Connect with us

ΕΡΕΥΝΕΣ

ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΙΑΣ

Published

on

αναρχίαΓια ένα οικονομικό σύστημα βασισμένο
στην αμοιβαιότητα κι όχι στον πλουτισμό…

Ένας από τους προπάτορες της Αναρχίας ήταν ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Ζήνων. Δεν δεχόταν την έννοια της πολιτείας και υποστήριζε την κυριαρχία του ατόμου, διακήρυττε την έκφραση των ενστίκτων και αντιδρούσε απέναντι στα όργανα της τάξης, τους ναούς και το χρήμα. Κατά την φιλοσοφία του, ο άνθρωπος έπρεπε να ακολουθεί την λογική του και όχι μια έξωθεν εξουσία. Πρώτος που μίλησε ανοιχτά για την αναρχία ήταν ο Γάλλος Λουί Αρμάν, ένας βαρόνος. Επιστρέφοντας από στρατιωτική εκστρατεία από την Αμερική, εγκωμίασε τον τρόπο οργάνωσης των τοπικών κοινωνιών των ιθαγενών, που δεν είχαν ιδιοκτησία και φυλακές.

Οι διαφωτιστές εμπνεόμενοι από τα ιδανικά της ελευθερίας και της ισότητας, είδαν στους πρωτόγονους λαούς το πρότυπο της χαμένης αθωότητας. Μιας ουτοπίας, όπου ο άνθρωπος ζούσε πριν τον πολιτισμό ελεύθερος και χωρίς αρχές (αν και δύσκολα). Ακόμη και ο συγγραφέας Ντανιέλ Νταφόε, έγραψε το μυθιστόρημα “Ροβινσώνας Κρούσος”, σαφώς επηρεασμένος. Υπήρχε η αντίληψη ότι ο άνθρωπος όταν βρεθεί μακρυά από την επιρροή του πολιτισμού ρέπει προς το καλό. Και στον Αιμίλιο του Ρουσό το συναντάμε. Ακόμη και ο Άγγλος φιλόσοφος Ουίλιαμ Γκόντγουιν, ήταν πεπεισμένος αντικρατιστής. Υποστήριζε ότι οι δικαστικοί και κοινωνικοί θεσμοί εμποδίζουν την ελεύθερη ανάπτυξη του ανθρώπου.

Πρώτος που δήλωσε αναρχικός ήταν ο Γάλλος Πιέρ Ζοζέφ Προυντόν. Το 1840, όρισε την ιδιωτική περιουσία ως μια “απάτη”, μια παραβίαση της φυσικής τάξης των πραγμάτων. Αυτή ήταν η βάση αμφισβήτησης του καπιταλιστικού συστήματος και της κρατικοκεντρικής οργάνωσής του, την οποία θεωρούσε αλλοτριωμένη, γιατί ήταν καρπός εξαναγκασμών. Γι’ αυτό καταδίκαζε το κράτος, την Εκκλησία και το κέρδος, φανταζόμενος ένα οικονομικό σύστημα βασισμένο στην αμοιβαιότητα κι όχι στον πλουτισμό. Μόνο έτσι θα μπορούσε να δομηθεί μια δημοκρατική κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους. Το τοπίο της αναρχίας ήταν τόσο θολό, όσο η ίδια η έννοια στα αυτιά ορισμένων. Επί παραδείγματι, ο Γερμανός φιλόσοφος Μαξ Στίρνερ, ίδρυσε τον ατομικιστικό αναρχισμό. Κύριο του χαρακτηριστικό, η ανάδειξη του εγωισμού ως απόλυτη αξία, κάτι που συναντάμε όμως και στον καπιταλισμό! Αντιθέτως στην Αμερική, ο Χένρι Θορό διατύπωσε την θεωρία της αστικής ανυπακοής, δηλαδή στην πολιτική μάχη που παραβιάζει τον νόμο ο οποίος θεωρείται άδικος.

Εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, γρήγορη παράδοση και με αποζημίωση αν υπάρξει καθυστέρηση, ποιοτικά προϊόντα και 

ΔΩΡΕΑΝ Κουπόνια μέχρι και €100 για νέους χρήστες.

Oι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που φιλοξένησε αναρχικές κοινότητες. Το 1826 ο συνδικαλιστής Ρόμπερτ Όουεν ίδρυσε στην Ιντιάνα την κοινότητα “New Harmony”, που βασιζόταν στην συνεργασία και την δωρεάν εκπαίδευση, ενώ ο εφευρέτης Τσοσάια Γουόρεν οργάνωνε αυτοδιαχειριζόμενες κοινότητες όπως την “Ουτοπία” στο Ohio και τους “Μοντέρνους Καιρούς” στο Long Island. Βέβαια κανένα από αυτά τα κοινωνικά πειράματα δεν επιβίωσε πάνω από 2 χρόνια.

Μεγαλύτεροι θεωρητικοί του αναρχισμού ήταν οι Ρώσοι Μιχαήλ Μπακούνιν και Πιοτρ Κροπότκιν. Στόχος τους ήταν η εξάλειψη της εξουσίας του ανθρώπου πάνω στον άνθρωπο και η δημιουργία μιας κοινωνίας που ήταν βασισμένη σε ομοσπονδίες ελεύθερων συνελεύσεων, μέσω μιας βίαιης επανάστασης. Σε αντίθεση όμως με τους μαρξιστές, οι αναρχικοί δεν πίστευαν ούτε σε κόμμα, ούτε στην εργατική εξουσία. Ο Μπακούνιν μάλιστα, πίστευε πως μια μαρξιστική επανάσταση θα οδηγούσε σε απολυταρχικό καθεστώς, ανάλογο με εκείνο που θα ανατρεπόταν. Η εμπειρία με τους σοβιετικούς αποδεικνύει πως είχε δίκιο.

Δεν έλειψε και αναρχισμός με θρησκευτικό υπόβαθρο. Ο συγγραφέας Λέων Τολστόι, υποστήριζε πως ο Χριστός είχε αφαιρέσει την αξία του κράτους και η αλλαγή της κοινωνίας έπρεπε να συμβεί με μια ειρηνική, πνευματική επανάσταση.

To 1864 ιδρύθηκε στο Λονδίνο η Πρώτη Διεθνής των Εργατών, στην οποία προσχώρησε όλη η ευρωπαϊκή αριστερά. Όμως κατά την διάρκεια των συζητήσεων για την στρατηγική πραγματοποίησης της επανάστασης, οι διαφορές ανάμεσα στις απόψεις, ανάγκασαν τους αναρχικούς να αποχωρήσουν και να ιδρύσουν την Αντιεξουσιαστική Διεθνή, που συγκεντρώθηκε το 1872, στο Σεντ Ιμιέ της Ελβετίας. Εκείνη την εποχή, πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν αναρχικό χαρακτήρα. Στις 18/7/1936 η Εθνική Ομοσπονδία Εργασίας κήρυξε γενική απεργία στην Βαρκελώνη. Σε λίγες ημέρες, όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, από τα τραμ μέχρι και τα πλοία έγιναν δημόσιας χρήσης, όπως και η ηλεκτρική ενέργεια, ενώ το 70% των επιχειρήσεων πέρασε στα χέρια των επιτροπών των εργαζομένων.

Οι ιδιοκτήτες μπορούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται στις επιχειρήσεις, αλλά λαμβάνοντας τον ίδιο μισθό με τους άλλους υπαλλήλους. Η κολεκτιβοποίηση αφορούσε 2 εκ. εργαζομένους και διήρκεσε πάνω από έναν χρόνο, μέχρι που κατεστάλη από τον δικτάτορα Φράνκο.

Στην προσπάθεια να πραγματοποιήσουν την επανάσταση με άμεση δράση, οι ομάδες εξτρεμιστών του αναρχικού κινήματος οργάνωσαν σε 20 χρόνια μια σειρά εντυπωσιακών επιθέσεων.

