GAMES
FORG1VEN: Ο Έλληνας Gamer που κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης
[contextly_auto_sidebar id=”RxcBRhOLfIW5Y6OlgLCKx01UXfKXVlEm”]
Από τον Θανάση Δαμαλίτη
Πως είναι να ζεις παίζοντας video games σε παγκόσμιο επίπεδο; Τι είναι το LoL, πόσοι παίζουν αυτό το παιχνίδι και πόσο δύσκολο είναι κάποιος να πληρώνεται παίζοντας βιντεοπαιχνίδια;
Για όσους δεν το γνωρίζουν ο κόσμος των video games έχει δικά του “Champions League” και “Final Four”. Σε ένα από αυτά τους τελευταίους μήνες κατάφερε να ξεχωρίσει και ένας Έλληνας. Πριν μπούμε όμως στο “ψητό” καλό είναι να κάνουμε μία μικρή εισαγωγή για αυτόν τον άγνωστο σε πολλούς κόσμο.
Το League of Legends (γνωστό και με την συντομογραφία LoL) είναι ένα διαδικτυακό βιντεοπαιχνίδι που λάνσαρε το 2009 η RIOT GAMES. Παίζεται με δύο ομάδες των 5 παικτών, ο καθένας με συγκεκριμένο ρόλο, σε μια συγκεκριμένη πίστα (Summoners Rift) με στόχο της κάθε ομάδας να πρέπει να φτάσει στην βάση της αντίπαλης ομάδας και να την καταστρέψει για να κατακτήσει την νίκη.
Το παιχνίδι έχει τεράστια απήχηση παγκοσμίως κάτι που μαρτυρούν και τα νούμερα σχετικά με το παιχνίδι. Τον περασμένο Ιανουάριο, το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό Forbes ανακοίνωσε πως οι ενεργοί μηνιαίοι χρήστες του παιχνιδιού φτάνουν τα 67 εκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ καθημερινά περισσότεροι από 27 εκατομμύρια παίκτες θα παίξουν έστω ένα παιχνίδι, διάρκειας 20-50 λεπτών περίπου. Μέχρι το 2015 μάλιστα οι ενεργοί παίκτες, αναμένονται να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια!
Τουρνουά LoL διοργανώνονται σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία με τεράστια επιτυχία και χρηματικά έπαθλα για τους νικητές. Η απήχηση στο κοινό είναι μεγάλη. Μάλιστα το παγκόσμιο πρωτάθλημα που διοργανώθηκε στις ΗΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβρη, παρακολούθησαν μέσω διαδικτύου περισσότεροι από 32 εκατομμύρια τηλεθεατές, ενώ στον τελικό 18.000 θεατές γέμισαν το Staples Center στο Los Angeles (στάδιο των Lakers) για να δουν από κοντά τους κορυφαίους παίχτες League of Legends, ενώ 8,5 εκατομμύρια από όλο τον κόσμο το παρακολούθησαν μέσω steam. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έπαθλα ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια δολάρια, με τους παγκόσμιους πρωταθλητές από την Κορέα να παίρνουν 1 εκατ. δολάρια.
(World Finals 2013, Staples Center, LA)
Από το 2013 η Riot διοργανώνει τα LCS (Riot League Champion Series) σε Ευρώπη και Αμερική όπου για τρεις μήνες, οι 8 κορυφαίες ομάδες σε κάθε ήπειρο αγωνίζονται μεταξύ τους κάθε βδομάδα. Στο ευρωπαικό LCS από τον Ιανουάριο αγωνίζεται και ο μοναδικός Έλληνας παίκτης, FORG1VEN. Το WE(Weekend Edition του NEWS 247) μίλησε με τον νεαρό professional gamer για την εμπειρία του τους τελευταίους 3 μήνες και την ζωή στο εξωτερικό.
Από την Καβάλα, περιζήτητος στην Ευρώπη
Γεννημένος και μεγαλωμένος στην πόλη της Καβάλας, ο 22χρονος FORG1VEN, κατά κόσμο Κωνσταντίνος Τζορτζίου, υπολογίζει την πρώτη του επαφή με τα βιντεοπαιχνίδια γύρω στο 2002. “Την περίοδο εκείνη άρχισαν να έχουν πέραση τα ίντερνετ καφέ και εγώ ήμουν ένα από τα πολλά παιδιά που άφησαν το παιχνίδι στις γειτονιές για να ασχοληθώ με τον υπολογιστή.
