Εταιρεία ανεμογεννητριών ανέλαβε την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων στα καμένα της Εύβοιας.
Όπως αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ της Αυγής, το έργο ανατέθηκε στην εταιρεία Εren Ελλάς (Eren Groupe S.A. 4, Rue Willy Goergen L-1636, Luxembourg. No TVA (ΑΦΜ): LU26 011 456), η οποία στο site της συστήνεται ως εταιρεία που «δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα. Διαχειρίζεται σημαντικό αριθμό εν λειτουργία έργων, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 156,90 MW, και είναι θυγατρική της Eren Renewable Energy S.A., η οποία ανήκει στον Όμιλο Eren Groupe S.A.».
Σύμφωνα με την πράξη ορισμού αναδόχου εγκατάστασης (ΑΔΑ: 6ΡΤΣ4653Π8-6ΦΒ) που αναρτήθηκε στη Διαύγεια δεν αναγράφεται η έκταση της περιοχής όπου θα γίνουν τα έργα, δημιουργώντας έτσι το ερώτημα αν τελικά η αναδοχή ήταν προσυμφωνημένη.
Η έγκριση της μελέτης «Αντιπλημμυρική προστασία για τη συγκράτηση του εδάφους, τον περιορισμό της διάβρωσης και της επιφανειακής απορροής» έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου, την ίδια μέρα που εκδόθηκε η απόφαση του υφυπουργού ΠΕΝ Γ. Αμυρά σε εφαρμογή νόμου που κύρωσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Απόφαση για τον «Καθορισμό λεπτομερειών και τεχνικών ζητημάτων επί της παραγράφου 3, άρθρου 42 του Ν. 998/1979 – Προϋποθέσεις εφαρμογής, επίβλεψη και έλεγχος διαδικασιών εκτέλεσης έργων από τους αναδόχους αποκατάστασης και αναδάσωσης δημοσίων εκτάσεων δασικού χαρακτήρα» (Β’ 4080). Το δε αίτημα αναδοχής κατατέθηκε επτά μέρες αργότερα διά της -αριθμός πρωτοκόλλου εισερχομένου ΥΠΕΝ/ΔΔΕΥ/83972/3110/10.09.2021- εκδήλωσης πρόθεσης ανάληψης χρηματοδότησης και υλοποίησης του ανωτέρω έργου από την εταιρεία Eren Hellas.
Οι εργασίες αποκατάστασης, με ημερομηνία ολοκλήρωσης τη 14η Δεκεμβρίου, περιλαμβάνουν, όπως περιγράφονται στην πράξη ορισμού της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, κορμοδέματα με ειδική κατασκευή και τρόπο για τον περιορισμό της επιφανειακής διάβρωσης και απορροής, σανιδότοιχους στις θέσεις που δεν υπάρχει υλικό ξυλώδους κεφαλαίου, κλαδοπλέγματα και ξυλοφράγματα σε μικρές χαραδρώσεις και ρέματα για την αποτροπή της αξονικής διάβρωσης και τη συγκράτηση φερτών υλικών.
Στο ίδιο ρεπορτάζ τονίζεται παράλληλα και το γεγονός ότι με πρόσχημα το κατεπείγον της κατάστασης, γενικεύονται οι απευθείας αναθέσεις και εκτός των δασικών συνεταιρισμών, αφού προκρίνεται η διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση για την ανάθεση μελετών και εκτέλεσης αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων.
Έτσι, με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά, που αναρτήθηκε, χθες, στη Διαύγεια με υπογραφή 6 Σεπτεμβρίου, εγκρίνεται η απευθείας ανάθεση για λόγους κατεπείγουσας ανάγκης από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες περιοχών Αττικής, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας των επιμέρους εργασιών (κοπή καμένων δένδρων, διαμόρφωση, μετατόπιση, πρίση, κατασκευή κορμοδεμάτων, κλαδοπλεγμάτων κ.λπ. και εγκατάστασή τους) των παραπάνω έργων.
Όπως αναφέρεται, οι «εν λόγω εργασίες είναι αναγκαίο και απαραίτητο να εκτελεστούν πριν από την έναρξη των έντονων χειμερινών βροχοπτώσεων, ανατιθέμενες σε πολυμελείς δασικούς συνεταιρισμούς επαγγελματιών υλοτόμων (ΔΑΣΕ) οι οποίοι παρέχουν τα εχέγγυα για την έγκαιρη και έντεχνη εκτέλεση των εργασιών. Στην περίπτωση αυτή τα έργα και οι εργασίες θεωρούνται ως γενόμενα με αυτεπιστασία και εκτελούνται υπό την επίβλεψη υπαλλήλων των ανωτέρω υπηρεσιών. Οι εκτελούμενες εργασίες πραγματοποιούνται κατόπιν διαπραγμάτευσης σε υλοποίηση των αρμοδίως εγκεκριμένων μελετών και οι τιμές ανάθεσης των εργασιών προκύπτουν από τα προβλεπόμενα στις εν λόγω μελέτες τιμολόγια».
Επίσης, στις περιοχές εκείνες που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για τις απαιτήσεις εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, «οι αντίστοιχες διαδικασίες υλοποιούνται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα με τη διαδικασία του εξαιρετικά επείγοντος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 32 (παρ. 2γ) και 32α του Ν. 4412/2016» περί δημοσίων συμβάσεων.