλέντι, Παρέλαση και Κούλουμα: Το αποκριάτικο πρόγραμμα σε Πάργα και Φανάρι

Οι Απόκριες έφτασαν και ο Δήμος Πάργας ετοιμάζει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα εκδηλώσεων για όλους! Από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις...

ΜΟΥΣΙΚΗ1 month ago

Μια αγνή ιστορία αγάπης με φόντο την πανέμορφη Πάργα

Το «Με ‘Γεια Σου», είναι ένα δυναμικό τραγούδι που συνδυάζει μουσικά το σήμερα και το χθες του λαϊκού τραγουδιού με τις...

Καναλλακι3 months ago

Εγκαταστάθηκαν οι πρώτες «έξυπνες» διαβάσεις στον Δήμο Πάργας

Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των δυο πρώτων αυτόνομων «έξυπνων» διαβάσεων πεζών από τον Δήμο Πάργας σε πολυσύχναστα επικίνδυνα σημεία του οδικού...

Δημος Παργας3 months ago

Η Διάκριση του Δήμου Πάργας στον Δείκτη Αποτελεσματικότητας

Ο Δήμος Πάργας αναδεικνύεται ως ο πιο αποτελεσματικός μεσαίος ηπειρωτικός Δήμος στην Ήπειρο, σύμφωνα με τη φετινή ανάλυση του Δείκτη...

ΠΑΡΓΑ3 months ago

Αχιλλέας Δημάκος: Πάργα – Πρότυπο Καταδυτικό Πάρκο με Συνεργασία Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Το καταδυτικό πάρκο Πάργας είναι πλέον πραγματικότητα. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάργας φορέας διαχείρισης του καταδυτικού πάρκου, σήμερα Παρασκευή 20-12-2024...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