1881: Η ομάδα “Θέλημα Θεού” δολοφονεί στην Αγία Πετρούπολη τον τσάρο Αλέξανδρο Β’ με μια τούρτα-βόμβα.

1878: Ο υδραυλικός Εμίλ Μαξ Χέντελ αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον κάιζερ Γουλιέλμο Α’.

1897: Ο Ιταλός Μικέλε Αντζολίλιο πυροβόλησε τον Ισπανό υπουργό Αντόνιο Κάνοβας ντελ Καστίγιο.

1898: Ο Ιταλός αναρχικός Λουίτζι Λουκένι μαχαιρώνει στην Γενεύη, την πριγκίπισσα Σίσσυ.

1900: Ο Γκαετάνο Μπρέσι δολοφονεί τον βασιλιά Ουμβέρτο Α’.

1901: Ο Πολωνός Λέων Κσόλγκοζ δολοφονεί τον Αμερικανό πρόεδρο Γουίλιαμ Μακ Κίνλει.

Όμως αυτή η ριζοσπαστικοποίηση έφερε τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα για το αναρχικό κίνημα. Κυρίως γιατί η αστική τάξη συσπειρώθηκε και αφετέρου επικράτησε η εικόνα του αναρχικού ως γενειοφόρου βομβιστή, μια εικόνα που κόστισε και σε αναρχικούς που μετανάστευσαν κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και στην ίδια την ιδέα του κινήματος. Πέρα από την βία που ασκούσαν, υπήρξε και ένας άλλος λόγος πολιτικής αποδυνάμωσης των αναρχικών. Σε αντίθεση με τους κομμουνιστές που επιβίωσαν του φασισμού χάρη στο πρότυπο και τα χρήματα της ΕΣΣΔ, εκείνοι δεν είχαν ούτε πρότυπα ούτε πόρους για να τους υποστηρίξουν. Πολλά στελέχη πέθαναν στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου. Πολλοί Ιταλοί αναρχικοί βρήκαν καταφύγιο στο Λουγκάνο, όμως η εξορία δεν διήρκεσε πολύ, αφού διώχτηκαν από τις ελβετικές αρχές, με εντολή του ιταλικού κράτους.

Πολλά παραδείγματα αυτοδιαχειριζόμενων κοινοτήτων μπορούν να σημειωθούν, όπως η “Νέα Σεσίλια” στην Βραζιλία (με απελευθερωμένες κοινωνικές σχέσεις), μια κοινότητα με πληθυσμό 250 κατοίκων, τα ισραηλινά κιμπούτς (εθελοντικοί συνεταιρισμοί), η Τσιταντέλα (αγροτική κοινότητα με μεγάλη παραγωγή), οι παρισινές κομμούνες (ομοσπονδίες γειτονιάς), το παράδειγμα των χωρικών της Ουκρανίας το 1918 κ.α.

Strange Journal

Πηγή: ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΙΑΣ — RAMNOUSIA

Comments

Η εφημεριδα της Παργας

November 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΕΡΕΥΝΕΣ4 days ago

Στα 257 ευρώ σήμερα η λίστα του σούπερ μάρκετ

Δημος Παργας4 days ago

«Δεν θα σας δώσω ούτε ένα ενοίκιο για την έκταση» λέει το αφεντικό της ΒΙΑΝΕΞ!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ5 days ago

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

ΑΠΟΨΕΙΣ2 weeks ago

Αντίσταση στην εργοδοτική αυθαιρεσία σε Πάργα – Πρέβεζα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ3 weeks ago

Σεισμός στην Ηγουμενίτσα – Έγινε αισθητός και στην Πάργα

ΕΡΕΥΝΕΣ3 weeks ago

Πάνω από 215.000 Έλληνες κατέβασαν την εφαρμογή για τα «καρφώματα»! – Ξεκίνησαν οι καταγγελίες!