Γύρω στην Πέμπτη δημοτικού άρχισα να παίζω Counter Strike, από τα πιο δημοφιλή εκείνη την εποχή παιχνίδια στο διαδίκτυο. Έπαιζε και ο αδερφός μου το ίδιο παιχνίδι και μάλιστα είχε κερδίσει και το πανελλήνιο πρωτάθλημα το 2007 και πήγε και στο εξωτερικό σε τουρνουά. Μπορώ να πω ότι λειτούργησε σαν ένα παραπάνω κίνητρο αυτό για να ασχοληθώ πιο σοβαρά με το παιχνίδι από την στιγμή κιόλας που κατάλαβα ότι είμαι καλός σε αυτό. Συμμετείχα σε διάφορα τουρνουά και είχα κερδίσει και αρκετά έπαθλα.”
Στα τέλη του 2010 έψαχνε για κάτι καινούριο. “Γύρω στα Χριστούγεννα του ’11 έπαιξα για πρώτη φορά “League of Legends” μετά από προτροπή ενός φίλου μου και μάλιστα στην αρχή ήμουν τέρμα αρνητικός. Τελικά μου άρεσε και κατάλαβα ότι μπορούσα να γίνω αρκετά καλός σε αυτό και ίσως να βγάλω χρήματα από αυτό. Άλλωστε το Counter Strike είχε πέσει και το LoL φαινόταν ότι θα έπαιρνε την θέση του στην προτίμηση του κόσμου.
Το 2013 είχα από την καλύτερη ατομική βαθμολογία στα παιχνίδια κατάταξης στην Ευρώπη, ενώ κατάφερα να φτάσω πρώτος στο επίπεδο Challenger στους ευρωπαϊκούς servers. Μετά από περίπου ένα μήνα είχα ήδη στα χέρια μου προτάσεις από διάφορες ομάδες επαγγελματικές και μη. Επέλεξα τους Copenhagen Wolves που είχαν εξασφαλίσει θέση στο επερχόμενο split του LCS και το θεώρησα την καλύτερη επιλογή. Το συμβόλαιο μου με την ομάδα είναι μόνο για τους τρεις μήνες αυτού του split και τώρα που τελειώνει θα δω αν θα μείνω ή θα πάω σε άλλη ομάδα, ανάλογα και αν μείνουμε στο LCS.”
(Η ομάδα Copenhagen Wolves)
Αναπόφευκτο ήταν να τον ρωτήσουμε τι αμοιβές “παίζουν” στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα. “Τα χρήματα δεν είναι στάνταρ, διαφέρουν σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Στην Ευρώπη η RIOT πληρώνει περίπου 10-15 χιλιάδες ευρώ τον κάθε ένα από τους συνολικά 40 παίκτες για την συμμετοχή τους στο LCS, για τους 3 μήνες που διαρκεί ο κάθε γύρος. Από εκεί και πέρα η κάθε ομάδα παρέχει έναν μισθό στους παίκτες της ενώ καλύπτει τα μεταφορικά έξοδα και την στέγαση των παικτών σε Gaming House. Τέλος τα έπαθλα συνήθως μοιράζονται μεταξύ των παικτών της ομάδας.”
Όταν τον ρωτήσαμε για την εμπειρία του να παίζεις μπροστά σε κοινό, δήλωσε ικανοποιημένος αλλά δεν ενθουσιάζεται. “Το στούντιο χωράει περίπου χίλια άτομα, παίζω μπροστά σε κόσμο 15/16 χρονών, είναι ευπρόσδεκτο και ωραίο αλλά δεν ενθουσιάζομαι. Από το stream μέσω ίντερνετ μας βλέπουν κοντά 200 χιλιάδες άνθρωποι ή και παραπάνω, δεν το λες και λίγο. Όπως και να το κάνουμε νιώθω μια υπερηφάνεια ως ο πρώτος Έλληνας παίκτης και σε έναν βαθμό όταν παίζω θα παίξω και για την πατρίδα” δηλώνει χαμογελώντας.
Η καθημερινότητα στο gaming house και η ζωή μακριά από την Ελλάδα
“Το gaming house” των Copenhagen Wolves βρίσκεται στην Γερμανία, σε μια κωμόπολη μια ώρα με το αυτοκίνητο μακριά από την Κολωνία όπου είναι το στούντιο του LCS. “Στο σπίτι μένουμε οι 5 παίκτες της ομάδας και ο προπονητής μας. Προπονούμαστε καθημερινά 5-6 ώρες την ημέρα, από τις 3 μέχρι τις 10 το απόγευμα με 1-1,5 ώρα διάλειμμα για φαγητό. Μετά και πριν είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε ότι θέλουμε αλλά οι επιλογές δεν είναι πάρα πολλές ούτε και ο χρόνος. Μπορείς να κάνεις γυμναστική να βγεις για ένα ποτό ή φαγητό ή να αράξεις στο σπίτι βλέποντας κάποια ταινία ή παίζοντας. Δεν είναι σωστό για την υπόλοιπη ομάδα να μην είσαι διαθέσιμος όμως τις ώρες της προπόνησης, είσαι επαγγελματίας, στο ερασιτεχνικό είναι πιο χαλαρά” λέει χαρακτηριστικά.
