Connect with us

ΕΡΕΥΝΕΣ

Οδηγός πουρμπουάρ ανά τον κόσμο

Published

on

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι η υπόθεση «πουρμπουάρ» μπορεί να γίνει πολύ περίπλοκη αλλά και αστεία, αφού σε κάθε χώρα ισχύει και κάτι διαφορετικό και τελικά εμείς ως τουρίστες, έχοντας πλήρη άγνοια και καθοδηγούμενοι από κακογραμμένους ταξιδιωτικούς οδηγούς, έχουμε την τάση να… «tip-άρουμε» όποιον εργάζεται σε ακτίνα… 

…50 μέτρων από ξενοδοχεία, εστιατόρια και parkings, ακόμα κι αν οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται στις τιμές. Σας δίνουμε λοιπόν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το πώς να αφήνετε ιδανικά φιλοδωρήματα παγκοσμίως…!

– Κατά τη γνώμη του Υπουργείου πάντως-και πρέπει να την πούμε-είναι ένα απόλυτα αναχρονιστικό και υποτιμητικό “έθιμο”. Καθένας πληρώνεται ή θα πρέπει να πληρώνεται νόμιμα και με διαφάνεια για τη δουλειά του. Tips και πράσινα άλογα δεν έχουν θέση σε μία σύγχρονη κοινωνία. –

Η.Π.Α
Στα εστιατόρια, ένα καλό φιλοδώρημα για την καλή ποιότητα στο service φτάνει το 15%, ωστόσο πολλοί πελάτες αφήνουν 20% για να τιμήσουν το άψογο service. Μη δώσετε φιλοδώρημα σε όποιον σας σερβίρει το κρασί σας, εκτός αν επιδείξει ιδιαίτερες ικανότητες, όπως για παράδειγμα να σας βοηθήσει να επιλέξετε περισσότερα από ένα κρασιά για ένα δείπνο με πολλά πιάτα, ή να κάνει τις κατάλληλες αλχημείες σε παλιά καλά κρασιά. Μόνο σε αυτήν την περίπτωση, και αν επιθυμείτε, δίνετε από 5 έως 20 δολάρια.

Μη… «λαδώσετε» ποτέ τον μαιτρ κατά την είσοδό σας σε εστιατόριο. Δώστε του το πουρμπουάρ του όταν θα φεύγετε, και μόνο στην περίπτωση που είχατε ειδική περιποίηση από αυτόν (π.χ. σας κράτησε το αγαπημένο σας τραπέζι, φρόντισε για μία τούρτα γενεθλίων που παραγγείλατε, σας ενημέρωσε ότι έχει φτάσει κάποιος ανεπιθύμητος, η κοπέλα σας, ή η γυναίκα σας με άλλη παρέα).
Δώστε στην κοπέλλα της γκαρνταρόμπας 1 δολάριο για κάθε παλτό (αν και μπορείτε να δώσετε κάτι παραπάνω αν θέλετε). Στον παρκαδόρο, το φιλοδώρημα έγκειται στη διακριτική σας ευχέρεια. Δίνετε ό,τι νομίζετε πως θα σας διασφαλίσει την… ολότητα του αμαξιού σας…! Στο Λος Άντζελες, τη «γη της επαγγελίας των παρκαδόρων», οι εταιρείες έχουν μια συγκεκριμένη «ταρίφα», αλλά εκτός απ’ αυτήν, οι… Λος Αντζελιώτες (chic!) δίνουν πολύ γερά πουρμπουάρ από φόβο μην τους γρατσουνίσουν τα αμάξια.

Ευρώπη
Σε γενικές γραμμές, τα πουρμπουάρ δεν είναι απαραίτητα στις περισσότερες χώρες όπου στους λογαριασμούς αναγράφεται η ένδειξη “service included”, ή “servizio incluso”, ή “service compris” μαζί με Φ.Π.Α της τάξεως του 20%. Δεν αισθάνεστε άνετα αν δεν αφήσετε το… «κατιτίς» σας όταν βρίσκεστε στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο ή τη Σκανδιναβία; Ίσως σας ενδιαφέρει αυτό που αναφέρει ένας σχετικός γαλλικός οδηγός, ο οποίος λέει ότι «η χρέωση για το service, η οποία κυμαίνεται στο 15%, είναι υποχρεωτικό από τη Γαλλική Νομοθεσία να συμπεριλαμβάνεται στις τιμές καταλόγου». Δεν υποχρεούστε να αφήσετε πρόσθετο tip αλλά θα ήταν καλό να αφήσετε κάτι παραπάνω, αν σας ικανοποίησε το service. Πόσο; Ας πούμε ότι ένα φιλοδώρημα της τάξης των 20 ευρώ περίπου τη στιγμή που το γεύμα έφτανε τα 600, είναι κάτι παραπάνω από γενναιόδωρο, αφού κανένας δεν αφήνει παραπάνω από 20 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος του λογαριασμού…!

