Connect with us

ΕΡΕΥΝΕΣ

Μήπως πίνω πολύ;

Είναι γενικά αποδεκτό ότι το αλκοόλ πιθανόν να έχει ευεργετικές δράσεις για τον οργανισμό εάν βεβαίως καταναλώνεται με μέτρο. Πολλές μελέτες…
υποδηλώνουν, πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ελαττώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, σε ποσοστό 40 – 70%.

Επιπροσθέτως, κάποια οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κανείς, έχουν να κάνουν με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού, χάρη σε κάποιους αντιοξειδωτικούς παράγοντες που μόνο αυτό περιέχει και ίσως να υπερτερεί ως προς την προστασία που παρέχει στο καρδιαγγειακό μας σύστημα.


Όταν όμως η κατανάλωση γίνει υπερβολική, τότε οι συνέπειες είναι αρκετά επιβλαβείς. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, περιφερική αρτηριοπάθεια, αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, κίρρωση του ήπατος, παγκρεατίτιδα, καθώς και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες.

Εύλογο ερώτημα όμως είναι, τι θεωρείται φυσιολογική ποσότητα και σε τι ποσότητα αντιστοιχεί μία μονάδα αλκοόλ;
Μία μονάδα αντιστοιχεί στα εξής:

Ένα ποτήρι 250 ml μπύρας
Ένα ποτήρι 125 ml κρασιού ( 8% περιεκτικότητας σε αλκοόλ)
Μια φυσιολογική μεζούρα αλκοολούχου ποτού ( 25 ml)
25 ml ενισχυμένου κρασιού ή λικέρ π. χ. τσέρι

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία οι επιτρεπόμενες ποσότητες για ενήλικες άνδρες και γυναίκες (ανά ημέρα) είναι :

Για τις γυναίκες:

1 ποτήρι μπίρα
1 ποτηράκι κρασί
25 ml ουίσκι, βότκα, τζιν κ.τ.λ

Για τους άνδρες:

2 ποτήρια μπίρα
2 ποτηράκια κρασί
50 ml ουίσκι, βότκα, τζιν κ.τ.λ

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην κατηγορία των εγκύων. Υπάρχουν σαφή στοιχεία, που σχετίζουν την βαριά κατανάλωση αλκοόλ με προβλήματα στο έμβρυο.

Όπως έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες, η υπερκατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει στο νεογέννητο μία πάθηση γνωστή και ως Σύνδρομο Εμβρυικού Αλκοολισμού (Foetal Alcoholism Syndrome, FAS). Το σύνδρομο αυτό, προκαλεί ελλειμματική ανάπτυξη, προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, χαμηλότερο IQ καθώς και δυσμορφίες στο πρόσωπο.

Εφόσον, λοιπόν, τα αρνητικά επακόλουθα υπερτερούν των θετικών, σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Η ανεκτικότητα στο αλκοόλ, είναι άλλος ένας επικίνδυνος παράγοντας υπερκατανάλωσης. Από τη στιγμή που το άτομο δεν αισθάνεται μέθη, είναι εξαιρετικά εύκολο να παρασυρθεί καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες ποτού.

Ένας άνθρωπος που πίνει πολύ αλκοόλ, είναι πάρα πολύ δύσκολο να σταματήσει, αφού είναι σχεδόν αδύνατον να αλλάξει την συνήθεια στην οποία έχει υπεισέλθει. Από την άλλη πλευρά όταν υπάρχει η θέληση και η δυναμικότητα, υπάρχουν τρόποι για απεξάρτηση.

Τις περισσότερες φορές, είναι αδύνατον κάποιος να μειώσει το αλκοόλ που καταναλώνει, αν δεν ζητήσει ιατρική/ επαγγελματική βοήθεια. Η επίσκεψη σε ένα ειδικευμένο γιατρό ή ακόμη καλύτερα στον οικογενειακό γιατρό μπορεί να βοηθήσει με:

-επιστημονικές συμβουλές και φαρμακευτική υποστήριξη, όπου χρειάζεται
-παραπομπή ενός βαριά αλκοολικού ατόμου, σε κάποιο ειδικευμένο σύμβουλο ή οργανισμό, όπως οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί.

