Στην Ιταλία η κατάσταση μοιάζει και είναι πάρα πολύ κρίσιμη με την εξάπλωση του κορονοϊού και την ίδια στιγμή στην Ελλάδα άπαντες… τρέμουν μήπως παρατηρηθούν ανάλογες σκηνές. Και λογικά. Παράλληλα όμως υπάρχουν και φαινόμενα που αποδεικνύουν ότι ορισμένοι δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Ο συνωστισμός στα καφέ και στα κέντρα διασκέδασης εκμηδενίστηκε με το κλείσιμό τους, όμως τη σκυτάλη πήραν οι βόλτες στη θάλασσα και τους παραλιακούς δρόμους. Ξέχωρα φυσικά από την πολυκοσμία που προκαλείται στις εκκλησίες ή τις λαϊκές αγορές.
Επειδή στην προκειμένη περίπτωση οι αριθμοί δείχνουν αμείλικτοι, μοιάζουν και οι μόνοι που θα μπορέσουν να προκαλέσουν το «ηλεκτροσόκ» ώστε να εκμηδενίσουμε τις μετακινήσεις μας και να βοηθήσουμε στη «μάχη» κατά του Covid 19.
Τι λέμε όλοι μας λοιπόν; Να μην γίνουμε σαν την Ιταλία, που μετρά αυτή τη στιγμή από την πανδημία 24.747 κρούσματα και 1.809 νεκρούς.
Αν τα παραπάνω νούμερα εμφανιστούν και στη χώρα μας θα σημαίνει πως μία ολόκληρη πόλη όπως η Λιβαδειά, το Αίγιο, η Σαλαμίνα, τα Μέγαρα, η Θήβα, η Ελευσίνα, ο Πύργος, η Κέρκυρα, το Ναύπλιο, η Σπάρτη, η Εδεσσα, η Κως ή το Κιλκίς έχει μολυνθεί. Το αντιλαμβάνεστε πως θα είναι η ζωής μας αν π.χ. αύριο το πρωί μάθουμε πως όλη η Κέρκυρα έχει αρρωστήσει; Να είναι καλά οι άνθρωποι, στεκόμαστε στο πληθυσμιακό σκέλος, αφού οι παραπάνω πόλεις έχουν από περίπου 24.000 ψυχές, αν και στις περισσότερες είναι λιγότεροι, από 1.000 ως 3.000. Αλλά και δύο μαζί δύναται να χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα. Π.χ. το Μεσολόγγι και τα Γρεβενά ή τη Ναύπακτο και την Καστοριά. Ο αριθμός των νοσούντων στην Ιταλία αθροίζεται τόσο με τους μόνιμους κατοίκους του Μεσολογγίου και των Γρεβενών μαζί, όσο και με εκείνους που διαμένουν σε Ναύπακτο και Καστοριά! Δεν είναι παίξε- γέλασε.
Ας πάμε και σε εκείνον όσων έφυγαν. Ξέρετε σε τι αντιστοιχεί; Στην Πάργα ή το Γαλαξίδι, δύο τουριστικά μέρη που σίγουρα τα ξέρετε. Μάλιστα όχι μόνα, αλλά μαζί με τα χωριά που είναι τριγύρω τους! Εννοείται να είναι και εκεί καλά οι άνθρωποι και χρησιμοποιούμε το όνομα της πόλης τους για σημειολογικούς λόγους.
Να το πάμε και ένα βήμα παρακάτω. Σε περίπτωση που προσθέσουμε τους άρρωστους και τα θύματα του κορονοϊού στην Ιταλία, τότε σε άθροισμα φτάνουμε τον πληθυσμό της πόλη της Χίου και ξεπερνούμε εκείνον που έχει το νησί της Λευκάδας, ο νομός δηλαδή. Ολος! Καταλαβαίνετε τι σημαίνει;
Σε απλά ελληνικά, αυτή τη στιγμή στην Ιταλία μία Κέρκυρα νοσεί και μία Πάργα δεν υπάρχει πια στον χάρτη. Και εμείς κάνουμε περατζάδα στην παραλία, ενώ οι παππούδες και οι γιαγιάδες συνωστίζονται στις εκκλησίες. Ακούγεται μακάβριο, σκληρό, σοκαριστικό, πάλι πρέπει να τονίσουμε πως μακάρι να είναι καλά οι άνθρωποι στις πόλεις που αναφέραμε, αλλά αποτελεί την ωμή πραγματικότητα. Για αυτό πρέπει να βοηθήσουμε όλοι να μην βιώσουμε ανάλογες καταστάσεις
Πηγή gazzetta.gr