Tου Σίμου Χριστοδούλου

Kατάγομαι από τη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία 3 χρόνια ζω, σπουδάζω και εργάζομαι στο Horsens της Δανίας. Το ταξίδι μου στη Δανία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2014 όταν και πήρα την απόφαση να μετακομίσω εδώ για να σπουδάσω πάνω στην Πληροφορική.

Είχαν προηγηθεί αρκετοί μήνες προετοιμασίας, αιτήσεων και εξετάσεων σε διάφορα πανεπιστήμια της Δανίας, Φιλανδίας και Ολλανδίας. Το γεγονός, όμως, πως οι ελάχιστες απαιτήσεις ήταν ένα απολυτήριο λυκείου και ένα proficiency Αγγλικών μου έδινε ελπίδες πως θα με δεκτούν σε κάποιο από αυτά. Μόλις έλαβα τα αποτελέσματα των αιτήσεών διαπίστωσα με έκπληξη πως είχαν γίνει όλες δεκτές! Τώρα το μόνο που έμενε ήταν να επιλέξω το πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα που με ενδιέφερε περισσότερο.

Έπειτα από αρκετή σκέψη και έρευνα επέλεξα να σπουδάσω στο VIA University College μιας και το Bachelor Information & Communication Technology (Πληροφορική και Εποικοινωνίες) φαινόταν το πιο κατάλληλο για μένα. Αξίζει να σημειώσω πως η φοίτηση στα Δανικά πανεπιστήμια είναι δωρεάν για τα άτομα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε αυτός ήταν ένας ακόμη λόγος για μένα να σπουδάσω εκεί.

Η προσαρμογή μου στη Δανία είχε αρκετές προκλήσεις, από την online «γραφειοκρατεία» μέχρι την εύρεση εργασίας. Μου πήρε αρκετό καιρό να συνηθίσω στη νοοτροπία και την καθημερινότητα, αλλά το γεγονός ότι σχεδόν 9 στους 10 Δανούς γνωρίζουν Αγγλικά με διευκόλυνε αρκετά. Η κύρια προτεραιότητα μου πέραν της σχολής ήταν να βρω μια δουλειά part-time για να αρχίσω να καλύπτω τα έξοδα μου.

Είχαν περάσει αρκετοί μήνες αποτυχημένων προσπαθειών εύρεσης εργασίας μέχρι που πρόσεξα μία αφίσα στο πανεπιστήμιο σχετικά με ένα σεμινάριο επαγγελματικού προσανατολισμού και δικτύωσης. Αποφάσισα να κάνω μια άιτηση εγγραφής για το event μιας και δεν είχα κάτι να χάσω.

Λίγες μέρες μετά έλαβα ένα mail με την πρόσκληση και από εκείνο το σημείο και μετά, μπορώ να πω πως τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν προς το καλύτερο. Σε σύντομο διάστημα γνώρισα πολύ ενδιαφέροντα άτομα εντός και εκτός σχολής, τοπικούς επιχειρηματίες αλλά και φοιτητές από όλο τον κόσμο με πολλούς από τους οποίους γίναμε φίλοι. Άφησα το βιογραφικόμου σε τουλάχτιστον 10 επιχειρήσεις και start ups, πράγμα πρωτοφανές για τα δικά μου δεδομένα. Μετά από μερικές εβδομάδες κατάφερα να βρω δουλειά στην εταιρία Trendhim, η οποία εμπορεύεται ανδρικά αξεσουάρ και συνεργάζεται με φοιτητές από διαφορετικά backgrounds και εθνικότητες. Έχω μάθει αρκετά πράγματα εκεί στον τομέα του μάρκετινγκ και είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μου έδωσαν.

Πλέον οδεύω προς το τελευταίο εξάμηνο σπουδών μου και σκέφτομαι σοβαρά το ενδεχόμενο ενός Master εδώ στη Δανία (μιας και είναι δωρεάν), αν και στο πίσω μέρος του μυαλού μου παραμένει η επιστροφή στην Ελλάδα. Πάντως οι εντυπώσεις μου ως τώρα είναι μονο θετικές και για κάποιον που σκέφτεται το ενδεχόμενο να φύγει στο εξωτερικό για σπουδες θα συνιστούσα να το τολμήσει.

Διευρύνετε τους ορίζοντές σας έξω από την Ελλάδα και ζήστε κάτι διαφορετικό.

Πηγή