Βέβαια στην περίπτωση που θέλουμε να έχουμε έναν λειτουργικό υπολογιστή, το format από μόνο του δε σημαίνει τίποτα, διότι για να μας γίνει λειτουργικός ο υπολογιστής θα πρέπει να εγκαταστήσουμε λειτουργικό σύστημα -πχ Windows 10– , drivers και όποια άλλα προγράμματα μας είναι απαραίτητα.
Στις μέρες μας με τον όρο format εννοούμε όλη την παραπάνω διαδικασία, δηλαδή: Format, εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος, drivers και εγκατάσταση –τουλάχιστον των απαραίτητων- προγραμμάτων. Έτσι μετά από αυτήν την διαδικασία έχουμε ένα «φρέσκο» μηχάνημα στα χέρια μας το οποίο σίγουρα αποδίδει καλύτερα από ότι πριν.
Πότε πρέπει να γίνεται;
Γενικά είναι ακραία λύση μιας και πολύ συχνά ταυτίζεται με την γνωστή παροιμία: «πονάει δόντι…κόβει κεφάλι». Εντούτοις σε πολλές περιπτώσεις είναι αποτελεσματική και κρίνεται είτε αναγκαίο, είτε σωτήριο για τον υπολογιστή και τον χρήστη του. Παλαιότερα καλό ήταν να αποφεύγεται να γίνεται συχνά, ιδίως αν δεν υπήρχε σοβαρός λόγος επειδή επιβαρυνόταν ο δίσκος από τα πολλά σβήσε-γράψε. Πλέον όμως οι δίσκοι είναι πιο ανθεκτικοί και ποιοτικότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα να μην έχουν τέτοιο πρόβλημα, καλό είναι να γίνεται μια φορά τον χρόνο, το γιατί θα το δούμε στην παρακάτω παράγραφο.
Γιατί πρέπει να γίνεται;
Ας δούμε σε ποιες περιπτώσεις κάνουμε format τον υπολογιστή:
- Είναι μολυσμένος από κάποιον ιό, malware, spyware κλπ, όπου δεν μπορούμε να τον διαγράψουμε με το antivirus μας.
- Είναι αργός σε σχέση με τον παρελθόν.
- Έχουν πρόβλημα τα windows, πχ δεν αναγνωρίζουν σωστά την κάρτα γραφικών ή κάποιο πρόβλημα στηνregistry.
- Εμφανίζει μπλε οθόνη, BSOD (Blue Screen Of Death).
- Αναβάθμιση έκδοσης λειτουργικού συστήματος, αν πχ έχουμε Windows 8.1 και θέλουμε να βάλουμε ταWindows 10
- Να βελτιώσουμε την απόδοση του. Όπως αναλύσαμε παραπάνω το format είναι μια διαδικασία με την οποία στοχεύουμε να βελτιώσουμε την απόδοση του υπολογιστή μας, «καθαρίζοντάς» τον από τα υπολείμματα που μένουν από τις εγκαταστάσεις/απεγκαταστάσεις εφαρμογών, το σβήσε-γράψε αρχείων κλπ στον δίσκο. Έτσι τον επαναφέρουμε στην αρχική του κατάσταση όπως όταν τον είχαμε αγοράσει καινούριο, το μόνο που μπορεί να διαφέρει από την πρώτη ημέρα αγοράς μπορεί να είναι η έκδοση του λειτουργικού συστήματος.
Πως να προετοιμαστούμε για το format;
- Να καταλήξουμε ποια έκδοση λειτουργικού συστήματος θέλουμε
- Να αποφασίσουμε ποια προγράμματα χρειαζόμαστε
- Να έχουμε τους κωδικούς των αδειών ενεργοποίησης των Windows & των Office
- Να πάρουμε backup τα email μας αν χρησιμοποιήσουμε κάποιο πρόγραμμα αλληλογραφίας, όπως το MS Outlook
- Να πάρουμε backup τα αρχεία μας σε έναν εξωτερικό δίσκο, cd, dvd, usb κ.ο.κ.
- Να αποθηκεύσουμε τους σελιδοδείκτες μας από τους Internet Browser μας
- Να αποθηκεύουμε τα saves των παιχνιδιών για να μην τα ξεκινάμε από την αρχή
- Αν είμαστε σε χώρο με πολλούς υπολογιστές, να κρατήσουμε τις ρυθμίσεις δικτύου και τον δικτυακών συσκευών
Όλα τα παραπάνω χρειάζονται μελέτη από εσάς ή από τον τεχνικό σας έτσι ώστε μετά το format, να επαναφερθούν όλα σωστά στην θέση τους και να μην λείπει τίποτα, κυρίως τα σημαντικά, γιατί αν ξεχάσουμε κάτι να το κρατήσουμε πολλές φορές είναι μη αναστρέψιμη η διαδικασία και θα χάσουμε πολύτιμα αρχεία.