Στην Κέρκυρα αλλά και στην Πάργα, από τα παλιά χρόνια τηρούν το έθιμο της στρίνας, δίνοντας χρήματα την ημέρα της Πρωτοχρονιάς στα παιδιά ως δώρο για το νέο χρόνο. Συχνά ακούμε τη φράση «μας έκανε στρίνα ο παππούς ή τι στρίνα θα μας κάνει;».Τα παιδιά περιμένουν την στρίνα την Πρωτοχρονιά από τους παππούδες, τις γιαγιάδες, τους θείους και τις θείες!
Oι ρίζες της προέρχονται από τα Βυζαντινά χρόνια, όταν άποικοι από την Ελλάδα φθάνουν στα παράλια της Μεσημβρινής Ιταλίας και τις Σικελίας (Μεγάλη Ελλάδα) και το ήδη υπάρχον ελληνικό στοιχείο της Κάτω Ιταλίας τονώθηκε με την εγκατάσταση νέων αποίκων κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Το νόμισμα των καλαντιστών λέγονταν στα βυζαντινά χρόνια «ευαρχισμός» ή «Στρίνα», από το λατινικό strena. Στα λατινικά σημαίνει αίσιος οιωνός, αλλά και δώρο της πρωτοχρονιάς, ή «επινομίς» όπως το έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες – κοινώς μπουναμάς. Είναι o μποναμάς < από τα ιταλικά bona – mano, καλό χέρι.
Τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και της πολιτισμικής μας ταυτότητας, τα οποία όμως ο σύγχρονος τρόπος ζωής συχνά τα σβήνει και σπάνια δημιουργεί νέα.
Πηγή:gymparga