Με τους συμπαίκτες του δηλώνει περισσότερο συνάδελφος παρά φίλος. “Ο μόνος που έχουμε καλύτερη σχέση είναι ο Unlimited, που ουσιαστικά είναι Έλληνας καθώς είναι από τα 8 του χρόνια στην Ελλάδα, κατάγεται από τη Ρωσία. Κάνουμε παρέα και χαβαλέ μαζί και μιλάμε και τη ίδια γλώσσα, κάτι που βοηθάει. Γνωριζόμασταν από πριν βρεθούμε συμπαίκτες στους CW και δεν είχαμε την καλύτερη άποψη ο ένας για τον άλλο, αλλά αυτό άλλαξε στην πορεία.”
(Το “ελληνικό” δίδυμο των CW)
Μας λέει ότι η καθημερινές του συνήθειες ταιριάζουν με του κλασικού Έλληνα φοιτητή, δηλώνει ο πιο εκδηλωτικός από την ομάδα του όντας και Έλληνας, ενώ δεν έχει άγχος όταν παίζει για το αποτέλεσμα καθώς όταν παίζει θα κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλά και τέλος χωρίς να φοβάται τον αντίπαλο του.”Να ζεις στο εξωτερικό στο ίδιο σπίτι με 4 άγνωστα άτομα είναι κάτι το πρωτόγνωρο για μένα, μπορείς να το πεις και κάτι σαν Εράσμους. Είναι καλό πράγμα να ζεις από το χόμπι σου αλλά είναι και αρκετά κουραστικό” συμπληρώνει.
Από την οικογένειά του δεν είχε κάποιο πρόβλημα όταν τους ενημέρωσε ότι θα φύγει στο εξωτερικό για να παίξει επαγγελματικά ένα βιντεοπαιχνίδι. “Κλασσική αντίδραση γονιών. Μου είπαν καλό είναι αυτό και βγάζεις πολλά περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε στην ηλικία σου, αλλά ξέρεις ότι δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα αυτό. Οι φίλοι και ο περίγυρος μου ενθουσιάστηκαν.”
Παρά τα χρήματα και την ιδέα του να ζει από το χόμπι του, ο ίδιος δηλώνει πως οι θυσίες και οι υποχωρήσεις που έχει κάνει για το παιχνίδι δεν είναι λίγες. “Βρίσκομαι σε μια ξένη χώρα και έχω φύγει μακριά από το σπίτι και τους δικούς μου για πρώτη φορά, συζώ με 5 άγνωστους, έχω αλλάξει τελείως τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής μου ενώ δεν έχω σχεδόν καθόλου προσωπικό χρόνο. Είναι εξοντωτικό να παίζεις κάθε μέρα τόσες ώρες, μπορεί να σε “κάψει”, αλλά αναγκάζεσαι να το κάνεις γιατί δεσμεύεσαι από συμβόλαιο. Αυτό που μου λείπει περισσότερο όμως είναι η οικογένεια και οι φίλοι μου, νιώθω παράξενα που λείπω τόσο καιρό. Ωστόσο άλλο τόσο μου λείπουν τα πιτόγυρα και ο φραπές” λέει γελώντας.
H ζωή εκτός οθόνης
Ο Κώστας δηλώνει ποδοσφαιρόφιλος, φίλαθλος του Άρη και άτομο της παρέας. “Μου αρέσει το ποδόσφαιρο και έπαιζα μέχρι τα 16-17 μου σε τοπικό επίπεδο βέβαια. Η μισή οικογένεια είναι Άρης, αλλά σταμάτησα να ασχολούμαι γύρω στο 2011-12 όταν κατάλαβα ότι έπεφτε κάποιο δούλεμα, καταλήξαμε να χρωστάμε τεράστια ποσά από την διαχείριση διάφορων που πέρασαν από την ΠΑΕ, γενικά απογοητεύτηκα. Τώρα πια βλέπω μόνο Champions League. Μουσική ακούω όπως όλοι οι άνθρωποι, ανάλογα με το πως ξεκινήσω την μέρα μου μπορώ να ακούσω από trance μέχρι alternative rock, κυρίως ξένα όμως. Είμαι άτομο της παρέας, δεν θα χαλάσω χατίρια αλλά δεν θα είμαι και τελείως passive.”
