ΕΡΕΥΝΕΣ
Γιατί ο τάφος του Jim Morrison έχει Ελληνική επιγραφή


Ο Τζέημς «Τζιμ» Ντάγκλας Μόρισον (James «Jim» Douglas Morrison) (8 Δεκεμβρίου1943 – 3 Ιουλίου1971) ήταν ένας Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, συγγραφέας και ποιητής. Γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Φλόριντα και ήταν ο τραγουδιστής και στιχουργός του δημοφιλούς αμερικάνικου ροκ συγκροτήματος The Doors. Θεωρείται ένας από τους πιο χαρισματικούς ερμηνευτές στην ιστορία της ροκ μουσικής.
Έγραψε επίσης αρκετά βιβλία ποίησης, ένα μικρό ντοκιμαντέρ και δύο βίντεο κλιπ («The Unknown Soldier» και «People are Strange»). Ο θάνατός του σε ηλικία 27 ετών στο Παρίσι της Γαλλίας κατέπληξε τους θαυμαστές του. Οι περιστάσεις κάτω από τις οποίες πέθανε και ο μυστικός ενταφιασμός του έγιναν αφορμή για…..ατελείωτες φήμες και παίζουν σημαντικό ρόλο στο μυστήριο που εξακολουθεί να τον περιβάλλει.
Οι θεωρίες για το ποιος έχει γράψει την επιγραφή είναι πολλές:
Ο Jim Morrison πριν δημιουργηθεί το συγκρότημα είχε πει: «΄Η ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΦΟΝΟ ΄Η ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ…». Τελικά τα κατάφεραν και στα δύο: πρώτον οι DOORS έγιναν θρησκεία και δεύτερον ο φόνος έγινε με τον θάνατό του. Ένα θάνατο που ο Morrison δεν φοβήθηκε ποτέ. Τον μόνο φόβο που είχε ήταν ο ίδιος του ο εαυτός και η επιγραφή στον τάφο του γράφτηκε, λέγεται, κατά δική του παραγγελία μια και αγαπούσε όπως έλεγε την ελληνική φιλοσοφία. Γι’ αυτό και στο τραγούδι του The end περιγράφει με έναν δικό του μοναδικό τρόπο που μόνο αυτός κατείχε το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα. Η επιγραφή είναι «κανονική» δηλαδή όπως είναι γραμμένο το όνομα του έτσι και από κάτω γράφει αυτό που προέγραψα…
Από ότι ξέρω ο πατέρας του τον είχε στο μάτι, δεν τον ήθελε… Ο Jim σίγουρα είχε μυηθεί σε κάποια «περίεργα» πράγματα αλλά υπάρχουν τόσα πολλά «περίεργα»… Γιατί να μπει η ελληνική επιγραφή εκεί όμως…;;;
Η λέξη “δαίμων” δεν έχει καμία σχέση όπως την ξέρουμε εμείς σήμερα (οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν Διάβολο). “Δαίμων” ήταν αρχικά η θεότητα που μοίραζε, κατένειμε την μοίρα (δαίομαι = μοιράζω) και μετά ονομαζόταν οποιαδήποτε θεότητα στην οποία αποδίδονταν τιμές. “Δαίμων εαυτού” ονομαζόταν η θεότητα-προστάτης που ζούσε μέσα σε κάθε άνθρωπο από τη γέννηση έως το θάνατό του και φρόντιζε για την προσωπική εξέλιξη κι ευημερία, κάτι σαν το αντίστοιχο σημερινό χριστιανικό “Φύλακας-άγγελος”, αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο ένα “δίαυλο” μεταξύ του κόσμου των θνητών και του κόσμου των θεών. “Πράττω κατά τον δαίμονα εαυτού” ουσιαστικά σημαίνει “πράττω σύμφωνα με αυτό που η συνείδησή μου θεωρεί σωστό”, αδιαφορώντας ίσως για το τι θα πουν οι άλλοι και είναι μια στάση ζωής που υιοθέτησαν και επιδοκίμασαν οι Στωικοί φιλόσοφοι.
Έτσι λοιπόν, η φράση “Κατά τον δαίμονα εαυτού” γράφτηκε από τους συγγενείς του Jim Morrison στον τάφο του, εννοώντας ότι ο τραγουδιστής των Doors έπραττε στη συντομη ζωή του πάντα σύμφωνα με ό,τι υπαγόρευε η συνείδησή του, ο “προσωπικός του θεός”, κι όχι σύμφωνα με τις επιταγές της κοινωνίας.
ΠΗΓΗ: imagine
- Δημος Παργας3 months ago
Η Πάργα αποχαιρέτησε τον 13χρονο μαχητή της..
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 months ago
Οι διαδρομές του 1ο Kanalaki Run 2025
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 months ago
Το 1ο Kanalaki Run Προέβαλε τον Αθλητισμό και Πολιτισμό στο Δήμο Πάργας
- ΜΟΥΣΙΚΗ1 month ago
Μια αγνή ιστορία αγάπης με φόντο την πανέμορφη Πάργα
- Δημος Παργας1 month ago
Γλέντι, Παρέλαση και Κούλουμα: Το αποκριάτικο πρόγραμμα σε Πάργα και Φανάρι
- ΑΠΟΨΕΙΣ2 months ago
Η Πάργα και οι “Νεκρικοί Διάλογοι” της αυτοδιοίκησης: Όταν η πολιτιστική δράση γίνεται εμπόδιο
- ΠΑΡΓΑ4 weeks ago
Συγκέντρωση Μνήμης για τα Τέμπη στην Πάργα – Πάνω από 1.000 πολίτες έδωσαν δυναμικό παρών ️ (φωτό + βίντεο)
- Δημος Παργας1 month ago
Ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων της ΔΥΠΑ στη μελισσοκομία στον Δήμο Πάργας