Μία άλλη πλευρά του νομίσματος, είναι το γεγονός ότι για έναν βαριά αλκοολικό, η απεξάρτηση από το αλκοόλ μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη.

Εκτός από το υπερβολικό άγχος, μία μειονότητα αλκοολικών εμφανίζει μια πολύ σοβαρή μορφή ασθένειας που ονομάζεται τρομώδες παραλήρημα (delirium tremens, DTs) και μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση ή ακόμη και σπασμούς. Αυτοί οι ασθενείς, είναι καλύτερο να παρακολουθούνται σε ειδική πτέρυγα αποτοξίνωσης, μαζί με υποστηρικτική και φαρμακευτική περίθαλψη, για την καλύτερη έκβασή τους.

Πολλά έχουν κυκλοφορήσει στον επιστημονικό χώρο για την ύπαρξη ενός εξειδικευμένου φαρμάκου, που χρησιμοποιείται για την αποτοξίνωση από το αλκοόλ. Η δισουλφιράμη είναι ένα φάρμακο που δίνεται μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής και έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει το άτομο από το αλκοόλ. Το σκεύασμα αυτό δεν απομακρύνει την επιθυμία για αλκοόλ, αλλά βοηθά το αλκοολικό άτομο να μην υποκύψει στον πειρασμό της κατανάλωσης.

Οι απόψεις όμως είναι διφορούμενες. Για κάποιους ανθρώπους προσφέρει ανακούφιση, σύμφωνα με ομολογίες πρώην αλκοολικών, μιας και αποσπά την συγκέντρωση του εγκεφάλου σε άλλες δραστηριότητες πέραν του ποτού. Από την άλλη πλευρά, το φάρμακο αυτό, δεν βοηθά όλους όσους το παίρνουν, ούτε αποτελεί πανάκεια στην αντιμετώπιση του αλκοολισμού. Κι αυτό, διότι η παράλληλη κατανάλωση αλκοόλ και δισουλφιράμης, μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις στον οργανισμό του ατόμου, όπως:

-ισχυρούς πονοκεφάλους
-δερματικές φλεγμονές (κοκκίνισμα)
-αίσθηση πίεσης στην περιοχή του στήθους
-δυσφορία

Εκτός από τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας, το αλκοόλ έχει και συνέπειες στις διατροφικές μας συνήθειες. Όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχουν τα αλκοολούχα ποτά, τόσο περισσότερες είναι και οι θερμίδες τους. Το θερμιδικό περιεχόμενο ενός ποτού βέβαια καθορίζεται και από τα υπόλοιπα συστατικά του, όπως π.χ τα αναψυκτικά, ο χυμός, ή η ζάχαρη, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τις προσλαμβανόμενες θερμίδες.

⭐️Κάντε κλικ στο https://temu.to/m/uuhmsko267w για να λάβετε ένα πακέτο κουπονιών 💰‎100€ ή κάντε ⭐️ Αναζήτηση app64230 στην εφαρμογή Temu για να λάβετε έκπτωση 💰30% !!

http://endiaferonta.com/

Η εφημεριδα της Παργας

April 2024
MTWTFSS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

ΠΑΡΓΑ LIVE WEB CAM

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ5 days ago

Πρόστιμα έως 60.000 ευρώ για το κλείσιμο των παραλιών!

ΕΡΕΥΝΕΣ6 days ago

Κολοσσιαίο σκάνδαλο με τα «σπιτάκια» της ΤΕΧΑΝ

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Διακοπή ρεύματος την Κυριακή στην Πάργα – Δείτε τα σημεία και τις ώρες

Uncategorized1 week ago

Αρχές των Τυχερών Παιχνιδιών: Γέννηση του Παιχνιδιού

ΠΑΡΓΑ2 weeks ago

Ασταμάτητοι οι μαθητές του Γυμνασίου Πάργας – Σημαντικές διακρίσεις σε αγώνες στην Πρέβεζα

Δημος Παργας2 weeks ago

Κοινό μέτωπο Δημάρχου και αντιπολίτευσης: Στοχοποιείται η δημοτική περιουσία της Πάργας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ2 weeks ago

Ομόφωνη Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου: Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στον Δήμο Πάργας