Αλήθεια, ξέρατε ότι η ακριβής μετάφραση της λέξης «πουρμπουάρ» είναι «για ένα ποτό»; Το ποτό δηλαδή που μπορεί να πιεί με το ποσό που θα αφήσετε στρογγυλοποιώντας – πιθανόν – το λογαριασμό, το άτομο που σας σέρβιρε…!

Όσον αφορά τους ταξιτζήδες, δεν περιμένουν κάτι παραπάνω απ’ ότι έγραψε το ταξίμετρο, αν και θα ήταν ωραία χειρονομία να στρογγυλοποιήσετε μια διαδρομή των 9,50 ευρώ στα 10. Στα ξενοδοχεία, μπορείτε να δώσετε στους γκρουμ 1 ή 2 ευρώ, αλλά τίποτε παραπάνω.

Μεγ . Βρετανία & Ιρλανδία
Στο παρελθόν, στη Μεγ. Βρετανία και την Ιρλανδία, τα συνήθη φιλοδωρήματα ήταν πιο κοντά στην Αυστραλιανή νόρμα, παρ’ όλο που σήμερα είναι χαμηλότερα. Μπορείτε να δώσετε κάτι που να κυμαίνεται ανάμεσα στο 10 και το 15% για το service στα εστιατόρια, βεβαιωθείτε όμως ότι έχετε ελέγξει προσεκτικά το λογαριασμό σας, γιατί κάθε φορά όλο και περισσότερα εστιατόρια… «φουσκώνουν» διακριτικά τους λογαριασμούς τους περίπου κατά 12,5%. Όταν βρεθείτε σε κάποια παμπ δεν είναι απαραίτητο να αφήσετε κάποιο tip, παρ’ όλο που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες το ενθαρρύνουν, κι αυτό είναι ένα σημάδι της διακριτικής επιρροής των Η.Π.Α στην παγκόσμια βιομηχανία.

Ανατολική Ευρώπη
Δεν είναι αστείο το πόσο γρήγορα έφτασε ο καπιταλισμός στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες; Σήμερα, όλοι φαίνεται να… απλώνουν το χέρι μετά το πέρας της προσφοράς των υπηρεσιών τους…! Ο πειρασμός των Αμερικάνων ωστόσο είναι να αφήνουν υπερβολικά φιλοδωρήματα ειδικά αφού οι τιμές είναι πολύ χαμηλές, αλλά σας το λέμε και πάλι: ελέγξτε το λογαριασμό σας. Πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία συμπεριλαμβάνουν ήδη χρέωση για το service τους. Αν όχι, φιλοδωρήστε τον σερβιτόρο σας 10 με 15% σε μετρητά, μια χειρονομία που θα εκτιμηθεί πάρα πολύ από τη Βουδαπέστη μέχρι την Αγ. Πετρούπολη, όπου οι μηνιαίοι μισθοί κυμαίνονται από 60 μέχρι 100 ευρώ.

Μέση Ανατολή
Είναι αδύνατο να γενικολογήσουμε όσον αφορά τα πουρμπουάρ που δίνονται στη Μέση Ανατολή. Οι διαφορές από χώρα σε χώρα διαμορφώνουν πολύ ειδικές περιπτώσεις, τις οποίες δε μπορούμε να συμπεριλάβουμε στο παρόν άρθρο. Προτείνουμε να ρωτήσετε τα τουριστικά ενημερωμένα τουριστικά γραφεία για το τί επιβάλλουν τα έθιμα. Στην Τουρκία για παράδειγμα, τα tips δεν είναι υποχρεωτικά γιατί τα εστιατόρια προσθέτουν πάντα μια χρέωση της τάξης του 10% για το service τους στους λογαριασμούς, ενώ στο Ισραήλ οι θαμώνες πρόσφατα έχουν αρχίσει να αφήνουν πουρμπουάρ 10%, σε αντίθεση με το παρελθόν, που μια τέτοια κίνηση δεν ήταν υποχρεωτική.

Άπω Ανατολή
Στο Χονγκ – Κονγκ, ένα φιλοδώρημα της τάξεως του 10% ήταν κάτι το λογικό σ’ ένα εστιατόριο μέτριας κλίμακας, ενώ τα εστιατόρια Α’ κατηγορίας συνήθως επιβάρυναν το λογαριασμό τους κατά 10%. Τώρα όμως που υπάρχει μια κομμουνιστική πολιτική, τα φιλοδωρήματα αποθαρρύνονται ως πράξη καπιταλιστικής δωροδοκίας. Κι επειδή λίγοι Κινέζοι θα αρνηθούν κάποιο φιλοδώρημα (και δε θα φοβηθούν και τη φυλάκιση για ένα τέτοιο «αδίκημα»…!), πρέπει να είστε λίγο… φειδωλοί με τα μετρητά και να μην τα σκορπάτε…! Απλά πληρώστε οποιαδήποτε χρέωση έχει προστεθεί στο λογαριασμό για το service, και τίποτε παραπάνω.
Επίσης, οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης έχουν την τάση να… συνοφρυώνονται όσον αφορά το πουρμπουάρ, αλλά κι αυτοί επιβαρύνουν κάπου – κάπου τους λογαριασμούς των εστιατορίων τους με ένα 10%, χρήματα τα οποία δεν πάνε πάντοτε στο προσωπικό. Το ίδιο συμβαίνει και στη Μπανγκόκ, όπου τα φιλοδωρήματα στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια δεν είναι αναμενόμενα.