ΑΠΟΨΕΙΣ3 weeks ago

Αχιλλέας Γκούμας σχετικά με το εξώδικο της εταιρείας “G&K INVESTMENT GROUP ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” προς τον Δήμο Πάργας για το ακίνητο στη θέση “Κλιμάτι” της Λούτσας.

ΠΑΡΓΑ4 weeks ago

Πάργα Και Πρέβεζα “Παρουσιάστηκαν” Στο Τηλεοπτικό Κοινό Της Ρουμανίας [Βίντεο]

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ4 weeks ago

«Επιδρομή» της κυβέρνησης στη μεσαία τάξη: Aναζητούνται τα «χαμένα» 60 δισ.

Δημος Παργας4 weeks ago

28η Οκτωβρίου: Τίμησαν την επέτειο του ΟΧΙ στον Δήμο Πάργας

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Πάργα: «Με κάλεσε κλαίγοντας η μητέρα του» – Νέες αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό 20χρονου επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Αθήνα – Πάργα: Το κόστος για τα διόδια

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Πάργα: «Κανείς δεν χτύπησε το παιδί» λέει ο εργοδότης για καταγγελία ξυλοδαρμού εργαζόμενου με τσουγκράνα

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Με τσουγκράνα χτύπησαν εργαζόμενο σε beach bar στην Πάργα !

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Πάργα: Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού με κατασκευές πάνω στη θάλασσα

ΠΑΡΓΑ2 years ago

Επιχειρηματίας στην Πάργα απέκρυψε κρούσμα Covid και τη μετέπειτα απόλυσή του για να μη κλείσει15 μέρες

ΠΑΡΓΑ7 months ago

Μητσοτάκης από την Πάργα: Έρχεται κύμα μεγάλων επενδύσεων

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πάργα με θύμα 71χρονο

ΠΑΡΓΑ5 months ago

Έλσα Υφαντή : «Πολλοί εργοδότες νομίζουν πλέον πως τους ανήκει κάθε κόκκος άμμου αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε»

ΜΟΥΣΙΚΗ2 years ago

Η καινούργια διασκευή των Pyramidos, το “ΣΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ ΤΟΝ ΑΝΗΦΟΡΟ” αλά… ιαπωνικά

ΠΑΡΓΑ4 weeks ago

Πάργα Και Πρέβεζα “Παρουσιάστηκαν” Στο Τηλεοπτικό Κοινό Της Ρουμανίας [Βίντεο]

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish Πρέβεζα και Πάργα  “παρουσιάστηκαν” στο τηλεοπτικό κοινό της Ρουμανίας   Aκολουθήστε μας στο Google News για να...

Δημος Παργας4 weeks ago

28η Οκτωβρίου: Τίμησαν την επέτειο του ΟΧΙ στον Δήμο Πάργας

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish Aκολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα της Πάργας Ο Δήμος Πάργας γιόρτασε...

Δημος Παργας2 months ago

ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΡΓΑΣ Ο πρώτος που κερδίζει για δεύτερη συνεχόμενη φορά

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish Ένα ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε ο νυν δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς με την επανεκλογή του από τον πρώτο...

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Αχιλλέας Δημάκος: Είμαστε όλοι μαζί στην ίδια βάρκα για το συμφέρον του τόπου μας.

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish Αγαπητοί συμπατριώτες, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη μεγάλη τιμή και ευκαιρία που μου δώσατε να...

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Πάργα: Αποτελέσματα δημοτικών εκλογών: ΕΔΩ οι σταυροί των υποψηφίων 2023

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish Aκολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα της Πάργας Εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, γρήγορη...

ΠΑΡΓΑ2 months ago

Ρουμάνοι ξάφρισαν κοσμηματοπωλείο στην Πάργα στις 20 Αυγούστου

Select LanguageChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianJapaneseNorwegianPolishRussianSerbianSwedish Παριστάνοντας τους πελάτες αποσπούσαν την προσοχή των υπαλλήλων σε κοσμηματοπωλεία περιοχών της Ηπείρου δυο ζευγάρια Ρουμάνων, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν ως δράστες δυο κλοπών που...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