Δημος Παργας2 weeks ago

Στο πλευρό των κατοίκων της Λούτσας η παράταξη “Βήμα στο αύριο”

Δημος Παργας2 weeks ago

Χωρίς εμπόδια η επένδυση στο Κλιμάτι: Συμφωνία Δήμου Πάργας και G&K INVESTMENT GROUP για την υλοποίηση του project

Δημος Παργας3 weeks ago

Εθελοντικός καθαρισμός Κάστρου Πάργας από τον Δήμο

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Πάργα: «Με κάλεσε κλαίγοντας η μητέρα του» – Νέες αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό 20χρονου επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

ΠΑΡΓΑ3 years ago

Αθήνα – Πάργα: Το κόστος για τα διόδια

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Πάργα: «Κανείς δεν χτύπησε το παιδί» λέει ο εργοδότης για καταγγελία ξυλοδαρμού εργαζόμενου με τσουγκράνα

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Με τσουγκράνα χτύπησαν εργαζόμενο σε beach bar στην Πάργα !

ΠΑΡΓΑ3 years ago

Επιχειρηματίας στην Πάργα απέκρυψε κρούσμα Covid και τη μετέπειτα απόλυσή του για να μη κλείσει15 μέρες

ΠΑΡΓΑ11 months ago

Μητσοτάκης από την Πάργα: Έρχεται κύμα μεγάλων επενδύσεων

ΠΑΡΓΑ1 year ago

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πάργα με θύμα 71χρονο

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Έλσα Υφαντή : «Πολλοί εργοδότες νομίζουν πλέον πως τους ανήκει κάθε κόκκος άμμου αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε»

ΜΟΥΣΙΚΗ3 years ago

Η καινούργια διασκευή των Pyramidos, το “ΣΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ ΤΟΝ ΑΝΗΦΟΡΟ” αλά… ιαπωνικά

ΠΑΡΓΑ9 months ago

Αντιπρ. Συλλόγου Εστίασης Πάργας: Ευελπιστούμε οι επαγγελματίες να χαμογελάσουμε στο τέλος του καλοκαιριού (βίντεο)

ΠΑΡΓΑ1 week ago

Διακοπή ρεύματος την Κυριακή στην Πάργα – Δείτε τα σημεία και τις ώρες

Την παρακάτω ενημέρωση κάνει η ΔΕΔΔΗΕ: ⭐️Κάντε κλικ στο https://temu.to/m/uuhmsko267w για να λάβετε ένα πακέτο κουπονιών 💰‎100€ ή κάντε ⭐️...

ΠΑΡΓΑ2 weeks ago

Ασταμάτητοι οι μαθητές του Γυμνασίου Πάργας – Σημαντικές διακρίσεις σε αγώνες στην Πρέβεζα

Ξεχωριστές διακρίσεις έλαβαν μαθητές του Γυμνασίου Πάργας στους Σχολικούς Αγώνες Στίβου που διεξήχθησαν στο Δημοτικό Στάδιο Πρέβεζας την Πέμπτη 28...

Δημος Παργας2 weeks ago

Χωρίς εμπόδια η επένδυση στο Κλιμάτι: Συμφωνία Δήμου Πάργας και G&K INVESTMENT GROUP για την υλοποίηση του project

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει ο Δήμος  σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρία «G&K INVESTMENT GROUP Α.Ε.», διασφαλίζοντας...

Δημος Παργας3 weeks ago

Εθελοντικός καθαρισμός Κάστρου Πάργας από τον Δήμο

Με πρωτοβουλία του Δήμου και της Κοινότητας Πάργας ξεκίνησε ο εθελοντικός καθαρισμός του Ενετικού Κάστρου της Πάργας που αποτελεί ένα...

ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την επέτειο της 25 Μαρτίου στον Δήμο Πάργας

Σε Καναλάκι, Πάργα, αλλά και σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Πάργας εορτάστηκε με λαμπρότητα η εθνική επέτειος της...

ΠΑΡΓΑ3 weeks ago

Σεισμός 3.7 29 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάργας.

Σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 21:45 το βράδυ της 22ας Μαρτίου, με επίκεντρο 29 χιλιόμετρα βορειοανατολικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