Στην Ιαπωνία, κρατήστε τα χρήματά σας μέσα στο πορτοφόλι και τις τσέπες σας, καθώς το tipping είναι δείγμα κακής συμπεριφοράς. Το βοηθητικό προσωπικό θα πάρει τα χρήματα που του αναλογούν με τη μορφή της χρέωσης που είναι ενσωματωμένη στους λογαριασμούς ξενοδοχείων και εστιατορίων.

Αυστραλία
Ως πολιτισμένη χώρα, η Αυστραλία δεν αξιώνει βοηθητικές χρεώσεις, και μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν φιλοδωρήματα. Όμως τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, και γι΄ αυτό καλό είναι να αφήσετε ένα φιλοδώρημα 10% επί του λογαριασμού σας σε κάποιο εστιατόριο…!

Ελλάδα
Εδώ είμαστε περίπτωση. Ως συνήθως άλλωστε! Γιατί που αλλού στον κόσμο, το φιλοδώρημα εμπεριέχεται στο λογαριασμό που πληρώνουμε-έτσι διαβάσαμε στον Τύπο τουλάχιστον, πρόσφατα-κανείς δεν μας το λέει, εμείς ξανααφήνουμε και οι εστιάτορες βάζουν το νόμιμο στη τσέπη τους??!!

Comments

Η εφημερίδα της Πάργας

Η ανάρτηση ή αναδημοσίευση ενός άρθρου ΔΕΝ συνεπάγεται και με την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "PARGA NEWS"Ιούλιος 2020
ΔΤΤΠΠΣΚ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

COVID-1914 ώρες ago

33 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα | Τα περισσότερα σε πύλες εισόδου

ΠΑΡΓΑ24 ώρες ago

Δωρεά Αυτόματου απινιδωτή AED στον Δήμο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πάργας

ΠΑΡΓΑ3 ημέρες ago

Πάργα: Επιλύεται το πρόβλημα των ανεπιτήρητων ζώων στους δρόμους

Καναλλάκι4 ημέρες ago

Ερωτήματα ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πρέβεζας προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκα

ΗΠΕΙΡΟΣ4 ημέρες ago

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

ΠΑΡΓΑ4 ημέρες ago

Κώστας Μπάρκας: Συναντήσεις με εργαζόμενους και φορείς για τα προβλήματα στον τουρισμό και επισιτισμό

ΔΙΕΘΝΗ6 ημέρες ago

Αλ. Τσίπρας: Σε χρόνο-ρεκόρ η ΝΔ γύρισε τη χώρα στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων

ΠΑΡΓΑ6 ημέρες ago

Υπόμνημα στους Βουλευτές της Πρέβεζας κατέθεσε το Σωματείο των Εργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό Πάργας

ΠΑΡΓΑ7 ημέρες ago

Επίσημη «πρώτη» της εφετινής τουριστικής περιόδου με προβολή για Πάργα και Πρέβεζα

ΠΑΡΓΑ1 εβδομάδα ago

Βίντεο: Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN live από την Πάργα

ΕΡΕΥΝΕΣ2 έτη ago

Ποια η διαφορά εθνικότητας και υπηκοότητας

ΠΑΡΓΑ2 έτη ago

Η Αναστασία Γιούσεφ με μαύρο μπικίνι σε παραλία της Πάργας

ΠΑΡΓΑ2 μήνες ago

Κώστας Μπάρκας: Όλη η παράκτια ζώνη, από την Πάργα έως το Ακρωτήρι του Αγίου Θωμά, είναι πλέον περιοχές που μπορούν να δοθούν άδειες για εξορύξεις

ΠΑΡΓΑ10 μήνες ago

Πάργα :24 χρόνια από την μεγάλη πλημμύρα (εικόνες)

ΙΣΤΟΡΙΑ2 έτη ago

ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΟΥ Η ΣΗΜΑΙΑ… …έχει χρώμα βαυαρικό και στην άκρη χαραγμένο τον εγγλέζικο σταυρό

ΠΑΡΓΑ4 μήνες ago

Σεισμός στην Πάργα: Θόλωσαν τα νερά του Αχέροντα – Τι υποστηρίζει ο Ευθύμης Λέκκας

ΑΠΟΨΕΙΣ9 μήνες ago

Γαλλικό περιοδικό Marianne: Στα «7 καθάρματα» της κρίσης ο Καραμανλής

ΠΑΡΓΑ10 μήνες ago

Βόλτα με το νεογέννητο πάνω… στο scooter

ΕΡΕΥΝΕΣ2 έτη ago

30 μαγευτικές φωτογραφίες από την Ελλάδα την Άνοιξη

sex2 έτη ago

36 στάσεις στο σεξ που πρέπει να δοκιμάσεις στην ζωή σου

Δημοφιλή