Όταν τον ρωτήσαμε πως σκέφτεται τον εαυτό του σε 5 χρόνια από σήμερα και εάν πιστεύει ότι θα παίζει επαγγελματικά βιντεοπαιχνίδια ήταν κατηγορηματικός. “Σου είπα, είναι μια ευκαιρία που μου παρουσιάζεται τώρα, την εκμεταλλεύομαι και ως εδώ. Σε πέντε χρόνια θα έχω τελειώσει την σχολή μου, σπουδάζω φυσικοθεραπεία στην Καβάλα και μου μένουν λίγα μαθήματα και η πρακτική, θα έχω κάνει και τον στρατό μου και θα είμαι σε κάποια δουλειά. Δεν έχω ιδέα σε ποιο τομέα θα είναι. Η γνώση είναι κάτι πάρα πολύ καλό, μπορεί μια μέρα να αποφασίσω να σπουδάσω και κάτι άλλο. Με το gaming ασχολούμαι τώρα που είμαι 22 χρονών και δεν έχω σοβαρές υποχρεώσεις. Στο μέλλον δεν νομίζω να ασχολούμαι, σαν παίχτης τουλάχιστον, με τα games. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θέλω να φύγω από την Ελλάδα, όσο δύσκολα και αν είναι τα πράγματα δεν σκέφτομαι να ζήσω έξω.”
Συμβουλή σε κάποιον που θα ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμά του
Κλείνοντας τον ρωτήσαμε τι θα πρέπει να προσέξει κάποιος που θέλει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με εκείνον, να ζει από τα video games. “Τι να σου πω, πρέπει να παίζει games γενικά, να έχει επαφή, αλλιώς να μην το σκεφτεί καν. Δεν μπορείς σε δύο μήνες να γίνεις ο καλύτερος παίκτης, θέλει πολύ χρόνο και προσπάθεια και να το βλέπεις σοβαρά. Ίσως είναι και θέμα ταλέντου.”
“Μπορείς πολύ εύκολα να αφεθείς, να παραμελήσεις τις υποχρεώσεις σου, να παραμελήσεις την διατροφή σου, γενικά πρέπει να βάζεις προτεραιότητες και να μάθεις να διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου σωστά. Θεωρώ ότι τα Games δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν νούμερο ένα προτεραιότητα κάποιου. Από την στιγμή κιόλας που αυτοί που βγάζουν λεφτά από τα e-sports στην Ελλάδα είναι ελάχιστοι, δεν προτείνω σε κάποιον που έχει μια δουλειά και άλλες υποχρεώσεις να το δοκιμάσει καν.”
(Μία από τις κορυφαίες στιγμές του FORG1VEN στην μέχρι τώρα επαγγελματική του καριέρα)
Παγκόσμια πρωτιά
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες, ο FORG1VEN, βρέθηκε στην πρώτη θέση στα παιχνίδια κατάταξης σε όλους τους servers, καθώς σύμφωνα με το lolsummoners.com, είναι ο πρώτος από τους Challengers, έχοντας 1552 πόντους, με τον δεύτερο να έρχεται από την Βραζιλία με 1526 πόντους.
- ΠΑΡΓΑ2 weeks ago
Από την Πάργα στη Φλόριντα: Ο Βασίλης Γεραλέξης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP
- ΠΑΡΓΑ2 months ago
Πάργα: Ο φίλος 53χρονου επιχειρηματία ήταν πίσω από τη ληστεία-«μαμούθ» των 650.000 ευρώ
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 months ago
Άγγελος Φέτσης 2024 EVENT Ορεινού Τρεξίματος και και Aquathlon
- ΠΑΡΓΑ2 months ago
Πως έγινε η κλοπή αστρονομικού ποσού 650.000€ στην Πάργα
- ΠΑΡΓΑ2 months ago
Εκλογές στο «Σωματείο εργαζομένων στο τουρισμό-επισιτισμό Πάργας »
- ΗΠΕΙΡΟΣ2 months ago
Σκάνδαλο στην Ήπειρο: Περιφερειάρχης δίνει 37.200€ για… κλείσιμο φώτων και κλιματιστικών;
- ΠΑΡΓΑ2 months ago
Πάργα: Συνεχίζεται το καλοκαίρι- Στο 80% η πληρότητα τον Οκτώβριο
- ΠΑΡΓΑ2 months ago
Εξιχνιάστηκε πολύμηνη υπόθεση κλοπής στην Πάργα – Δύο ημεδαποί κατηγορούνται για διακεκριμένη κλοπή.